Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 10/2024 12.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εγκαινίασαν το τζαμί Dr. Suat Gunsel
  • [02] Συνάντηση Τατάρ-Γιλμάζ-Επανάληψη θέσεων για «δύο κράτη»
  • [03] Επίσκεψη Γιλμάζ στην κατεχόμενη περιοχή Βατυλής και Αχερίτου
  • [04] Συμφωνία για διευκόλυνση βιομηχανικών επενδύσεων Τούρκων στα κατεχόμενα
  • [05] Επαφές της Επιτροπής Φιλίας «Τουρκίας-ΤΔΒΚ» της τουρκικής βουλής στα κατεχόμενα
  • [06] Ο Χασίπογλου συναντήθηκε με τον Stefan Simosas- Αναφορά στο Κυπριακό
  • [07] Ιζτζάν: Η σύλληψη Κουρσάτ έδειξε πως όσοι ζουν στα κατεχόμενα δεν είναι ασφαλείς
  • [08] Μόνος υποψήφιος για την προεδρία του TDP ο Τσελέρ
  • [09] Σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς είχε ο Κινέζος καταζητούμενος από την Interpol Yanxi Xia
  • [10] Το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει σε τουριστική έκθεση στην Ολλανδία
  • [11] Τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται στα κατεχόμενα το ΕΛΑΜ
  • [12] Ρεκόρ αύξησης στον πληθωρισμό-Βουλιάζει η Τουρκική Λίρα
  • [13] Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του «επαγγελματικού λυκείου Ραούφ Ντενκτάς»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του ποδοσφαίρου στην τουρκοκυπριακή ιστορία από το TRT
  • [02] Νέες απώλειες του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εγκαινίασαν το τζαμί Dr. Suat Gunsel

    Ο παράνομος Bayrak (11.01.24, BRTK), μεταδίδει ότι τελέστηκαν την Πέμπτη στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet y?lmaz), του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) και άλλων λεγόμενων αξιωματούχων, τα εγκαίνια του τζαμιού Dr. Suat Gunsel που βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής («YDU»).

    Δηλώσεις Γιλμάζ

    Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Γιλμάζ εξέφρασε τη χαρά του για τα εγκαίνια αυτού του τζαμιού, κατά την περίοδο της μουσουλμανικής εορτής του Regaip Kandil, που θεωρείται η αρχή των ευλογημένων τριών μηνών.

    Αναφέροντας ότι φέτος θα είναι και η 50η επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ο Γιλμάζ μνημόνευσε όλους εκείνους που θυσιάζοντας τη ζωή τους έθεσαν τα θεμέλια για την ίδρυση αυτού του «κράτους», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι χάρη στην παρέμβαση της Τουρκίας τότε, τη θέληση, το θάρρος και τις θυσίες που έγιναν, δεν βίωσαν τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι πολλά ειπώθηκαν, αλλά στην πραγματικότητα στη Γάζα βομβαρδίστηκαν παιδιά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ότι είναι απαραίτητο να δούμε τις πράξεις και όχι τα λόγια.

    Επαναλαμβάνοντας τον γνωστό ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά «κράτη», ο Γιλμάζ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζεται ξανά και ξανά αυτό που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν.

    Υποστήριξε ότι «είναι ευθύνη όλων να μεταφέρουν όλες τις αξίες, τον πολιτιστικό πλούτο και την κοινή ιστορική κληρονομιά της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις μελλοντικές γενιές» και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες που ζουν όχι μόνο στο νησί αλλά και σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσουν περισσότερο με τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι το τέμενος Dr. Suat Gunsel είναι το μεγαλύτερο στην «ΤΔΒΚ» και ένα από τα λίγα τζαμιά στην περιοχή με 6 μιναρέδες και χαρακτήρισε εξαιρετικά πολύτιμο το γεγονός ότι το τέμενος χτίστηκε «με το ταλέντο των Τουρκοκυπρίων», κατά την έκφρασή του.

    Καταλήγοντας επανέλαβε τη θέση ότι θα συνεχίσουν πάντα να στέκονται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων για την ανάπτυξη και την πρόοδο της «ΤΔΒΚ» και για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί.

    Δηλώσεις Τατάρ

    Στη δική του ομιλία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία του νέου τζαμιού, σημειώνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι μέρος του μεγάλου ισλαμικού κόσμου.

    Τονίζοντας ότι υπάρχουν θρησκευτικοί χώροι λατρείας σε όλο το νησί και ότι στο πλαίσιο των Δικοινοτικών Επιτροπών παρακολουθούν και τους χώρους λατρείας στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ενώ συνεχίζουμε τις προσευχές μας σε περισσότερα από 200 τζαμιά και mescit [Σημ. Μεταφρ.: Χώροι προσευχής, μικρά τζαμιά χωρίς μιναρέδες] στην ΤΔΒΚ, δεν έχουμε ξεχάσει αυτά που αφήσαμε στη νότια Κύπρο. Ο ήχος του καλέσματος για προσευχή συνεχίζεται μόνιμα στο νησί από το 1571».

