Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 18 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-04-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 84/2024 30.04.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υποχρεούνται να επιταχύνουν τη διαδικασία στην «Επιτροπή Περιουσιών», λέει ο Ουστέλ
  • [02] Ετοιμάζουν «νομοσχέδιο» που αυξάνει το δικαίωμα αγοράς ακινήτων σε Τούρκους
  • [03] Συνεχίζονται οι εργασίες για το «σύμπλεγμα κτηρίων και το πάρκο πόλης»
  • [04] Ξεκινούν οι εργασίες για Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα
  • [05] «Εξετάζεται και το μοντέλο του Κοσόβου στα παρασκήνια», υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [06] Συζήτησαν τις σχέσεις με την ΕΕ στην Τουρκία
  • [07] Παρουσία Τατάρ και Τορέ σε τελετή ίδρυσης λέσχης Lions στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν με θέμα τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς
  • [02] Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υποχρεούνται να επιταχύνουν τη διαδικασία στην «Επιτροπή Περιουσιών», λέει ο Ουστέλ

    Η Gunes (29.04.24) γράφει ότι συζήτηση για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») διεξήχθη χθες Δευτέρα στην λεγομένη βουλή του κατοχικού καθεστώτος μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερκούτ Σιαχαλί (Erkut Sahali), ο οποίος διερωτήθηκε από πού δημιουργήθηκε το κονδύλι 68 εκατομμυρίων στερλινών για τις πληρωμές που θα κάνει η «ΕΑΠ» και πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό.

    Απαντώντας στον Σιαχαλί, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Οζντεμίρ Μπέροβα (Ozdemir Berova) είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για να πάψει η «ΕΑΠ» να θεωρείται «αποτελεσματικό ένδικο μέσο» εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και για τον λόγο αυτό δημιούργησαν οικονομικό κονδύλι προκειμένου να λειτουργεί η «Επιτροπή».

    Σημειώνοντας ότι έγινε αυτό το βήμα για να πληρώνονται υποθέσεις που έχουν αποφασιστεί από την «Επιτροπή», ο Μπέροβα υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενοχλείται από την καταβολή των πληρωμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να συζητείται πολύ αυτό το θέμα.

    Είπε ότι το κονδύλι δημιουργήθηκε με προσπάθειες που έγιναν με την «κεντρική τράπεζα», ότι θα ληφθεί δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων στερλινών με επιτόκιο 15% από αυτήν και ότι το ποσό θα φτάσει τα 68 εκατομμύρια στερλίνες με τα συνημμένα στο «πρωτόκολλο», τους φόρους και τα μερίδια εισοδήματος.

    Ο Μπέροβα ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν όλες οι οφειλόμενες πληρωμές μέχρι το έτος 2020, ότι η «κυβέρνηση» θα παραγάγει λύση σε αυτό στο πρόβλημα και ότι έκαναν ένα βήμα τόσο για την «νομική ύπαρξη» της 'Επιτροπής» όσο και για τη βιωσιμότητά της.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» θα κάνει όλες τις πληρωμές εγκαίρως.

    Σε δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) ευχαρίστησε τον Σιαχαλί που τούς έδωσε την ευκαιρία να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

    Εξηγώντας τις εργασίες που γίνονται για την «ΕΑΠ» και τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Ουστέλ ενημέρωσε για τους πόρους οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την «κυβέρνηση» για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και πρόσθεσε ότι υποχρεούνται να επιταχύνουν τη διαδικασία.

    Ο Ουστέλ επανέλαβε ότι θα πληρωθούν οι υποθέσεις που αποφασίστηκαν μέχρι το 2020 και ότι οι πληρωμές θα γίνουν σύμφωνα με τον αριθμό φακέλου.

