Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 04/2024 05.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ένταλμα σύλληψης άλλων τεσσάρων δικηγόρων ? Από Τύμπου ταξίδεψε ο Κιουρσιάτ
  • [02] Κατάρρευση του στάτους κβο βλέπει αρθρογράφος λόγω σύλληψης Κιουρσιάτ στην Ιταλία
  • [03] Επαφές Βρετανών βουλευτών στα κατεχόμενα-Είδαν Τατάρ και Τορέ
  • [04] Σε Άγκυρα και Αττάλεια ο Τατάρ για επαφές
  • [05] Στο 83,63% ανήλθε ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για το 2023
  • [06] Ζητούνται προσφορές για το μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας
  • [07] Στήριξη Τουρκίας σε παραγωγούς αγκινάρας και εσπεριδοειδών
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επίσκεψη Αλτούν και Τατάρ σε έκθεση για την 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο
  • [02] Γιλμάζ: «Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής ιστορίας»
  • [03] Την Κυριακή ανακοινώνει τον υποψήφιο του για την Κωνσταντινούπολη το ΑΚΡ
  • [04] Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες
  • [05] Για δικαστική κρίση μιλά η αντιπολίτευση στην υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαν Αταλάι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ένταλμα σύλληψης άλλων τεσσάρων δικηγόρων ? Από Τύμπου ταξίδεψε ο Κιουρσιάτ

    Η Yeni Bak?s (05.01.24) γράφει ότι στις 29 Νοεμβρίου 2023 εκδόθηκε από την Europol το ένταλμα σύλληψης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat), συζύγου της λεγόμενης αντιπρόεδρου της «βουλής» και «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φαζιλέτ Οζντενεφέ (Fazilet Ozdenefe), ο οποίος κρατείται στην Ιταλία.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρατάθηκε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η κράτηση του Κιουρσιάτ, ο οποίος συνελήφθη λόγω του ότι πωλούσε ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Κιουρσιάτ (Kursat) μετέβη στην Ιταλία από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν (Ercan) στην Τύμπου μέσω Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιώντας την αίθουσα VIP.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η Europol εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον άλλων τεσσάρων δικηγόρων για πώληση κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών και οι εν λόγω δικηγόροι θα συλληφθούν σε περίπτωση που εισέλθουν σε ευρωπαϊκή χώρα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κατάρρευση του στάτους κβο βλέπει αρθρογράφος λόγω σύλληψης Κιουρσιάτ στην Ιταλία

    Ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι (Cenk Mutluyakal?) στη Yeni Duzen (05.01.24) γράφει ότι η ουσία της σύλληψης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat) στην Ιταλία είναι η κατάρρευση του στάτους κβο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Κάτω από τον τίτλο «Μια σύλληψη και η χρεοκοπία του συστήματος», αναφέρει τα εξής ο Μουτλούγιακαλι (Mutluyakal?):

    «Συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος δικηγόρος σε μια ευρωπαϊκή πόλη στην Ιταλία. Ως δικαιολογία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι 'μεσολάβησε στην πώληση περιουσιών Ελληνοκυπρίων'. Ακόμα δεν ξέρουμε πλήρως τις λεπτομέρειες του ζητήματος. Λέω 'Τουρκοκύπριος δικηγόρος' διότι αυτός είναι το υποκείμενο της υπόθεσης. Όχι το γεγονός ότι είναι σύζυγος μιας βουλευτού. Η ουσία του ζητήματος είναι βασικά η κατάρρευση του 'στάτους κβο' στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, ο κίνδυνος θα μεγαλώσει πιο πολύ. Είναι η χρεοκοπία ενός συστήματος ψεύτικης ευτυχίας και μιας πολιτικής που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    'Εμείς ιδρύσαμε χωριστό κράτος'. Σε ποιου το έδαφος το ίδρυσες; Υπάρχει μια πραγματικότητα που λέγεται ιδιοκτησία και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα του κόσμου οι δικαιολογίες που παράγονται. Εκείνη η περιουσία έχει ιδιοκτήτες. Όπως σχεδόν κάθε οικογένεια κρατάει μούτρα εντός της λόγω του καβγά για τις περιουσίες, την ιδιοκτησία. Και μάλιστα πάνω σε λάφυρα! Και κανείς δεν παραιτείται της περιουσίας του. Γιατί να παραιτηθούν των περιουσιών τους οι πραγματικοί ιδιοκτήτες;

    Θα χρεοκοπήσει στο τέλος το 'σύστημα ευτυχίας' που συνεχίζεται μέσω των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έχει χαθεί τόσο πολύ το μέτρο άλλωστε! Επιπλέον, εγκατέλειψες και τη 'διαπραγμάτευση' πλέον! Η υπόθεση μετατράπηκε σε μια πλήρη λεηλασία! Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο...

