Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 16/2024 20-22.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Siddiq: «Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών και της ΤΔΒΚ»
  • [02] Τριάντα χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα ζουν στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ
  • [03] «Συνομιλίες με αποδοχή της ίσης κυριαρχίας» ζητά πάλι ο Τατάρ
  • [04] Το ψήφισμα 186 εμποδίζει τη συμφωνία, ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου
  • [05] Δύσκολο το έργο της Cuellar λόγω της στάσης των δύο πλευρών υποστηρίζει ο Έρχουρμαν
  • [06] «Σαφείς» προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών θέτουν Ολγκούν και Ναμί
  • [07] Απειλεί την ύπαρξή τους η πώληση ακινήτων σε ξένους και ο πληθυσμός, λέει ο Ερχουρμαν
  • [08] Συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος για δάνειο ύψους 150 εκ. ΤΛ
  • [09] Αντιδράσεις για μέτρα ενάντια στους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί
  • [10] Οζουσλού: «Κυρίαρχη ισότητα σημαίνει διχοτόμηση»
  • [11] Σε δύο μήνες η έναρξη κατασκευής κοινωνικών κατοικιών
  • [12] Εμπάργκο Τουρκίας σε αγροτικά προϊόντα του κατοχικού καθεστώτος
  • [13] Υπογράφεται στην Άγκυρα η σύμβαση για τη δημιουργία κέντρου GTHS στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Έρντογαν ? Μελόνι με επίκεντρο το μεταναστευτικό
  • [02] Στην τελετή παράδοσης 4 πλοίων παραβρέθηκε ο Έρντογαν
  • [03] Συνάντηση Φιντάν ? Χανίγιε

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Siddiq: «Δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών και της ΤΔΒΚ»

    Η Yeni Duzen (22.01.24) γράφει ότι τη θέση πως δεν είναι δυνατή η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο και της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, Irfan Siddiq σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα.

    «Η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη, Τι θέλει; Αν η θέση τους είναι 'θέλουμε κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς', δεν είναι δυνατόν να δοθεί αυτό», υπογράμμισε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, προσθέτοντας:

    «Καλά, τότε τι θα προσφέρετε στον λαό σας; Την αναγνώριση της ΤΔΒΚ; Και αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν θα μπορέσετε θα διασφαλίσετε την αποδοχή δύο κρατών, διότι υπάρχουν διεθνή πρότυπα και διεθνές δίκαιο».

    Σημειώνοντας ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όσο περάνει ο καιρός, αλλάζουν οι «πραγματικότητες επί του εδάφους», η δημογραφική δομή και οι οικονομικές δομές και προχωράει η ενσωμάτωση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου με την Τουρκία, ο Irfan Siddiq είπε ότι αυξάνεται η διαίρεση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και για τον λόγο αυτό «πρέπει να δούμε το επείγον της κατάστασης».

    Ο Irfan Siddiq εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικό όταν αναφέρεστε σε διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο το τι λέγεται, αλλά και το ποια είναι τα βασικά συμφέροντα που πρέπει να συναντηθούν και ότι «δεν άλλαξαν τα βασικά συμφέροντα των δύο πλευρών».

    «Κατά την γνώμη μου, βλέπουν και οι Ελληνοκύπριοι ότι βαθαίνει η διαίρεση στο νησί και ανησυχούν, ότι θα καταστεί πιο μόνιμη η διαίρεση αν δεν βρεθεί λύση, θα χαθεί ο βορράς και στο τέλος θα μπορούσε να γίνει μια προέκταση της Τουρκίας», ανέφερε.

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική εξέλιξη το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar, ο Irfan Siddiq είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να έχουν κατά νου ότι έχουν ευθύνη έναντι του κυπριακού λαού, ο οποίος υποφέρει από τη διαίρεση εδώ και χρόνια και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

    Υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης που προέκυψε κατά τις αποτυχίες του παρελθόντος, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν ότι ενδιαφέρονταν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στο παρελθόν και εξέφρασε την άποψη ότι δεν άλλαξαν τα βασικά συμφέροντα.

    Είπε ότι η δουλειά της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι να ανακαλύψει και να τεστάρει κάποια πράγματα και εξέφρασε την ελπίδα να είναι δυνατή η εξεύρεση τρόπου επιστροφής στις διαπραγματεύσεις.

    «Καθήκον της προσωπικής απεσταλμένης είναι να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό είναι εφικτό.

    «Το ουσιαστικό ζήτημα είναι να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στις πλευρές», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργηθεί πίεση πάνω στους ηγέτες αν οι άνθρωποι θέσουν επί τάπητος τι θέλουν.

    Ανέφερε και τα εξής:

    «Δεν διεξήχθησαν σοβαρές διαπραγματεύσεις από το 2017. Είναι φανερό ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία αποδέχτηκε αυτό τον διορισμό μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και νομίζω, εξ όσων ακούω από αυτούς, πιθανώς να θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον διορισμό για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Αυτή φαίνεται να είναι η προτίμησή τους. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι δύσκολο καθήκον. Όμως, αν κοιτάξουμε την αστάθεια και τις συγκρούσεις στον κόσμο, ελπίζω ότι θα σημαίνουν μια πιο μεγάλη ώθηση και ενθάρρυνση για τις δύο πλευρές στο θέμα της εξεύρεσης λύσης. Διότι είδαμε ότι οι συγκρούσεις που φαίνονται παγωμένες ή αδρανείς, δεν μένουν πάντα έτσι. [...]»

    Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε την περιγραφή των όρων εντολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και παρά το γεγονός ότι πιστεύουν ότι το καθήκον της θα πρέπει να είναι να εστιαστεί στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δεν το έβαλαν αυτό ξεκάθαρα στην περιγραφή ων όρων εντολής της.

    «Βεβαίως θέλουν να επιστρέψουν στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όμως επέδειξαν αυτή την ελαστικότητα και ελπίζω πως όταν έρθει η απεσταλμένη θα δούμε περισσότερη ελαστικότητα στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους. Όταν έρθει η απεσταλμένη θεωρώ ότι θα το δούμε και αυτό. Ελπίζω πως θα αλλάξουν το κλίμα βήματα σαν αυτό», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Irfan Siddiq υποστήριξε ότι η θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να επιδράσει θετικά για την Κύπρο, όμως «πρέπει να δούμε καλή θέληση και απ' όλους τους παίκτες κλειδιά».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχασε την εμπιστοσύνη της για τη σοβαρότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της εξεύρεσης λύσης, εξέφρασε την άποψη ότι «επομένως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για να πείσουν την Τουρκία ότι θα αξίζει τον κόπο να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».

    Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο του τερματισμού κάποιων προνομίων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Πύλα μετά το BREXIT, ο Irfan Siddiq απάντησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα είναι και εξωτερικό σύνορο για την ΕΕ το σύνορο ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις Βρετανικές βάσεις, ότι αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν με την ΕΕ πώς θα ήλεγχαν εκείνο το σύνορο και ότι έτσι έθεσαν νέους περιορισμούς.

    Ερωτηθείς για τους Ρώσους που διαμένουν στα κατεχόμενα, το άνοιγμα γραφείου προξενικών υποθέσεων από τη Ρωσία και την πιθανότητα πτήσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Irfan Siddiq ανέφερε ότι δεν κατέχει σίγουρα στοιχεία, όμως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, έγινε πιο δύσκολη για τους Ρώσους η ζωή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημειώνοντας ότι ο λόγος της αύξησης του πληθυσμού και των επενδύσεων των Ρώσων στα κατεχόμενα είναι ότι εκεί «είναι πιο άνετοι», ο Irfan Siddiq είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αναφορά σε «προξενείο» και απευθείας πτήσεις και πρόσθεσε:

    «Όσο και αν είναι πολύ πολύπλοκες οι απευθείας πτήσεις εξαιτίας της Σύμβασης του Σικάγο και νομικών λόγων, προσφέρουμε και εμείς προξενικές υπηρεσίες στον βορρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα γραφείο που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, δεν την αναγνωρίζουμε. Δηλαδή, μπορείτε να προσφέρετε προξενικές υπηρεσίες και χωρίς αναγνώριση. Και νομίζω ότι αυτό σχεδιάζουν να κάνουν και οι Ρώσοι. [...] Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που δείχνει ότι θα υπάρξει αλλαγή στις επίσημες σχέσεις της Ρωσίας με την ΤΔΒΚ».

    (I/Τσ.)

    [02] Τριάντα χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα ζουν στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (20.01.24) γράφει ότι σχεδόν 30 χιλιάδες έποικοι από την Τραπεζούντα εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μετά το 1974, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Τραπεζούντας την Παρασκευή, υπογράμμισε τους δεσμούς ανάμεσα στην κατεχόμενη Κύπρο και την εν λόγω περιοχή της Τουρκίας.

    O Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι πέρασαν σχεδόν 500 χρόνια από την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ότι επιτεύχθηκε «σοβαρή ενότητα και ομοψυχία» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ότι τώρα εργάζονται σοβαρά μαζί με την Τουρκία με σκοπό να οδηγήσουν την «ΤΔΒΚ» στο μέλλον με σταθερά βήματα.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό νησί για την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι το νερό που μεταφέρεται στα κατεχόμενα από την Τουρκία χρησιμοποιείται τόσο στα σπίτια όσο και στη γεωργία και πρόσθεσε ότι η «ΤΔΒΚ» αναπτύσσεται και στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και του τουρισμού.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην περιοχή και περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλουν με την στήριξη της Τουρκίας για να «αυξηθεί η ορατότητα και η αναγνώρισή του» διεθνώς και κυρίως στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται σε «σημαντική στρατηγική θέση» από την άποψη των ενεργειακών πόρων στην περιοχή και θα μπορούσε να συμμετάσχει σε σημαντικά έργα.

    Ισχυρίστηκε ότι μετά τον αγώνα κατά της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, η «ΤΔΒΚ» κατέστη «ανεξάρτητο κράτος» με την στήριξη της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι εργάζονται για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς και αύξηση της ορατότητάς της διεθνώς.

    Όπως υποστήριξε ο Τατάρ, αυξήθηκαν οι τομείς αρμοδιότητας της «ΤΔΒΚ» με τις συμφωνίες συνεργασίας που έγιναν με την Τουρκία στη «Γαλάζια Πατρίδα» και διασφαλίστηκε η ασφάλεια στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα.

    Αναγορεύτηκε σε «επίτιμο διδάκτορα»

    Στο μεταξύ, ο Τατάρ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μαύρης Θάλασσας.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Τατάρ είπε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία από την περίοδο του «εθνικού αγώνα» και θα βαδίσουν προς το μέλλον πιο δυνατοί μαζί με την Τουρκία τόσο στη «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και στον αέρα και στις θάλασσες.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνουν ποτέ μια συμφωνία στην οποία θα τερματίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι απορρίπτουν μια τέτοια συμφωνία. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Συνομιλίες με αποδοχή της ίσης κυριαρχίας» ζητά πάλι ο Τατάρ

    H Diyalog (22.01.24 diyaloggazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) επανέλαβε τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν με την «αποδοχή της ίσης κυριαρχίας και των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών».

    Μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε η «ένωση κοινοταρχών» του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ συνεχάρη τους κοινοτάρχες για το έργο τους και τους ζήτησε να ενημερώσουν το κοινό για το Κυπριακό.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η άποψη των «κοινοταρχών» είναι σημαντική, καθώς αποτελούν «το πρώτο βήμα της δημοκρατίας και αναδεικνύονται με εκλογές» και για αυτό συναντάται συχνά μαζί τους και ανταλλάσσει πληροφορίες. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης των μισθών τους, της κατασκευής και ανάπτυξης κτιρίων για τους «κοινοτάρχες» και στην υποστήριξη των υπηρεσιών που προσφέρουν, λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση και ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Τορέ και Ουστέλ

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ μπορεί να βρίσκεται κάτω από εμπάργκο και απομόνωση, αλλά οι κοινοτάρχες, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι του κράτους, θα πρέπει να προστατεύουν τη χώρα στο ισχυρότερο επίπεδο», και χαρακτήρισε τιμή να είσαι «επικεφαλής της ΤΔΒΚ ή να αναλαμβάνεις καθήκοντα σε άλλες αρχές».

    Αναφέροντας ότι ο θεσμός των «κοινοταρχών» έχει ιστορική αξία στον αγώνα για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού «λαού», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ σημείωσε ότι είναι πάντα ευτυχείς να διατηρούν έναν καλό διάλογο και συνεργασία με τους «κοινοτάρχες», οι οποίοι αποτελούν το «μέσο άμεσης εξυπηρέτησης του λαού».

    (ΙΣ)

    [04] Το ψήφισμα 186 εμποδίζει τη συμφωνία, ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου

    Κάτω από τον τίτλο «Το ψήφισμα υπ' αριθμόν 186 αποτελεί εμπόδιο για τη συμφωνία», η K?br?s (22.01.24, K?br?s Gazetesi ) στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουργούλογλου (Tahsin Ertugruloglu), ο οποίος απαντώντας σε πρόσφατη δήλωση του Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Colin Stewart ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν παραιτηθεί από την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλουν σε μια συμφωνία στην Κύπρο όχι σε 60 χρόνια, αλλά ούτε σε 160 χρόνια».

