Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 11/2024 13-15.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η σύλληψη δικηγόρου στην Ιταλία κατέδειξε τη σημασία της «ΕΑΠ», λέει η πρόεδρός της
  • [02] «Μη ασφαλείς οι Κεντρικές Φυλακές για τον Κιουρσάτ», ισχυρίζεται δημοσίευμα
  • [03] Ανέγερση και πώληση «tiny houses» στην Καρπασία-Γερμανοί και Σκανδιναβοί οι πελάτες
  • [04] Το CTP προηγείται σύμφωνα με δημοσκόπηση-Μόνο CTP και UBP μπαίνουν στη «βουλή»
  • [05] Έρχιουρμαν: «Η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για το CTP»
  • [06] Τατάρ: «Η πολιτική που ακολουθούμε είναι η πολιτική Ντενκτάς»
  • [07] Σύλληψη Τουρκοκύπριου ακτιβιστή στην Τουρκία
  • [08] Συνάντηση Ουστέλ με αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα
  • [09] Μηνιαίος κατώτατος μισθός: 24.000 τουρκικές λίρες
  • [10] Έσοδα ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
  • [11] Διεθνές συνέδριο ιατρικού τουρισμού στα κατεχόμενα τον Απρίλιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Απώλειες 9 Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ
  • [02] Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη 12η επέτειο θανάτου του Ντενκτάς
  • [03] Με εισιτήριο 25 ευρώ η είσοδος στην Αγία Σοφία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η σύλληψη δικηγόρου στην Ιταλία κατέδειξε τη σημασία της «ΕΑΠ», λέει η πρόεδρός της

    Η Yeni Duzen (15.01.24) γράφει ότι την άποψη πως η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat) στην Ιταλία με τον ισχυρισμό ότι διαμεσολάβησε στην πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») εξέφρασε η πρόεδρος της «ΕΑΠ», Νοβμπέτ Φερίτ Βετσχί (Novbet Ferit Vechi).

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, η Βετσχί υποστήριξε ότι θα ξεπεραστούν πολλά θέματα στο περιουσιακό με την εξέταση και την κατάληξη των αιτήσεων στην «ΕΑΠ» και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τους Τουρκοκύπριους η συνέχιση της ύπαρξης της «Επιτροπής», η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο (effective local remedy) αναγνωρισμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    «Αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο οι περιουσίες που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που ολοκληρώνονται εκ μέρους της Επιτροπής και έτσι δεν είναι δυνατή η συζήτηση στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με τις εν λόγω περιουσίες», είπε.

    Η Βετσχί ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 υπήρξαν 7,473 αιτήσεις στην «ΕΑΠ», ότι ολοκληρώθηκαν 1,502 από αυτές και ότι το ποσό που αποφασίστηκε για αποζημιώσεις ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια 109 χιλιάδες 211 στερλίνες. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Παράλληλα με την αποζημίωση, λήφθηκαν 5 αποφάσεις για επιστροφή, μία για επιστροφή μετά τη λύση, 8 για αποζημίωση και επιστροφή, 2 για ανταλλαγή και αποζημίωση και μία για μερική επιστροφή. Επιπλέον, είναι 30 οι αιτήσεις που έγιναν στην ΕΑΠ για άδεια γι' αυτή τη διαδικασία από Τουρκοκύπριους που κατέχουν με ενοικιαστήριο συμβόλαιο περιουσία για τρία χρόνια ή περισσότερα αυτή τη στιγμή βάσει του νόμου 13/2008, γνωστού ως νόμος του Acapulco, και συμφώνησαν με Ελληνοκύπριους για την πώληση και τη μεταβίβαση. Οι 12 από αυτές έχουν αποφασιστεί και οι περιουσίες για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση έχουν περάσει στο όνομα των Τουρκοκυπρίων».

    Ερωτηθείσα τι ποσό από αυτές τις αποζημιώσεις έχει πληρωθεί, η Βετσχί σημείωσε ότι δεν είναι η «Επιτροπή» που κάνει τις πληρωμές, οι οποίες είναι «αρμοδιότητα» των λεγόμενων υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι τα ποσά για τις πληρωμές και για τα άλλα έξοδα της «Επιτροπής» συμπεριλαμβάνονται στον «προϋπολογισμό».