    Το ζήτημα πέρα από τη σύλληψη ενός δικηγόρου είναι η χρεοκοπία μιας πολιτικής. 'Αφήσαμε και εμείς περιουσίες στο νότο'. Και έτσι είναι! Δεν εκτυλίσσεται 'ράντα' μέσω των περιουσιών που άφησες εσύ στο νότο. Δεν τις πουλούν! Επιπλέον, δεν άφησε περιουσία στον νότο η πλειοψηφία εκείνων που παίρνουν και πουλούν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στον βορρά και εμπορεύονται αυτή την υπόθεση.

    Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών είχε συσταθεί πάνω στη φόρμουλα 'ανταλλαγή, αποζημίωση και επιστροφή'. Και αυτή δεν λειτουργεί. Βεβαίως δεν είναι λύση οι συλλήψεις. Όμως, και η 'μη λύση' δεν είναι λύση. Καθόλου λύση δεν είναι το 'χύσαμε αίμα, τα πήραμε, είναι δικά μας, να συμφωνήσουμε σε συνεργασία δύο χωριστών κρατών'...

    Εξηγεί την ουσία του κυπριακού προβλήματος η σύλληψη ενός Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία. Είναι η φωτογραφία του 'δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι'! Όσο θες παρηγόρα τον εαυτό σου, κάλυπτε το με τη σημαία, κρύβε το με λόγους, ούτε κράτος ούτε ευτυχία υπάρχει πάνω την περιουσία του άλλου. Το στάτους κβο ξερνάει τον εαυτό του τώρα! Συνελήφθη ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, διότι έκανε δουλειές στο παράνομο σύστημα που δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πάρα πολλοί άνθρωποι θα φοβούνται να περάσουν στο νότο ή να πάνε στην Ευρώπη, αν δεν καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από τις συνθήκες που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και δεν αποδεχθείς το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επαφές Βρετανών βουλευτών στα κατεχόμενα-Είδαν Τατάρ και Τορέ

    H Diyalog (05.01.24) γράφει ότι με Βρετανούς βουλευτές που βρίσκονται στα κατεχόμενα για επαφές συναντήθηκε την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

    Η βρετανική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους βουλευτές Richard Bacon, Λόρδο John Taylor, Sammy Wilson και Λόρδο Rogan και συνοδευόταν από τον συμπρόεδρο της λεγόμενης «εκστρατείας για ελευθερία και δικαιοσύνη για την βόρεια Κύπρο», Τσετίν Ραμαντάν.

    Στη συνάντηση αξιολογήθηκε το Κυπριακό και διατυπώθηκαν οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εκφράστηκε η άποψη ότι Βρετανία ως εγγυήτρια χώρα οφείλει να επιδείξει μια δίκαιη και ισότιμη στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων και προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο είναι εφικτή μόνο με τη λύση των δύο κρατών» και ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο» διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

    Τορέ: «Η έναρξη απευθείας πτήσεις από την Αγγλία θα γίνει μάθημα στους Ελληνοκύπριους»

    Η αντιπροσωπεία των Συντηρητικών Βρετανών βουλευτών συναντήθηκε επίσης και με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ, ο οποίος στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η έναρξη απευθείας πτήσεων από την Αγγλία στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, θα γίνει μάθημα για τους Ελληνοκύπριους».

    Ο Τορέ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «το μεγαλύτερο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν να δεχθεί ως μέλος μια διχοτομημένη Κύπρο» και ότι αυτό έκανε τους Ελληνοκυπρίους «κακομαθημένα παιδιά».

    Καταλήγοντας, ο Τορέ υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε δεκτή τη νότια Κύπρο ως Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά εκδιώχθηκε από τη Δημοκρατία το 1963 και αυτό αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ».