    Όταν ο Σιαχαλί επανήλθε ρωτώντας πώς θα γίνει το «πρωτόκολλο» με την «κεντρική τράπεζα» αφού αυτή δεν είναι εμπορική τράπεζα, ο Μπέροβα απάντησε «δημιουργήσαμε κονδύλι, θα πληρώσουμε».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ετοιμάζουν «νομοσχέδιο» που αυξάνει το δικαίωμα αγοράς ακινήτων σε Τούρκους

    H διαδικτυακή Bugun K?br?s (30.04.24, bugunkibris.com) σε δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο «Μεγάλο χάος προ των πυλών», γράφει ότι σήμερα η λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος ετοιμάζει «νομοσχέδιο» που θα επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν 3 σπίτια ανά άτομο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί και για τις αναδρομικές αγοραπωλησίες ακινήτων, αυξάνει το δικαίωμα αγοράς κατοικίας από 1 σε 3 για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ περιορίζει το δικαίωμα αυτό σε 1 για τους ξένους υπηκόους. Στο σχετικό νομοσχέδιο, αλλάζει επίσης ο ορισμός του 'αλλοδαπού', αφού στο νόμο- χωρίζεται σε 'όσους αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ' και σε 'αλλοδαπούς'».

    1 τεμάχιο για όσους δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με την τελική μορφή του σχετικού «νομοσχεδίου», οι αλλοδαποί, είτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα ακίνητο με την άδεια του «υπουργικού συμβουλίου». Εάν η ακίνητη ιδιοκτησία που πρόκειται να αγοραστεί είναι γη, η έκταση αυτής της γης μπορεί να είναι το πολύ 1 στρέμμα. Μέσα σε αυτό το 1 στρέμμα μπορεί να ανεγερθεί μόνο 1 κατοικία. Εάν η ακίνητη ιδιοκτησία που πρόκειται να αγοραστεί είναι διαμέρισμα, μπορεί να αγοραστεί μόνο 1 διαμέρισμα.

    3 τεμάχια για Τούρκους

    Στους πολίτες κρατών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» και στους οποίους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους «πολίτες της ΤΔΒΚ», δηλαδή σε αλλοδαπούς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μπορεί να χορηγηθεί το δικαίωμα αγοράς 3 διαμερισμάτων στην «ΤΔΒΚ». Εάν το ακίνητο που πρόκειται να αγοραστεί είναι μονοκατοικία, το οικόπεδο αυτής της μονοκατοικίας μπορεί να είναι το πολύ 2,5 στρέμματα. Στο οικόπεδο της αγοραζόμενης μονοκατοικίας, δεν μπορεί να χτιστεί κανένα άλλο σπίτι, διαμέρισμα ή κατοικία.

    «20 εκατομμύρια ευρώ προϋπόθεση για επενδύσεις»

    Εάν οι μετοχές των εταιρειών που έχουν ιδρυθεί ή είναι εγγεγραμμένες στην «ΤΔΒΚ» ανήκουν σε αλλοδαπά πραγματικά ή νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το ποσοστό τους, μπορούν να αγοράσουν το πολύ 60 στρέμματα γης στην «ΤΔΒΚ» για επενδυτικούς σκοπούς. Στους πολίτες χωρών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» και στους πολίτες χωρών που αναγνωρίζουν τα ίδια δικαιώματα στους πολίτες της «ΤΔΒΚ» μπορεί να δοθεί άδεια αγοράς γης το πολύ 80 στρεμμάτων συνολικά, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης που θα κάνουν.

    «Δεν έγινε προσάρτηση, θα πουλήσουν τον 'βορρά' στην Τουρκία με χρήματα!»

    Εξάλλου, με το θέμα ασχολείται πρωτοσέλιδα και η Ozgur Gazete (30.04.24) κάτω από τον τίτλο «Δεν έγινε προσάρτηση, θα πουλήσουν τον 'βορρά' στην Τουρκία με χρήματα!»