    «Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από το υπουργείο οικονομικών, μέσα στο 2023 πληρώθηκαν 32 φάκελοι που αντιστοιχούν σε 12 εκατομμύρια 189 χιλιάδες 670 στερλίνες. Κι συνεχίζονται οι πληρωμές», είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει αν πωλούνται αργότερα οι περιουσίες για τις οποίες η «Επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή, η Βετσχί απάντησε πως δεν παρακολουθούν τις γίνεται με τις εν λόγω περιουσίες, όμως κάποτε βλέπουν στον Τύπο ότι βγαίνουν προς πώληση περιουσίες για τις οποίες η «Επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή. «Δεν γνωρίζουμε αν πουλιούνται ύστερα και ποιος τις αγοράζει», πρόσθεσε.

    506 αιτήσεις για το Βαρώσι

    Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις υπάρχουν για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού μετά την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για αφαίρεση μιας έκτασης που αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, η Βετσχί απάντησε:

    «Το σύνολο των αιτήσεων για το Βαρώσι είναι 506. Μόλις το υπουργείο εσωτερικών ετοιμάσει τους απαραίτητους φακέλους και μας τους στείλει, θα μπορούμε να πούμε πόσοι από αυτούς είναι στην πιλοτική περιοχή».

    Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι εργάζεται με αργούς ρυθμούς η «ΕΑΠ», η Βετσχί υποστήριξε ότι εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά η «Επιτροπή» και ότι είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή της για την Τουρκία ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο στην Κύπρο ενώπιον του ΕΔΑΔ.

    Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και στην «ΕΑΠ», όπως σε κάθε μηχανισμό, όμως υποστήριξε πως κανένα από αυτά δεν είναι αδιόρθωτο και αδύνατον να διευθετηθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία, η Βετσχί υποστήριξε:

    «Αυτό το γεγονός κατέδειξε άλλη μια φορά τη σημασία της ΕΑΠ. Θα ξεπεραστούν πάρα πολλά προβλήματα στα θέματα της ιδιοκτησίας με την εξέταση και την κατάληξη των αιτήσεων στην ΕΑΠ. Η ΕΑΠ αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχει μεγάλη σημασία για τους Τουρκοκύπριους η συνέχιση της ύπαρξης της επιτροπής που έχει διεθνή αναγνώριση. Οι περιουσίες που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που ολοκληρώθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής, αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο και έτσι δεν είναι δυνατή η συζήτηση στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με αυτές τις περιουσίες.

    Είδαμε στον Τύπο ειδήσεις σε σχέση με το ότι Ελληνοκύπριοι έβγαλαν καταλόγους ειδικά για περιουσίες στην περιοχή Τρικώμου και Αγίου Αμβροσίου και υπήρξαν επαφές. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν βλέπει θετικά την ΕΑΠ και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της διεθνώς προσπαθώντας να αποδείξει ότι η ΕΑΠ δεν είναι αποτελεσματική. Υπάρχει ο ισχυρισμός σε σχέση με τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία ότι έχει διαπράξει έγκλημα στο θέμα των περιουσιών. Θεωρώ ότι τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς αυτό το θέμα».

    Ερωτηθείσα κατά πόσον αυτή η σύλληψη είναι η αρχή και αν θα συνεχίσει να προκαλεί πρόβλημα αυτό το θέμα η Βετσχί απάντησε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον Τύπο και ότι θα περιμένουν και θα δουν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι οι αιτήσεις στην «ΕΑΠ» συνεχίζονται και δεν επηρεάζονται πολύ από τις εξελίξεις.

    Ερωτηθείσα πώς θα μπορούσε να συμβάλει στις εργασίες της «ΕΑΠ» η «επιτροπή ακίνητων περιουσιών» που συστάθηκε υπό την «ένωση δικηγορικών συλλόγων», η Βετσχί απάντησε ότι ενημερώθηκαν πως αυτή η «επιτροπή» συστάθηκε υπό την προεδρία του δικηγόρου Οζκούλ Όζγιγιτ (Ozkul Ozyigit) στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της «ΕΑΠ».

    «Το υποδεχτήκαμε με ικανοποίηση αυτό. Θεωρούμε ότι οι εργασίες της θα συμβάλουν στη διευκόλυνση και επιτάχυνση των εργασιών της ΕΑΠ», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Μη ασφαλείς οι Κεντρικές Φυλακές για τον Κιουρσάτ», ισχυρίζεται δημοσίευμα

    H Diyalog (15.1.24, diyaloggazetesi.com) γράφει ότι το ιταλικό δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο για την αίτηση έκδοσης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ (Akan Kursat) στη «νότια Κύπρο» [Σημ. Μτφ.: όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία] και σχολιάζει ότι ενώ η σιωπή της διοίκησης της «ΤΔΒΚ» για το θέμα συνεχίζεται, αναμένεται να κατατεθούν στο ιταλικό δικαστήριο έγγραφα ότι οι Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι αξιόπιστες, ειδικά για τους Τουρκοκύπριους.

    Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στο θάνατο του Τουρκοκύπριου Τανσού Τσιντάν (Tansu C?dan) τον Οκτώβριο του 2022 και δηλώσεις Ελληνοκύπριων αξιωματούχων για το συγκεκριμένο θέμα και καταλήγει:

    «Την περίοδο που γίνονται προετοιμασίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, φαίνεται ότι αν ο δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ εκδοθεί στη νότια Κύπρο και οδηγηθεί στις ελληνοκυπριακές Κεντρικές Φυλακές, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του. Σύμφωνα με τις απόψεις που προέβαλαν ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, οι δικηγόροι του πρέπει να πείσουν το ιταλικό δικαστήριο να δικαστεί ο Κιουρσάτ στη Ρώμη αντί στη Λευκωσία».

    «Πρέπει να λειτουργήσει η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»

    Ο Ρεσάτ Ακάρ (Resat Akar), διευθυντής της εφημερίδας Diyalog, στο σημερινό του άρθρο (15.1.24 diyaloggazetesi.com) επαναλαμβάνει την άποψη του ότι για λύση του περιουσιακού πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποτραπούν περαιτέρω συλλήψεις Τουρκοκυπρίων και γράφει χαρακτηριστικά:

    «Η Επιτροπή έχει χιλιάδες φακέλους με αιτήσεις Ελληνοκυπρίων...Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπέρ της πώλησης των περιουσιών τους στο βορρά... Κάποιοι από αυτούς δίδουν έμφαση στην επιστροφή ή την ανταλλαγή... Όλοι γνωρίζουν ότι όσοι θέλουν να πουλήσουν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μια τιμολόγηση κάτω από το κανονικό... Ωστόσο- χρειάζονται και χρήματα για να μπορεί η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας να λαμβάνει αποφάσεις... [...]

    Υπάρχουν αυτοί που ρωτάνε 'Πού θα βρει 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ το κράτος της ΤΔΒΚ, του οποίου ο προϋπολογισμός είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ;'... Φυσικά, αυτό το ποσό δεν είναι ένα ποσό που μπορεί να καταβληθεί σε μια μέρα, σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο... Αν ξεκινήσει σήμερα, είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτέλεσμα σε 5, ίσως σε 10 χρόνια... Το σημαντικό είναι να γίνει ένα βήμα με θάρρος και να γίνει μια αρχή... [...]

    Το πρώτο βήμα είναι να καταχωρηθούν χιλιάδες φάκελοι πωλήσεων που περιμένουν να διεκπεραιωθούν στο κτηματολόγιο με τη διεξαγωγή μιας 'έρευνας ασφαλείας'... Σύμφωνα με τους ίδιους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους- τα έσοδα που θα προκύψουν σε περίπτωση που γίνει ένα τέτοιο βήμα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες... Θα πρέπει λοιπόν να λύσουν αυτό το πρόβλημα...

    Το δεύτερο βήμα είναι να φορολογηθεί η πώληση των ελληνοκυπριακών ακινήτων με υψηλότερους συντελεστές... Δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με έναν πρόσθετο φόρο 3%... Είναι δυνατόν να δοθεί ένας πρόσθετος πόρος στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας με έναν φόρο της τάξης του 25%...

    Αν η Τουρκία έχει πει 'τρία από μένα και ένα από σένα', αυτό σημαίνει ότι όταν η ΤΔΒΚ εισπράξει ένα δισεκατομμύριο λίρες, 3 δισεκατομμύρια θα έρθουν από την Άγκυρα... Είναι δυνατόν να οριστικοποιηθούν εκατοντάδες φάκελοι με τα 4 δισεκατομμύρια λίρες που θα εισπραχθούν μέσα σε ένα χρόνο... Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κίνητρο για τους Ελληνοκύπριους που θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους στο βορρά...

    Επιπλέον, οι υποθέσεις του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας θα σταματήσουν... Θα σταματήσουν και οι προσωπικές συλλήψεις... Αναμφίβολα, η μη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση και η αναμονή μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της εξουσιοδότησης που δόθηκε στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... Τότε ο κίνδυνος θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος και η κατάσταση θα γίνει ανυπέρβλητη... Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούν να πάνε σε άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία... Το θέμα είναι τόσο σημαντικό... Είναι απαραίτητο να ξυπνήσουμε...»

