Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 15/2024 19.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Μεροληπτικές οι διαπιστώσεις των ΗΕ για παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη»
  • [02] Siddiq: «Εμείς ελέγχουμε τις βάσεις»
  • [03] Παρακολουθούν στενά το θέμα Κιουρσιάτ, λέει ο Χασίπογλου
  • [04] Σιμπέλ: «Η λύση είναι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»
  • [05] Στην Τραπεζούντα για επαφές ο Τατάρ
  • [06] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου
  • [07] Προσκλήθηκε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο «Σύλλογος Ατόμων Χωρίς Ταυτότητα»
  • [08] Ήταν εμφανές ότι θα έσκαζε η βόμβα των ακινήτων, υποστηρίζει τραπεζίτης
  • [09] Για 500 χιλιάδες στερλίνες πωλήθηκε το Kanal T
  • [10] Απρίλιο ο θεμέλιος λίθος για τα νέα γραφεία του UBP
  • [11] Τουρνουά χειροσφαίρισης U14 με συμμετοχή ξένων ομάδων
  • [12] Αναφορές στη συμμετοχή Τουρκοκύπριου στην ομάδα της Ομόνοιας μετά από χρόνια
  • [13] To 67% των εισαγωγών στα κατεχόμενα προέρχεται από την Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Φιντάν: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν»
  • [02] Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του ΑΚΡ για την Άγκυρα και τη Σμύρνη
  • [03] Τέσσερα νέα πλοία προστίθενται στον στόλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Μεροληπτικές οι διαπιστώσεις των ΗΕ για παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη»

    Η K?br?s (19.01.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι μεροληπτικές χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τις διαπιστώσεις που περιέχονται στις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης και δήλωσε ότι στις 30 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Maria Angela Holguin Cuellar.

    Σε δηλώσεις του στο λεγόμενο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) σχετικά με τις εκθέσεις που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αυξήσει την επιθετικότητά της τις τελευταίες ημέρες, ανησυχώντας το λαό μας και επαναφέροντας τις μεθόδους που δοκίμασε στο παρελθόν και δεν οδήγησαν πουθενά».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ακόμα ότι «το μήνυμα που δίνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία στον κόσμο αυτές τις μέρες περιέχει εχθρότητα, ίσως με τρόπο που δεν υπήρξε ποτέ, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού» και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτή τη στάση.

    «Ο λόγος που το τονίζω αυτό είναι ο εξής: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξόδεψε 2 χρόνια για να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αθέτησε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2021, να διορίσει Προσωπικό Απεσταλμένο. Τελικά, στις 10 Δεκεμβρίου, αποδέχθηκα τον διορισμό που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το καθήκον της Maria Angela Holguin Cuellar ως Προσωπικής Απεσταλμένης θα είναι για μια περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός σε αυτό το θέμα και αυτή είναι η συμφωνία στην οποία έχω καταλήξει με τον Γενικό Γραμματέα», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να προωθήσει μια θετική ατζέντα, το μήνυμα που δίνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία στον κόσμο αυτές τις μέρες περιέχει εχθρότητα, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του τουρκοκυπριακού «λαού», και υποστήριξε ότι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν χωρίς δισταγμό ότι θα στοχοποιήσουν πολιτικά τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    «Το τι είδους διάλογος πρέπει να διατηρηθεί με μια πλευρά που συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για να κάνει τη ζωή του τουρκοκυπριακού λαού πιο δύσκολη και να αυξήσει περαιτέρω την απομόνωση θα το εκτιμήσει και ο λαός μας», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Επανέλαβε και τους εξής ισχυρισμούς ο Τατάρ:

    «Το Κυπριακό έχει εισέλθει στον 61ο χρόνο του. Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στάλθηκε στην Κύπρο πριν από 60 χρόνια. Από τότε, τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού έχουν τύχει σφετερισμού και η ελληνοκυπριακή διοίκηση αντιμετωπίζεται σαν να έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί το νησί μόνη της και να αποφασίζει για ολόκληρο το νησί. Για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αυτή η κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω ενός συμβιβασμού που θα βρεθεί ως αποτέλεσμα μιας νέας και επίσημης διαδικασίας που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα εργαστεί για τις διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας υποστήριξε ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τα γεγονότα.

