Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 20/2024 26.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ηλεκτρική σύνδεση με Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο Τατάρ
  • [02] Πρόβλημα για τον Ερτουγρούλογλου η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [03] Τζαντάν: «Εξηγήσαμε τις ευαισθησίες μας για το θέμα του Κιουρσάτ»
  • [04] Επαφές στο πλαίσιο της PACE ? Συνάντηση με εισηγητή για Κύπρο και Αμμόχωστο
  • [05] Ozkunt: «Οι αυξημένες αγορές των ελληνοκυπρίων προκάλεσαν μέτρα για τα οχήματα»
  • [06] Συναντήθηκε με το ΗΡ ενόψει Maria Angela Holguin Cuellar ο Τατάρ
  • [07] Ενίσχυση του στόλου της «αστυνομίας» με χρήματα από την Τουρκία
  • [08] Αρθρογράφος: Δεν υπάρχουν λεφτά στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιούσιας»
  • [09] Σενέρ Λεβέντ: «Η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει τον προεδρικό υποψήφιο στα κατεχόμενα»
  • [10] Συμμετοχή «οδηγών προσκόπων» σε διοργάνωση στη Λισαβώνα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η «τρομοκρατία» συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
  • [02] Στην Επίσημη Εφημερίδα η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ηλεκτρική σύνδεση με Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο Τατάρ

    H K?br?s (26.01.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) απηύθυνε έκκληση για συνεργασία προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

    «Ελάτε να συνεργαστούμε, να διασυνδεθούμε με την Ευρώπη με καλώδιο μέσω Τουρκίας», είπε ο Τατάρ μιλώντας σε «Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι λογική και εφαρμόσιμη η απόρριψη εκ μέρους της «νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, της μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και υποστήριξε ότι θα είναι και κοστοβόρο και δύσκολο να γίνει αυτή η μεταφορά μέσω Ελλάδας.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όλοι γνωρίζουν πως στην ομοσπονδία η πλειοψηφία θα διοικεί τη μειοψηφία και πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν μια λύση στην οποία η Τουρκία θα αποκλείεται εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι άλλαξαν πλέον οι παράμετροι του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η φόρμουλα που θα εξασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του δυναμικού της Μεσογείου περνάει μέσα από τη λύση των δύο κρατών.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές δημοκρατίες στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η «ΤΔΒΚ» θα αναγνωριστεί όταν έρθει η μέρα και με τη βοήθεια που πάντα τους παρέχει η Τουρκία θα ξεπεραστούν κάποιες οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σήμερα.

    Ισχυρίστηκε ότι στη βάση της δυνατότητας της «ΤΔΒΚ» να μπορέσει να πάρει το μερίδιό της από το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο και υποστήριξε ότι η «αποκλειστική οικονομική ζώνη», η «υφαλοκρηπίδα», τα «χωρικά ύδατα» και οι «ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας» της «ΤΔΒΚ» που μαζί με την Τουρκία ανέρχονται στα 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταδεικνύουν πόσο μεγάλα είναι αυτά τα δικαιώματα στη «Γαλάζια Πατρίδα».

    Ακολούθως, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι όταν αξιοποιηθεί μαζί με την «ΤΔΒΚ» ο διάδρομος με τη Λιβύη που άνοιξε με το «όραμα» της Τουρκίας, θα δημιουργηθούν νέοι χάρτες και νέες ισορροπίες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο σε κάποια έργα που προσπαθούν να υλοποιήσουν οι Ελληνοκύπριοι.

    Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τη Μεσόγειο ως μια ελληνική λίμνη και θέλει να περικυκλώσει την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το να μεταφέρει το θέμα σε διάφορα δικαστήρια η τουρκική πλευρά και να αναζητήσει το δίκαιό της.

    Σημειώνοντας ότι τα αποθέματα της Κύπρου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσαν να φτάσουν σε μεγάλες διαστάσεις και ότι βρίσκονται σε ένα σημείο που διασταυρώνεται το παγκόσμιο εμπόριο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα έπρεπε να είχε λάβει την έγκριση της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας που είναι εγγυήτρια δύναμη για να τις πραγματοποιήσει. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Επομένως υπάρχει μια σύγκρουση. Θα δούμε μαζί πού θα οδηγήσει την υπόθεση αυτή η σύγκρουση. Αν καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, θα μπορέσει όλος αυτός ο πλούτος να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας με πολύ καλύτερη αξία, με πολύ αποδοτικότερο και εφαρμόσιμο τρόπο. Με την άρνηση της μεταφοράς μέσω Τουρκίας (η ελληνοκυπριακή πλευρά) δυσκολεύει πολύ περισσότερο την υπόθεση. Η Ελλάδα βρίσκεται 1000 χιλιόμετρα μακριά. Η μεταφορά του σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά είναι πολύ πιο κοστοβόρα και δύσκολη. Οπωσδήποτε αν θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, θα είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά αυτού του πλούτου μέσω Τουρκίας στις δυτικές αγορές.