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι έγινε αντιληπτός ο ουσιαστικός σκοπός της «νομικής ρύθμισης» που επιχειρείται να γίνει με εκμετάλλευση των εθνικιστικών αισθημάτων δημιουργώντας την εντύπωση ότι «οι Ισραηλινοί κατακτούν το νησί», παρά το γεγονός ότι Ιρανοί και Ρώσοι αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα. Σημειώνει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Ο ουσιαστικός σκοπός της εντύπωσης ότι 'οι Ισραηλινοί κατακτούν το νησί', η οποία πυροδοτήθηκε με ρατσιστικές διαμαρτυρίες των οποίων ηγείται η βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Γιασεμίν Όζτουρκ (Yasemin Ozturk), έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην οποία αναφέρθηκε ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) ότι 'θα πληρωθούν οι φάκελοι που έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών'.

    Η κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα άρον άρον συνεδρία της επιτροπής σε σχέση με τον νόμο 'απόκτηση περιουσίας από αλλοδαπούς'. Η Ozgur Gazete εξασφάλισε το νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος στους πολίτες της Τουρκίας, που ονομάζονται ως είναι 'χώρες που αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ', για σχεδόν απεριόριστη αγορά περιουσιών.

    Συμπεριλήφθηκε η φράση πως 'δεν μπορεί να ξεπερνάει το 10% σε χώρο ανοικτό για ανάπτυξη' σε αλλοδαπό. Όμως, δεν υπάρχει αναφορά για μέρη που ακόμα δεν είναι ανοικτά για ανάπτυξη. Ο σκοπός: η πώληση σε εκ Τουρκίας όλης της γης και των περιουσιών! Δεν είναι γνωστό και το για ποιον θα γίνουν οι πληρωμές της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΠ). Μήπως εμείς θα πληρώσουμε και τη γη του κεφαλαίου από την Τουρκία, που έφτιαξε καζίνο πάνω σε ελληνοκυπριακή περιουσία;»

    Στο μεταξύ, σε παραπολιτικό της σχόλιο κάτω από τον τίτλο «Μόλις πεθάνουν και οι κληρονόμοι των κληρονόμων», η Avrupa (30.04.24) γράφει τα εξής:

    «Ο Ερσίν Tατάρ (Ersin Tatar) είπε ότι 'το περιουσιακό ζήτημα θα λυθεί μόνο μέσω της Επιτροπής Ακίνητων περιουσιών'. Δυστυχώς είναι αλήθεια και είναι ένα κόλπο που στήθηκε πολύ πονηρά! Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, από απαισιοδοξία σκεπτόμενοι δεν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο, κέρδος είναι ό,τι πάρουμε, καλύτερο από το τίποτα, θα πουλήσουν τα εδάφη τους κάτω από την αξία τους. Όταν εκτουρκιστούν τα ελληνοκυπριακά εδάφη, θα έχει λυθεί και το περιουσιακό πρόβλημα. Όταν πεθάνουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ελληνοκυπριακών εδαφών, οι κληρονόμοι τους θα δεχτούν να πουλήσουν πιο φθηνά αυτά τα εδάφη και θα εξαλειφθεί τελείως το περιουσιακό πρόβλημα μόλις πεθάνουν και οι κληρονόμοι».

    (ΑΚ/Ι/Τσ.)

    [03] Συνεχίζονται οι εργασίες για το «σύμπλεγμα κτηρίων και το πάρκο πόλης»

    Η K?br?s (30.04.24, kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με το «πάρκο πόλης» που κατασκευάζεται στην περιοχή Κέρμια, της κατεχόμενης Λευκωσίας, ως μέρος του συμπλέγματος διοικητικών κτηρίων. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το προεδρικό σύμπλεγμα, το οποίο κατασκευάζεται με τα οικονομικά μέσα της Τουρκικής Δημοκρατίας, όχι μόνο θα επιτρέψει την ευκολότερη διεκπεραίωση των κρατικών υποθέσεων στην ΤΔΒΚ, αλλά θα παρέχει επίσης ένα υπέροχο Πάρκο Πόλης ή έναν Εθνικό Κήπο, όπως ονομάζεται στην Τουρκία, το οποίο θεωρείται ότι λείπει από την πρωτεύουσα».

