Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 12/2024 16.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εγκαθιστούν σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας σκαφών στα κατεχόμενα
  • [02] Επιτροπή για αρωγή της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» από τον «δικηγορικό σύλλογο»
  • [03] Θα δημιουργήσει προηγούμενο η απόφαση του Ιταλικού δικαστηρίου για τον Κουρσάτ
  • [04] «Σχέδιο εκτουρκισμού των ελληνοκυπριακών περιουσίων με την ΕΑΠ»
  • [05] Αρθρογράφος: Προσάρτηση είναι η νέα πολιτική
  • [06] Προτεραιότητα συνεργασίες για το συμφέρον Τουρκίας και καθεστώτος, λέει ο Ντενκτάς
  • [07] «Πόθεν έσχες» για όλους τους λεγόμενους βουλευτές ζητά ο Όζερσαϊ
  • [08] Επιθεώρησε τις φυλακές στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υφυπουργός Δικαιοσύνης
  • [09] ΚΤOS: «Ο κατάλογος απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία διογκώνεται»
  • [10] Συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο Ατάογλου στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διαψεύδεται η είδηση ότι η «Αγία Σοφία μετατράπηκε εκ νέου σε μουσείο»
  • [02] Αεροπορική επιχείρηση στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας: Καταστράφηκαν 23 στόχοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εγκαθιστούν σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας σκαφών στα κατεχόμενα

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (15.01.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου (Abdulkadir Uraloglu) ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο του θα προχωρήσει στην εγκατάσταση «συστήματος υπηρεσιών κυκλοφορίας σκαφών» (GTHS) στα κατεχόμενα προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και για να γίνεται παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Ουράλογλου δήλωσε ότι το «σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας σκαφών» (GTHS) που θα εγκατασταθεί στην «ΤΔΒΚ» περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του υπουργείου του και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

    Πρόσθεσε επίσης ότι με το εν λόγω σύστημα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι κινήσεις των πλοίων στην περιοχή, θα εντοπίζονται και θα μεταφέρονται σε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

    «Στόχος είναι να έχει και η ΤΔΒΚ μια ικανότητα υπό αυτή την έννοια. Σε αυτό το πλαίσιο, το 'Eastern Mediterranean GTHS' με αριθμό έργου 2018E02-22713 εντάχθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου μας και θα υλοποιηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων», εξήγησε.

    Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι στους σταθμούς παρακολούθησης της κυκλοφορίας (TGI), οι οποίοι αποτελούν το κύριο συστατικό στοιχείο του (GTHS), εκτός από τη ραδιοεπικοινωνία για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των πλοίων, καταγράφονται και αποστέλλονται στο Κέντρο Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων (GTHM) το ίχνος του ραντάρ, το σύστημα ραδιοκατεύθυνσης, οι μετεωρολογικές πληροφορίες, το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS/OTS) και τα δεδομένα συναγερμού, καθώς και πληροφορίες ήχου και εικόνας.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι μέσω του κέντρου θα διενεργούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως η αναγνώριση πλοίων, η αδιάλειπτη παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας των πλοίων, η μετάδοση ναυτιλιακών πληροφοριών και γενικών προειδοποιήσεων στα πλοία, η διαχείριση ελέγχου ειδικών περιοχών, η πρόληψη του λαθρεμπορίου, ο εντοπισμός κινδύνων ατυχημάτων και προειδοποιήσεις, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχήματα και πυρκαγιές, η υποστήριξη της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρέλαιο και η ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων.

    Όπως σημειώνεται, θα υπογραφεί «σύμβαση» με τη HAVELSAN για το GTHS της «ΤΔΒΚ», για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας πλοίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο καθώς επίσης και 3 σταθμών επιτήρησης της κυκλοφορίας (στην Καρπασία, στα Λιβερά και στο Τεμπλός).

    (ΑΚ)

    [02] Επιτροπή για αρωγή της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» από τον «δικηγορικό σύλλογο»

    Η Yeni Bak?s (16.01.23) γράφει ότι επιτροπή για αύξηση αποτελεσματικότητας της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) συνέστησε ο λεγόμενος τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος.