    (ΓΜ)

    [04] Σε Άγκυρα και Αττάλεια ο Τατάρ για επαφές

    H Vatan (05.01.23, vatangazetesi.com) δημοσιεύει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης από τα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει επαφές και να παραστεί σε ορισμένες εκδηλώσεις στην Άγκυρα και την Αττάλεια.

    Ο Τατάρ θα μεταβεί πρώτα στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί την έκθεση «Ελληνοκυπριακή Θηριωδία» που διοργανώνει η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Προτού σβηστούν τα ίχνη» που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων της Τουρκίας και την λεγόμενη ένωση τουρκοκυπριακών «δήμων» με σκοπό «την καταγραφή των αποτυπωμάτων των οθωμανικών-τουρκικών μνημείων στο νότιο τμήμα της Κύπρου πριν αυτά εξαφανιστούν».

    Στην έκθεση θα παρευρεθούν, επίσης, «δήμαρχοι» του κατοχικού καθεστώτος.

    Επιπρόσθετα, ο Τατάρ θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Αξιολόγησης της Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Τουρκικού Κόσμου που θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή πρωί στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας.

    Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αττάλεια, για να παραστεί στη Συνάντηση Διαβούλευσης που θα διοργανώσει η Συντεχνία Υπαλλήλων του Δημοσίου (Kamu-Sen) και θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ θα ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπελέκ.

    Ο Τατάρ αναμένεται να επιστρέψει το μεσημέρι του Σαββάτου.

    (ΙΣ)

    [05] Στο 83,63% ανήλθε ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για το 2023

    H Vatan (05.01.23 vatangazetesi.com) γράφει ότι το «στατιστικό ινστιτούτο» του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε στοιχεία για τον πληθωρισμό για το 2023, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 83,63%.

    «Στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σημειώθηκε μεταβολή 5,44% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 83,63% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και 83,63% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις κύριες ομάδες δαπανών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν 15,10% στα εστιατόρια και ξενοδοχεία, 14,82% στην υγεία και 10,18% στη στέγαση.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι οι μέσες τιμές 557 ειδών που καλύπτονται από τον δείκτη αυξήθηκαν και οι μέσες τιμές 33 ειδών μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα τρία πρώτα είδη με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν τα κολοκυθάκια με 260,58%, τα αγγουράκια με 137,98% και οι μελιτζάνες με 106,56%.

    (ΙΣ)

    [06] Ζητούνται προσφορές για το μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας

    H Vatan (05.01.23, vatangazetesi.com) γράφει ότι η εταιρεία «SAN-HO North Energy» [Σημ. Μεταφραστή: Βιομήχανοι ? Ξενοδόχοι Βόρεια Ενέργεια], που ίδρυσαν σε συνεργασία το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» και η «ένωση» Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων, προκήρυξε διαγωνισμό για το μεγαλύτερο σύστημα ηλιακής ενέργειας (Solar Power Plant) που θα κατασκευαστεί στις κατεχόμενες περιοχές.

    Η προθεσμία υποβολής προσφορών για το σύστημα, το οποίο θα έχει ισχύ 25 MWe AC και 50 MWp DC, λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού (κλειστού φακέλου) και θα είναι ανοικτός όχι μόνο σε εγχώριες εταιρείες αλλά και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα διεθνών οικονομικών επιχειρήσεων.

    Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα αξιολογηθεί και θα οριστικοποιηθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού SAN-HO, φέρει τον τίτλο «Έργα ολοκληρωμένης μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακό σταθμό (SPP), υποσταθμός υψηλής τάσης και γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

    (ΙΣ)

    [07] Στήριξη Τουρκίας σε παραγωγούς αγκινάρας και εσπεριδοειδών

    H Vatan (05.01.23, vatangazetesi.com) γράφει ότι το λεγόμενο «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (KEI)» της «πρεσβείας» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για την καταπολέμηση των ασθένειας της αγκινάρας και των εσπεριδοειδών.