    «Θα συναντηθώ με την Προσωπική Απεσταλμένη στις 30 Ιανουαρίου στις 11.30»

    Ο Τατάρ ανάφερε θα συναντηθεί με την Προσωπική Απεσταλμένη στις 30 Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ. και ότι έτσι θα ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες. Πρόσθεσε και τα εξής: «Εκτός από τις εργασίες της Προσωπικής Απεσταλμένης, δεν σταματήσαμε εκεί που ήμασταν και προτείναμε μια πρόσθετη διαδικασία συνεργασίας. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εξέφρασα την ετοιμότητά μου να πραγματοποιήσω τριμερή συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη που θα φιλοξενήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόσο κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη όσο και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια».

    «Εγκαταλείψτε την εχθρική σας στάση"

    Ακολούθως, ο Τατάρ απηύθυνε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή «να εγκαταλείψει την εχθρική της στάση», κατά την έκφρασή του, προσθέτοντας: «Ας μετατρέψουμε σε νησί συνεργασίας την Κύπρο, όπου μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Ας κερδίσουν και οι δύο λαοί και ας συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής μας».

    «Μεροληπτικά τα ευρήματα των εκθέσεων του ΟΗΕ»

    Αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε: «Θεωρούμε ότι τα ευρήματα αυτών των εκθέσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, είναι μεροληπτικά».

    Σημείωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ ενημέρωσε χθες στη Νέα Υόρκη για τις εκθέσεις αυτές τους εκπροσώπους 15 χωρών, συμπεριλαμβανομένων 5 μόνιμων μελών και 10 προσωρινών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντική την έμφαση που έδωσε στη δήλωσή του προς τον Τύπο ο Στιούαρτ σε ένα μοντέλο συμβιβασμού αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

    (ΓΜ)

    [02] Siddiq: «Εμείς ελέγχουμε τις βάσεις»

    Η Yeni Duzen (19.01.24) γράφει ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, Irfan Siddiq δήλωσε ότι δεν παρείχαν στο Ισραήλ όπλα, πυρομαχικά και οποιαδήποτε πληροφορία ή δυνατότητα να πλήξει παλαιστινιακούς στόχους από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσον οι βάσεις χρησιμοποιούνται εκ μέρους των Αμερικανών.

    Σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι ο έλεγχος των βάσεων ανήκει στη χώρα του σημειώνοντας και τα εξής:

    «Αν κάτι είναι κυρίαρχο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εξουσία να κάνουμε τα πάντα. Διότι όλος ο έλεγχος μας ανήκει. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν το αποδέχεται αυτό, πιστεύει ότι οι βάσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουμε μια διαφωνία πάνω σε αυτό το θέμα. Παρά ταύτα, εμείς συμπεριφερόμαστε πολύ ευαίσθητα στο θέμα της ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν οποιαδήποτε Τρίτη χώρα χρησιμοποιεί τις βάσεις με την έγκρισή μας Υπήρξε χρήση κάποιων τρίτων χωρών κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής βοήθειας στην εκκένωση ανθρώπων που βρίσκονταν στο Σουδάν [...]

    Είναι θέμα που αφορά την επιχειρησιακή ασφάλεια η χρήση των βάσεων από τρίτα μέρη. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομέρειες για το κατά πόσον χρησιμοποιούν τις βάσεις μας άλλες χώρες, όμως μπορώ να πω ότι συμπεριφερόμαστε πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι η κάθε είδους χρήση των στρατιωτικών μας βάσεων είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις μας έναντι της Κύπρου».

    Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι δίδουν προτεραιότητα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και υποστήριξε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα «οι εικασίες» ότι οι βάσεις χρησιμοποιούνται για παροχή όπλων ή διευκολύνσεων στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

    «Δεν παρείχαμε οποιονδήποτε εξοπλισμό, όπλα ή παρόμοια πράγματα. Δεν βοηθάμε σε τίποτα που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για εμάς στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Χρησιμοποιήσαμε τις βάσεις για να πλήξουμε συγκεκριμένους στόχους των Χούθι στην Υεμένη. [...] Το κάναμε αυτό μετά που οι Χούθι άρχισαν να στοχεύουν εμπορικές θαλάσσιες περιουσίες που περνούσαν από την Ερυθρά Θάλασσα. Ισχυρίζονται ότι ο λόγος γι' αυτό είναι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, όμως στοχεύουν περιουσίες που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ. Αυτά που κάνουν επηρεάζουν πολύ τις παγκόσμιες εμπορικές δραστηριότητες, τα σχέδια ναυσιπλοΐας. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 15% του παγκόσμιου εμπορίου περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, αυτό που κάνουν μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες στον κόσμο. [...]»

    Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον μπορεί να δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι Βρετανοί δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο στον βομβαρδισμό της Γάζας, ο Irfan Siddiq είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι «πλήρεις εικασίες' και «στηρίζονται στο γεγονός ότι κάποια άτομα παρακολουθούν τα αεροπλάνα που απογειώνονται από τις βάσεις».

    Πρόσθεσε ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου απογειώθηκαν κάποια αεροπλάνα από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και πήγαν στο Ισραήλ, όμως η Βρετανία σχεδίαζε εκκένωση των πολιτών της από εκεί. Κάλεσε μάλιστα όποιον διαθέτει στοιχεία ότι δεν είναι αυτό που έκαναν οι Βρετανοί και ότι έδιναν όπλα, να βγει να το πει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι είδους πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Irfan Siddiq ανέφερε ότι άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ανοίξουν πρόσθετα δρομολόγια μεταφοράς βοήθειας προς τη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε την απευθείας αποστολή βοήθειας προς τη Γάζα από τη Λάρνακα και συμφώνησε στο θέμα αυτό με ισραηλινούς οι οποίοι ήρθαν στη Λάρνακα για διενέργεια ελέγχων ασφαλείας.

    Είπε ότι επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πλοίο ή βοήθεια για να στείλει, κινητοποιήθηκαν οι Βρετανοί και στα τέλη Νοεμβρίου έφεραν 82 τόνους βοήθεια και συμφώνησαν με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ήρθαν και έλεγξαν ότι δεν υπήρχαν όπλα ή οτιδήποτε άλλο που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτό.

    Ανέφερε ότι όλα ήταν έτοιμα εκ μέρους των Βρετανών και της Κύπρου, όμως δεν είχε συμφωνηθεί το πώς θα έφτανε η βοήθεια στη Γάζα, κάτι για το οποίο χρειάζονταν να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή και να ληφθούν εγγυήσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Χαμάς πάνω στο θέμα αυτό, αλλά και να βρεθεί κάποιος αποδέχτης της βοήθειας.

    Σύμφωνα με τον Irfan Siddiq, δεν κατάφεραν να πάρουν γραπτές διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ και την Χαμάς ότι θα ήταν ασφαλές το προσωπικό της διεθνούς οργάνωσης UNRWA που θα μετέφερε τη βοήθεια και έτσι η βοήθεια εστάλη από το λιμάνι Ελ Αρίς κοντά στη Ράφα.

    «Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στο θέμα του ότι δεν κάναμε οτιδήποτε που θα συμπεριελάμβανε την Κύπρο στη σύγκρουση στη Γάζα», κατέληξε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Παρακολουθούν στενά το θέμα Κιουρσιάτ, λέει ο Χασίπογλου

    Η K?br?s (19.01.24) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) δικηγόρος Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu) δήλωσε ότι το θέμα της σύλληψης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat) στην Ιταλία συζητήθηκε σε σύσκεψη στη λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος στην παρουσία του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και του πατέρα του Κιουρσιάτ.

    Ο Χασίπογλου είπε ότι το θέμα παρακολουθείται στενά εκ μέρους της «κεφαλής του κράτους» κα των «αρμόδιων θεσμών» του.

    «Αυτή τη στιγμή είναι μια δίκη στην ιταλική δικαιοσύνη στην οποία τα ιταλικά δικαστήρια προσπαθούν να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τους ίδιους», υποστήριξε σημειώνοντας ότι η αναβολή της δίκης για τις 6 Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι δικηγόροι του Κιουρσιάτ έθεσαν επί τάπητος «σοβαρά επιχειρήματα» και έκαναν μια «σοβαρή υπεράσπιση».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Κιουρσιάτ ταξίδευε ελεύθερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης από το 2007 που είχε ληφθεί η απόφαση σύλληψής του, ο Χασίπογλου είπε ότι ο Κιουρσιάτ επισκέφθηκε πολλές φορές και τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου χωρίς να γίνει καμία σύλληψη.

    Αναφερόμενος στο λόγο σύλληψης του Κιουρσιάτ στην Ιταλία σημείωσε ότι εξ όσων γνωρίζουν είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τον Βρετανό Gary Robb, που αντιμετώπιζε διάφορες αγωγές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και την εταιρεία Aga Developments, όμως ακόμα δεν γνωρίζουν πλήρως τις λεπτομέρειες.