    Επαναλαμβάνοντας ότι αγωνίζονται «για την αναγνώριση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού στη βάση της κυρίαρχης ισότητας», ο Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζουν με μεγάλη αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πόσο εθνικός και σημαντικός είναι ο αγώνας που διεξάγουμε με τη μεγάλη υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτά τα εδάφη. Γιατί ο τουρκοκυπριακός λαός βρίσκεται εδώ με αποφασιστικότητα για να συνεχίσει την ύπαρξή του στη βάση της ισότητας», υποστήριξε.

    Επισημαίνοντας ότι το τέμενος Dr. Suat Gunsel προέκυψε με τις πινελιές του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ ευχαρίστησε την οικογένεια Gunsel.

    «Σήμερα, βλέπουμε μαζί ότι εδώ έχει τοποθετηθεί μια άλλη σφραγίδα. Πρόκειται για μια μεγάλη συμβολή στις ρίζες, τη θεσμική δομή, την πίστη και τη δίκαιη υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού», ισχυρίστηκε.

    Δηλώσεις Ουστέλ

    Μιλώντας στην τελετή, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) δήλωσε ότι «αυτό το έργο ολοκληρώθηκε με μεγάλη αφοσίωση και επιδεξιότητα, με τον κόπο του τουρκοκυπριακού λαού την επίβλεψη των Τουρκοκυπρίων και της οικογένειας του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής».

    «Αυτό το σπουδαίο έργο, θα ενώσει τα τζαμιά με 6 μιναρέδες στη μητέρα πατρίδα Τουρκία και αποτελεί απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο Τουρκοκύπριος», υποστήριξε.

    «Αν και οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν καταπίεση και γενοκτονία πριν από το 1974, ποτέ δεν εγκατέλειψαν τη σημαία τους και το κάλεσμα για προσευχή και η Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και αυτό στήριξε τους Τουρκοκύπριους», επανέλαβε.

    «Μετά το 1974, παρά τα εμπάργκο, την απομόνωση και τις πιέσεις που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους, δεν υποχωρήσαμε ποτέ, διότι είχαμε πάντα την Τουρκία στο πλευρό μας και υλοποιούμε ένα προς ένα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με την Τουρκία. Θα ολοκληρώσουμε το έργο του νερού και το έργο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου μέσα σε 3-4 χρόνια. Εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 2023 το αεροδρόμιο Ερτζιάν (Ercan) και έχουν τεθεί προς υλοποίηση μεγάλα έργα», ισχυρίστηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Δηλώσεις Irfan Suat Gunsel

    Στη δική του ομιλία, το «μέλος του διοικητικού συμβουλίου» του λεγόμενου «πανεπιστημίου εγγύς Ανατολής», Δρ. Ιρφάτ Σουάτ Γκουνσέλ (Dr. Irfan Suat Gunsel) δήλωσε ότι το τζαμί αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής με 62 τρούλους και 6 μιναρέδες καθώς επίσης και σύμβολο της αφοσίωσης των Τουρκοκυπρίων στην πατρίδα τους, η οποία συνδέεται με την Ανατολία με άρρηκτους δεσμούς, όπως ισχυρίστηκε.

    Ο Gunsel υποστήριξε επίσης ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δημιούργησε ένα κράτος σε αυτά τα εδάφη με την αποφασιστική και ορθή στάση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον αγώνα των μαρτύρων και των βετεράνων», και πρόσθεσε ότι αποτελεί καθήκον τους να οδηγήσουν αυτό το «κράτος» στο μέλλον.

    «Το τέμενος Δρ Σουάτ Γκιουνσέλ, το οποίο εγκαινιάσαμε σήμερα, είναι επίσης έργο του ίδιου αισθήματος ευθύνης. Κάποιοι από τους καλεσμένους μας που επισκέφθηκαν το τζαμί μας πριν από την τελετή των εγκαινίων μας έκαναν την εξής ερώτηση: Χρειαζόταν πραγματικά η βόρεια Κύπρος ένα τόσο μεγάλο τζαμί; Δώσαμε κάθε φορά την ίδια απάντηση σε αυτή την ερώτηση: Επειδή το τζαμί Dr. Suat Gunsel δεν χτίστηκε μόνο για το σήμερα! Μαζί με την πνευματική σημασία που φέρει, χτίστηκε και ως μνημείο, ως σύμβολο που θα αφήσουν οι Τουρκοκύπριοι στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος- ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η μηχανική και ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής ολοκληρώθηκαν με τα μέσα αυτής της χώρας», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση Τατάρ-Γιλμάζ-Επανάληψη θέσεων για «δύο κράτη»

    Η Vatan (12.01.24) γράφει ότι τη θέση πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν μόνο με την κατοχύρωση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της τουρκοκυπριακής πλευράς επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Y?lmaz) στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο.

    Ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση που υποδέχτηκαν τον Γιλμάζ στα κατεχόμενα για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού Dr. Suat Gunsel, το οποίο έχει για αυτούς ξεχωριστή σημασία.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει επίσης για αυτούς η στήριξη της Τουρκίας για την «ενίσχυση των δομών της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ αναφέρθηκε στο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και ευχήθηκε το 2024 να είναι μια καλύτερη χρονιά.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ αναπτύσσεται συνεχώς, αλλά η απομόνωση που έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες αξίες θα πρέπει να τερματιστεί», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων δεν έχει αλλάξει και υποστήριξε ότι δεν εξυπηρετεί την ειρηνευτική διαδικασία.

    Αναφερόμενος στο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι μέσα από τις συναντήσεις της, θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για τη διαπραγματευτική διαδικασία, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά το αποδέχθηκε αυτό για μια περίοδο 6 μηνών.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την «κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» τους, ο Τατάρ, υποστήριξε ότι ελληνοκυπριακή νοοτροπία συνεχίζει να προσπαθεί να αφανίσει το κοινό έδαφος.

    Τονίζοντας τη σημασία των έργων και των εξελίξεων που πραγματοποιούνται σε πολλούς τομείς με νέα ανοίγματα και ευκαιρίες για το μέλλον, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για το ενδιαφέρον και την εγγύτητά του.

    Ο Τατάρ πρόσθεσε επίσης ότι το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου έχει προσφέρει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στις μεταφορές.

    Γιλμάζ: «Συμμεριζόμαστε το όραμα για την πολιτική των δύο κρατών»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του που μετά το άνοιγμα του «αεροδρομίου Έρτζιάν (Ercan)» βρέθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο για τα εγκαίνια του τζαμιού Dr Suat Gunsel και ευχήθηκε όπως τα νέα έργα συνεχιστούν. Την ίδια στιγμή μετέφερε και τα συγχαρητήρια του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» για το νέο τζαμί που εγκαινιάστηκε.

    Αναφερόμενος στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι διεξάγονται μελέτες για την χρήση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς μετά την χρήση του ως πόσιμο νερό και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες βιωσιμότητας για το έργο ηλεκτρικής ενέργειας με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Τουρκίας.

    Εκφράζοντας την επιθυμία τους να ενταχθεί ολόκληρο το νησί στο Ευρωπαϊκό σύστημα μέσω της Τουρκίας, ο Γιλμάζ επανέλαβε τη θέση ότι από τεχνικής και οικονομικής άποψης, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο λογικός τρόπος.

    Υποστηρίζοντας ότι «η ΤΔΒΚ έχει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες εργασίες που γίνονται σε άλλους τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Ταταρ για τη σαφή του θέση σχετικά με την «πολιτική των δύο κρατών» και επανέλαβε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτό το «όραμα».

    Ο Γιλμάζ δήλωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις «δύο κρατών» και πρόσθεσε:

    «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην ΤΔΒΚ για να απαλλαγεί από την απομόνωση την επόμενη περίοδο και να συνεχίσει την πορεία της ως ένα κράτος ενσωματωμένο στον κόσμο. Οι θετικές εξελίξεις, όπως η ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν με το Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν δείκτες προόδου».

    (ΑΚ)

    [03] Επίσκεψη Γιλμάζ στην κατεχόμενη περιοχή Βατυλής και Αχερίτου

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (11.01.24, haberkibris.com) γράφει ότι συνάντηση με τους κατοίκους των κατεχόμενων χωριών Βατυλή και Αχερίτου πραγματοποίησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Y?lmaz) στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

    Ο Γιλμάζ συνοδευόταν από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel), τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore), το λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Μετίν Φεϊζίογλου (Metin Feyzioglu) και ορισμένους «υπουργούς» και «βουλευτές».

    Τον Γιλμάζ υποδέχθηκε στα χωριά ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου Περγάμου, Μπουλέντ Μπεμπέκ (Bulent Bebek), ο οποίος μετέφερε τα αιτήματά των κατοίκων και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις επενδύσεις της στην περιοχή.

    Ο Ουστέλ ανάφερε ότι συνεργάζονται με την Τουρκία στο πλαίσιο των «πρωτοκόλλων» για να παραμείνουν οι νέοι στις περιοχές τους και να χτίσουν μια ζωή, προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι οι άνθρωποι να προστατεύσουν το χωριό, τον τόπο, την περιοχή και τη γη τους.