    Σε γραπτή δήλωση του KEI αναφέρεται ότι μετά τον εντοπισμό της Ασιατικής ψύλλας των εσπεριδοειδών στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη φυτική παραγωγή και το εμπόριο, ιδιαίτερα των εσπεριδοειδών και της αγκινάρας, λήφθηκε δράση σε συντονισμό με το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων της «ΤΔΒΚ» για το παράσιτο, το οποίο έχει υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης μέσω των εμπορικών διαύλων.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επίσκεψη Αλτούν και Τατάρ σε έκθεση για την 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (04.01.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι τη θέση πως θα συνεχίσουν να εξηγούν τις δίκαιες, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις της «ΤΔΒΚ» στον κόσμο εξέφρασε ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε ομιλία του σε έκθεση με τίτλο «Κυπριακές Πραγματικότητες» που διοργανώνεται στην Τουρκία με αφορμή την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Ο Αλτούν επισκέφθηκε την έκθεση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού, Τεχνών και Πολιτισμού της Άγκυρας με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προεδρικού στην Πινακοθήκη και τον Οίκο Δημοπρασιών της Άγκυρας.

    Την έκθεση επισκέφθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

    Ο Αλτούν ευχαρίστησε τον Τατάρ για την παρουσία του στην έκθεση και υποστήριξε ότι με τη συμμετοχή του Τατάρ, η έκθεση αυτή θα μπορέσει να βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη.

    Ο Ατούν είπε ότι θα πραγματοποιήσουν πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους μαζί με την έκθεση αυτή, προκειμένου να εξηγήσουν την «πραγματικότητα της Κύπρου», κατά την έκφρασή του, στο εθνικό και διεθνές κοινό.

    Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτή την έννοια, η έκθεση «Κυπριακές πραγματικότητες» είναι το πρώτο από τα βήματα που θα κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της δημόσιας διπλωματίας για να εξηγήσουν την «υπόθεση της Κύπρου» και τις «πραγματικότητες της Κύπρου» σε ολόκληρο τον κόσμο και τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και στην Τουρκία και στα κατεχόμενα.

    Εξηγώντας το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Αλτούν υποστήριξε:

    «Από τη μια, με ένα ιστορικό χρονολόγιο, φαίνεται καθαρά πόσο ισχυρή είναι η επιρροή, η υπογραφή και η σφραγίδα των Τούρκων στην ιστορία της Κύπρου. Ομοίως, μπορεί να φανεί πώς οι Τούρκοι υπέστησαν διώξεις στην Κύπρο υπό την επιρροή των διεθνών δυνάμεων τον 20ο αιώνα και με αυτή την έννοια, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εκεί ένα αντιτουρκικό στάτους κβο. Και πάλι, με την πολύ ισχυρή υποστήριξη και συμβολή της Τουρκίας και με τον ένδοξο αγώνα των Τουρκοκυπρίων, αυτές οι προσπάθειες εξόντωσης δεν επιτράπηκαν και αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες κατέστη δυνατόν να τερματιστούν»

    Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι μέσω της έκθεσης μπορεί να δει κανείς «πώς η πραγματικότητα της Κύπρου αντικατοπτρίζεται στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και πώς οι διώξεις των Τουρκοκυπρίων καταγράφονται στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης».

    «Δεν περιγράφουμε την Κύπρο που το δυτικό κατεστημένο έχει βάλει μπροστά μας και μας περιγράφει με κάποιες κατευθυνόμενες αφηγήσεις, αλλά την Κύπρο όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο πραγματικός τουρκισμός», υποστήριξε ο Αλτούν και πρόσθεσε ότι σκοπός τους είναι να μην ξεχαστούν «οι προσπάθειες εθνοκάθαρσης και αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων».

    καταλήγοντας, ο Αλτούν ισχυρίστηκε ότι το κατοχικό καθεστώς «συνεχίζει να υπερασπίζεται την τουρκοκυπριακή υπόθεση με μια προσέγγιση που βασίζεται στο διάλογο και τη διπλωματία και υπερασπίζεται πιο έντονα την προοπτική της λύσης των δύο κρατών στη διεθνή σκηνή».

    Επιμένει στην πολιτική των «δύο κρατών» ο Τατάρ

    Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έκθεση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι υποχρέωσή τους να γνωστοποιήσουν σε όλο τον κόσμο την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους και την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι «με την υποστήριξη της Τουρκίας, η φωνή της ΤΔΒΚ ακούγεται πιο έντονα στη διεθνή κοινότητα» και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη συμφωνία στην περιοχή μπορεί να βασιστεί στην πολιτική των δύο κρατών».