    Σε γραπτή δήλωση, ο «πρόεδρος» του λεγόμενου τουρκοκυπριακού δκηγορικού συλλόγου Χασάν Εσένταγλι (Hasan Esendagl?) ανακοίνωσε ότι συστάθηκε στις 11 Ιανουαρίου και άρχισε τις δραστηριότητές της η επιτροπή, στην οποία θα υπηρετούν εθελοντικά δικηγόροι που παρακολουθούν αιτήσεις ενώπιον της «ΕΑΠ».

    Ο Εσένταγλι ανέφερε ότι ο λεγόμενος δικηγορικός σύλλογος αποφάσισε να εργαστεί πιο εντατικά για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της «ΕΑΠ», η οποία σχετίζεται άμεσα με το "περιουσιακό", ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα θέματα του Κυπριακού.

    Η επιτροπή θα επικεντρωθεί στις εργασίες που μπορούν να γίνουν σε πρακτικό και νομικό επίπεδο προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές και γρήγορες οι διαδικασίες ενώπιον της «ΕΑΠ» και θα επιδιώξει να συνεργαστεί με όλους τους «αρμόδιους».

    (ΓΜ)

    [03] Θα δημιουργήσει προηγούμενο η απόφαση του Ιταλικού δικαστηρίου για τον Κουρσάτ

    Η Diyalog (16.01.24) γράφει ότι συζητείται σήμερα στην Ιταλία η αίτηση για την έκδοση του δικηγόρου Ακάν Κουρσάτ (Akan Kursat) στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ιταλικό δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για τον δικηγόρο, ο οποίος συνελήφθη στη Ρώμη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω της έκδοσης «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» και σημειώνει ότι, αν αποφασιστεί η έκδοση του στην Κυπριακή Δημοκρατία, η απόφαση που θα ληφθεί θα αποτελεί «δικαστικό προηγούμενο».

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η «νότια Κύπρος», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλει την έκδοση του Κουρσάτ και περιμένει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση από το δικαστήριο.

    Ωστόσο, οι δικηγόροι στα κατεχόμενα ανησυχούν ότι εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελέσει παράδειγμα σε μελλοντικές υποθέσεις και πολλοί Τουρκοκύπριοι θα μεταφερθούν σε ελληνοκυπριακές φυλακές.

    «Επιπλέον, δικηγόροι αναφέρουν ότι οι ελληνοκυπριακές κεντρικές φυλακές δεν είναι ασφαλείς ειδικά για τους Τουρκοκύπριους, και αναφέρουν ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Γενικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του μετά τον ξυλοδαρμό του Τουρκοκύπριου Τανσού Τσιντάν (Tansu C?ndan) μέχρι θανάτου ενώ ήταν κατάδικος στις ελληνοκυπριακές φυλακές τον Οκτώβριο του 2022. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο αναπληρωτής του Σάββας Αγγελίδης δήλωσαν ότι οι φυλακές στη νότια Λευκωσία δεν είναι ασφαλείς», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [04] «Σχέδιο εκτουρκισμού των ελληνοκυπριακών περιουσίων με την ΕΑΠ»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (16.01.24) δημοσιεύει άποψη του Μετέ Χατάι (Mete Hatay) για τις κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες και την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») που συστήθηκε στα κατεχόμενα.

    Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

    «Έχουμε μιλήσει πολύ για την επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών. Συζητήσαμε επανειλημμένως για την όπως πρέπει επιστροφή του Βαρωσιού στους ιδιοκτήτες του. Επισημάναμε επανειλημμένως την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας. Όταν λέγαμε να μην αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις και να μην αποκλίνουμε από τη γλώσσα της διεθνούς κοινότητας, μιλούσαμε εν γνώσει όσων συμβαίνουν σήμερα. Όμως μετά από κάθε μνημείο νίκης στήσαμε να άρον άρον και εξακολουθούμε να στήνουμε αναίσχυντα κατασκευές πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες. Από την άλλη ήταν αναπόφευκτο να έρθουν αυτές οι δίκες όσο συνεχίζετε χωρίς να ορίζετε προϋπολογισμό για την επιτροπή ακίνητης περιουσίας, χωρίς να επιστρέφονται περιουσίες, χωρίς να δείχνουμε ότι κάνουμε βήματα για να αποζημιώσουμε τις περιουσίες τις οποίες κρατούμε, πουλάμε και χτίζουμε.