    Μιλώντας για τις εργασίες για το πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης καθώς και για την αγροτική γη, ο Ουστέλ δήλωσε ότι έχουν ετοιμάσει πακέτα δανείων και είπε ότι θα στηρίξουν τους νέους, τις γυναίκες και τις οικογένειες που δεν είχαν ποτέ σπίτι και ότι θα αναπτύξουν τη βιομηχανία και τη γεωργία στην περιοχή αυτή.

    Ο Γιλμάζ είπε ότι είχε χρήσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κατεχόμενα και ότι συζήτησε θέματα που αφορούν τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, της ενέργειας και άλλους τομείς.

    Ο Γιλμάζ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος 40 ετών» και ότι έχει περάσει μισός αιώνας από την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή, «αλλά ότι σήμερα είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος παρά την απομόνωση και τα εμπάργκο».

    Είπε ακόμα ότι ως Τουρκία μοιράζονται την εμπειρία των 100 χρόνων τους με το κατοχικό καθεστώς το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Τουρκίας και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «ο νέος αιώνας της Τουρκίας θα είναι ο αιώνας της ΤΔΒΚ» και ότι θα εργαστούν σε κάθε τομέα για την ανάπτυξη της «χώρας» με αδελφοσύνη και για την επίτευξη νέων στόχων και ότι θα στηρίξουν τη γεωργία σε αυτή την περιοχή και θα προχωρήσουν στην εκβιομηχάνιση μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

    (ΓΜ)

    [04] Συμφωνία για διευκόλυνση βιομηχανικών επενδύσεων Τούρκων στα κατεχόμενα

    Όπως αναφέρει η Gunes (12.01.24, guneskibris.com) και μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (11.01.24, BRTK), Τουρκία και ψευδοκράτος υπέγραψαν «συμφωνία συνεργασίας» για «διευκόλυνση των βιομηχανικών επενδύσεων που θα πραγματοποιούνται από Τούρκους πολίτες και εταιρείες που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ».

    Η «συμφωνία» υπεγράφη χθες Πέμπτη στα κατεχόμενα κατά τη συνάντηση που είχε ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ολγκούν Αμτζιάογλου (Olgun Amcaoglu) με τον Τούρκο Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Φατίχ Κατζίρ (Fatih Kac?r).

    Κατζίρ

    Σε δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής της «συμφωνίας», ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους Τουρκοκύπριους που είναι αντιμέτωποι με «απομόνωση και εμπάργκο», όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστήριξε ότι η προστασία της τουρκικής ύπαρξης στην Κύπρο και η επιβίωση τη «ΤΔΒΚ» είναι θεμελιώδεις πολιτικές και αρχές τις οποίες η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να είμαστε υποστηρικτές της πολιτικής των δύο κρατών. Το κράτος της ΤΔΒΚ που βρίσκεται στη θέση του δεύτερου τουρκικού κράτους στη γαλάζια πατρίδα θα είναι πάντα τα μάτια μας, το μυαλό μας, η εθνική μας υπόθεση».

    Ο Κατζίρ σημείωσε ότι οι στόχοι προτεραιότητας τους είναι η διασφάλιση της ύπαρξης, της ελευθερίας και του μέλλοντος του τουρκοκυπριακού «λαού», η αύξηση του επιπέδου ευημερίας του και η ενίσχυση της συνεργασίας τους με όλους τους «θεσμούς και οργανισμούς της ΤΔΒΚ».

    «Η Τουρκία, η οποία έχει δύναμη στην περιοχή της και έχει φωνή στον κόσμο, θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για το μέλλον της ΤΔΒΚ και την ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού λαού», πρόσθεσε.

    Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν έργα που θα φέρουν στην επιφάνεια το «οικονομικό δυναμικό της ΤΔΒΚ», ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε και τα εξής:

    «Ως Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ενδιαφερόμαστε για τις συνεργασίες μας όσον αφορά τις υποδομές, την ανάπτυξη ικανοτήτων, τη νομοθεσία και το ανθρώπινο δυναμικό. Με τα πανεπιστήμια, την ακαδημαϊκή ποιότητα και την ποσότητα, η οικονομία της ΤΔΒΚ που βασίζεται στη γνώση έχει μεγάλες δυνατότητες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

    Ο Κατζίρ δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης αναπτυξιακών έργων συνεχίζεται μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Cukurova και πρόσθεσε ότι «1,1 δισεκατομμύρια ΤΛ στήριξης έχουν παρασχεθεί για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο 27 προγραμμάτων οικονομικής στήριξης που υλοποιούνται από το 2011».