    (ΙΣ)

    [03] Ανέγερση και πώληση «tiny houses» στην Καρπασία-Γερμανοί και Σκανδιναβοί οι πελάτες

    H K?br?s (15.01.24 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει είδηση σχετικά με την ανέγερση 50 μικροσκοπικών κατοικιών στην κατεχόμενη Καρπασία με πελάτες από τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία.

    Το έργο με την ονομασία «Φράουλα» (The Strawberry Project), περιλαμβάνει 50 μικροσκοπικά σπίτια σε 12 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και είναι το πρώτο έργο που θα κατασκευαστεί από μεταλλική κατασκευή ελαφριού τύπου.

    Προγραμματίζεται να τοποθετηθούν τον Απρίλιο τα πρώτα σπίτια, για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες υποδομής. Οι μονάδες έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στις κατεχόμενες περιοχές, έχουν εμβαδό 40 τ.μ. και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 87 και 91 χιλιάδες στερλίνες.

    Μέχρι στιγμής, το 75% των πελατών της εταιρείας, οι οποίοι έχουν δώσει προκαταβολές για 20 μικροσκοπικά σπίτια, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία.

    Ο Μπόρα Οζγκέν (Bora Ozgen), διευθυντής της Intelligent Living Development Ltd που υλοποιεί το έργο, δήλωσε:

    «Δεν ήταν ορθολογικό να δημιουργηθεί ένας χώρος διαβίωσης μικροσκοπικών σπιτιών ανάμεσα στις πολυκατοικίες στην περιοχή του Τρικώμου και Long Beach. Στην παράκτια λωρίδα μεταξύ Κερύνειας- Ακανθού, όπου οι τιμές της γης είναι πολύ υψηλές, δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στην αγορά ένα προϊόν κάτω των 100.000 λιρών. Ως εκ τούτου, τοποθετήσαμε το έργο μας στην περιοχή της Καρπασίας, η οποία είναι πιο συμβατή με τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής των μικροσκοπικών σπιτιών και όπου οι Ειδικές Περιοχές Προστασίας Περιβάλλοντος είναι πιο πυκνές».

    (ΙΣ)

    [04] Το CTP προηγείται σύμφωνα με δημοσκόπηση-Μόνο CTP και UBP μπαίνουν στη «βουλή»

    Η Yeni Duzen (15.01.24) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) προηγείται στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση που διενήργησε πριν δύο μήνες στα κατεχόμενα το «Συμβουλευτικό και Ερευνητικό Κέντρο Statica» με τη μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων με 1,000 άτομα σε 149 χωριά ή γειτονιές.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλι (Cenk Mutluyakal?), το CTP φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά που είχε λάβει στις «ενδιάμεσες εκλογές» και κανένα άλλο κόμμα εκτός από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και το CTP δεν φτάνουν το 5% για να εισέλθουν στη «βουλή».

    Ο Μουτλούγιακαλι επικαλείται δηλώσεις του γενικού γραμματέα του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ (As?m Akansoy), ο οποίος, βασιζόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, του ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) λαμβάνει την έγκριση όλων των τμημάτων της κοινωνίας και είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της.

    Το 43% των ψηφοφόρων γεννήθηκε στην Τουρκία

    Τα δημογραφικά στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι το 43% των ψηφοφόρων γεννήθηκε στην Τουρκία και το 57% στην Κύπρο. Το 53% χαρακτηρίζει τον εαυτό του Κύπριο ή Τουρκοκύπριο, ενώ το 14,90% αυτοχαρακτηρίζεται ως «Τούρκος της Κύπρου», όρος που χρησιμοποιείται «επισήμως» από το κατοχικό καθεστώς. Το 29% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους μόνο ως «Τούρκο».

    Στην ερώτηση ποιον θέλουν να δουν «πρόεδρο της δημοκρατίας» και εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων στον κόσμο, ο Έρχουρμαν λαμβάνει το ψηλότερο ποσοστό, όμως σημαντική είναι και η στήριξη που εκφράζεται και προς τον Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), αναφέρει ο αρθρογράφος. Επισημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν σημαντικά ποσοστά και ότι μόνο τέσσερις ξεπερνούν το ένα τοις εκατό.

    Στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θέλετε να δείτε στο άτομο που θα γίνει πρόεδρος της ΤΔΒΚ», το 55% απάντησε «να εργαστεί για λύση του Κυπριακού» και στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η απάντηση που αφορά την ενασχόληση με τα εσωτερικά προβλήματα.

    Εξάλλου, το υφιστάμενο μοντέλο σχέσεων με την Τουρκία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση αφού το 80% των ερωτηθέντων θέλουν «υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις σε σωστή βάση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος αναφέρει ότι η προσέγγιση που επικρατεί είναι «να λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις μας».

    Αυτή η «ευαισθησία», αναφέρει, είναι κοινή προσδοκία των ερωτηθέντων είτε οι γονείς τους έχουν γεννηθεί στην Τουρκία είτε στην Κύπρο. Το 2% εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες και οι προτεραιότητες της Τουρκίας κατά τη διοίκηση της χώρας», ενώ το 5,7% εγκρίνει το υφιστάμενο μοντέλο σχέσεων.

    Στην ερώτηση ποιες είναι οι σημαντικότερες ανησυχίες σας για το μέλλον, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    Η αυξανόμενη ανεργία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης 61,30%.

    Το γεγονός ότι παραμένει άλυτο το Κυπριακό 59,20%.

    Η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών 41,90%.

    Η μετανάστευση των νέων 40,50%.

    Η ανεξέλεγκτη και μεταβαλλόμενη πληθυσμιακή δομή 34,60%.

    Οι πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις 21,00%.

    Η αύξηση της διαφθοράς και του κομματισμού 12,90%.

    Η απώλεια των δικαιωμάτων και των ελευθεριών 9,40%.

    Εξάλλου, στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη «διακυβέρνηση της χώρας», το επίπεδο ικανοποίησης των ερωτηθέντων ήταν κατά μέσον όρο 3,61 μονάδες με άριστα το 10.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έρχιουρμαν: «Η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για το CTP»

    Η Diyalog (14.01.24, diyaloggazetesi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχιουρμαν (Tufan Erhurman) δήλωσε ότι η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη θέση για το κόμμα του και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως μια πιθανή νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα διασφαλίζεται από την αρχή ότι το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί για άλλη μια φορά αποτέλεσμα παρά τη θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση, κατά την έκφρασή του.

    Mιλώντας σε πάνελ που διοργανώθηκε στην Άγκυρα με τίτλο «Προς τα πού οδεύουμε στην Κύπρο», o Έρχιορυμαν είπε ότι η πολιτική ισότητα περιγράφεται λεπτομερώς στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1991, ότι αυτή έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και ότι το CTP τη θεωρεί ως μη διαπραγματεύσιμη θέση.

    Στο πάνελ που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV), συμμετείχαν συνταξιούχοι διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί.

    Στην ομιλία του, ο Έρχιουρμαν αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του άλυτου κυπριακού προβλήματος στο νησί και την περιοχή και τόνισε ότι μια νέα διαδικασία που είναι πιθανό να ξεκινήσει δεν μπορεί να είναι εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    Αναφέροντας ότι είναι γνωστό πως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, ο Έρχιουρμαν είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τα συμφέροντά τους σε μια λύση που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με τον σωστό τρόπο.

    Υπογράμμισε ότι δεν θα έχει κανένα νόημα μια νέα διαδικασία που θα ξεκινήσει μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης και θα διαρκέσει για χρόνια.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοικτού τέλους και θα είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα.

    Υποστήριξε ότι η πολιτική ισότητα, που είναι μια από τις βασικές παραμέτρους, δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης και θα διασφαλίζεται από την αρχή ότι το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί για άλλη μια φορά αποτέλεσμα παρά τη θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση.

    Ο Έρχιουρμαν συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα από τον γραμματέα εξωτερικών υποθέσεων και «βουλευτή» στην κατεχόμενη Κερύνεια Φικρί Τόρος (Fikri Toros) και τον γραμματέα Τύπου, εκδόσεων και προπαγάνδας, Μπιρόλ Καραμάν (Birol Karaman).

    (ΓΜ)

    [06] Τατάρ: «Η πολιτική που ακολουθούμε είναι η πολιτική Ντενκτάς»

    Η K?br?s (14.01.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), δήλωσε πως η πολιτική που ακολουθούν είναι η πολιτική του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktas).