    Όπως γνωρίζετε, σήμερα γίνεται λόγος για έναν διάδρομο από τον οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη η ανανεώσιμη ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια και η παραγόμενη ενέργεια με καλώδιο διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Γίνεται λόγος να μπορεί να διαβιβάζεται στη Δύση με αγωγούς μεταφοράς της Τουρκίας η ενέργεια που παράγεται εδώ. Όμως, δυστυχώς, οι προτάσεις μας απορρίπτονται, δεν τους δίνεται καν απάντηση και η νότια Κύπρος διεξάγει εργασία τοποθέτησης καλωδίου προς την Ελλάδα. Προέκυψε ότι αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο. Δεν είναι γνωστό πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απευθύνομαι σε αυτούς για άλλη μια φορά: Ελάτε να συνεργαστούμε, να λύσουμε το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι την ΕΕ μέσω καλωδιακής σύνδεσης από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ο ηλεκτρισμός και στις δύο πλευρές λαμβάνεται με καύση καυσίμων. Γνωρίζουμε πόσο αρνητικά επηρεάζει το περιβάλλον και τον άνθρωπο αυτό. Όσο και αν τα κράτη του κόσμου και της Ευρώπης βλέπουν θετικά αυτά που λέμε, δεν το εγκρίνει αυτό η ελληνοκυπριακή διοίκηση διότι δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ.

    Για δίκαιη κατανομή του δυναμικού στη Μεσόγειο χρειάζεται η επίλυση του Κυπριακού. Και η μορφή αυτής της λύσης είναι πλέον τα δύο κράτη, διότι από εδώ και στο εξής όλοι γνωρίζουν πως δεν εγκρίνουμε μια μορφή λύσης στην οποία η πλειοψηφία θα διοικεί τη μειοψηφία σε μια ομοσπονδιακή βάση και θα αποκλείεται εντελώς η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Διότι έχουν πράγματι αλλάξει πλέον οι ισορροπίες και οι παράμετροι του παιχνιδιού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πρόβλημα για τον Ερτουγρούλογλου η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

    H K?br?s (25.01.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertugruloglu) υποστήριξε ότι ο «ορισμός του κυπριακού προβλήματος είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία».

    Mιλώντας στη «Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο» ("Eastern Mediterranean Energy Summit") που διοργανώθηκε στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι «όλα τα προβλήματα που βιώνει ο τουρκοκυπριακός λαός, όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει και τα εμπάργκο που υφίσταται βασίζονται στην άδικη αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς καμία ρεαλιστική, νομική ή ιστορική βάση».

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε επίσης ότι όσο συνεχίζεται το λάθος, κατά την έκφρασή του, να αναγνωρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούν να χειριστούν κανένα θέμα χωρίς πρόβλημα και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να βιώσει στον τομέα της ενέργειας την άνεση που βιώνει σε άλλα θέματα.

    Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ότι οι Ελληνοκύπριοι προβάλλουν στους Τουρκοκύπριους όσο μεγαλύτερες δυσκολίες μπορούν σε άλλα θέματα με βασικό παράδειγμα τις μεταφορές και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η βασική προσέγγιση θα πρέπει να είναι να μην επιτύχει ποτέ η προσπάθεια για οποιοδήποτε σενάριο στο οποίο θα αποκλείονται, θα παραγνωρίζονται η ΤΔΒΚ και η Τουρκία».

    Αναφορά στις επικείμενες επαφές Maria Angela Holguin Cuellar

    Σχολιάζοντας τις επαφές που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, ο Ερτουγρούλολγου αναφέρθηκε στους όρους εντολής της προσωπικής απεσταλμένης και σημείωσε ότι η τουρκική και η ελληνική πλευρά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα.

    O Eρτουγρούλογλου επέκρινε το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα το 2017 και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής εταιρικής σχέσης.

    Είπε ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, η σελίδα της ομοσπονδίας είναι πλέον κλειστή και υποστήριξε ότι: «Θα ήταν αφελές να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα για εταιρική σχέση που να ονομάζεται ομοσπονδιακή εταιρική σχέση».

    Ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι η έγκριση που έδωσαν για τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για 6 μήνες δεν σημαίνει καμία αλλαγή στις νέες «κρατικές» πολιτικές τους και ισχυρίστηκε:

    «Η ανισότητα καθεστώτος που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μόνιμη συμφωνία στο Κυπριακό. Η δυνατότητα των δύο πρώην εταίρων να σχηματίσουν μια νέα σύμπραξη για τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους έχει εξαφανιστεί εντελώς. Το μέλλον βρίσκεται στη συνέχιση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών σε σχέσεις καλής γειτονίας».