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «έχει διαφανεί για μια ακόμη φορά πόσο μακριά βρίσκονται από την πραγματικότητα στην Κύπρο τα Ηνωμένα Έθνη».

    Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ έχει κάνει λάθος διάγνωση του Κυπριακού και ότι μια μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι εφικτή λόγω του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά και των επόμενων ψηφισμάτων, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι το ΣΑ θα πρέπει να αναθεωρήσει τα «ψηφίσματά του που αλλοιώνουν τις πραγματικότητες», όπως ισχυρίστηκε.

    «Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα»

    Επαναλαμβάνοντας ότι «αν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μόνιμη συνεργασία», ο Ερτουγρούλογλου είπε: «Αν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής για τη συμφωνία, πρέπει πρώτα να παραδώσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι το Κυπριακό δημιουργήθηκε από το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το 1964 και δήλωσε ότι με το ψήφισμα αυτό, ο ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί λόγω των «θηριωδιών που διαπράχθηκαν εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του, αλλά στο ίδιο το ψήφισμα έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση της «Κυπριακής Κυβέρνησης», γεγονός που οδήγησε στο Κυπριακό, όπως υποστήριξε.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Μετά την εκδίωξη των Τουρκοκυπρίων από τους κρατικούς μηχανισμούς υπό την απειλή των όπλων το 1963, η συνεταιρική Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960, έχασε τη νομιμοποίησή της και μετατράπηκε σε μια αμιγώς ελληνοκυπριακή διοίκηση και αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να γίνει μέρος του κυπριακού προβλήματος αντί να το επιλύσει».

    «Το ψήφισμα 186 δεν καθιστά δυνατή μια συμφωνία»

    Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι μια μόνιμη και δίκαιη διευθέτηση στην Κύπρο δεν θα είναι εφικτή, λόγω της λανθασμένης διάγνωσης του προβλήματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα 186 και τα επόμενα ψηφίσματα.

    Δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο του Ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το 1964, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η έκφραση «Κυπριακή Κυβέρνηση» στο ψήφισμα αυτό, προκάλεσε την αντιμετώπιση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως του μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου της λεγόμενης «Κυπριακής Δημοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

    Αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εκτελούν υπηρεσία στο νησί και παρατηρούν την τρέχουσα πραγματικότητα, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αναθεωρήσει τα ξεπερασμένα, όπως τα χαρακτήρισε, ψηφίσματά του και αν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν καθοδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, «δεν θα είναι δυνατόν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε ότι δεν θα παραιτηθούν για άλλα 160 χρόνια και όχι 60, να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό».

    «Κανένα μοντέλο συμφωνίας που δεν βασίζεται στις πραγματικότητες δεν μπορεί να πετύχει!»

    Ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων με βάση την «ομοσπονδία» μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για περισσότερα από 50 χρόνια.

    Υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχονται την πραγματικότητα ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει ίσα δικαιώματα και λόγο και δεν υιοθετούν μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αυτό και η αδιάλλακτη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν συνεχώς σε αποτυχία. Συνέχισε, υποστηρίζοντας και τα εξής:

    «Μετά τις διαπραγματεύσεις για την 'ομοσπονδία', οι οποίες κάθε φορά κατέληγαν σε αρνητικό αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε το 2021 μια νέα πρόταση λύσης με βάση την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί. Υπό το πρίσμα των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στο νησί, με βάση το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστά αυτοδιοικούμενα κράτη στο νησί της Κύπρου, μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο υφιστάμενων κρατών. Αν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του κράτους που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα μόνιμο μοντέλο συνεργασίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί, δηλαδή ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο. Οποιοδήποτε μοντέλο συμφωνίας που δεν βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».

    «Προσδοκία από τα ΗΕ: Ρεαλιστική και αμερόληπτη έκθεση»

    Επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δώσει την έγκρισή της για την νέα προσωπική απεσταλμένη που θα διοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ, θα υπηρετήσει για περίοδο 6 μηνών για να αξιολογήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών στο νησί: «Στο τέλος της θητείας της, η προσδοκία μας από την προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ είναι να δημοσιεύσει μια έκθεση που θα καταγράφει με σαφήνεια τα συμπεράσματά της για την πραγματικότητα στο νησί και την απόφασή της για το αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα είναι αμερόληπτη και να περιέχει ρεαλιστικές προτάσεις για τα βήματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η έγκριση του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της νέας μας πολιτικής για την Κύπρο».

    «Αποκομμένες από την πραγματικότητα οι εκθέσεις του ΓΓ»

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών επέκρινε και το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι στερούνται αδίκως, όπως υποστήριξε, το δικαίωμα να μιλήσουν στα Ηνωμένα Έθνη και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα, χρησιμοποιώντας την απουσία των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης απευθύνεται στα μέλη του ΟΗΕ κάθε χρόνο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού και κάνει δηλώσεις, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες. Οι αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών στο νησί, εξυπηρετούν τη συνέχιση του στάτους κβο, δημοσιεύοντας εκθέσεις που είναι αποκομμένες από την τρέχουσα πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο την πραγματικότητα που επικρατεί στο νησί της Κύπρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάθε χρόνο. Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η 'ΤΔΒΚ' πρέπει να αναγνωριστεί και να τερματιστεί η άδικη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό και ζητά δικαιοσύνη για τον τουρκοκυπριακό λαό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ιδιαίτερα τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δημιούργησαν το Κυπριακό, θα πρέπει τώρα να δράσουν με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Οποιοδήποτε μοντέλο λύσης που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ύπαρξης δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών και ενός μοντέλου συνεργασίας που θα διαμορφωθεί στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας. Οποιαδήποτε προσέγγιση που αρνείται και αγνοεί αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μια διαρκή λύση στην Κύπρο».

    «Τα ΗΕ προσπαθούν να εμποδίσουν ανθρωπιστικά έργα»

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου και ενεργεί ως ο μοναδικός κάτοχος των δικαιωμάτων επί της νεκρής ζώνης, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει συνεχώς τη νεκρή ζώνη και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν αντιδρούν επαρκώς σε αυτές τις «παραβιάσεις» και ότι αυτή η στάση οδηγεί σε νέες προσθήκες στις «παραβιάσεις».