    Αντί να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία της ΕΑΠ και την ίδρυση μιας παρόμοιας επιτροπής στον νότο για την επιστροφή/αποζημίωση/ ανταλλαγή των τουρκοκυπριακών περιουσιών, συνεχίσατε να λέτε ''δε βαριέσαι'' και ''θα το κάνουμε εμείς''. Επιπλέον κάνατε ό,τι περνούσε απ' το χέρι σας ώστε να μη λειτουργεί η ΕΑΠ. Δημιουργήσατε μια ολόκληρη βιομηχανία σε ένα ακρωτηριασμένο έδαφος με ληστρικό πνεύμα.

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επιταχυνθεί καλύτερη λειτουργία της ΕΑΠ και να επιταχυνθεί η επιστροφή μερών όπως το Βαρώσι και τα Μαρωνίτικα χωριά, τα οποία ακόμα κρατάει ο στρατός. Αλλιώς δεν γίνεται να λέμε και ότι είναι δικά μας και να μη δίνουμε αποζημιώσεις. Κι ακόμη, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε στη θέση μας ως εποικοδομητικό μέρος της διαδικασίας λύσης. Γίνεται όμως με τη σημερινή κυβέρνηση; Δε νομίζω, αλλά εν όψει των πιο πάνω ήρθε ώρα ως κοινότητα να ασκήσουμε πίεση στην υφιστάμενη κατάσταση».

    (ΓΜ)

    [05] Αρθρογράφος: Προσάρτηση είναι η νέα πολιτική

    Ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι (Cenk Mutluyakal?) της Yeni Duzen (16.01.24) γράφει ότι από τον Ιούλιο του 2021 είχε ανακοινώσει το κατοχικό καθεστώς πως το 3,5% της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου αφαιρείται από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με τις περιουσίες που βρίσκονται εκεί.

    Κάτω από τον τίτλο «Φάκελος που δεν ολοκληρώθηκε εδώ και 750 μέρες», ο αρθρογράφος υπενθυμίζει δηλώσεις «τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είχε αναγκάσει», κατά την έκφρασή του, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να κάνει σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, λέγοντας ότι «με αυτό το βήμα θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που αποτείνονται με αίτημα την επιστροφή και στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση».

    «Ο Έρντογαν είχε πάει ένα βήμα πιο πέρα και πλήθυνε τα μπαλόνια με τα λόγια λέγοντας 'εμείς δεν εποφθαλμιούμε την περιουσία κανενός'», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας:

    «Μάλιστα είχε πει ότι 'δεν θα δημιουργηθούν νέες θυματοποιήσεις στο Βαρώσι, απεναντίας θα ξεπεραστούν'. Πέρασαν 750 μέρες από αυτά τα λόγια, όμως δεν έγινε απολύτως κανένα βήμα. Υπάρχει σόου, δεν υπάρχει αλήθεια και πάλι. Η ψεύτικη πολιτική ξέρασε ξανά τον εαυτό της. Από εκείνη την ημέρα δεν ανακοινώθηκε καθόλου 'ο χάρτης της περιοχής που αφαιρέθηκε από του να είναι στρατιωτική ζώνη'. [...]»

    Ο Μουτλούγιακαλι υπενθύμισε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, η οποία όταν ρωτήθηκε πόσες αιτήσεις υπάρχουν για περιουσίες που βρίσκονται εντός του 3,5% του Βαρωσιού το οποίο αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, είπε ότι ακόμα δεν έχει ετοιμάσει τον φάκελο το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών και ότι θα μπορέσει να απαντήσει αυτό το ερώτημα όταν πάρει τους απαραίτητους φακέλους. Συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

    «Εδώ και δύο χρόνια δεν μπορεί να ετοιμαστεί εκείνος ο φάκελος. Μπορεί το υπουργείο εσωτερικών; Ο 'αποτελεσματικός και ντε φάκτο έλεγχος' στο βόρειο τμήμα της Κύπρου παραδόθηκε στην Τουρκία και το όνομα που δεν δόθηκε στη νέα πολιτική είναι προσάρτηση.