    «Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ξεπερασμένα και άκυρα»

    Περιγράφοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο ως «ξεπερασμένα και άκυρα», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η προσέγγιση του ΟΗΕ στο Κυπριακό θα πρέπει να επικαιροποιηθεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της από τη θέση της ομοσπονδίας.

    «Διαφορετικά, θα είναι χάσιμο χρόνου η αναζήτηση κοινού εδάφους από την προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ, ο οποίος δεν δημιούργησε κοινό έδαφος ούτε καν στον δρόμο Πύλας - Άρσους», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου και κατέληξε λέγοντας ότι η προσέγγιση περί παράτασης της θητείας της Maria Angela Holguin Cuellar πέραν των έξι μηνών υποτιμά τη νοημοσύνη τους και ότι δεν πρέπει να δοθεί ευκαιρία στις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΓΜ)

    [03] Τζαντάν: «Εξηγήσαμε τις ευαισθησίες μας για το θέμα του Κιουρσάτ»

    Η K?br?s (26.01.24 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Αρμαγάν Τζαντάν (Armagan Candan), ο οποίος αξιολογώντας στην εφημερίδα τις επαφές τους στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), είπε ότι μετέφεραν στους βουλευτές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της PACE, το θέμα του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ (Akan Kursat), ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία για διαμεσολάβηση σε πώληση κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    «Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων είναι η πιο σημαντική επιτροπή της PACE και εκεί συζητείται μια σημαντική έκθεση για το Βαρώσι και το Κυπριακό. Όσον αφορά την έκθεση αυτή, είχαμε συνάντηση με τον Ιταλό βουλευτή που συνέταξε την έκθεση αυτή για περίπου μία ώρα» δήλωσε ο Τζαντάν και πρόσθεσε:

    «Επιπλέον, στις συναντήσεις που είχαμε εκτός της συνεδρίασης της επιτροπής, μοιραστήκαμε τις ευαισθησίες μας, τις απόψεις μας για το πώς μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία στην Κύπρο από εδώ και πέρα, καθώς και τα θέματα που αφορούν την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας και τα περιουσιακά ζητήματα. Επιπρόσθετα, τους ενημερώσαμε, μεταφέροντας ένα προς ένα τα προβλήματα στη νεκρή ζώνη, τα προβλήματα στην Πύλα και τα προβλήματα των επιχειρηματιών μας που συναλλάσσονται με το νότο [...]. Επιπλέον, μοιραστήκαμε μαζί τους ειδικά το θέμα του Ακάν Κιουρσάτ, τις ευαισθησίες που διατηρούμε για το θέμα αυτό και το πώς δηλητηριάζει σοβαρά τη διαδικασία [Σημ. Μτφ.: επίλυσης του Κυπριακού]».

    Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Maria Angela Holguin Cuellar, προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, θα έρθει στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες και θα έχει συνομιλίες, ο Τζαντάν είπε τα εξής:

    «Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συναντήσεις της κας Cuellar είναι σημαντικές και εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές, γιατί θα συναντηθεί με τους ηγέτες και θα πάει στην Άγκυρα, στην Αθήνα και ίσως στις Βρυξέλλες. Θα συναντηθεί με όλα τα μέρη και αυτές οι συναντήσεις θα είναι φυσικά σημαντικές όσον αφορά την εξήγηση των όσων λέει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία το Κυπριακό θα κινητοποιηθεί. Υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει μια κάποια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Επιπλέον, οι επόμενοι 5-6 μήνες, ειδικά με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, θα είναι μια περίοδος κατά την οποία θα επιτευχθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο πλευρών και θα γίνει μια άσκηση για να δούμε αν θα ξεκινήσουν ή όχι διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων στις συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουμε».

    Ο Τζαντάν σχολίασε επίσης την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ισχυριζόμενος ότι «υπογράμμισε τις αβεβαιότητες ειδικά για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων» και δήλωσε τα εξής:

    «Αν δει κανείς την προηγούμενη πολιτική του ζωή, ο Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός που είπε 'όχι' στο σχέδιο Ανάν. Σήμερα, ζητά ομοσπονδιακή λύση, αλλά δεν έχει υπογραμμίσει τα θέματα που είναι απαραίτητα για εμάς, όπως η ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

    (ΙΣ)

    [04] Επαφές στο πλαίσιο της PACE ? Συνάντηση με εισηγητή για Κύπρο και Αμμόχωστο

    Η Vatan (26.01.24) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου ( Oguzhan Hasipoglu) και ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζαντάν (Armagan Candan), οι οποίοι συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στο Στρασβούργο συναντώντας τον Ιταλό Βουλευτή, Piero Fassino, Εισηγητή για την Αμμόχωστο και την Κύπρο στο Στρασβούργο.