    Συνέχισε ισχυριζόμενος τα εξής: «Εάν η συνεργασία δύο κρατών δεν μπορεί να προβλεφθεί, εάν η άλλη πλευρά αντιστέκεται να μην αποδεχθεί κάτι τέτοιο, τότε η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί. Εμείς θα δώσουμε το μήνυμα για το πόσο θα ενισχύσουμε την ΤΔΒΚ. Πρέπει να κάνουμε τα σχέδια και τα προγράμματά μας με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «καμία δύναμη δεν θα είναι αρκετή για να διαρρήξει τους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην επικείμενη διαδικασία» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Είναι φυσικά καθήκον μας, ευθύνη μας να γνωστοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο την 40ή επέτειο της ΤΔΒΚ και στην 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης [ΣτΜ της τουρκικής εισβολής] με όλες μας τις δυνάμεις».

    (ΓΜ)

    [02] Γιλμάζ: «Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής ιστορίας»

    To κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (04.01.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ παρευρέθηκε στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης οθωμανικών ? τουρκικών μνημείων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και δήλωσε ότι «η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής ιστορίας».

    Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Προτού Σβηστούν τα Ίχνη», που διοργανώθηκε από την Ένωση Δήμων της Τουρκίας και τη λεγόμενη ένωση τουρκοκυπριακών «δήμων», ο Γιλμάζ δήλωσε ότι η Κύπρος φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια της ιστορίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και κατάφερε να κρατήσει μαζί διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

    «Για το λόγο αυτό, το νησί έχει μια πολύ πλούσια ιστορική κληρονομιά, πολύχρωμη κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία», είπε ο Γιλμάζ, τονίζοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση των τουρκικών και ισλαμικών αξιών υπό το πρίσμα της ιστορίας, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας.

    Πρόσθεσε ότι προσβλέπουν και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και κοινά έργα, λέγοντας ότι «ο τουρκοϊσλαμικός πολιτισμός ήταν ένας αστικός πολιτισμός» και ότι στις πόλεις όπου αυτός ο πολιτισμός άφησε το στίγμα του κατά τη διάρκεια της ιστορίας, «θα φανεί το αστικό όραμα που υφάνθηκε για αιώνες».

    Αναφερόμενος στα οθωμανικά μνημεία των ελεύθερων περιοχών Ο Γιλμάζ κατονόμασε το

    Κάστρο της Πάφου, το Μεγάλο Τζαμί της Πάφου, το Hala Sultan Tekke, το Υδραγωγείο της Λάρνακας, το Κάστρο της Λάρνακας, το Κάστρο της Λεμεσού, το Τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραήμ Αγά της Λεμεσού και το Τζαμί Μπαϊρακτάρ της Λευκωσίας και είπε ότι:

    «Αυτά αποτελούν πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο νησί. Η προστασία, η προώθηση και η μεταβίβαση αυτής της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, καθώς και των χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τη δική μας κληρονομιά, αλλά και για την κληρονομιά της ανθρωπότητας».

    Ο Γιλμάζ υποστήριξε ακόμη ότι:

    «Παρακολουθούμε με λύπη το γεγονός ότι πολλά τουρκοϊσλαμικά μνημεία στο νότιο τμήμα της Κύπρου είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους και δεν λαμβάνουν την αξία που τους αξίζει. Είναι σαφές ότι μια νοοτροπία που έχει επιβάλει την απομόνωση στους Τουρκοκύπριους για μισό αιώνα δεν θα έχει υγιή προοπτική για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν είναι ποτέ αποδεκτό η τουρκική πλευρά να υφίσταται διακρίσεις όσον αφορά τη διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών στο νησί. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα την UNESCO, να συμβάλει στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου».

    Μιλώντας για το λεγόμενο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - κατεχομένων για το 2024, ο Γιλμάζ ανέφερε:

    «Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα προσφέρουμε τη στήριξή μας σε πολλούς τομείς, όπως αναπτυξιακά έργα, τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, εκπαίδευση και υγεία. Η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την οικονομία. Φυσικά, η οικονομική μεγέθυνση και η ανάπτυξη είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, αλλά η έννοια της ανάπτυξης είναι μια έννοια που το υπερβαίνει αυτό. Όταν λέμε ανάπτυξη, στοιχεία αυτής είναι από τη μία η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία και από την άλλη τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι πολιτιστικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και οι εξελίξεις που τις συμπληρώνουν».