    Ειδικότερα, το «Πάρκο Πόλης» κατασκευάζεται σε 400 στρέμματα. Εκτός από 9 χιλιάδες 335 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων, διατίθενται 288 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Για τους χώρους δραστηριοτήτων παραχωρήθηκε έκταση 172 χιλιάδων 729 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία θα κατασκευαστούν 1 γήπεδο ποδοσφαίρου, 2 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα μπάσκετ και 1 γήπεδο βόλεϊ. Επιπρόσθετα, για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν 3 παιδικές χαρές που αποτελούνται από 1.600 τετραγωνικά μέτρα, 3.350 τετραγωνικά μέτρα και 4.110 τετραγωνικά μέτρα.

    Άλλα στοιχεία που θα διαθέτει το πάρκο είναι ένα «λιβάδι δραστηριοτήτων», μια «κοιλάδα φυτών», καθώς και χώρους για πικνίκ. Παράλληλα, κατασκευάζεται το «Εθνικό Τζαμί» χωρητικότητας 2.252 ατόμων. Στις άλλες υποδομές περιλαμβάνονται χώρος στάθμευσης για 1.675 οχήματα, 10 αναψυκτήρια, 1 καφετέρια, ένα αμφιθέατρο 1.080 ατόμων, 74 κιόσκια τύπου-1, 23 κιόσκια τύπου-2, 33 κιόσκια τύπου-3, 28 σκεπαστά παγκάκια, 15 τραπέζια πικνίκ, 15 ξύλινες πέργκολες και 590 ξύλινα παγκάκια.

    Παράλληλα, η αρχιτέκτονας τοπίου του έργου, Μελτέμ Τσετίνγκοζ (Meltem Cetingoz) επεσήμανε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν το πιο κατάλληλο τοπίο για το κλίμα της Κύπρου και δήλωσε: «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε 10.500 δέντρα στην περιοχή του εθνικού κήπου. Θα έχουμε φυλλοβόλα δέντρα, κωνοφόρα δέντρα, είδη φοινίκων. Παράλληλα, θα έχουμε και οπωροφόρα δέντρα».

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Σερκάν Ιλσεβέν, που εκτελεί χρέη «προέδρου» στην λεγόμενη επιτροπή πολιτισμού της «προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος, το πάρκο θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 5.000 άτομα, ενώ στο αμφιθέατρο μπορεί να παρουσιάζει συναυλίες το καλοκαίρι η λεγόμενη προεδρική συμφωνική ορχήστρα.

    Μιλώντας σχετικά με τη σύλληψη του έργου, το οποίο ήταν μια πολυετής ανάγκη για στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών, ο Ιλσεβέν ανέφερε ότι κατά την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ τον Οκτώβριο του 2020, όταν μεταβήκαν στα γραφεία της λεγόμενης προεδρίας, είδαν ότι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους τα κτήρια, τα οποία βρίσκονται πάνω στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας, παρά τις αποφάσεις του UNDP.

    Ειδικότερα, στις 15 Νοεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές, οι σύμβουλοι, οι σωματοφύλακες, οι υπεύθυνοι Τύπου και οι καλεσμένοι έπρεπε να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη τύπου με ομπρέλες κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε με βάση τα λόγια του Ερντογάν ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε τα προεδρικά καθήκοντα εδώ, δείξτε μας ένα τεμάχιο, να σάς χτίσουμε ένα προεδρικό συγκρότημα αντάξιο της ΤΔΒΚ ως δώρο σε εσάς».

    Ο Ιλσεβέν, υποστήριξε ότι ο Τατάρ πήρε την πρωτοβουλία να συμπεριλάβει και το κτίριο της λεγόμενης βουλής, γεγονός που ήταν καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση του έργου και δήλωσε: «Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Η εξωτερική επένδυση του προεδρικού και του κτιρίου της βουλής έχει αρχίσει να γίνεται. Η κατασκευή των κτιρίων συνεχίζεται με μεγάλη δυναμική. Η κατασκευή του πάρκου πόλης συνεχίζεται επίσης».