    Ο Ιταλός Βουλευτής αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Τουρκία, την Κύπρο και τις Βρυξέλλες σχετικά με την έκθεση που συντάσσει.

    Χασίπογλου και ο Τζαντάν πραγματοποίησαν επίσης ομιλίες για το Κυπριακό και την σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης στη Γάζα στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης της PACE και μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με την έκθεση για την Κύπρο και το Βαρώσι που συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων.

    Ο Χασίπογλου συμμετείχε και στις συνεδριάσεις της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών/Δημοκρατικής Ένωσης, ενώ ο Τζαντάν στις συνεδριάσεις της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων.

    Οι λεγόμενοι βουλευτές παρακάθισαν και σε δείπνο εργασίας που διοργάνωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης, Nurdan Bayraktar Golder.

    Η αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» στα κατεχόμενα και τις υποθέσεις ακινήτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με τον Τούρκο δικαστή στο ΕΔΑΔ, Σααντέτ Γιουκσέλ (Saadet Yuksel).

    (ΙΣ)

    [05] Ozkunt: «Οι αυξημένες αγορές των ελληνοκυπρίων προκάλεσαν μέτρα για τα οχήματα»

    Η Diyalog (26.01.24) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Nevzat Ozkunt δήλωσε ότι οι περιορισμοί που προτίθεται να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τη διέλευση οχημάτων που διενεργούν μαζικές μεταφορές στις ελεύθερες περιοχές, οφείλονται σε μια ανησυχία που προκαλείται «από την συχνότητα των αμοιβαίων διελεύσεων και τα εντατικά ψώνια των Ελληνοκυπρίων στο βορρά».

    Αναφέροντας ότι «εκείνοι που καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού από μια αποσχιστική προοπτική προσπαθούν να το διατηρήσουν αυτό», ο Ozkunt δήλωσε ότι τα προβλήματα που βιώνονται συνεχίζονται για αυτό το λόγο και ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτό είναι ο αμοιβαίος διάλογος.

    Σημειώνοντας ότι «το 2023 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα όσον αφορά την οικονομία και τις ελευθερίες», ο Ozkunt είπε: «Υπήρξε μεγάλη εξαθλίωση το 2023. Έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι η οικονομική δυσπραγία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

    Δηλώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, ο Ozkunt υπενθύμισε ότι έρχονται συχνά στην ημερήσια διάταξη στα «δικαστήρια» υποθέσεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

    «Ο ιστός αυτής της χώρας και η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού διαβρώνονται μέρα με τη μέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «η εξουσιοδότηση για τη χορήγηση κατ' εξαίρεση υπηκοότητας πρέπει να ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο».

    (ΚΣ)

    [06] Συναντήθηκε με το ΗΡ ενόψει Maria Angela Holguin Cuellar ο Τατάρ

    Η Diyalog (26.01.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ (Kudret Ozersay) και στελέχη του κόμματος.

    Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη λεγόμενη προεδρία μετά από πρόσκληση του Τατάρ, συζητήθηκαν το Κυπριακό και συναφή θέματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το HP, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΗΡ σχετικά με τις προσεγγίσεις που πρέπει να ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά πριν από την επίσκεψη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Maria Angela Holguin Cuellar.

    (ΚΣ)

    [07] Ενίσχυση του στόλου της «αστυνομίας» με χρήματα από την Τουρκία

    Η Vatan (26.01.24 vatangazetesi.com) γράφει ότι σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στην λεγόμενη γενική διεύθυνση αστυνομίας παραδόθηκαν οχήματα και εξοπλισμός που αγοράστηκαν μέσω του Γραφείου Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (KEI) της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία.

    Παραδόθηκαν συνολικά 10 οχήματα, εκ των οποίων 7 οχήματα αποστολής φυλακισμένων τύπου panel van, 2 οχήματα εκτός δρόμου διπλής καμπίνας και 1 όχημα τζιπ τύπου SUV. Επιπλέον, 2 αστυνομικές μοτοσικλέτες, στολές οδηγών μοτοσικλετών, εργαστηριακός εξοπλισμός, εξοπλισμός για τη διερεύνηση σκηνών εγκλήματος, φωτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός εξουδετέρωσης βομβών δωρίστηκαν στη «γενική διεύθυνση αστυνομίας» από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας για να χρησιμοποιηθούν κατά την άμεση επέμβαση σε αστυνομικά περιστατικά και σε ποινικές έρευνες.