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μαυσωλείο του Ντενκτάς στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας για τη 12η επέτειο από τον θάνατο του.

    Ανάμεσα σε άλλα, ο Τατάρ τόνισε ότι η πολιτική που ασκεί αυτή τη στιγμή, με την υποστήριξη «της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», παρά τις κάθε είδους κριτική, είναι η πολιτική που τους άφησε κληρονομιά ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θα υποκύψουν σε καμία ενέργεια που θα παρεμπόδιζε «την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ είπε: «Επειδή η κληρονομιά που λάβαμε από τον Ντενκτάς είναι η κυριαρχία, το κράτος, η αγάπη για την Τουρκία».

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας: «Το όνομά του θα διατηρεί πάντα την ιδιαίτερη θέση του στις καρδιές μας».

    (ΚΣ)

    [07] Σύλληψη Τουρκοκύπριου ακτιβιστή στην Τουρκία

    Η Avrupa (13,01.24) γράφει ότι ο ακτιβιστής της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης (DKB) και παρουσιαστής προγράμματος στην Ozgur Web TV Γιουσούφ Αλκίμ (Yusuf Alk?m) συνελήφθη στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου όπου μετέβηκε για να για να παραστεί στο «Διεθνές Συμπόσιο του Αιώνα του Λένιν», στο οποίο ήταν ομιλητής και θα διεξαγόταν στις 13-14 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με την δικαιολογία ότι «υπάρχει δικογραφία εναντίον του».

    Σύμφωνα με δηλώσεις της δικηγόρου του Αλκίμ, Σεχέρ Ντουρσούν (Seher Dursun) στην Ozgur Gazete, δεν δόθηκαν πληροφορίες για τον λόγο της κράτησης όταν συνελήφθη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία του αεροδρομίου.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, είχε προηγουμένως απαγορεύσει σε πολλούς Τουρκοκύπριους την είσοδο στη χώρα με τον κωδικό «N82» και τους έστειλε πίσω στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» που απαγγέλθηκε σε βάρος του Αλκίμ ενδέχεται να οφείλεται σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σε δήλωσή του μέσω του δικηγόρου του, ο Αλκίμ είπε ότι η ιστοσελίδα της DKB είχε κλείσει προηγουμένως με απόφαση του Ειρηνευτικού Ποινικού Δικαστηρίου της Γκαζιαντέπ και ότι αυτή η καταγγελία μπορεί να οφείλεται σε άρθρο ή είδηση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

    Αντιδράσεις

    Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση εξέδωσε δήλωση, με την οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την σύλληψη και τις συνθήκες κράτησης του Αλκίμ.

    «Αυτές οι πιέσεις δεν θα εμποδίσουν τον αγώνα μας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να τερματίσουμε την κατοχή και την αποικιοκρατία του τουρκικού κράτους», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Τις ανησυχίες τους αλλά και την αντίθεση τους για την σύλληψη του Τουρκοκύπριου ακτιβιστή εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους διάφορα αριστερά σύνολα και κόμματα, όπως το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤDP), που κάλεσε σε ενέργειες το «υπουργείο εξωτερικών», ο Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΒΥ), το Αριστερό Κίνημα (SH) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP).

    Αφέθηκε ελεύθερος

    Εξάλλου, η Avrupa (14.01.24) γράφει ότι ο Αλκίμ αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού πέρασε την νύχτα στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου και μετά από κατάθεση που έδωσε στην Τουρκική Εισαγγελία. Ωστόσο, του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία με βάση τον κωδικό «N82».

    Ο Γιουσούφ Αλκίμ έμαθε ότι ο λόγος της κράτησής του ήταν το άρθρο του με τίτλο «Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε για το Κυπριακό» και μια μπροσούρα για το Κυπριακό, που έφτιαξε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020.

    «Αναφέρθηκε ότι το θέμα της υπόθεσης ήταν το άρθρο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης με τίτλο 'Έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε' και η μπροσούρα με τίτλο 'Κυπριακό πρόβλημα και επαναστατική λύση', που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Devrim Temizler, της οποίας είμαι ο υπεύθυνος συντάκτης...Μάλλον, την επόμενη φορά που θα φτάσω, η οθόνη του αξιωματικού στην είσοδο θα μου δείξει όχι σύλληψη αλλά απαγόρευση εισόδου στη χώρα και θα με γυρίσουν πίσω...Αυτή είναι μάλλον η τελευταία μου επίσκεψη, τουλάχιστον όσο η σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση βρίσκεται στην Τουρκία», ανέφερε σε δήλωση του ο Αλκίμ.