    Ο Τούρκος Υπουργός συνέχισε λέγοντας τα εξής:

    «Ενώ ανοίγουμε επενδυτικές περιοχές για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην ΤΔΒΚ, στοχεύουμε επίσης να διευκολύνουμε τις επενδύσεις των επενδυτών μας που προέρχονται από την Τουρκία. Τώρα η ΤΔΒΚ χρειάζεται εκβιομηχάνοποίηση και η βιομηχανία χρειάζεται την ΤΔΒΚ. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε εδώ την εμπειρία μας στην εκβιομηχάνοποιηση και να αναπτύξουμε από κοινού παραγωγικές δυνατότητες. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε, θα διευκολύνουμε τις βιομηχανικές επενδύσεις που θα γίνουν στην ΤΔΒΚ από Τούρκους πολίτες και εταιρείες που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας στις οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες που παρέχουμε οικονομική στήριξη».

    Αναφέροντας ότι τα σχέδια οριοθέτησης της «Μεγάλης Οργανωμένης Βιομηχανικής Ζώνης» στην κατεχόμενη Αχερίτου έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για άνοιγμα προσφορών, ο Κατζίρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη» στην κατεχόμενη Αχερίτου θα δώσει νέα πνοή στη βιομηχανία.

    Σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποσκοπεί επίσης στην εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των επενδυτών από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ο Κατζίρ δήλωσε ότι στόχος τους είναι να μετατρέψουν τις Οργανωμένες Βιομηχανικές Ζώνες σε παραγωγικές βάσεις με τις επενδύσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

    «Με αυτόν τον τρόπο, θα ενθαρρύνουμε τις θεσμοθετημένες εταιρείες μας να επενδύσουν στις Οργανωμένες Βιομηχανικές Ζώνες εδώ. Θα ενισχύσουμε τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης μεταξύ των δύο χωρών. Θα έχουμε ξεκινήσει μια επανάσταση στο ταξίδι εκβιομηχανοποίησης της ΤΔΒΚ», δήλωσε.

    Αμτζιάογλου

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ολκούν Αμτζάογλου αναφέρθηκε στην «αντίληψη ότι η οικονομία της ΤΔΒΚ μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τον τομέα των υπηρεσιών» και δήλωσε ότι με «τις υποδομές, την τεχνογνωσία και την οικονομική στήριξη της Τουρκίας, η βιομηχανία της χώρας θα αποκτήσει δυναμική».

    Εξηγώντας ότι στις «Οργανωμένες Βιομηχανικές Ζώνες» δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για παραγωγή, ο λεγόμενος υπουργός σημείωσε ότι για να μπορέσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» να συνεχίσει την ύπαρξή του σε αυτά τα εδάφη, είναι δυνατόν να παράγουν περισσότερα και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία, ενώ παράγουν περισσότερα μαζί με την Τουρκία.

    «Στην επόμενη διαδικασία, θα κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε τις ελλείψεις μας, υλοποιώντας τη συνεργασία μαζί σας ώμο με ώμο, και καθώς παράγουμε, θα είναι δυνατό να προλάβουμε τις επαναστάσεις στη βιομηχανία και να πετύχουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής για να πραγματοποιήσουμε ανοίγματα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Αμτζάογλου.

    (ΑΚ)

    [05] Επαφές της Επιτροπής Φιλίας «Τουρκίας-ΤΔΒΚ» της τουρκικής βουλής στα κατεχόμενα

    Η Gunes (12.01.24) γράφει ότι αντιπροσωπίες της λεγόμενης βουλής και της Ομάδας Φιλίας της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκικής Δημοκρατίας πραγματοποιήσαν συνάντηση εργασίας στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στη συνάντηση η Ρεσιμιγιέ Τζαναλτάι, (Resimye Canaltay) «πρόεδρος της ομάδας φιλίας» της λεγόμενης βουλής, ανέφερε πως η συνάντηση ήταν πολύ επωφελής και ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός ποτέ δεν έχει συμβιβάσει την εθνική και θρησκευτική του πίστη και ελευθερία σε καμία περίοδο της ιστορίας του και πάντα αντιστέκεται στις επιθέσεις».

    Δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονταν πάντα, η Τζαναλτάι είπε: «Η ΤΔΒΚ είναι το σύμβολο της ελευθερίας, της κυριαρχίας, του μέλλοντος και της αποφασιστικότητάς μας να βαδίζουμε με ασφάλεια».