    Φεϊζίογλου: «Το μέλλον μας είναι μαζί»

    Μιλώντας στην τελετή, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου (Metin Feyzioglu) είπε ότι υπάρχει «αδελφικός νόμος» μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας και ότι οι σχέσεις τους δεν βασίζονται στην αμοιβαιότητα.

    Υποστήριξε ότι το μέλλον τους είναι κοινό και ότι αυτό είναι το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την «ΤΔΒΚ», δηλαδή να είναι μαζί χωρίς συμφέροντα. Δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εργάζονται μέρα και νύχτα για να αναπτύξουν το «δίκαιο της αδελφοσύνης» που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων.

    Αναφέροντας ότι σήμερα είδαν ένα καλό παράδειγμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο των «συμφωνιών συνεργασίας» που έχουν υπογραφεί μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ο Φεϊζίογλου αρίθμησε τα έργα που έχουν γίνει με κονδύλια της Τουρκίας και σημείωσε ότι ο διαγωνισμός για 15 επιβατικά αυτοκίνητα για την «γενική διεύθυνση αστυνομίας» έχει ολοκληρωθεί και θα τεθούν στην υπηρεσία του λαού της «ΤΔΒΚ» εντός 120 ημερών.

    Συνολικά 77,7 εκατομμύρια για έργα στον τομέα της ασφάλειας

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του «KEI» δαπανήθηκαν 7,8 εκατομμύρια ΤΛ για την αγορά νέων οχημάτων, 3,1 εκατομμύρια ΤΛ για τα έξοδα επισκευής και συντήρησης των υφιστάμενων υπηρεσιακών οχημάτων και 2,8 εκατομμύρια ΤΛ για τις υπηρεσιακές στολές του προσωπικού της «γενικής αστυνομικής διεύθυνσης» και της «γενικής διεύθυνσης πυροσβεστικής υπηρεσίας», 2,1 εκατομμύρια ΤΛ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του «αστυνομικού τμήματος» Γκιόνελι και την αγορά επίπλων και φωτιστικών σωμάτων, ενώ 1,3 εκατομμύρια ΤΛ συνεισέφεραν για το έργο της συγχώνευσης των γραμμών έκτακτης ανάγκης 155, 199 και 156.

    Άλλες δαπάνες απαριθμούνται ως εξής:

    «Πραγματική πληρωμή ύψους 1,5 εκατομμυρίων ΤΛ έγινε για την επισκευή, συντήρηση και επιδιόρθωση των κτιρίων της αστυνομικής διεύθυνσης, των καταλυμάτων, των αστυνομικών σταθμών και των υποκαταστημάτων. Για τη συντήρηση και επισκευή του τεχνικού εξοπλισμού εντός της αστυνομικής διεύθυνσης διατέθηκε πίστωση 1 εκατομμυρίου ΤΛ και από το ποσό αυτό δαπανήθηκαν πραγματικά 782 χιλιάδες ΤΛ.

    Διατέθηκαν 6,3 εκατομμύρια ΤΛ στον εξοπλισμού συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, 7 εκατομμύρια ΤΛ στην αγορά Server, 1,8 εκατομμύρια ΤΛ σε αγορά υπολογιστών και τεχνικού εξοπλισμού, 1,5 εκατομμύρια ΤΛ στην αγορά φορητών tablet του κλάδου κυκλοφορίας και 500 χιλιάδες ΤΛ σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά φάρων για περιπολικά. Επίσης, διατέθηκαν 6 εκατομμύρια ΤΛ στην προμήθεια κεντρικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης και από το ποσό αυτό δαπανήθηκαν 5,3 εκατομμύρια ΤΛ».

    (ΙΣ)

    [08] Αρθρογράφος: Δεν υπάρχουν λεφτά στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιούσιας»

    Η Yeni Duzen (26.01.24) δημοσιεύει άρθρο του Cenk Mutluyakal? κάτω από τον τίτλο: «Ας έρθει όποιος βρει 22,4 δισεκατομμύρια στερλίνες», στο οποίο αναφέρεται στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιούσιας», τις αιτήσεις που έγιναν από Ελληνοκύπριους και τις πολύ υψηλές αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει και αδυνατεί να το πράξει.

    Γράφει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «'Έχετε υπολογίσει αποζημιώσεις για όλες τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά; Πόσα χρήματα θα θέλαμε αν πληρώνονταν όλες οι αποζημιώσεις;' ρωτάω τον Ayfer Said Erkmen, έναν από τους πρώην προέδρους της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας [...].