    Σημειώνοντας ότι οι «παραβιάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη έλαβαν περιορισμένη κάλυψη στις εκθέσεις που δημοσίευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ότι σε ορισμένες από αυτές στάλθηκε «επιστολή διαμαρτυρίας», αλλά η πλειοψηφία τους αγνοήθηκε, ο Ερτουγρούλογλου είπε:

    «Ενώ είναι εκεί η αντίδραση στις ελληνοκυπριακές παραβιάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια και εν γνώσει της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, είναι σχεδόν δίλημμα το γεγονός ότι καταβλήθηκε φυσική προσπάθεια να εμποδιστεί από στρατιώτες και οχήματα του ΟΗΕ το έργο για το δρόμο Πύλας-Άρσους, το οποίο είναι ένα απολύτως ανθρωπιστικό οδικό έργο. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή η προσέγγιση, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά προκατειλημμένη, υπονομεύει την αξιοπιστία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στα μάτια του τουρκοκυπριακού λαού. Επιπλέον, έχουμε σημειώσει σε επιστολή μας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είναι απαράδεκτη αυτή η προκατειλημμένη στάση, η οποία διαμαρτύρεται μόνο για τις παραβιάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και σχεδόν εγκρίνει αυτές τις παραβιάσεις. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στη νεκρή ζώνη και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέχρι τέλους. Στο σημείο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τόσο οι πολιτικές όσο και οι στρατιωτικές αρχές της 'ΤΔΒΚ' συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους σε πλήρη συνεργασία».

    «Παρακολουθούμε στενά τις παραβιάσεις των Ελληνοκυπρίων»

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Stewart για τις «παραβιάσεις» της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά και δήλωσε ότι ο Stewart δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τα γεγονότα στο πεδίο.

    Υπογραμμίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μείνει θεατής στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ερτουγρούλογλου είπε:

    «Ο Stewart αναφέρει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των παραβιάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει συνηθίσει να παραβιάζει τη νεκρή ζώνη με κάθε ευκαιρία. Οι παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την άλλη πλευρά παρακολουθούνται στενά και άμεσα από τις αρμόδιες αρχές της 'ΤΔΒΚ' και λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα αντίμετρα».

    «Η ισότητα είναι προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

    Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε επίσης ότι τα «δύο κράτη «στην Κύπρο μπορούν να καθίσουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και διαρκή συμφωνία», ωστόσο, για να ξεκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει πρώτα «να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό».

    «Για να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό. Οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο εάν διεξάγεται μεταξύ απολύτως ίσων. Διαπραγματευτικές διαδικασίες στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως εκπρόσωπος ολόκληρου του νησιού και η τουρκοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως 'κοινότητα' της λεγόμενης 'Κυπριακής Δημοκρατίας' ανήκουν στο παρελθόν και αποκλείεται να ξεκινήσει ποτέ ξανά μια διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτή τη βάση. Επομένως, όσο δεν αντιμετωπίζεται η σημερινή ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής για την επίτευξη συμφωνίας στο νησί, είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πρώτα τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε.

    «Ο ελληνο-τουρκικός διάλογος δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική για την Κύπρο»

    Αξιολογώντας το ήπιο κλίμα που αναπτύσσεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

    Ωστόσο, εξήγησε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκικής Δημοκρατίας και της «ΤΔΒΚ» για την Κύπρο είναι ξεκάθαρη.

    «Η εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ για την Κύπρο είναι πολύ σαφής. Η πολιτική αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ομοίως, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκικής Δημοκρατίας δεν συνεπάγεται αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στην Κύπρο», κατέληξε.

    (ΑΚ)

    [05] Δύσκολο το έργο της Cuellar λόγω της στάσης των δύο πλευρών υποστηρίζει ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s (22.01.24) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman), ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Maria Angela Holguin Cuellar, χαρακτηρίζοντας το δύσκολο το έργο αυτό.

    Σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνοκυπριακή πλευρά πριν την άφιξη της Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο είναι «αξιοσημείωτες» και αναφέρθηκε στο θέμα της σύλληψης του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat) στην Ιταλία

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα όταν ένας Τουρκοκύπριος δικηγόρος συνελήφθη στην Ιταλία στο πλαίσιο «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, με την αιτιολογία ότι ήταν μεσάζων στην πώληση ελληνοκυπριακών ακινήτων στην κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο χρονολογείται από πριν το 1974.

    Υποστήριξε και τα εξής ο Έρχουρμαν:

    «Παρ' όλο που η ημερομηνία έκδοσης του εν λόγω 'εντάλματος' είναι το 2005 (ή το αργότερο το 2007) και ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος έχει επανειλημμένα ταξιδέψει από και προς την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) και από και προς τη νότια Κύπρο (πιο πρόσφατα στις 24.12.2023, 5 ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Ιταλία), δεν έχει εξηγηθεί γιατί το εν λόγω 'ένταλμα' δεν εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

    Επιπλέον, στις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών Κόμπου, τονίζεται ξεκάθαρα η 'πολιτική' διάσταση της διαδικασίας αυτής και ο στόχος της 'έγερσης ανησυχιών' εναντίον όσων εμπλέκονται στην αγορά και πώληση ελληνοκυπριακών ακινήτων στη βόρεια Κύπρο πριν από το 1974.

    Αυτό δεν ήταν αρκετό. Την ίδια περίοδο, κατατέθηκε στην ελληνοκυπριακή Βουλή σχέδιο νόμου που θα εμπόδιζε τους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί να παραλαμβάνουν επιβάτες από τα αεροδρόμια του νότου.

    Όπως συνηθίζουμε σε τέτοιες περιόδους, ο ελληνοκυπριακός Τύπος άρχισε να επικρίνει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Colin Steward, επειδή δήθεν 'προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών'.

    Εν τω μεταξύ, άρχισαν να ακούγονται και κάποιες παρόμοιες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή την περίοδο.

    Είναι προφανές ότι η Cuellar δεν θα έχει μια εύκολη περίοδο εδώ.

    Από τη μια, υπάρχει ο απορριπτικός λόγος των ηγετών της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά της διακοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, η οποία γίνεται αποδεκτή ως φόρμουλα λύσης του Κυπριακού στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την άλλη, υπάρχει η στάση 'ας το κάνουν, ας το περάσουν', ιδιαίτερα σε σχέση με την πώληση ακινήτων σε ξένους, που βάζει σε μπελάδες τους Τουρκοκύπριους 'εντός και εκτός', θέτει σε κίνδυνο την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα, καθιστά αμφισβητήσιμη την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας και δεν έχει καμία μέριμνα για δικαιολογίες και κανονισμούς.

    Από την άλλη, η αντιφατική στάση των ηγετών της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιμένει να μην δηλώνει ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως σαφώς αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε τη στιγμή που εγκατέλειψε το τραπέζι, παρόλο που είναι η πλευρά που εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά... Επιπρόσθετα, ενώ πρέπει πρωτίστως να εδραιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών για λύση, η πρόσφατη και προαναφερθείσα ανειλικρινής προσέγγιση, η οποία θα βλάψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν διστάζει να στοχοποιεί Τουρκοκύπριους ιδιώτες για να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

    Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή της Cuellar στο νησί δεν θα είναι εύκολη! Ελπίζω ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία της θα της επιτρέψει να εντοπίσει το χάσμα μεταξύ των επίσημων δηλώσεων των μερών και των πραγματικών θέσεων τους σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα.