    (ΙΣ)

    [04] Ξεκινούν οι εργασίες για Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα

    Η K?br?s (30.04.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι αντιπροσωπεία του κατοχικού καθεστώτος πραγματοποίησε σειρά επαφών στην Άγκυρα στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» που προγραμματίζεται να υπογραφεί μεταξύ του λεγόμενου τμήματος πολεοδομίας και της «Turkcell Βόρειας Κύπρου» με θέμα τη «Χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο Δημόσιο Τομέα».

    Ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κατοχικού καθεστώτος, και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, δήλωσε ότι η χρήση του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις διαδικασίες σχεδιασμού, διαχείρισης και λήψης αποφάσεων με τη χρήση ακριβών και επικαιροποιημένων δεδομένων.

    «Τα δεδομένα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών στοχεύουν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της λογικής του δημόσιου δικτύου παρέχοντας τα βασικά επικαιροποιημένα δεδομένα υποδομής για το έργο του δημόσιου δικτύου υπό τη διαχείριση του πρωθυπουργού», είπε ο Ατάογλου και πρόσθεσε:

    «[...] Στον γεωργικό τομέα, προβλέπεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας σε διαδικασίες όπως η ανάλυση του εδάφους, ο σχεδιασμός της άρδευσης και η παρακολούθηση των γεωργικών προϊόντων. Στον τομέα της διαχείρισης των δασών, πιστεύουμε ότι το σύστημα αυτό θα είναι πολύ επωφελές για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των δασικών πόρων με τη χρήση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για την καταπολέμηση της διάβρωσης και των δασικών πυρκαγιών, τα έργα αναδάσωσης και τον καθορισμό των δασικών πολιτικών.

    Το πρωτόκολλο αποσκοπεί επίσης στη λήψη σημαντικών μέτρων για τον τομέα του τουρισμού. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια πιο αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης και μάρκετινγκ στον τομέα του τουρισμού με τη χρήση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών σε θέματα όπως ο σχεδιασμός τουριστικών περιοχών, ο καθορισμός τουριστικών διαδρομών, τα μέσα προώθησης σε κάθε γλώσσα για τους αρχαιολογικούς χώρους και η διαχείριση των τουριστικών εγκαταστάσεων.

    Στον τομέα του σχεδιασμού και του περιβάλλοντος, η χρήση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών στην προετοιμασία των πολεοδομικών σχεδίων, του σχεδιασμού και της παρακολούθησης των έργων υποδομής είναι επίσης μεγάλης σημασίας.[...]»

    (ΙΣ)

    [05] «Εξετάζεται και το μοντέλο του Κοσόβου στα παρασκήνια», υποστηρίζει αρθρογράφος

    O αρθρογράφος της K?br?s (30.04.24 kibrisgazetesi.com) Aχμέτ Τολγκάϊ (Ahmet Tolgay), σε σημερινό του άρθρο με τον πιο πάνω τίτλο, γράφει ότι ενώ οι πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διαδέχονται η μία την άλλη, μπορούμε να έχουμε κάποιες ενδείξεις για το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται, μέσα από δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο και υποστηρίζει ότι σε αυτά, συζητείται και το μοντέλο του Κοσόβου.

    Στο άρθρο του, γράφει και τα εξής ο Τολγκάϊ:

    «Για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα εμπιστοσύνη... Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα καθίσει στο τραπέζι εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά στη νέα διαπραγματευτική διαδικασία, απέχει πολύ από το να είναι μια ταυτότητα που εμπνέει εμπιστοσύνη... Έρευνες που έγιναν στη νότια Κύπρο [σημείωση: όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία], δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στον Χριστοδουλίδη σταδιακά μηδενίζεται...