    Χαρακτηρίζοντας πολιτικές και όχι νομικές τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν προσέγγισαν την πολιτική λύση του Κυπριακού και ανέτρεψαν όλα τα σχέδια λύσης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος είχε κατ' ισχυρισμό αναφέρει ότι η σύλληψη Κιουρσιάτ έχει και νομική και πολιτική διάσταση.

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση να φτάσει σε μια πολιτική λύση μαζί μας. Αυτή η τελευταία εξέλιξη με τον Ακάν Κιουρσιάτ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό. Ούτε τη διοίκηση του νησιού ούτε τον πλούτο που βρίσκεται γύρω από αυτό έχουν πρόθεση να μοιραστούν μαζί μας», υποστήριξε.

    Η «ΕΑΠ» σε πρώτο πλάνο στα «νομικά επιχειρήματα» του καθεστώτος

    Σημειώνοντας ότι σε πρώτο πλάνο στα «νομικά επιχειρήματα» του κατοχικού καθεστώτος είναι η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», ο Χασίπογλου πρόσθεσε:

    «Αυτό το θέμα συζητήσαμε τις προάλλες στην προεδρία. Νομικώς το επιχείρημά μας εδώ είναι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Προσφέρουμε μια θεραπεία στους πολίτες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου σε σχέση με τις ακίνητες περιουσίες που άφησαν στο βόρειο τμήμα του νησιού πριν το 1974. Και αυτή η λύση είναι να αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών βάσει του νόμου 67/2005 και μετά από αυτή την αίτηση υπάρχουν τρεις δρόμοι: επιστροφή, ανταλλαγή και αποζημίωση. Παρά το γεγονός ότι εμείς προσφέρουμε θεραπεία, εκείνοι διόρισαν έναν κηδεμόνα έναντι των περιουσιών που άφησαν οι Τουρκοκύπριοι στον νότο και ανέβαλαν τα πάντα μετά τη λύση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν δίδει το δικαίωμα κατοχής στους Τουρκοκύπριους πάνω στα δικαιώματά τους που έμειναν στον νότο. Άλλωστε μείωσαν πάρα πολλές τουρκοκυπριακές περιουσίες απαλλοτριώνοντάς τες ή γκρεμίστηκαν οι ακίνητες περιουσίες σε πολλά τουρκικά χωριά. Επομένως, το μεγαλύτερο επιχείρημα που διαθέτουμε στο νομικό μας αγώνα είναι η Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών, η οποία διαμορφώθηκε με την απόφαση Λοϊζίδου και Ξενίδη-Αρέστη και αργότερα με την απόφαση Δημόπουλος».

    Αναφερόμενος στις αιτήσεις που έγιναν στην «ΕΑΠ» μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2024, ο Χασίπογλου είπε ότι η Επιτροπή παρέλαβε 7,481 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν 1,502. Πρόσθεσε ότι στις 4 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, στις 2 ανταλλαγή και στις 1,496 αποζημίωση. Είπε ότι μέχρι σήμερα η «ΕΑΠ» πλήρωσε σε Ελληνοκύπριους 422 εκατομμύρια 109 χιλιάδες 211 στερλίνες.

    Ο Χασίπογλου χαρακτήρισε «νομικό» το θέμα Ακάν Κιουρσιάτ και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να το κάνουν πολιτικό και να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως τον τομέα των ακινήτων.

    «Όμως, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας ότι στις προαναφερθείσες αποφάσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέδειξε την «ΕΑΠ» ως τον δρόμο για λύση τέτοιων θεμάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σιμπέλ: «Η λύση είναι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»

    Η K?br?s (19.01.24) δημοσιεύει συνέντευξη της πρώην προέδρου της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Σιμπέλ Σιμπέρ (Sibel Siber), η οποία αναφέρθηκε στην σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κουρσάτ (Akan Kursat) υποστηρίζοντας πως τα ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με τις πωλήσεις ακίνητων περιουσιών μπορούν επιλυθούν μόνο με την «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» που συστάθηκε στα κατεχόμενα.