    'Ίσως δεν είναι εντελώς ρεαλιστικό, αλλά μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό. Μιλάω για την τιμή που καθορίζεται εδώ. Όταν υπολογίσουμε την αποζημίωση που έχουμε καταβάλει μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 16 χιλιάδες στερλίνες το στρέμμα. Αν πολλαπλασιάσετε τις 16 χιλιάδες λίρες επί 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες... Αυτή είναι η συνολική ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία στον βορρά... Αν κάνετε αυτόν τον υπολογισμό, παίρνουμε έναν αριθμό...' 22,4 δισεκατομμύρια στερλίνες! Αυτός που θα τις βρει να έρθει.

    Οι αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας δεν είναι καν 'σταγόνα στον ωκεανό'

    Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχουν 7.473 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε o Erkmen, μέχρι πρόσφατα έχουν επιλυθεί 1.483 υποθέσεις. Η χρηματική αξία αυτών ανέρχεται σε 382 εκατομμύρια 541 χιλιάδες 826 ευρώ. Βέβαια, δεν έχουν πληρωθεί όλα αυτά τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμές.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας είναι οι οικονομικοί πόροι!

    Ο Ayfer Said Erkmen εξηγεί: 'Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών είχε μια πρόταση, τη συζήτησε μαζί μου προσωπικά, στις περιπτώσεις που θα βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα μέσω της Επιτροπής, ο χρήστης να καταβάλλει το 20% της αποζημίωσης και η Τουρκία ήταν έτοιμη να αναλάβει το υπόλοιπο. Διότι η αξία του ακινήτου αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αγωγής... Από αυτό επωφελείται και ο σημερινός χρήστης. Ζητήθηκε το 20%, αλλά οι κυβερνώντες μας δεν συμφώνησαν ποτέ σε αυτό...' Τώρα ούτε η Τουρκία πληρώνει και 4 χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν ακόμη χωρίς να συζητηθούν.

    Ας κάνουμε μια υπενθύμιση.

    Μία από τις πρώτες αποζημιώσεις που κατέβαλε η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας ήταν για το οικόπεδο ενός υπέροχου ξενοδοχείου στη Λευκωσία. Αυτά τα χρήματα τα πλήρωσε απευθείας η τουρκική κυβέρνηση, όχι ο επενδυτής! Τότε πληρώθηκαν 12 εκατομμύρια λίρες... Αλλά για παράδειγμα, σε ξενοδοχεία όπως το Rocks, το Salamis Bay, το Colony, το Acapulco, οι ξενοδόχοι έλυσαν το πρόβλημα ιδιοκτησίας με τις δικές τους πληρωμές.

    Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής περιουσίας στο βορρά... Η τουρκοκυπριακή περιουσία στο βορρά είναι 383 χιλιάδες 609 στρέμματα... Η τουρκοκυπριακή περιουσία στο νότο είναι 455 χιλιάδες στρέμματα. 'Ήταν 591 χιλιάδες πριν, έχει μειωθεί τα τελευταία 8 χρόνια', λέει ο Erkmen! Φαίνεται ότι και κάποιοι Τουρκοκύπριοι έχουν πουλήσει τις περιουσίες τους στο νότο. Αυτά είναι στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Ινστιτούτο.

    Υπάρχουν 5 εκατομμύρια 67 χιλιάδες 572 στρέμματα ιδιωτικής περιουσίας σε όλο το νησί... 851 χιλιάδες στρέμματα από αυτά ανήκουν σε Τουρκοκύπριους... 4 εκατομμύρια 149 χιλιάδες στρέμματα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους... Ο κύριος Ayfer σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των στοιχείων των τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών αρχών... Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί το περιουσιακό ζήτημα με 'ανταλλαγή'... Όταν λέτε 'αφήσαμε περιουσία και στο νότο', οι περιουσίες δεν εξισώνονται... Γι' αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική λύση... Διαφορετικά, κανείς δεν θα είναι ήσυχος ακόμα και αν περάσουν χρόνια!

    Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας καλύπτουν μόλις το 2% των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βορρά. Ακόμα και αν τα πληρώσουμε όλα, παράγουμε μια λύση 'αυτί καμήλας'. Η καμήλα απλά στέκεται εκεί και εξακολουθεί να λέει 'αναρωτιέμαι πού έχω δίκιο'!

    'Οι προσφορές που γίνονται στους Ελληνοκύπριους είναι εξαιρετικά χαμηλές', λέει ο Erkmen και δίνει ένα παράδειγμα:

    'Για παράδειγμα, στη Μόρφου, το υπουργείο εσωτερικών εκτιμά έναν οπωρώνα εσπεριδοειδών στις 1.000 λίρες ανά στρέμμα και κάνει μια προσφορά στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη. Αυτά τα ποσά δεν είναι η πλήρης αξία...'