    Υπάρχουν 506 αιτήσεις για το Βαρώσι στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Ούτε επιστροφή, ούτε ανταλλαγή, ούτε αποζημίωση υπάρχει! Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει εγκατάσταση στην περιοχή, η πρώτη επιλογή είναι η επιστροφή! Από τότε που λέχθηκε ότι 'εμείς δεν εποφθαλμιούμε την περιουσία κανενός', σίγουρα πουλήθηκαν τόσες περιουσίες όσες το Βαρώσι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Εκεί που τελειώνει η πολιτική, η διαπραγμάτευση και η διπλωματία, ενεργοποιείται ξανά ο νόμος. Εκεί ακριβώς χάνουμε. Δεν είναι δική σου η περιουσία! Να μην ξεχνιέται ότι όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρότεινε την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών στον βορρά ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο που έπρεπε να εξαντληθεί σε σχέση με το πρόβλημα των 'περιουσιών', είχε κάνει μια σύνδεση με την πολιτική λύση. Διότι υπήρχε μια διαπραγμάτευση στο πλαίσιο που εγκρίνει η διεθνής κοινότητα για πολιτική λύση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου και του 'περιουσιακού' στην Κύπρο. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξει ξανά προς συζήτηση και η ύπαρξη της επιτροπής.

    Οδηγούν μια κοινότητα στο χείλος του γκρεμού με προσευχές, εμβατήρια, ομιλίες. Απομακρύνοντάς την από τον κόσμο για να την συνδέσουν μαζί τους».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προτεραιότητα συνεργασίες για το συμφέρον Τουρκίας και καθεστώτος, λέει ο Ντενκτάς

    Η Vatan (16.01.24) γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktas), αντιπρόσωπος της του κατοχικού καθεστώτος στο Συμβούλιο Επιχειρήσεων του Τουρκικού Κόσμου (DTIK), δήλωσε ότι προτεραιότητά τους είναι να προωθήσουν το επενδυτικό δυναμικό και τις ευκαιρίες της «χώρας», η ανάπτυξη συνεργασιών «σύμφωνα με τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας» και η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μέλη.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ντενκτάς σημείωσε ότι το DTIK δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους επιχειρηματίες που ζουν στο εξωτερικό να συναντώνται κάτω από την ίδια στέγη.

    «Ως ΤΔΒΚ, δεν είμαστε διασπορά, αλλά τουρκικό κράτος. Για το λόγο αυτό, ενώ εργαζόμαστε για τα συμφέροντα και την εικόνα της Τουρκίας, εργαζόμαστε επίσης για τα συμφέροντα και την εικόνα της ΤΔΒΚ. Υπό αυτή την έννοια, η ευθύνη μας διπλασιάζεται και ως DTIK ΤΔΒΚ, είμαστε περήφανοι που εκπληρώνουμε αυτές τις ευθύνες με επιτυχία. Διότι αυτή η ευθύνη δεν είναι μόνο εμπορική αλλά και ηθική ευθύνη για εμάς ως Τουρκοκύπριους», είπε.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι η DTIK περιλαμβάνει επιχειρηματίες από διαφορετικούς τομείς από 83 χώρες και 6 ηπείρους και πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες μέλη της DTIK στα κατεχόμενα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες και να αναλάβουν κοινές δραστηριότητες τόσο με επιχειρηματίες στις χώρες τους όσο και με επιχειρηματίες και επιχειρηματίες σε άλλες χώρες μέλη της DTIK.

    Σημειώνοντας ότι η DTIK στοχεύει να καταστήσει την τουρκική διασπορά μία από τις πιο αποτελεσματικές διασπορές στον κόσμο εφαρμόζοντας αποτελεσματικά τη στρατηγική βιώσιμης διασποράς που σχεδιάστηκε με τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ο Ντενκτάς είπε:

    «Οι επιχειρηματίες που επωφελούνται ο ένας από το κοινωνικό κεφάλαιο του άλλου, δηλαδή, το ανθρώπινο δίκτυό τους, έχουν επίσης το καθήκον της εμπορικής διπλωματίας. Διεξάγουμε μελέτες μόνο για να αυξήσουμε την ευημερία και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκίας, απαλλαγμένοι από πολιτικές συζητήσεις».