    «Το διεθνές δίκαιο το κάνει αποδεχτό»

    Αναφέροντας ότι η «ΕΑΠ» λαμβάνει αποφάσεις αποδεκτές από το διεθνές δίκαιο, η Σιμπέρ υποστήριξε: «Με άλλα λόγια, εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πριν από το 1974 προσφύγει στην Επιτροπή και επιτευχθεί συμβιβασμός, εξαφανίζονται τα ερωτήματα 'αν είναι περιουσία ίσης αξίας', ή 'παραχώρηση', τα οποία τίθενται πάντα υπό αμφισβήτηση σχετικά με τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου. Μετατρέπεται σε ακίνητο με 'τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας'. Έτσι, γίνεται ένα ακίνητο χωρίς προβλήματα και αυξάνεται η οικονομική του αξία».

    «Ο νόμος Acapulco πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη»

    Ο Σίμπερ υπενθύμισε «τον νόμο» με αριθμό 13/2008, γνωστό ως «νόμο Acapulco», και είπε: «Με αυτόν τον νόμο, ιδιωτικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να πάρουν την ιδιοκτησία από τον προ του 1974 ιδιοκτήτη μέσω της επιτροπής με δικά τους μέσα, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να καταβάλει αποζημίωση, και να τη μετατρέψουν σε τίτλο ιδιοκτησίας 'τουρκικής ιδιοκτησίας'».

    Η Σιμπέρ υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για όσους θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το δικαίωμα, κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο «νόμο».

    Ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για περισσότερο από μισό αιώνα «λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς» και πρόσθεσε ότι το περιουσιακό είναι επίσης μέρος αυτού του προβλήματος.

    «Ως εκ τούτου, η απόδοση ευθυνών σε άτομα που ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την έλλειψη λύσης, η σύλληψή τους, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα βαθύνει επίσης τη δυσπιστία δημιουργώντας ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [05] Στην Τραπεζούντα για επαφές ο Τατάρ

    Η K?br?s (18.01.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι στην Τραπεζούντα για σειρά επαφών μετέβη την Πέμπτη το βράδυ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Ο Τατάρ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Τύπου και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τον Ραούφ Ντενκτάς στο δημαρχείο του Ορτάχισαρ.

    Ακολούθως, ο Τατάρ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πολυτεχνείο της Τραπεζούντας με θέμα «Η στρατηγική σημασία της ΤΔΒΚ στον τουρκικό κόσμο».

    Μετά την ομιλία πρόκειται να του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα. Ο Τατάρ αναμένεται επίσης να μιλήσει σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Τραπεζούντας.

    (ΓΜ)

    [06] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου

    H K?br?s Postas? (19.01.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, ο οποίος αναμένεται να έχει διάφορες επαφές.

    Στα πλαίσια των επαφών του, ο Μπολάτ θα συναντηθεί με τον λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζάογλου και θα συμμετάσχει και στη 12η συνάντηση της μεικτής επιτροπής Τουρκίας ? κατεχομένων.

    Ο Μπολάτ θα συναντηθεί επίσης με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και τον λεγόμενο υπουργό οικονομικών, Όζντεμιρ Μπέροβα.

    (ΓΜ)

    [07] Προσκλήθηκε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο «Σύλλογος Ατόμων Χωρίς Ταυτότητα»

    Η Avrupa (19.01.23) γράφει ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκλήθηκε ο «Σύνδεσμος των Ατόμων Χωρίς Ταυτότητα», (Kimliksizler Dernegi), ο οποίος αποτελείται από άτομα που αγωνίζονται για πάρουν το δικαίωμα της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παιδιά μεικτών γάμων.

    Εκπρόσωποι του συνδέσμου θα παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2024, διαδικτυακά και όπως γράφει η εφημερίδα, «θα ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής και θα μεταφέρουν για άλλη μια φορά τις διακρίσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν».

    «Θα καλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, να συμμορφωθεί με τον Θεμελιώδη Χάρτη της ΕΕ, την ισότητα και το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των παιδιών», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Ο σύνδεσμος ετοίμασε μια αναφορά που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φέρει τις υπογραφές 675 ατόμων. Η αίτηση έγινε δεκτή από την Επιτροπή.

    Στη γραπτή απάντησή της στον σύνδεσμο, η Επιτροπή Αναφορών δήλωσε ότι είχε διαβιβάσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει έρευνα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο σύνδεσμος στις Βρυξέλλες, έλαβε πρόσκληση για συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου.

    Η Μεντιχά Πιρό Αζέρ (Mediha Piro Azer), η οποία θα συναντηθεί με την επιτροπή εκ μέρους του συνδέσμου, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινής γνώμης και να επιλυθεί.