    Σημείωσε ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν ούτε για μια στιγμή να υπαναχωρήσουν «από την κυριαρχία, το πολιτικό καθεστώς και το κράτος» τους μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν προβλήματα και πρόσθεσε θα συνεχίσουν τον αγώνα «για να πάρει η ΤΔΒΚ τη θέση που της αξίζει στον κόσμο». Τόνισε πως βαδίζουν πάντα μαζί «με την μητέρα πατρίδα Τουρκία» σε αυτόν τον αγώνα.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ορχάν Ερντέμ (Orhan Erdem) σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Ομάδας.

    Δηλώνοντας ότι τα μέλη της Ομάδας Φιλίας παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στο νησί, ο Ερντέμ είπε ότι το νησί είναι σημαντικό για όλους τους βουλευτές και επεσήμανε τη σημασία της «νέας πορείας» στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι υποστηρίζουν σθεναρά το όραμα «για τη λύση των δύο κρατών».

    Σημειώνοντας ότι οι κοινές προσπάθειές τους «για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ» θα συνεχιστούν, ο Ερντέμ ισχυρίστηκε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους, ό,τι κι αν γίνει. Βλέπουμε ότι βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και προσπαθούν να τους μπαλώσουν με το λεγόμενο κράτος τους».

    Ο Ερντέμ υποστήριξε επίσης ότι «η ΤΔΒΚ» και τα τουρκικά κράτη, καθώς και οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να τηρήσουν πολύ πιο σθεναρή στάση και ισχυρίστηκε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί με βάση την πραγματικότητα που υφίσταται στο νησί.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει επίσης πως συνάντηση με την Ομάδα είχε και ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore).

    Κατά την συνάντηση, ο Τορέ ανέφερε ότι η υπόθεση της Κύπρου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την Τουρκία και είπε: «Η εθνική μας κραυγή θα συνεχίζεται πάντα».

    Δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι οι Τούρκοι που άφησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Κύπρο.

    «Είμαστε όλοι ένα, είμαστε Τούρκοι. Είμαστε το τουρκικό έθνος», είπε, δηλώνοντας ότι υπάρχει εθνική υπόθεση, εθνικό ζήτημα και εθνικές ανησυχίες στην Κύπρο.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Χασίπογλου συναντήθηκε με τον Stefan Simosas- Αναφορά στο Κυπριακό

    H διαδικτυακή K?br?s Postas? (11.01.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Επικεφαλής του Γραφείου Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Stefan Simosas επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu).

    Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιεί το Κέντρο Συντονισμού της ΕΕ, τις μελέτες προγραμματισμού της χρηματοδοτικής βοήθειας, τη διαδικασία καταχώρισης του χαλουμιού και το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

    Ο Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος είναι επίσης «εκπρόσωπος της βουλής» στο Ευρωκοινοβούλιο και «πρόεδρος της επιτροπής για την εναρμόνιση των νόμων της ΕΕ», ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι θα συνεχίσει να συζητείται ο νόμος για τα χημικά προϊόντα, ο οποίος βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της εν λόγω «επιτροπής».

    Υπογραμμίζοντας ότι η μόνη αρμοδιότητα της νεοδιορισθείσας προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα είναι η 'εκ του σύνεγγυς διπλωματία' για την αναζήτηση κοινού εδάφους, ο Χασίπογλου επεσήμανε ότι διαφέρουν μεταξύ τους το «νέο όραμα της ΤΔΒΚ» και η θέση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει και στη συνέχεια να αποδεχθεί και να εγκρίνει αυτή τη διαφορά», πρόσθεσε και τα εξής ο Χασίπογλου:

    «Ελπίζω ότι η κ. Cuellar, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

    (ΑΚ)

    [07] Ιζτζάν: Η σύλληψη Κουρσάτ έδειξε πως όσοι ζουν στα κατεχόμενα δεν είναι ασφαλείς

    Η Vatan (12.01.24) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν (Izzet Izcan), σχολιάζοντας την σύλληψη του δικηγόρου Ακάν Κουρσάτ (Akan Kursat) στην Ιταλία, δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή έδειξε πως οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο δεν είναι ασφαλείς.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ιζτζιάν αναφέρει και τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 80% της υπάρχουσας γης στη βόρεια Κύπρο ανήκε σε Ελληνοκύπριους πριν από το 1974, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση. Όσοι εξαπατούν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι η μη λύση είναι η λύση ευθύνονται για ό,τι συνέβη. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους και αυτή είναι μια έγκαιρη και επείγουσα λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με την ενσωμάτωση της χώρας κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδιακής Ενωμένης Κύπρου».

    Καταλήγοντας, ο Ιζτζιάν απεύθυνε έκκληση να ξεκινήσουν επειγόντως οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα το 2017και να ολοκληρωθούν.

    (ΚΣ)

    [08] Μόνος υποψήφιος για την προεδρία του TDP ο Τσελέρ

    Η Avrupa (12.01.24) γράφει ότι ο Ζεκί Τζελέρ (Zeki Celer) θα είναι ο μόνο υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου.