    Πώς μπορεί ο τουρκοκυπριακός 'λαός' να εμπιστευτεί μια πολιτική ταυτότητα που χάνει ακόμη και την εμπιστοσύνη του ελληνοκυπριακού λαού;...

    Οι αρνητικές επιδόσεις αυτής της ταυτότητας, οι οποίες οδήγησαν τη σύνοδο κορυφής στο Κραν Μοντανά σε κατάρρευση, δεν μπορούν να ξεχαστούν ποτέ...

    Αυτή η αξέχαστη κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει και το περιεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ του σημερινού βιβλίου 'Crans Montana' ενός έμπειρου Ελληνοκύπριου ερευνητή και συγγραφέα, όπως είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης!... Νομίζω ότι όσοι ενθουσιάζονται με μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν αυτό το βιβλίο... Η πραγματικότητα είναι ότι η έλλειψη λύσης, έχει βάλει την Κύπρο σε μια βαθύτερη αναταραχή... Ακούγεται επίσης ότι όσοι πιστεύουν ότι αυτή η αναταραχή επηρεάζει και τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, έχουν πρόσφατα αφιερωθεί σε προσπάθειες διαμεσολάβησης... Παρόλο που εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε έντονα επικεντρωμένοι στις εσωτερικές μας υποθέσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε στενά αυτές τις προσπάθειες... Γιατί πρόκειται για την κοινωνική μας επιβίωση...

    Οι απόψεις που προβάλλονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξαιρετικά δικαιολογημένους λόγους, έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο σε αυτές τις προσπάθειες... Πρόκειται για απόψεις που περιλαμβάνουν ρεαλιστικές αναφορές, ώστε να αποτραπεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία να μην καταλήξει και πάλι σε καταστροφή... Ενώ οι πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διαδέχονται η μία την άλλη, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες ενδείξεις των λόμπι σε αυτό το πλαίσιο στον ελληνοκυπριακό Τύπο... Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τις σημαντικές ενδείξεις ανάμεσα στις γραμμές...

    Παρατηρούμε από τα ελληνοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει πρόσφατα πιεστικά διλήμματα από τους διαμεσολαβητές... Το πρόσφατο δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας της 'νότιας Κύπρου' "Καθημερινή" για το θέμα αυτό, ήταν πολύ ενδιαφέρον από την άποψη ότι αντικατοπτρίζει το σημερινό κλίμα στη 'νότια Κύπρο'...

    Στο δημοσίευμα με τίτλο «Το μοντέλο Ταϊβάν-Κοσόβου πριν από τη λύση», ανακοινώθηκε ότι οι ξένοι διαμεσολαβητές ήταν πολύ ενεργητικοί σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες εβδομάδες... Η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να δέχεται πιέσεις για να 'συναινέσει σε κυριαρχική ισότητα, όχι σε δύο κράτη'...

    Η είδηση ότι έρχονται δημιουργικές ιδέες και θέσεις που αθωώνουν το αίτημα για κυριαρχική ισότητα, με τον ισχυρισμό ότι αυτό δεν σημαίνει 'λύση δύο κρατών' και ότι η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' παροτρύνεται να 'συναινέσει σε κυριαρχική ισότητα, όχι σε δύο κράτη', έχει προσελκύσει την προσοχή του ελληνοκυπριακού Τύπου...

    Σχολιάζοντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η εφημερίδα 'Καθημερινή' έγραψε ότι αν γίνει αποδεκτός ο όρος της τουρκικής πλευράς για έναρξη των διαπραγματεύσεων, αυτό θα οδηγήσει στην de facto αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ' ως χωριστής οντότητας, η οποία με τη σειρά της, θα οδηγήσει στον 'εμβολιασμό' ενός πιθανού μελλοντικού μοντέλου λύσης με κυριαρχική ισότητα ή ισότιμο καθεστώς...