    Υποστήριξε ότι το αίτημα του συνδέσμου, δεν είναι να κάνει χάρη στους Τουρκοκύπριους η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να εφαρμόσει τους νόμους της ισότιμα και χωρίς διακρίσεις.

    «Όπως έχουμε εξηγήσει στην αναφορά μας, η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει διακρίσεις εις βάρος των πολιτών της εφαρμόζοντας διαφορετικά τους νόμους περί ιθαγένειας, γεγονός που αντιβαίνει στους θεμελιώδεις κανόνες και συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ισχυρίστηκε η Αζέρ.

    Κατέληξε λέγοντας ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής να επιδείξουν ενσυναίσθηση προς τις Τουρκοκύπριες μητέρες που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την υπηκοότητα για τα παιδιά τους.

    (ΚΣ)

    [08] Ήταν εμφανές ότι θα έσκαζε η βόμβα των ακινήτων, υποστηρίζει τραπεζίτης

    Η Avrupa (19.01.23) γράφει ότι ο Τζενγκίζ Ερτζάγ (Cengiz Ercag) «διευθυντής της τράπεζας βακουφιών» (Vak?flar Bankas?), σχολίασε τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα, τις χαρακτήρισε τεχνητές και δήλωσε ότι «είναι καιρός να τεντώνουν τα πόδια τους ως εκεί που φτάνουν».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου ανέφερε και τα εξής:

    «Τα πάντα έχουν ένα σημείο κορεσμού, η ΤΔΒΚ έχει γίνει κέντρο έλξης στον τομέα των ακινήτων. Κάπως έτσι ήταν και κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Θυμηθείτε, υπήρξε μια ξαφνική κρίση. Οι τιμές είναι τεχνητές. Τα διαμερίσματα που είναι 50-55 χιλιάδες είναι πάνω από 200 χιλιάδες. Αυτό το λέμε πρήξιμο σαπουνόφουσκας. Φουσκώνει γρήγορα και εκρήγνυται. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η νότια Κύπρος. Είμαστε σε μια διαδικασία που πρέπει να καθίσουμε και να το συζητήσουμε. Βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου η γη αξίας 20 χιλιάδων λιρών φτάνει τις 300 χιλιάδες. Στην πραγματικότητα, μιλήσαμε για αυτά πέρυσι. Ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι αυτό θα συμβεί».

    (ΚΣ)

    [09] Για 500 χιλιάδες στερλίνες πωλήθηκε το Kanal T

    H Halk?n sesi (19.01.24) γράφει ότι η Σιμπέλ Τατάρ, πρώην πρόεδρος του «διοικητικού συμβουλίου» του τηλεοπτικού σταθμού Kanal Τ και σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι με αντίτιμο 500 χιλιάδες στερλίνες μεταβίβασαν την εμπορική επωνυμία, τις άδειες μετάδοσης και τον εξοπλισμό του σταθμού στην εταιρεία K?br?s Bag?ms?z Medya [Σημ. Μτφ.: Όμιλος Ανεξάρτητων Μέσων Κύπρου], ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Νιαζί Σιανάλ (Niyazi Sanal).

    Στην ανακοίνωσή της, η Σιμπέλ Τατάρ ανέφερε ότι η μεταβίβαση έγινε την 1 Δεκεμβρίου 2023 και ότι θα καταβληθούν όλοι οι φόροι και ο ΦΠΑ από αυτή τη συναλλαγή σύμφωνα με τη «νομοθεσία», εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

    (ΙΣ)

    [10] Απρίλιο ο θεμέλιος λίθος για τα νέα γραφεία του UBP

    H Gunes (19.01.24) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) πραγματοποίησε χθες το βράδυ συνάντηση διαβούλευσης με τον επαρχιακό τομέα Λευκωσίας, στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου οικήματος του UBP, με τελετή κατάθεσης θεμελίου λίθου.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής για την περιοχή της Λευκωσίας, Αχμέτ Σαβασάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν να λειτουργήσουν «Πολιτική Ακαδημία» ώστε να εκπαιδευτούν στελέχη του κόμματος προερχόμενα απ' όλες τις «επαρχίες», με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες.