    Η Cuellar θα διερευνήσει το έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι αν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η βάση για αυτό είναι μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα τη βούλησή του για λύση τόσο στο Σχέδιο Ανάν το 2004 όσο και στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν δέχεται να είναι για άλλη μια φορά δέσμιος μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που δεν έχει ορατό το τέλος της [...].

    Όπως είπε ο Γκουτέρες, η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με μια μέθοδο που είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και χρονικά περιορισμένη, στην οποία η πολιτική ισότητα, όπως σαφώς κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται επανειλημμένα στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης και στην οποία καθορίζεται από την αρχή ότι αν η διαδικασία αποτύχει για άλλη μια φορά παρά τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, θα διασφαλιστεί ότι το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί».

    (ΚΣ)

    [06] «Σαφείς» προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών θέτουν Ολγκούν και Ναμί

    H K?br?s (20.01.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι οι πρώην διαπραγματευτές Εργκιούν Ολγκούν (Ergun Olgun) και Οζντίλ Ναμί (Ozdil Nami) αξιολόγησαν στην εφημερίδα τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και επικεφαλής της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Colin Stewart, ο οποίος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν παραιτηθεί από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εδώ και 60 χρόνια.

    Ολγκούν και Ναμί εξέφρασαν την κοινή άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα νέο βήμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και ότι πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια κάποιες προϋποθέσεις για να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Τονίζοντας ότι το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί, ο Ολγκούν επέσυρε την προσοχή στα ίσα κεκτημένα δικαιώματα, που όπως υποστήριξε, έχουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Ναμί, από την άλλη, έδωσε έμφαση στο χρονοδιάγραμμα και να τεθεί ξεκάθαρα επί τάπητος ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων αν πει ξανά όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ολγκούν: «Ο Τατάρ έχει 100% δίκιο»

    Υποστήριξε και τα εξής ο Ολγκούν:

    «Για να επιλύσεις ένα πρόβλημα, ξεκινάς μια δημιουργική διαδικασία ανάλογα με τις συνθήκες του προβλήματος και τα κεκτημένα δικαιώματα των μερών. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης βασίζονται επίσης στην ισότητα των μερών. Διότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ισότιμη συμφωνία στην Κύπρο υπό συνθήκες ανισότητας μεταξύ των δύο μερών».

    Ακολούθως εξέφρασε την άποψη ότι υπό το φως όλων αυτών τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προβούν σε μια νέα αξιολόγηση και να προετοιμάσουν το έδαφος που θα διασφαλίζει την ισότητα των μερών, ώστε να τα επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από μόνο του, ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν η απόφαση που διέκοψε την ισότητα και ότι η ευθύνη για διόρθωση αυτής της κατάστασης ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη.

    Αναφέροντας ότι οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν και στις θέσεις που διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για το Κυπριακό, ο Ολγκούν είπε:

    «Λέμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα. Εάν ένα από τα μέρη λέει 'είμαι κυρίαρχος', το άλλο μέρος έχει επίσης αυτό το δικαίωμα ως απαίτηση ισότητας. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του 1960, αυτό το κεκτημένο δικαίωμα αναφέρεται. Σήμερα, ο κ. Τατάρ λέει ότι πρέπει να γίνει σεβαστό- και έχει εκατό τοις εκατό δίκιο».

    Ο Ολγκούν υποστήριξε ότι δεν θα οδηγήσει σε λύση η προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με μια στάση που εξαρτάται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν και προβάλλονται ως μια μορφή ομοσπονδιακής λύσης την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται.

    Κατέληξε λέγοντας και τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να λυθεί αυτό το πρόβλημα με μια κανονιστική προσέγγιση, δηλαδή δίνοντας μια συνταγή σύμφωνα με τα δικά τους μυαλά χωρίς να διαγνώσουν την ασθένεια. [...] Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν προσφέρει συνταγή. Λέει, ας κάτσουμε να αποφασίσουμε πώς θα οργανώσουμε την επόμενη περίοδο στο πλαίσιο της κυρίαρχης ισότητας. Αλλά αυτό θα γίνει στη βάση του καθεστώτος της κυρίαρχης ισότητας των δύο πλευρών».

    Ναμί: «Να στραφεί η πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Αναφέροντας ότι διορίστηκε νέα απεσταλμένη προκειμένου να αξιολογηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος, ο Ναμί υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση.

    Σημειώνοντας ότι η νέα προσωπική απεσταλμένη έκανε επίσης δηλώσεις που τονίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα, ο Ναμί δήλωσε ότι θα τεθεί επί τάπητος ένα ερώτημα για το πώς θα δημιουργηθεί η πολιτική βούληση που λείπει.

    Ισχυριζόμενος ότι στα 60 χρόνια διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά υποστήριζε πάντα τη διαδικασία της ομοσπονδίας, ο Ναμί δήλωσε ότι τώρα προσπαθεί να φέρει στο τραπέζι πρόταση για λύση δύο κρατών λέγοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει κάθε φορά και τώρα πρέπει να δοκιμαστεί κάτι άλλο», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν με ανοικτό τέλος σαν να μην συνέβη τίποτα.

    Σημειώνοντας ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar θα προσπαθήσει να βρει τη μέση των δύο αυτών καταστάσεων, ο Ναμί είπε:

    «Ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του ΟΗΕ, αλλά όχι με ανοιχτό τέλος όπως πριν. Ας τελειώσουν στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πει 'όχι' όταν τελειώσουν και πάλι, θα πρέπει να καθοριστεί και πάλι ποιο θα είναι το καθεστώς της τουρκικής πλευράς».