    Ζητούνται 35 εκατ. ευρώ για το κτίριο του κοινοβουλίου

    Όπως είναι γνωστό, το σημερινό κτίριο της βουλής ήταν κάποτε το εργοστάσιο τσιγάρων του Διανέλλου. Αυτός ήταν ένας από τους φακέλους που επεξεργάστηκε η 'Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας'. Οι κληρονόμοι του απαίτησαν 35 εκατομμύρια ευρώ από την Επιτροπή. Περισσότερα από 17 στρέμματα γης... 'Ας το σκεφτούμε' έλεγαν τότε οι αρχές... Τίποτα δεν βγήκε... Αν καταβάλλονταν 35 εκατομμύρια ευρώ, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης του κτιρίου της βουλής. Αν όχι η 'βουλή της ΤΔΒΚ', τουλάχιστον το κτίριό της θα παρέμενε αδιαμφισβήτητο ενώπιον του διεθνούς δικαίου.

    Οι φάκελοι για το Βαρώσι είναι εξαιρετικά διογκωμένοι

    Το εντός των συρματοπλεγμάτων Βαρώσι, είναι ένα ξεχωριστό θέμα! Όπως ειπώθηκε, 'το 3,5% του Βαρωσιού εξαιρέθηκε από τη στρατιωτική ζώνη...'.

    Αυτός ο χάρτης δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Διότι δεν υπάρχουν οικισμοί και οι περιοχές αυτές είναι εντός του πεδίου εφαρμογής της 'επιστροφής'!

    Ο Erkmen, [...] μοιράζεται μαζί μας τις σημειώσεις του.

    'Υπάρχουν σχεδόν 350 αιτήσεις για το Βαρώσι.

    Ο αριθμός των ακινήτων είναι 824. Τα 16 από αυτά είναι ξενοδοχεία, 21 είναι καταστήματα, 4 είναι εργοστάσια... Σπίτια, διαμερίσματα 402... Οικόπεδα 381...'.

    'Υπάρχουν 404 αιτήσεις για την επιστροφή αγαθών... Υπάρχει επίσης αίτηση για αποζημίωση ύψους 198 εκατομμυρίων λιρών για απώλεια χρήσης... Δεν περιορίζεται σε αυτό... Υπάρχει επίσης αίτημα αποζημίωσης για 196 ακίνητα στα Βαρώσια. Η απαίτηση ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια λίρες....'Τις περισσότερες φορές, οι αιτούντες λαμβάνουν υπόψη τους τις αξίες στην Αγία Νάπα και προβαίνουν σε ανάλογη εκτίμηση. Δεν το βρίσκω αυτό πολύ ρεαλιστικό'.

    Τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας: Πήρε τα χρήματά του, απέσυρε την υπόθεσή του

    Υπάρχει και μια τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία εντός του συγκροτήματος του αεροδρομίου Λάρνακας... 'Είναι μια περιορισμένη έκταση, όχι πολύ μεγάλη...' Ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης ζει στο Λονδίνο... Ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης αρχικά μήνυσε την Κυπριακή Δημοκρατία... Αργότερα απέσυρε την αγωγή του αφού έλαβε 320 χιλιάδες ευρώ... Ακόμη... Η τουρκοκυπριακή διοίκηση είπε 'θα σας πληρώσουμε 500 χιλιάδες ευρώ, μην αποσύρετε την αγωγή σας'... Αυτή η προσφορά δεν είχε ανταπόκριση!

    Την ευθύνη φέρει ο τελευταίος που κατέχει την περιουσία

    Οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν και κληροδοτούν ακίνητα... Τα ακίνητα αλλάζουν από χέρι σε χέρι... Ρωτάμε τον Erkmen, [...] σχετικά με αυτή την κατάσταση: 'Όταν δουλεύαμε πάνω στο νέο καθεστώς ακινήτων στην Επιτροπή Περιουσίας, η ακόλουθη αρχή ήρθε στο προσκήνι: ο τελευταίος που απέκτησε το ακίνητο γίνεται ο υπεύθυνος. Την ευθύνη φέρει το τελευταίο πρόσωπο που παίρνει την περιουσία. Φυσικά, οι ιδιώτες δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος...'.»

    (ΚΣ)

    [09] Σενέρ Λεβέντ: «Η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει τον προεδρικό υποψήφιο στα κατεχόμενα»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Τουρκία ψάχνει πρόεδρο για την ΤΔΒΚ», η Avrupa (26.01.24), στεγάζει άρθρο του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη καθορίσει τον «προεδρικό υποψήφιο» για τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον επόμενο χρόνο.