    Πάντα πρόσεχαν την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.01.24, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια της έκθεσης και ισχυρίστηκε ότι πάντα έδιναν προσοχή στην προστασία των εκκλησιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Τατάρ είπε ότι «η προσδοκία μας από τους Ελληνοκύπριους στη νότια Κύπρο είναι η προστασία της 400χρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η Κύπρος εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διότι η μεγαλύτερη περίοδος στην ιστορία της Κύπρου ήταν η οθωμανική περίοδος» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους κύριους ιδιοκτήτες της Κύπρου».

    (ΓΜ)

    [03] Την Κυριακή ανακοινώνει τον υποψήφιο του για την Κωνσταντινούπολη το ΑΚΡ

    Η τουρκική υπηρεσία του BBC (05.01.23 https://www.bbc.com/turkce/) μετέδωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του για τη θέση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

    Η υπηρεσία επικαλείται πληροφορίες από πηγές του ΑΚΡ και αναφέρει πως υποψήφιος θα είναι ο Μουράτ Κουρούμ (Murat Kurum), πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κουρούμ είναι σήμερα βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται εντατικά στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ για να καθορίσει τους υποψήφιους δημάρχους του κόμματός του, ιδίως για την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

    Το ΑΚΡ, το οποίο θα συμμαχήσει με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) σε 30 μητροπολιτικές πόλεις και 29 επαρχίες, έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για την Κωνσταντινούπολη, με την οποία υπολογίζει να «πάρει τη ρεβάνς του 2019».

    Μετά από ερώτηση δημοσιογράφων πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επιλογής υποψηφίων στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ χθες Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ανακοινώσουν τους υποψηφίους για την Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 7 Ιανουαρίου και για την Άγκυρα τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

    (ΚΣ)

    [04] Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες

    Η Sozcu (05.01.24, sozcu.com.tr) γράφει ότι ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του πολέμου στη Γάζα οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ, το οποίο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «η Τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι διέπραξε γενοκτονία».

    Η αύξηση των εξαγωγών κατά 30% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο ελκύει την προσοχή, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Ενώ η κυβέρνηση και οι οργανισμοί κοντά στην κυβέρνηση κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, οι εμπορικές σχέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγών (TIM), οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 30,4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 393,3 εκατομμύρια δολάρια.

    Στο τρίμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς συνεχιζόταν ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αν και μειώθηκαν κατά 36,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ το 2023 μειώθηκαν κατά 23,8% ετησίως, φτάνοντας τα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια».

    (ΚΣ)

    [05] Για δικαστική κρίση μιλά η αντιπολίτευση στην υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαν Αταλάι

    Η Cumhuriyet (05.01.24 cumhuriyet.com.tr ) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Οζγκιούρ Οζέλ (Ozgur Ozel) καλεί σε διαμαρτυρία αναφορικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαν Αταλάι (Can Atalay) αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα, ότι ο χειρισμός της υπόθεσης δείχνει «δικαστική κρίση» στην Τουρκία. [Σημ. Μεταφρ: Περισσότερα για την υπόθεση στον πιο κάτω σύνδεσμο: globalfreedomofexpression].

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη μη συμμόρφωση του 3ου Ποινικού Τμήματος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη δεύτερη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (AYM) κατά του δημοσιογράφου.

    «Αυτή η ανίκανη κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια μπανανία όπου το σύνταγμα δεν αναγνωρίζεται. Εμείς θα υπερασπιστούμε το σύνταγμα», ανέφερε ο Οζέλ και ανακοίνωσε ότι θα οργανώσουν συγκέντρωση στην πλατεία Tandogan στις 14 Ιανουαρίου.

    Ο ηγέτης του CHP ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσουν μήνυση κατά του 13ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης και του 3ου Ποινικού Τμήματος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ότι θα ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 9 Ιανουαρίου με την κοινή υπογραφή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 January 2024 - 14:41:52 UTC