    Ο Ναμί υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έχει και εδώ μεγάλη ευθύνη και ότι αν μετά από αυτή την προσέγγιση που θα προταθεί, η τουρκική πλευρά πει «όχι, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να αναγνωριστούν τα δύο κράτη», δεν θα μπορέσουν να πάρουν με το μέρος τους τα Ηνωμένα Έθνη και να ασκήσουν πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι πουν ξανά «όχι» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ενός περιορισμένου χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος με σαφήνεια ποιο θα είναι το καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Καταλήγοντας, ο Ναμί υποστήριξε ότι η στρατηγική που θα προωθηθεί από την τουρκική πλευρά έχει μεγάλη σημασία, και είπε:

    «Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να βοηθήσει στη σωστή χάραξη και διαμόρφωση αυτής της στάσης. Αν συμπεριφερθούμε σαν να μην υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα Ηνωμένα Έθνη στην πλευρά μας. Αλλά ο ΟΗΕ δεν μπορεί να μας σύρει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους με αβέβαιο αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει κάτι τέτοιο. Με μια ορθολογική πολιτική, η τουρκική πλευρά μπορεί να διασφαλίσει ότι η πίεση ασκείται στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    (ΙΣ)

    [07] Απειλεί την ύπαρξή τους η πώληση ακινήτων σε ξένους και ο πληθυσμός, λέει ο Ερχουρμαν

    H Yeni Duzen (19.01.24 yeniduzen.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) επισκέφθηκε την κατεχόμενη Άσσια και δήλωσε ότι η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων θα καταστεί αμφισβητήσιμη αν δεν υπάρξει ρύθμιση στην πώληση ακινήτων σε ξένους και τον πληθυσμιακό σχεδιασμό.

    «Ο αριθμός των μη φυσικών ομιλητών της τουρκικής γλώσσας στις σχολικές τάξεις γίνεται περισσότερος από εκείνους που έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική. Δεν μπορούμε να βρούμε θέση στα νοσοκομεία», είπε ο Έρχουρμάν.

    Σημείωσε ότι για περισσότερα από δύο χρόνια ως CTP θέτουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς και τον πληθυσμιακό σχεδιασμό και είπε:

    «Εάν δεν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις σε αυτά τα θέματα, η ύπαρξή μας θα καταστεί αμφισβητήσιμη».

    (ΓΜ)

    [08] Συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος για δάνειο ύψους 150 εκ. ΤΛ

    Η Halk?n Sesi (20.01.24) γράφει ότι τρεις συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ (Omer Bolat) στα κατεχόμενα την περασμένη Παρασκευή.

    Πρόκειται για «1) Το Μνημόνιο Συμφωνίας Κοινής Επιτροπής, 2) το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την Επιθεώρηση των Προϊόντων που εισάγονται στην ΤΔΒΚ»,

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Diyalog (20.01.24) γράφει ότι η λεγόμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου και τον «υπουργό οικονομίας» του κατοχικού καθεστώτος, Ολγκούν Αμτζάογλου (Olgun Amcaoglu) προβλέπει ότι θα χορηγήσουν δάνειο 150 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) σε Τουρκοκύπριους εμπόρους.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι το ανώτατο όριο του δανείου ανά εταιρεία θα είναι 650 χιλιάδες ΤΛ, με 5μηνη διάρκεια και 25 τοις εκατό κόστος ? πληρωμή ανά 6μηνο.

    Μετά τη «12η Συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΤΔ-ΤΔΒΚ», όπου συζητήθηκαν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος, Αμτζιάογλου και Μπολάτ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκαν στις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

    Σημειώνοντας ότι ο όγκος του εμπορίου με την Τουρκία έχει φθάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ο Μπολάτ δήλωσε:

    «Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να διευρύνουμε το μερίδιο της ΤΔΒΚ σε αυτό το εμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θεωρούμε επαρκείς τις τρέχουσες επενδύσεις μας ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΤΔΒΚ και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση των επενδύσεών μας. Η ΤΔΒΚ δεν είναι απλώς μια άλλη χώρα για εμάς».

    Ο Μπολάτ είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για την άρση της απομόνωσης κατά του εμπορίου της ΤΔΒΚ», όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκικός αιώνας θα είναι μια περίοδος κατά την οποία η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ θα αναπτυχθούν μαζί στην οικονομία, τη δημοκρατία, τις διεθνείς σχέσεις και σε κάθε άλλο τομέα», πρόσθεσε ότι η «ΤΔΒΚ στέκεται όρθια εδώ και 40 χρόνια, το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματός της έχει ξεπεράσει τα 14.500 δολάρια, χιλιάδες φοιτητές λαμβάνουν εκπαίδευση σε περισσότερα από 15 πανεπιστήμια και το δυναμικό της στον τουρισμό».

    Από την πλευρά του ο Αμτζιάογλου δήλωσε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν «επιτρέπουν το μέλλον της χώρας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκική Δημοκρατία» και σημείωσε ότι οι συμφωνίες είναι σημαντικές όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές, ειδικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους που χρειάζεται η «χώρα», και με το όραμα της Τουρκίας, «οι πόρτες της ΤΔΒΚ στον κόσμο μπορούν να ανοίξουν και πάλι με εξαγωγές και παραγωγή».

    Συνάντηση και με Ουστέλ

    Εξάλλου η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Μπολάτ είχε και συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel), ο οποίος δήλωσε ότι εργάζονται καθημερινά για να προωθήσουν την οικονομία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υποδομές με τα «πρωτόκολλα οικονομικής χρηματοοικονομικής συνεργασίας» που υπογράφηκαν με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [09] Αντιδράσεις για μέτρα ενάντια στους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί

    Η Diyalog (20.01.24) κάτω από τον τίτλο: «Πρόστιμα και φυλάκιση», αναφέρεται σε νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο θα αποτρέπει ταξί με «πινακίδες της εγγραφής ΤΔΒΚ» να παραλαμβάνουν επιβάτες από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και να τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες με ταξί και μικρά λεωφορεία «με πινακίδες κυκλοφορίας της ΤΔΒΚ» με το σήμα «Τ» θα τιμωρούνται με πρόστιμο 750 ευρώ και στον ιδιοκτήτη του οχήματος με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

    Το νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε επειδή Ελληνοκύπριοι οδηγοί ταξί κατήγγειλαν ότι «χάνουμε τις δουλειές μας», σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση έως 12 μήνες για όσους διαπράξουν το ίδιο αδίκημα για δεύτερη φορά. Οι οδηγοί ταξί μιλώντας στη Diyalog είπαν:

    «Εάν αυτός ο νόμος ψηφιστεί [...] και εφαρμοστεί, θα αποτρέψουμε τη διέλευση οχημάτων με ελληνοκυπριακές πινακίδες στο βορρά».

    «Στόχος να καταφέρουν πλήγμα στην οικονομία της ΤΔΒΚ!»

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η K?br?s (20.01.24) γράφει ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Μπερκσάν Μπεκίρ Ακαντέρε (Bersan Bekir Akandere), πρόεδρος του «συνδέσμου μέσων μαζικών μεταφορών», είπε ότι «αυτό που γίνεται εδώ, γίνεται για να πλήξει την οικονομία της χώρας» και επεσήμανε ότι οι μεταφορές γίνονται νόμιμα στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας για το θέμα, ο Ακαντέρε χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις «ως επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να δώσουν πλήξουν την τουρκοκυπριακή οικονομία».