    (ΚΣ)

    [09] Σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς είχε ο Κινέζος καταζητούμενος από την Interpol Yanxi Xia

    Η Υeni Duzen (12.01.24, yeniduzen.com) δίνει συνέχεια στο θέμα του κινέζου καταζητούμενου από την Interpol Yanxi Xia, ο οποίος ζήτησε την «υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος όμως μετά από σχετική έρευνα που διεξήχθη συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «απαγορευμένων μεταναστών».

    Η εφημερίδα γράφει ότι το 2020 ο Yanxi Xia συναντήθηκε με τον τότε «υπουργό υγείας», Αλί Πιλλί και τον τότε «πρύτανη» του παράνομου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας και νυν «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος Σερχάτ Άκπιναρ.

    Ο Yanxi Xia δώρισε στο «υπουργείο υγείας» έναν αναπνευστήρα, του υποσχέθηκαν στήριξη των επενδύσεών του και έλαβαν αποφάσεις που αφορούν τη συνεργασία Κίνας ? «ΤΔΒΚ».

    Ο Πιλλί μάλιστα είχε δηλώσει ότι η βοήθεια των Κινέζων αδελφών τους «είναι μια συμβολή στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι «ως υπουργείου υγείας είμαι έτοιμος για κάθε στήριξη για κάθε είδους συμβολή και επένδυση που θα κάνουν σε αυτή τη χώρα».

    Ο δε Άκιπιναρ είχε πει ότι στη συνάντηση με τον Yanxi Xia αποφάσισαν συνεργασία μεταξύ «ΤΔΒΚ» και Κίνας κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει σε τουριστική έκθεση στην Ολλανδία

    Ο παράνομος Bayrak (12.01.24, BRTK ) μεταδίδει ότι το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην τουριστική έκθεση Vakantiebeurs 2024, που πραγματοποιείται στην πόλη Ουτρέχτη της Ολλανδίας από τις 11-14 Ιανουαρίου 2024.

    Όπως μεταδίδεται, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προώθησης και προβολής του καθεστώτος στο εξωτερικό, το ψευδοκράτος εκπροσωπείται στην έκθεση από το «γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και λεγόμενου υπουργού τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου (Fikri Ataoglu).

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην έκθεση, ο Ατάογλου και ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων», Ορχάν Τολούν (Orhan Tolun) πραγματοποίησαν συναντήσεις με ξένα πρακτορεία και τουριστικούς πράκτορες.

    Σε δηλώσεις του στην έκθεση, ο Ατάογλου είπε ότι συμμετέχουν στην Ολλανδική έκθεση με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της «χώρας» και ότι αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στην έκθεση φέτος μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να αγγίξουν τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

    Ο Ατάογλου εξήγησε ότι εργάζονται για να επεξηγήσουν καλύτερα τα διάφορα είδη τουρισμού και τον ειδικό τουρισμό της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος πληροί όλα τα κριτήρια που αναζητά η Ολλανδική αγορά.

    «Είμαστε μια προτιμώμενη χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς η βόρεια Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και δράσεις που μπορούν να γίνουν κάθε μήνα του χρόνου», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι οι επισκέπτες της έκθεσης ενδιαφέρονται για τη γεωγραφική θέση, τα ιστορικά, τουριστικά και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου καθώς και για την δομή της, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι τα αιτήματα για την ανακάλυψη αυτών των ομορφιών αυξάνονται.

    (ΑΚ)

    [11] Τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται στα κατεχόμενα το ΕΛΑΜ

    Η Diyalog (12.01.24) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο δημοσίευσε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος «διάταγμα» για τις οργανώσεις που θεωρούνται «παράνομες και τρομοκρατικές» στα κατεχόμενα για το 2024.

    Η λίστα ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις περιλαμβάνει τη Χρυσή Αυγή, το ΚΕΑ (Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης) στην Ελλάδα και το ΕΛΑΜ (Ελληνικό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο).

    (ΚΣ)

    [12] Ρεκόρ αύξησης στον πληθωρισμό-Βουλιάζει η Τουρκική Λίρα

    H Yeni Duzen (12.01.24) γράφει ότι σύμφωνα με τη «Στατιστική Υπηρεσία», οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% τον τελευταίο χρόνο στα κατεχόμενα.

    Οι τομείς στους οποίους η τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών αυξήθηκε πάνω από 100% ήταν η εκπαίδευση, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και οι επικοινωνίες.

    Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην εκπαίδευση με ποσοστό 116,63%, και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά με ποσοστό 111,95%, οι επικοινωνίες με ποσοστό 111,93%, η υγεία με 96,09%, η στέγαση, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και άλλα καύσιμα με ποσοστό 89,45% και άλλα βασικά αγαθά με 64,35%.

    Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές αυξήθηκαν ως ακολούθως στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:

    Επικοινωνίες: 208,18%

    Λογαριασμός νερού: 155,27%

    Αρνίσιο κρέας: 93,43%

    Ηλεκτρισμός: 67,37%

    Ψωμί: 62,56%

    Χαλούμι: 42,44%

    Τα ποσοστά πληθωρισμού τα τελευταία 12 χρόνια ήταν ως ακολούθως:

    2012: 3.60%

    2013: 10.22%

    2014: 6.49%

    2015: 7.78%

    2016: 10.19%

    2017: 14.68%

    2018: 29.96%

    2019: 11.66%

    2020: 15.03%

    2021: 46.09%

    2022: 94.51%

    2023: 83.63%

    Εξάλλου, όπως γράφει η Halk?n Sesi (12.01.24), οι μισθοί έπεσαν θύμα της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε κι άλλο την αξία της

    Η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας σήμερα είναι 38,50 έναντι της στερλίνας, 33,15 έναντι του ευρώ και 30,15 έναντι του δολαρίου.

    (ΚΣ)

    [13] Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του «επαγγελματικού λυκείου Ραούφ Ντενκτάς»

    H Vatan (12.01.24) γράφει ότι τίθεται αύριο ο θεμέλιος λίθος του «επαγγελματικού λυκείου Ραούρ Ραϊφ Ντενκτάς», το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου.

    Το έργο ετοιμάστηκε από το λεγόμενο υπουργείο παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι το λύκειο που θα φέρει το όνομα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, θα ανεγερθεί σε μια έκταση εφτά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελείται από πέντε κύρια μπλοκ, 28 αίθουσες διδασκαλίας, 14 εργαστήρια, έξι ατελιέ, διοικητικά γραφεία, βιβλιοθήκη και αίθουσα πολλαπλής χρήσης.

    Θα είναι το 13ο επαγγελματικό λύκειο στα κατεχόμενα και θα ανεγερθεί με βοήθεια της «κεντρικής τράπεζας» του κατοχικού καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του ποδοσφαίρου στην τουρκοκυπριακή ιστορία από το TRT

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.01.24, aa.com.tr) μεταδίδει ότι το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT θα προβάλει ντοκιμαντέρ με θέμα τον ρόλο του ποδοσφαίρου στον «αγώνα των Τουρκοκυπρίων».

    Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο σκόρερ στο μέτωπο» (Gol Atan Cepheye) θα προβληθεί σε έξι επεισόδια στο ειδικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης για τα ντοκιμαντέρ TRT Belgesel.

    Όπως έγινε γνωστό, το κανάλι θα προβάλει μια σειρά ντοκιμαντέρ που «θα αφήσει το στίγμα του στο δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων και στον αγώνα για ύπαρξη».

    Στο ντοκιμαντέρ εξετάζεται «ο ρόλος του ποδοσφαίρου στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για την ύπαρξη και την ίδρυση της Τουρκικής Αντιστασιακής Οργάνωσης (TMT)».

    Η σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων, η οποία θα προβληθεί το 2024, στην 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, εστιάζει «στον αγώνα των Τούρκων στο νησί από τη δεκαετία του 1950 για την προστασία των εδαφών τους και την υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα τους, καθώς και στον αγώνα της ΤΜΤ, που οργανώθηκε ενάντια στην ελληνική κατοχή και την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ, από τα γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι το μέτωπο».

    Στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με την αφήγηση του ερευνητή και ακαδημαϊκού Ερνάλ Χος (Erdal Hos), αναλύονται επίσης το αντιστασιακό κίνημα που διαμορφώθηκε γύρω από τον αθλητικό σύλλογο Τσετίνκαγια (Cetinkaya), οι μυστικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της ΤΜΤ, μαρτυρίες, ο ρόλος του Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktas) και του Φαζίλ Κιουτσιούκ (Faz?l Kucuk) και η υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία.

    Το πρώτο επεισόδιο έχει τίτλο «Εναρκτήριο λάκτισμα: Διχοτόμηση».

    (ΓΜ)

    [02] Νέες απώλειες του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε στο Βόρειο Ιράκ μετά από επίθεση «τρομοκρατών».

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας, ως αποτέλεσμα της επίθεσης «μελών τρομοκρατικής οργάνωσης» στην περιοχή της επιχείρησης «Γαμψό Νύχι» στο Βόρειο Ιράκ έχασε τη ζωή του ο λοχίας Σαμέτ Ασλάν και τραυματίστηκε ένας στρατιώτης.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 12 January 2024 - 15:17:59 UTC