    Και σε αυτό το σημείο, θα ανοίξω και μια παρένθεση σχετικά με την τελευταία εξέλιξη για το Κόσοβο: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε μια έκθεση που συνιστά να γίνει το Κοσσυφοπέδιο δεκτό στο Συμβούλιο ως πλήρες μέλος 'χωρίς προϋποθέσεις'...». Ο Τολγκάϊ, συνεχίζοντας το άρθρο του, γράφει ότι σύμφωνα με ελληνοκυπριακές ειδήσεις, η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, καταβάλλουν ενεργές προσπάθειες για να διασφαλίσουν το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι...

    «Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων της 'ΤΔΒΚ' με τη διεθνή κοινότητα, ζητείται επίμονα από την ελληνοκυπριακή διοίκηση να συναινέσει στη συμμετοχή της ΤΔΒΚ σε διεθνείς οργανισμούς. Πώς;... Ή με ποιον τρόπο;... Όπως στο παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, έχει πρεσβείες σε 22 χώρες και αναγνωρίζεται από 22 μέλη της ΕΕ.

    Οι δυνατότητες νομιμοποίησης της 'ΤΔΒΚ' για την εγκαθίδρυση άμεσων εμπορικών σχέσεων τύπου Ταϊβάν τόσο με την ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες, απασχολούν επίσης πολύ τόσο τους ελληνοκυπριακούς πολιτικούς κύκλους όσο και τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης... Η επιρροή των ξένων διαμεσολαβητών σε αυτό το πλαίσιο, απασχολεί την ελληνοκυπριακή πλευρά...», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    (ΑΚ)

    [06] Συζήτησαν τις σχέσεις με την ΕΕ στην Τουρκία

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (30.04.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι αντιπροσωπεία από το «κέντρο συντονισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης» που υπάγεται στη λεγόμενη πρωθυπουργία του κατοχικού καθεστώτος διεξήγαγε επαφές στην Άγκυρα μεταξύ 24-26 Απριλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας του «κέντρου».

    Κατά τις επαφές της, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σελτσούκ Γιουρούκογουλλαρί συζήτησε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και θέματα που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ. Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις στην Προεδρία της Τουρκίας για την ΕΕ και στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Επικεφαλής της Τουρκίας για εναρμόνιση με την ΕΕ , Πρέσβη Μπουράκ Οζούγκεργκιν και άλλους αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό και αντάλλαξαν πληροφορίες σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ.

    Κατά την επίσκεψη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Επικεφαλής της Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης για Εναρμόνιση με την ΕΕ, Μπουρχάν Καγιατούρκ, με τον οποίο συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την ΕΕ και έργα της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρουσία Τατάρ και Τορέ σε τελετή ίδρυσης λέσχης Lions στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (30.04.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) παρέστη στην τελετή ίδρυσης του λεγόμενου «περιφερειακής διοίκησης βόρειας Κύπρου» της διεθνούς λέσχης Lions District 135.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο μιλώντας κατά την τελετή, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι είδε φιλοξενούμενους από εξωτερικό στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο.

    Επανέλαβε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές περιοχές» και επισήμανε τη σημασία του γεγονότος ότι οι λέσχες που ιδρύθηκαν στην «ΤΔΒΚ» θα πάρουν τη θέση τους με τον δικό τους κωδικό ανάμεσα στις λέσχες Lions στον κόσμο.