    (ΚΣ)

    [07] «Πόθεν έσχες» για όλους τους λεγόμενους βουλευτές ζητά ο Όζερσαϊ

    Η Diyalog (16.01.24) γράφει ότι όλοι οι λεγόμενοι βουλευτές καλούνται να υποβάλλουν αλλαγές που μπορεί να επήλθαν στα περιουσιακά τους στοιχεία μέχρι το τέλος του μήνα στον «πρόεδρο της βουλής».

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά που ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Όζερσαϊ (Kudret Ozersay) «υπέβαλε ποινική μήνυση στην γενική εισαγγελία» με το σκεπτικό ότι ο «υπουργός» δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί (Erhan Ar?kl?) δεν ανέφερε την αλλαγή στα περιουσιακά του στοιχεία εντός ενός μηνος και ότι η «προεδρία του κοινοβουλίου» δεν εφάρμοσε τον σχετικό «νόμο», που προβλέπει αυτή την ενέργεια.

    Σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η δήλωση της περιουσίας για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά και δωροδοκία στη «χώρα» και δεν πρέπει να αγνοείται, ο Όζερσαϊ τόνισε την σημασία που έχει η αντιπολίτευση στο να ασκεί έλεγχο και κατέληξε λέγοντας:

    «Αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου, δεν πρέπει να επιτρέπουμε παραβιάσεις του νόμου».

    (ΚΣ)

    [08] Επιθεώρησε τις φυλακές στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υφυπουργός Δικαιοσύνης

    H Diyalog (16.01.24) γράφει ότι ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Ραμαζάν Τζαν (Ramazan Can) είχε επαφές στα κατεχόμενα με τον «υπουργό εσωτερικών» Ντουρσούν Ογούζ (Dursun Oguz).

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ογούζ ευχαρίστησε τον Τούρκο υφυπουργό για την ευαισθησία που επέδειξε η Τουρκία αναφορικά με τα θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου με καταγωγή τα κατεχόμενα.

    Ο Ογούζ τόνισε ότι η ευαισθησία που επιδεικνύεται σχετικά με τα αιτήματα που αφορούν τις φυλακές στα κατεχόμενα και η συνεργασία με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για αυτούς, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην κάλυψη των αναγκών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στις φυλακές να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και εξαλείφοντας ορισμένες ελλείψεις υποδομής με αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Από την πλευρά του, ο Τζαν ανέφερε ότι επισκέφτηκαν τις φυλακές στα κατεχόμενα μετά από οδηγίες του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης και ότι έγιναν σχέδια για την εξάλειψη των παραλείψεων.

    (ΚΣ)

    [09] ΚΤOS: «Ο κατάλογος απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία διογκώνεται»

    Η Yeni Duzen (16.01.24) γράφει ότι ο «γενικός γραμματέας» της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (KTOS), Μπουράκ Μαβίς (Burak Mavis) προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την παρεμπόδιση εισόδου στην Τουρκία σε Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που περιλαμβάνονται στην σχετική λίστα, άρχισε να μεγαλώνει.

    «Ο αριθμός της 'απαγορευμένης λίστας' που περιλαμβάνει Τουρκοκύπριους έχει αρχίσει να διογκώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαβίς σε γραπτή του δήλωση για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

    Στην γραπτή του ανακοίνωση, ο Μαβίς σημειώνει και τα εξής:

    «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα υποφέρει από βαριές πληγές που προκλήθηκαν από τη διαίρεση και τη μη λύση. Η πολιτική που εστιάζεται μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας έχει βγει εκτός διεθνούς δικαίου και έχει καταστεί ανίκανη να διασφαλίσει την ασφάλεια της κοινότητας. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που περιλαμβάνονται στον 'απαγορευμένο κατάλογο' έχει αρχίσει να διογκώνεται.

    Η πρόσβαση στα δικαιώματά μας που απορρέουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είμαστε ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι, εμποδίζεται από τις κυπριακές πολιτικές ελίτ με την αιτιολογία ότι 'ζούμε στο βορρά'. Ωστόσο, μπορούν να προετοιμάσουν την κάλυψη για την έκδοση 'ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης' και να ασκούν πίεση με νομικά μέσα, χωρίς να αποτελεί πρόβλημα ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο 'βορρά'.

    Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από το πρόβλημα με τις περιουσίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η δυσλειτουργία της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας και η συζήτηση περί 'ίσης κυριαρχίας' εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ σε βάρος της κοινότητας, είναι σαφείς.

    Επιπρόσθετα, η απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων διανοουμένων στην Τουρκία από το καθεστώς του ΑΚΡ με τον κωδικό "Ν82" και οι πιέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης έχουν οδηγήσει μέχρι και σε συλλήψεις. Σε αυτό το σημείο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη συμπεριφορά που έχει υποστεί ο Yusuf Alk?m.

    Είναι απαραίτητο οι Τουρκοκύπριοι, να επιδιώξουν επίμονα το στόχο της λύσης και της δημιουργίας απευθείας σχέσεων με την ΕΕ, ώστε να μειωθεί η πίεση και από τις δύο πλευρές και να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο.

    Με αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λύση ενάντια στις οπισθοδρομικές πολιτικές του καθεστώτος του ΑΚΡ για ιδιωτικοποιήσεις, συντηρητισμό και ενάντια στην ελευθερία έκφρασης, κρατώντας το βόρειο τμήμα της Κύπρου υπό την πολιτική και οικονομική του επιρροή, και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και μια λύση ενάντια στις ελληνοκυπριακές πολιτικές ελίτ, που σφετερίζονται τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είμαστε ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι».

    (ΑΚ)

    [10] Συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο Ατάογλου στην Τουρκία

    Η K?br?s (16.01.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου (Fikri Ataoglu) συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι (Mehmet Nuri Ersoy).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο «πρέσβης της ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα Ισμέτ Κορούκογλου (Ismet Korukoglu) και ο «υφυπουργός», Σερχάν Ακτούντς (Serhan Aktunc), συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων προώθησης και μάρκετινγκ και η δημιουργία νέων επώνυμων προορισμών.

    Στη δήλωσή του σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό, ο Ατάογλου είπε ότι η Τουρκία, βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και στον «τομέα του τουρισμού», όπως σε κάθε τομέα, παρέχοντας στήριξη ανεύ όρων.

    «Ο στόχος μας είναι κοινός. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να φτάσει ο τουρισμός της ΤΔΒΚ στην θέση που του αξίζει», υποστήριξε.

    Με τη σειρά του, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε: «Είναι κοινή μας επιθυμία να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της ΤΔΒΚ στον κόσμο παίρνοντας το μερίδιο που της αξίζει από τον τουρισμό. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την ευγενική επίσκεψή τους, κατά την οποία αξιολογήσαμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στο θέμα αυτό».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διαψεύδεται η είδηση ότι η «Αγία Σοφία μετατράπηκε εκ νέου σε μουσείο»

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο aHaber (15.01.24 ahaber.com.tr) μεταδίδει ότι το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης (DMM) της τουρκικής κυβέρνησης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

    Η είδηση ότι «το Τζαμί Αγία Σοφία μετατράπηκε ξανά σε μουσείο» κυκλοφόρησε μετά την εφαρμογή της απόφασης για είσοδο των ξένων τουριστών στην Αγία Σοφία με εισιτήριο, κάτι που ανάγκασε την Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας να προβεί στην εν λόγω διάψευση.

    «Έβαλαν ρολά στην Αγία Σοφία»

    Εξάλλου, η εφημερίδα Gunboyu (16.01.24 gunboyugazetesi.com.tr) στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει φωτογραφία από την κατασκευή που προστέθηκε στην Αγία Σοφία για την είσοδο των τουριστών και το σχόλιο ότι «έβαλαν ρολά στην Αγία Σοφία».

    (ΓΜ)

    [02] Αεροπορική επιχείρηση στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας: Καταστράφηκαν 23 στόχοι

    Το NTV (16.01.24 ntv.com.tr) μετέδωσε ότι «23 ακόμη στόχοι τρομοκρατών καταστράφηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία».

    Στη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ισχυρίζεται και τα εξής:

    «Για την εξάλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του λαού και των δυνάμεων ασφαλείας από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων με την εξουδετέρωση του PKK / YPG / KCK και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων θα εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών στόχων στη Metina, Gara , Hakurk και Kandil στο βόρειο Ιράκ και στα βόρεια της Συρίας».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 17 January 2024 - 15:31:52 UTC