    Στηρίζει και ο KTOEOS

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η Συνδικαλιστική Ένωση Καθηγητών (KTOEOS) εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Αλκίμ.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος της οργάνωσης Σελμά Εϊλέμ (Selma Eylem) δήλωσε ότι η κράτηση λόγω μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σύλληψη, η δίκη ή η απέλασή τους για αυτά που σκέφτονται, γράφουν ή μοιράζονται δεν είναι δημοκρατία αλλά δικτατορία, δεν είναι ελευθερία αλλά καταπίεση, δεν είναι ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη.

    «Ο φασισμός εμφανίζεται για άλλη μια φορά. Δεν θα υποκύψουμε. Ο Γιουσούφ Αλκίμ δεν είναι μόνος», κατέληξε.

    Ποιους θεωρεί η Άγκυρα παρείσακτους

    Η Avrupa (15.01.24) γράφει επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση προωθεί τις κινήσεις της για να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο, τους οποίους θεωρεί παρείσακτους... «Προκειμένου να εκφοβίσει τους πάντες, όχι μόνο συλλαμβάνει ορισμένους από αυτούς, αλλά και τους διώκει ποινικά», τονίζει και αναφέρει πως παρά την επιμονή της εφημερίδας, η τουρκική «πρεσβεία» στη κατεχόμενη Λευκωσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κατάλογο με τα υπό κατηγορία πρόσωπα. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες προς την Τουρκία δεν ήταν σε θέση να μάθουν αν είναι ή δεν είναι στην λίστα με τους «επικίνδυνους».

    Η εφημερίδα σημειώνει στην λίστα αυτή από τους πρώην «προέδρους» βρίσκεται μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Ak?nc?). Δεν απαγορεύεται η είσοδος σε πολιτικούς όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Mehmet Ali Talat) ή ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman). Απαγορεύεται ωστόσο η είσοδος στον ηγέτη του Ανεξάρτητου Δρόμου (Bag?ms?zl?k Yolu) Μουνούρ Ραχβαντζίογλου, (Munur Rahvanc?oglu) και του Αριστερού Κινήματος Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν (Abdullah Korkmazhan).

    Μέχρι σήμερα, πέντε άτομα έχουν μηνυθεί στην Άγκυρα... Οι Σενέρ Λεβέντ (Sener Levent), Γιουσούφ Αλκίμ (Yusuf Alkim), Κουμπιλάι Όζκιρατς (Kubilay Ozk?rac), Αϊσεμντέν Ακίν (Aysemden Akin) και Γκιουρέν Τιλκί (Guren Tilki).

    Ο Σενέρ Λεβέντ έχει δικαστεί ερήμην σε δύο υποθέσεις στην Άγκυρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και στις δύο περιπτώσεις... Υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις εναντίον του Λεβέντ...

    (ΚΣ)

    [08] Συνάντηση Ουστέλ με αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (13.01.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας «Τουρκίας-ΤΔΒΚ» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα.

    Κατά την συνάντηση, ο Ουστέλ ανέφερε ότι ως «κυβέρνηση» αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των «διακοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας».

    Σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν ιδέες για τη «συμφωνία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας» με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, (Cevdet Y?lmaz), ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη πρόσφατα στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ υποστήριξε:

    «Η κοινή δουλειά των δύο κρατών κάνει την ΤΔΒΚ ισχυρότερη. Πέρυσι, τον Ιούνιο υπεγράφη η συμφωνία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας. Ως εκ τούτου, η συμφωνία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας θα λήξει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Συναντηθήκαμε με τον Γιλμάζ σχετικά με το νέο πρωτόκολλο και πραγματοποιήσαμε μελέτη για να υλοποιήσουμε γρήγορα τα νέα μας έργα, ειδικά στον τομέα της υγείας και των υποδομών».

    (ΚΣ)

    [09] Μηνιαίος κατώτατος μισθός: 24.000 τουρκικές λίρες

    H Vatan (13.01.24 vatangazetesi.com) γράφει ότι η λεγόμενη επιτροπή καθορισμού ελάχιστου μισθού του κατοχικού καθεστώτος καθόρισε τον κατώτατο μισθό στις 27.587 τουρκικές λίρες μεικτά και 24.000 ΤΛ καθαρά [Σημ. Μτφρ.: περίπου στα 750 ευρώ με τις σημερινές συναλλαγματικές ισοτιμίες].

    Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και ο νέος μισθός ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    (ΙΣ)

    [10] Έσοδα ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

    H K?br?s (15.01.24) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών, η εταιρεία T&T Airport Management, στην οποία έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, θα καταβάλει 250 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στο «υπουργείο οικονομικών» για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 47,8% των εσόδων του κατοχικού καθεστώτος για το 4ο τρίμηνο του 2023 και το αυξημένο ποσό οφείλεται στην αυξημένη επιβατική κίνηση.

    (ΙΣ)

    [11] Διεθνές συνέδριο ιατρικού τουρισμού στα κατεχόμενα τον Απρίλιο

    Η K?br?s Postas? (14.01.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι το «6ο Παγκόσμιο Φόρουμ και Συνέδριο για τα Ταξίδια Υγείας» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-20 Απριλίου 2024 στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 56 χώρες.

    Οι λεπτομέρειες για το Global Healthcare Travel Forum (GHTF2024) ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία υπό την προεδρία του Αχμέτ Σαβασιάν (Ahmet Savasan), προέδρου του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας», με τη συμμετοχή του Εμίν Τσακμάκ (Emin Cakmak), Ιδρυτικού Προέδρου του Global Healthcare Travel Council (GHTC), του Χουσεΐν Γκιοκτσέκους (Huseyin Gokcekus), προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, της Νεντιμέ Σερακιντζί (Nedime Serak?nc?), Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως, και του Farhad Bolouri, μέλους της οργανωτικής επιτροπής.

    Όπως έγινε γνωστό, το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού Υγείας θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα μεταξύ 18-20 Απριλίου 2024 στο ξενοδοχείο Limak Cyprus Deluxe Hotel στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

    Στο πλαίσιο του GHTF 2024 θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας από τα κατεχόμενα και την Τουρκία και οργανισμοί τουρισμού υγείας, ξενοδοχεία, ενδιάμεσοι φορείς, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ και ακαδημαϊκοί από 56 χώρες που είναι μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας.

    Υπενθυμίζεται ότι το κατοχικό καθεστώς ανέλαβε την προεδρία του GHTC μετά την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ντουμπάι, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία, την Κροατία.

    Σε δηλώσεις του, ο Σαβασιάν υποστήριξε ότι: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, αφενός οργανώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα για να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και αφετέρου συμμετείχαμε και υποστηρίξαμε πολλές εξειδικευμένες δραστηριότητες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου και φιλοξενήσαμε πολλές εκδηλώσεις».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Απώλειες 9 Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.01.25 aa.com.tr) μεταδίδει ότι 9 μέλη του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν στο Βόρειο Ιράκ στα πλαίσια της επιχείρησης «γαμψό νύχι» την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας, 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με «τρομοκράτες» που προσπάθησαν να διεισδύσουν σε βάση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

    (ΓΜ)

    [02] Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη 12η επέτειο θανάτου του Ντενκτάς

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (13.01.24 mfa.gov.tr) εξέδωσε ανακοίνωση για τη δωδέκατη επέτειο από τον θάνατο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τιμάμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη δωδέκατη επέτειο του θανάτου του τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπερασπίστηκε την υπόθεση των δικαιωμάτων, της ισότητας και της ελευθερίας του τουρκοκυπριακού λαού με εξαιρετική ανθεκτικότητα και αφοσίωση σε ενότητα καρδιάς και πνεύματος με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα διατηρεί πάντα τη θέση του στις καρδιές μας και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευση».

    Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι «με συνείδηση των ιστορικών και ηθικών μας ευθυνών, θα συνεχίσουμε πάντοτε να στηρίζουμε τον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για την κατοχύρωση της κυριαρχικής του ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του».

    (ΓΜ)

    [03] Με εισιτήριο 25 ευρώ η είσοδος στην Αγία Σοφία

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (12.01.24, NTV Haber) μεταδίδει ότι αρχής γενομένης από σήμερα θα κοστίζει 25 ευρώ η είσοδος για όσους επισκέπτονται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για τουριστικούς λόγους.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η νέα ρύθμιση για τους επισκέπτες στην Αγία Σοφία γίνεται στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας που ξεκίνησε στο μνημείο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι.

    Eγκαταστάθηκαν επίσης κάμερες ασφαλείας, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς και ανακοινώσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ ελήφθησαν και μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής της ξενάγησης.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 15 January 2024 - 15:28:05 UTC