    Όπως σημειώνει ο Λεβέντ, η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη οριστικά στο θέμα του κατά πόσον θα αντικαταστήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει μια μερίδα στους κύκλους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που υποστηρίζει ότι ο Τατάρ έχει φθαρεί πολύ αυτή την περίοδο και ότι πρέπει να γίνει αλλαγή, προχωρώντας μάλιστα να προτείνει άλλα ονόματα.

    «Αν η Άγκυρα το θέλει, ο Τατάρ θα είναι υποψήφιος, αν όχι δεν θα είναι», σημειώνει ο Λεβέντ στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι παρόλο που ο Τατάρ εφαρμόζει πλήρως τις εντολές της Άγκυρας, εντούτοις στη διεθνή σκηνή δεν χαίρει στήριξης και δεν είναι καθόλου δημοφιλής.

    Ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι τα όργανα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) τηρούν σιγή ιχθύος επί του παρόντος, αφού αναμένουν την οριστικοποίηση της θέσης της Άγκυρας.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα και δείχνει τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν να έρχεται πρώτος, αφήνοντας δεύτερο τον Τατάρ.

    «Ο Ερχουρμάν, ο οποίος έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην Τουρκία με την υποχωρητική του πολιτική, λέγεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Άγκυρας», σημειώνει ο Λεβέντ, εκφράζοντας την άποψη ότι παρόλο που ο Έρχουρμαν στο Κυπριακό τάσσεται υπέρ της ομοσπονδίας, στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί η καρδιά του είναι «δυο ίσα κυρίαρχα κράτη».

    Καταλήγοντας γράφει τα εξής ο Λεβέντ:

    «Η διαφορά από τον Τατάρ είναι ότι έχει μεγάλο στόμα. Κλείνει τα στόματα όσων κατηγορούν την Τουρκία ως κατακτητή. Κλείνει το στόμα της ελληνoκυπριακής πλευράς σε κάθε ευκαιρία. Όμως, πότε δεν είπε ότι αυτοί έχουν δίκαιο σε οποιοδήποτε θέμα. Η Άγκυρα έχει στα χέρια της δύο επιλογές. Η πρώτη, ένα γελοίο μπάτλερ...Η δεύτερη, ένα φιλόσοφο μπάτλερ. Ας δούμε ποιον θα αποφασίσει...».

    (ΑΚ)

    [10] Συμμετοχή «οδηγών προσκόπων» σε διοργάνωση στη Λισαβώνα

    Η Vatan (26.01.24) γράφει ότι η Εσέν Μπαχαντίρ (Esen Bahad?r) πρόεδρος της οργάνωσης «οδηγών και κοριτσιών προσκόπων» της «ΤΔΒΚ» και η Τζανσού Καρσιλί (Cansu Kars?l?), μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θα συμμετάσχουν στην τακτική γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Προσκόπων (WFIS), που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβώνα.

    Στη συνέλευση θα παρουσιάσουν και το εργαστήριο που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεταξύ 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 στις κατεχόμενες περιοχές και θα τελεί υπό την αιγίδα της WFIS, ενώ ευχαρίστησαν το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος για τη στήριξη.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η «τρομοκρατία» συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

    Το CNN Turk (26.01.24, cnnturk.com ) μεταδίδει ότι πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) η πρώτη σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) για το 2024, που είχε ως επίκεντρο την «τρομοκρατία».

    Η ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, και το εξής:

    «Υπογραμμίζεται ότι η πολιτική εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, την οποία εφαρμόζει με αποφασιστικότητα, δεν μπορεί να διαταραχθεί από σχέδια που επινοούνται μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων».

    Στην ανακοίνωση δόθηκε μήνυμα αποφασιστικότητας «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και τονίστηκε επίσης ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τα βήματα που έχει κάνει στον τομέα της τεχνολογίας θα συνεχιστούν, μεταδίδει το τουρκικό κανάλι.

    Στην δήλωση γίνεται αναφορά και στις σχέσεις με το Ιράκ και σημειώνονται τα εξής:

    «Οι αυξανόμενες επαφές μας ενισχύουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης στην κοινή μας γεωγραφία, ειδικά τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

    (ΚΣ)

    [02] Στην Επίσημη Εφημερίδα η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (26.01.24 ahaber.com.tr) γράφει ότι σε διπλό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ο νόμος για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δηλώσεις:

    «ΑΡΘΡΟ 1 - (1) Κρίθηκε σκόπιμο να εγκριθεί το 'Πρωτόκολλο για τη συμμετοχή του Βασιλείου της Σουηδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού' που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 5 Ιουλίου 2022.

    ΑΡΘΡΟ 2- (1) Ο παρών Νόμος αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής του».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 26 January 2024 - 15:53:54 UTC