    (ΙΣ)

    [11] Τουρνουά χειροσφαίρισης U14 με συμμετοχή ξένων ομάδων

    H Yeni Bak?s (19.1.24) γράφει ότι θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Ιανουαρίου 2024 τουρνουά χειροσφαίρισης με τίτλο «Κύπελλο Κερύνειας» για ηλικίες U14 με συμμετοχή ομάδων από το Καζακστάν, το Κόσοβο και την Τουρκία.

    Τη διοργάνωση στηρίζουν η λεγόμενη ομοσπονδία χάντμπολ του κατοχικού καθεστώτος, το «τμήμα» αθλητισμού και ο λεγόμενος δήμος Κερύνειας.

    Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι από τις πόλεις Αστάνα και Πρίζρεν, από το κολέγιο TED και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολή (ODTU) της Τουρκίας, καθώς και οι τουρκοκυπριακές ομάδες του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου (UKU)» και του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής (YDU)»

    (ΙΣ)

    [12] Αναφορές στη συμμετοχή Τουρκοκύπριου στην ομάδα της Ομόνοιας μετά από χρόνια

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Ταχσίν πέρασε στην ιστορία», η Yeni Duzen (19.01.24) γράφει ότι στην ιστορία πέρασε ο νεαρός Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής Ταχσίν Οζλέρ, ο οποίος πήρε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα της Ομόνοιας Λευκωσίας με τον ΕΝΥ Διγενή ύψωνα που διεξήχθη την Πέμπτη για τη δεύτερη φάση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο 17χρονος Τουρκοκύπριος εισήλθε στον αγώνα στο 59ο λεπτό και απέκτησε για πρώτη φορά εμπειρία ενός αγώνα της πρώτης ομάδας της Ομόνοιας.

    «Αυτός ο αγώνας είχε ξεχωριστό νόημα για τον 17χρονο Ταχσίν και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Διότι ο Ταχσίν έγινε ο δεύτερος Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας στην ιστορία της Ομόνοιας», σημειώνει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι ο πρώτος Τουρκοκύπριος που φόρεσε τη φανέλα του σωματείου της Λευκωσίας ήταν ο Ιμπραχίμ Αζίζ την σεζόν 1956-57 και ότι ο Ταχσίν Οζλέρ είχε κάνει και προετοιμασία με την πρώτη ομάδα της Ομόνοιας στην Πολωνία.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η διαδικτυακή Haber K?br?s (19.01.24, haberkibris.com) κάτω από τον τίτλο «Ο Ταχσίν στο πρώτο του ματς με τη φανέλα της Ομόνοιας» και γράφει ότι ο Ταχσίν Οζλέρ έγραψε το όνομά του στη ιστορία ως ο Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής που φόρεσε «φανέλα της ΚΟΠ» μετά από πολλά χρόνια.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πατέρας του Ταχσίν, Χαλίλ Οζλέρ αγωνιζόταν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ομορφίτας (Kucuk Kaymakl?) και ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Λιτμπάρσκι.

    Στο θέμα αναφέρεται και η διαδικτυακή K?br?s Postas? (19.01.24, kibrispostasi.com) κάτω από τον τίτλο «Ο Οζέλ είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής που φοράει τη φανέλα της Ομόνοιας μετά από 68 χρόνια».

    (Ι/Τσ.)

    [13] To 67% των εισαγωγών στα κατεχόμενα προέρχεται από την Τουρκία

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (19.01.24 kibrispostasi.com ) γράφει ότι ο Τουργκάι Ντενίζ (Turgay Deniz), πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΤΔΒΚ» και ότι τo 67% των εισαγωγών στα κατεχόμενα προέρχεται από την Τουρκία.

    Μιλώντας στην «12η Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Τουρκίας-ΤΔΒΚ» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Concorde στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ντενίζ ανέφερε ότι το Επιμελητήριο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων «Τουρκίας-ΤΔΒΚ» και ότι το έργο της προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζεται τόσο από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας όσο και από τις «κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ».

    Δηλώνοντας ότι πιστεύει πως οι κοινές προσπάθειες στον τομέα αυτό θα αποφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, ο Ντενίζ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της ΤΔΒΚ».

    Δηλώνοντας ότι το 67% των εισαγωγών της «ΤΔΒΚ» γίνεται από την Τουρκία, ο Ντενίζ είπε ότι το 40% των φοιτητών προέρχονται επίσης από την Τουρκία.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των τομέων υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν στην «ΤΔΒΚ», ο Ντενίζ επεσήμανε τη σύνδεση «μεταξύ της ανάπτυξης της οικονομίας της ΤΔΒΚ και της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας».

    Πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο εργάζεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία και σημείωσε ότι αυξάνονται οι επιχειρηματικές επισκέψεις στο νησί από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στο έργο προς τα τουρκικά κράτη, ο Ντενίζ είπε ότι συνεχίζουν να προχωρούν στο δρόμο που άνοιξε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) με την υποστήριξη του Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου (Rifat Hisarc?kl?oglu), Προέδρου της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας.

    O Ντενίζ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τα τουρκικά κράτη θα συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας της «χώρας» και στην υπέρβαση των πολιτικών εμποδίων.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Φιντάν: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν»

    Η Aksam (18.01.24 aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi στο Αμάν, ο Χακάν αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν και δήλωσε ότι «ως Τουρκία, έχουμε συστήσει να μην αυξηθεί περαιτέρω το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό» και ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την ένταση»

    «Χαιρετίζουμε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ»

    Ο Φιντάν τόνισε ότι μια αντίληψη που μιλάει μόνο για την ασφάλεια του Ισραήλ και αγνοεί τις απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι φέρνει πόλεμο και όχι ειρήνη στην περιοχή και δήλωσε ότι χαιρετίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ.

    Σημειώνοντας ότι ελπίζουν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για τη λήψη προσωρινών μέτρων για τη διακοπή των επιθέσεων θα δημιουργήσει την ευκαιρία για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η προστασία της ιερότητας και του ιστορικού καθεστώτος του τζαμιού Al-Aqsa είναι η κόκκινη γραμμή όλων των Μουσουλμάνων.

    Ο Φιντάν δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα προσθέτοντας ότι εκτός από τα θέματα της Γάζας και της Παλαιστίνης, συζήτησαν και το συριακό ζήτημα με τον Ιορδανό ομόλογό του.

    Επεσήμανε ότι τόσο η Ιορδανία όσο και η Τουρκία έχουν σημαντικές απειλές και συμφέροντα στη Συρία, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

    Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των προσφύγων και της ασφάλειας συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ο Φιντάν δήλωσε ότι συζήτησαν λεπτομερώς τι θα μπορούσαν να κάνουν ως δύο γειτονικές χώρες για να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα και πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σχέσεις τους γύρω από αυτό το πρόβλημα.

    Σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις δεν επηρέασαν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ιορδανίας, ο Φιντάν δήλωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι και φέτος παρατηρείται θετική τάση.

    Ο Φιντάν κατέληξε λέγοντας ότι όταν οι χώρες της περιοχής και οι Μουσουλμάνοι ενωθούν, θα είναι δυνατόν να γίνουν βήματα που θα αλλάξουν εξαιρετικά τα δεδομένα.

    (ΓΜ)

    [02] Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του ΑΚΡ για την Άγκυρα και τη Σμύρνη

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (18.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε τους υποψηφίους του σε 48 δήμους στους οποίους περιλαμβάνονται και 17 μητροπολιτικοί δήμοι.

    Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα έγινε η παρουσίαση υποψηφίων δημάρχων για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

    Υποψήφιος για τον Δήμο Άγκυρας θα είναι ο Τουργκούτ Αλτίνοκ, νυν δήμαρχος του Κετσίορεν στην επαρχία Άγκυρας.

    Υποψήφιος στη Σμύρνη θα είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαμζά Ντάγ, ενώ στην Αττάλεια υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος της πόλης Κεπέζ, Χακάν Τουτουντζού.

    (ΓΜ)

    [03] Τέσσερα νέα πλοία προστίθενται στον στόλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

    Η κρατική τηλεόραση TRT Haber (18.01.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι τέσσερα νέα σκάφη πρόκειται να προστεθούν σήμερα στον στόλο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Πρόκειται για τα πλοία υποστήριξης ναυτικού ανεφοδιασμού TCG Derya, TCG Istanbul, TCG Arif Ekmekci και το ένοπλο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας Marlin SIDA.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η προσθήκη αυτών των πλοίων αποτελεί ουσιαστικά έναρξη μιας νέας εποχής για τη «γαλάζια πατρίδα».

    Σημειώνουν ότι «το να μπορούμε να παραμένουμε στη θάλασσα περισσότερο με πλοία υποστήριξης είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για εμάς, ώστε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας σε χώρες με τις οποίες δεν έχουμε χερσαία σύνδεση».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 19 January 2024 - 13:33:36 UTC