    Ο Ακαντέρε δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν κάποιες συναντήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές της εβδομάδας για να λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα και ότι θα επικοινωνήσουν και με τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρέκ (Niyazi K?z?lyurek).

    «Η μεταφορά επιτρέπεται στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή»

    «Στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να παραλάβουν τους τουρίστες τους από το νότο και να τους μεταφέρουν στο βορρά με λεωφορεία και ταξί ενώ εμείς μπορούμε να παραλάβουμε τους επιβάτες μας μόνο από τα αεροδρόμια του νότου και να τους φέρουμε προς βορρά καλύπτοντας το Τ στις πινακίδες μας. Δεν μπορεί να τους παραλάβουμε από τον νότο και να τους πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο του νότου. Μπορούμε να κάνουμε μόνο τους δικούς μας πολίτες σε καθημερινές εκδρομές. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε μια επιθεώρηση από το νότο, να πάρετε μια επαγγελματική άδεια στο νότο και να ασφαλιστείτε για λεωφορεία από ένα μόνο σημείο, όχι από τις πύλες διέλευσης. Αλλά οι άνθρωποι από το νότο μπορούν εύκολα να έρθουν στον βορρά και να κάνουν περιοδεία. Δεν υπάρχει ισότιμο καθεστώς εδώ», είπε.

    Ο Ακαντέρε επεσήμανε ότι αυτά «τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων», όπως τα χαρακτήρισε, θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί «με τον πρόεδρο, τον υπουργό εξωτερικών, την κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις».

    «Αυτή η μεταφορά είναι δικαίωμα. Όπως τους δώσαμε το δικαίωμα να μεταφέρουν λεωφορεία στον νότο μετά το 2003, αυτό είναι το δικαίωμα που μας δόθηκε και δεν πρέπει να καταργηθεί», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [10] Οζουσλού: «Κυρίαρχη ισότητα σημαίνει διχοτόμηση»

    H Avrupa (21.01.24) δημοσιεύει δήλωση του λεγόμενου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαμί Οζουσλου (Sami Ozuslu), ο οποίος με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευθύνεται για την αρνητικότητα που βιώνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Ο Τατάρ είναι ο αίτιος για τις τιμωρητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας τις τελευταίες εβδομάδες, πρώτα εναντίον όσων πωλούν ακίνητη περιουσία σε αλλοδαπούς και τώρα εναντίον όσων εκτελούν μεταφορές μεταξύ νότου και βορρά», έγραψε ο Οζουσλού και πρόσθεσε:

    «Η πολιτική της 'κυριαρχικής ισότητας', αρχικά γνωστή ως 'διχοτόμηση (taksim)', επιστρέφει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με νέες απομονώσεις και απειλές.

    Απαράδεκτες είναι και οι ενέργειες του Ελληνοκύπριου ηγέτη Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσπαθεί να τιμωρήσει μεμονωμένα τους Τουρκοκύπριους για την λανθασμένη πολιτική του Τατάρ που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.

    Είναι απαραίτητο να επιλυθούν τα καθημερινά ζητήματα στην Κύπρο μέσω διαλόγου και να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια συνολική πολιτική διευθέτηση. Διαφορετικά, ειδικά οι Τουρκοκύπριοι, κινδυνεύουν να χάσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα και τις ευκαιρίες τους».

    (ΙΣ)

    [11] Σε δύο μήνες η έναρξη κατασκευής κοινωνικών κατοικιών

    H K?br?s (21.01.24) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου της «ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών» (KTIMB) Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ (Cafer Gurcafer), ο οποίος ανέφερε ότι εντός δύο μηνών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στις κατεχόμενες περιοχές του Γερόλακκου, της Δερύνειας και της Κώμης Κεπήρ.

    Ο Γκιουρτζαφέρ υποστήριξε ότι απαιτούνται αλλαγές σε τρεις «νόμους» για να προχωρήσει το έργο, και ότι η εξέταση των «νομοσχεδίων» διακόπηκε από τις συζητήσεις για τον «προϋπολογισμό» του κατοχικού καθεστώτος, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν έχουν αρχίσει να δέχονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.

    Ανέφερε επίσης ότι το κόστος των κατοικιών θα ανέρχεται γύρω στις 35 χιλιάδες στερλίνες και ότι θα αρχίσουν να παραδίδουν τις πρώτες κατοικίες σε 2-3 χρόνια.

    (ΙΣ)

    [12] Εμπάργκο Τουρκίας σε αγροτικά προϊόντα του κατοχικού καθεστώτος

    Κάτω από τον τίτλο «Εμπάργκο της Τουρκικής Δημοκρατίας», η Avrupa (21.01.24) γράφει ότι αγκινάρες που εξάχθηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στην Τουρκία επιστράφηκαν από τη Μερσίνη στο κατοχικό καθεστώς, διότι υπήρχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων.

    Επιπροσθέτως αναφέρει ότι αντί να καταστραφούν μαζικά, αυτές θα μετατραπούν σε ζωοτροφές, χωρίς να σκέφτεται κανείς πως θα επηρεαστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι εξαιτίας της καραντίνας που έχει επιβάλει η Τουρκία για την ασθένεια του Πρασινίσματος των Εσπεριδοειδών, η οποία ανιχνεύθηκε στις κατεχόμενες περιοχές, ούτε εσπεριδοειδή μπορούν να εξάγουν στην Τουρκία.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί στο κατεχόμενο χωριό Ελιά να διοργανώσουν διαμαρτυρία, καθώς κινδυνεύουν χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών που βρίσκονται στα δέντρα.

    Λέγοντας ότι «στο σημείο που φτάσαμε σήμερα χτύπησε τοίχο η πολιτική νοοτροπία που θεωρούσε ότι είναι αρκετή η Τουρκία ως μόνη εξαγωγική διέξοδος», οι παραγωγοί απείλησαν τη λεγόμενη κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν επιληφθούν του θέματος.

    (ΙΣ)

    [13] Υπογράφεται στην Άγκυρα η σύμβαση για τη δημιουργία κέντρου GTHS στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (21.01.24 BRTK), Τουρκία και ψευδοκράτος θα υπογράψουν στις 23 Ιανουαρίου στην Άγκυρα τη «σύμβαση για τη δημιουργία του συστήματος υπηρεσιών κυκλοφορίας σκαφών της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο» (GTHS).

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας αναφέρει ότι το έργο (GTHS) θα υλοποιηθεί με σκοπό την προστασία των συμφερόντων της χώρας στη Γαλάζια Πατρίδα και την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας μεταξύ των θαλασσών και των δύο «χωρών».

    Το εν λόγω έργο περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, ενώ οι σχετικές εργασίες θα εκτελεστούν από τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Η τελετή υπογραφής της σύμβασης για το έργο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 23 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή του Αμπτουλκαντίρ Οράλογλου (Abdulkadir Uraloglu), Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Ερχάν Αρικλί (Erhan Ar?kl?), λεγόμενου υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών.