    «Κερδίσαμε αυτή την τιμή. Εδώ υπάρχει ο αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού», είπε ο Τατάρ σημειώνοντας ότι οι λέσχες Lions διεξάγουν τις εργασίες τους με βάση παγκόσμιες αξίες και πάντοτε βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι στην «1η Σύνοδο της Περιφερειακής Διοίκησης» της λέσχης μίλησε και ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσταση λεσχών Lions στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, ο Τορέ είπε ότι είναι φυσιολογικές οι συναντήσεις με τους Lions που βρίσκονται στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, όμως είναι σημαντική και η σύσταση μιας τέτοιας διοίκησης εντός της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τορέ ανέφερε ότι οι Lions αγγίζουν τις ζωές των ανθρώπων με βοήθεια και αλληλεγγύη και επισημαίνοντας τα γεγονότα στη Γάζα ζήτησε να έχουν κοινή φωνή οι Lions στο θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν με θέμα τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

    H Yeni Safak (30.04.24 yenisafak.com) γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken και ζήτησε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό η απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, βάσει της απόφασης που ελήφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από ένα περίπου μήνα.

    Ο Φιντάν συνέχισε τις διμερείς επαφές του στο Ριάντ, όπου βρίσκεται ήρθε για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Γάζα που έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του Ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Blinken. Η συνάντηση αυτή είχε μεγάλη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε τις ημέρες που το Ισραήλ συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για την επιχείρηση κατά της πόλης Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Θα πρέπει να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπενθυμίστηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αναφέρθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά το εν λόγω ψήφισμα και τα προληπτικά μέτρα που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο και επαναλήφθηκε το μήνυμα ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί το συντομότερο δυνατό άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Τονίστηκε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να επιτευχθούν πριν από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967. Τονίστηκε ότι το διεθνές δίκαιο είναι εξίσου δεσμευτικό για όλους.

    Ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Anwar Ibrahim κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ριάντ.

    (ΓΜ)

    [02] Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (30.04.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς ξεκινάει σήμερα τις επαφές για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα.

    Ο Κουρτουλμούς θα επισκεφθεί σήμερα την κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και θα συναντηθεί με τον πρόεδρό του Οζγκιούρ Οζέλ. Ο Κουρτουλμούς αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις με τον Οζέλ όχι μόνο για το νέο σύνταγμα αλλά και για τον εσωτερικό κανονισμό του Κοινοβουλίου.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα αρχίσει επίσης να εργάζεται πάνω στο νέο σύνταγμα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλέρ αναμένεται να επισκεφθεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες άλλων κομμάτων, όπως αναμένεται να πράξει και ο Κουρτουλμούς αυτή την εβδομάδα.

    Ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει να διαμορφωθεί μια μέθοδος που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία όλων των πολιτικών κομμάτων» και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα συνταγματικό έργο με την εξεύρεση πλειοψηφίας στη Εθνοσυνέλευση, μια πλειοψηφία που δεν θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα, δηλαδή μια υποστήριξη περισσοτέρων από 400 βουλευτών».

    Συνάντηση Έρντογαν – Οζέλ στις 2 Μαΐου

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον πρόεδρο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    Ντερβίσογλου: «Δε θα επιτρέψουμε μια αναθεώρηση που θα εδραιώσει την κυριαρχία του ενός αντρός»

    Η διαδικτυακή Τ24 (29.04.24 t24.com.tr), εξάλλου, γράφει ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μουσαβάτ Ντεβρίσογλου προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο Ντερβίσογλου ανέφερε ότι «δε θα επιτρέψουμε μια αναθεώρηση που θα εδραιώσει την κυριαρχία του ενός αντρός».

    Ο Ντερβίσογλου ανέφερε επίσης τα εξής: «Υπάρχει το γεγονός ότι η Τουρκία κυβερνάται από ένα σύστημα που ονομάζεται Προεδρικό Σύστημα Κυβέρνησης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα μονοπρόσωπο σύστημα. [...] Δεν θα επιτρέψουμε μια αναθεώρηση που θα εδραιώσει το μονοπρόσωπο πολίτευμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Έρντογαν δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. [...] Αν καταλήξει σε μια ρύθμιση που στοχεύει στη μετάβαση σε ένα κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να δούμε με καλό μάτι τα βήματα που θα περιλαμβάνουν σε αυτό το κείμενο μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στον κ. Πρόεδρο να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 30 April 2024 - 17:20:48 UTC