    Το σύστημα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστηρίζεται, και θα διασφαλίσει ότι οι κινήσεις των πλοίων στην περιοχή αυτή ανιχνεύονται ενεργά και μεταφέρονται σε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

    Οι σταθμοί επιτήρησης της κυκλοφορίας (TGI), οι οποίοι αποτελούν το κύριο στοιχείο του έργου, θα καταγράφουν δεδομένα τροχιάς ραντάρ, ραδιοεπικοινωνίας, δεδομένα του συστήματος ραδιοδιεύθυνσης, μετεωρολογικά δεδομένα, δεδομένα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης και συναγερμού, καθώς και πληροφορίες ήχου και εικόνας για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των πλοίων. Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στο Κέντρο Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων (GTHM).

    Στα κέντρα αυτά θα εκτελούνται καθήκοντα όπως η ταυτοποίηση των πλοίων, η αδιάλειπτη παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας των πλοίων, η διαβίβαση ναυτιλιακών πληροφοριών και γενικών προειδοποιήσεων στα πλοία, ο έλεγχος ειδικών περιοχών, η πρόληψη του λαθρεμπορίου, η ανίχνευση κινδύνου ατυχημάτων, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχήματα και πυρκαγιές, η υποστήριξη της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρέλαιο και η ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων με τα πλοία, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

    Στα κατεχόμενα θα υπάρξει συνεργασία με τη HAVELSAN για τη δημιουργία ενός συστήματος GTHS που θα αποτελείται από ένα «Κέντρο Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων» (στην Αμμόχωστο) και 3 σταθμούς παρακολούθησης της κυκλοφορίας (σε Καρπασία, Λιβερά και Τεμπλός ).

    Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 2 ετών και η διαδικασία υποβολής προσφορών για το σύστημα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Έρντογαν ? Μελόνι με επίκεντρο το μεταναστευτικό

    Η διαδικτυακή Τ24 (20.01.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και μεταξύ άλλων συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους για το μεταναστευτικό.

    Αν και δεν έχει γίνει ακόμη καμία δήλωση μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συζητήθηκε και το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

    Έρντογαν και Μελόνι, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό για το 2024 στην Τουρκία, αφότου η Ιταλία ανέλαβε την ηγεσία της G7, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στους τομείς του εμπορίου και της άμυνας.

    Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο ιταλικές πηγές, μετέδωσε ότι η Μελόνι και ο Έρντογαν συζήτησαν επίσης "την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης".

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι άτυπες μεταναστευτικές ροές στον διάδρομο Ιταλίας-Τουρκίας μειώθηκαν κατά 56% πέρυσι χάρη στις τρέχουσες προσπάθειες συνεργασίας και ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σχεδιάζουν να συνάψουν σύντομα συμφωνία με τη Λιβύη.

    Η ιστοσελίδα της εφημερίδας La Repubblica αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η «ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, ιδίως όσον αφορά τους μετανάστες από τη Λιβύη, ο ρόλος της Άγκυρας στην απεμπλοκή των φορτίων σιτηρών μέσω των ουκρανικών λιμανιών, θέματα ασφάλειας στη Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, ιδίως στον τομέα της άμυνας».

    (ΓΜ)

    [02] Στην τελετή παράδοσης 4 πλοίων παραβρέθηκε ο Έρντογαν

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (20.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν παρέστη στην τελετή παράδοσης τεσσάρων νέων σκαφών στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Μιλώντας στην τελετή παράδοσης με τίτλο «δύναμη στη γαλάζια πατρίδα» ο Έρντογαν ανέφερε ότι θα αυξήσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του πολεμικού ναυτικού.

    Αναφερόμενος στις ιδιότητες των νέων πλοίων ο Έρντογαν είπε:

    «Κάθε πλοίο που παραδίδεται θα προσθέτει περισσότερη δύναμη στο τουρκικό ναυτικό: Το TCG Derya, το πλοίο υποστήριξης μάχης αναπλήρωσης στη θάλασσα, είναι το μεγαλύτερο πλοίο μετά το TCG Anadolu. Με τη θέση σε λειτουργία του TCG Derya, ο ανεφοδιασμός των πλωτών στρατευμάτων σε καύσιμα και νερό θα πραγματοποιείται γρήγορα και οι ανάγκες των μαχητικών στοιχείων σε καύσιμα, ενσωμάτωση και νερό θα καλύπτονται εύκολα στις περιοχές κοντά στην επιχειρησιακή περιοχή».

    Αναφέροντας ότι έχουν υλοποιήσει πολλά έργα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της γαλάζιας πατρίδας με αυτή την αντίληψη, ο Ερντογάν είπε ότι έχουν επιτύχει ποσοστό εντοπισμού έως και 80% στα έργα:

    «Στο πλαίσιο αυτό, το αμφίβιο πλοίο εφόδου πολλαπλών χρήσεων, το πλοίο υποστήριξης ναυτικού εφοδιασμού μάχης, ο εκσυγχρονισμός φρεγάτας κλάσης Barbaros, το πλοίο φρεγάτας και λογιστικής υποστήριξης κλάσης Stack, το υποβρύχιο νέου τύπου, ο εκσυγχρονισμός υποβρυχίου κλάσης Preveze, η σχεδίαση επιθετικού σκάφους τουρκικού τύπου, τα μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα. Αυτά είναι μερικά από τα έργα που υλοποίησε πρόσφατα η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τα οποία αποτελούν μνημεία υπερηφάνειας. Τα έργα αυτά δείχνουν ότι οι στόχοι της αμυντικής μας βιομηχανίας υλοποιούνται ένας προς έναν. Για μια φορά, όλοι πρέπει τώρα να αποδεχτούν το εξής σημείο. Σήμερα, δεν είναι δυνατόν τα έθνη που δεν μπορούν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας να ατενίζουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση».

    (ΓΜ)

    [03] Συνάντηση Φιντάν ? Χανίγιε

    H Cumhuriyet (21.01.24, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Φιντάν και Χανίγιε συζήτησαν την άμεση εγκαθίδρυση εκεχειρίας στη Γάζα, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση των ομήρων και τη λύση των δύο κρατών για διαρκή ειρήνη.

    Φιντάν και Χανίγιε είχαν τελευταία φορά τηλεφωνική συνομιλία στις 16 Οκτωβρίου.

    O Φιντάν μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη

    Εξάλλου, η κρατική τηλεόραση TRT Haber (21.01.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 23 Ιανουαρίου με θέμα την Παλαιστίνη.

    Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Φιντάν αναφέρει επίσης ότι, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 22 January 2024 - 17:34:01 UTC