Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 18 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 85/2024 01-02.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι πραξικόπημα», ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [02] Λεγόμενο ΥΠΕΞ: «Αποκλειστική υπεύθυνος για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην Κύπρο η ΕΕ»
  • [03] Στην Αυστραλία μεταβαίνει ο Τατάρ ? Μειώθηκε ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, λέει
  • [04] Συνέντευξη Τατάρ σε ΑΑ- Νέες επικρίσεις εναντίον της ΕΕ
  • [05] Δηλώσεις Ερχιουρμάν αναφορικά με την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»
  • [06] «Υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 750 παιδιά»
  • [07] Παράνομη παραχώρηση δασικής έκτασης στην κατεχόμενη Βοκολίδα
  • [08] Εντός του έτους αναμένεται η λειτουργία του νοσοκομείου της κατεχόμενης Κερύνειας
  • [09] Συμμετοχή του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων» σε Φόρουμ στο Μπακού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Φιντάν: «Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στη μήνυση που κατέθεσε η Νότιος Αφρική κατά του Ισραήλ»
  • [02] Προβάδισμα της αντιπολίτευσης καταγράφει δημοσκόπηση
  • [03] Συλλήψεις στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι πραξικόπημα», ισχυρίζεται ο Τατάρ

    H K?br?s (01.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι το τρίτο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

    Σε δήλωση για την 20η επέτειο της «μονομερούς εισδοχής της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατά την έκφρασή του, Ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, κατά παράβαση των κριτηρίων που η ίδια είχε θέσει, εισάγοντας έτσι και το Κυπριακό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό, που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα του πώς το διεθνές σύστημα παραβιάζει τους δικούς του κανόνες, αποτέλεσε επίσης ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ελπίδα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση του διαμοιρασμού».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το πρώτο πραξικόπημα στην Κύπρο έγινε με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο «δόθηκε στην ελληνοκυπριακή ηγεσία το δικαίωμα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί», ενώ το «δεύτερο πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 1974».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τα «σύνορα» που διαμορφώθηκαν με την τουρκική εισβολή «οι δύο λαοί έφτασαν στις μέρες μας αυτοδιοικούμενοι πλάι-πλάι στα δικά τους κράτη εδώ και 50 χρόνια».

    «Παρά τις όποιες εξοπλιστικές προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η ειρήνη και η ηρεμία διατηρούνται στην Κύπρο χάρη στην παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί και την αποτρεπτική δύναμη που δημιουργεί», υποστήριξε.

    "Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ"

    «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», συνέχισε ο Τατάρ, «η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να διατηρήσει το άδικο και παράνομο καθεστώς της, χρησιμοποίησε τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως εργαλείο για να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει. Μέσα σε 56 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε όχι σε κάθε είδους σχέδια και προτάσεις, ανταμείφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ μια εβδομάδα μετά το όχι που είπε στα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Ανάν που διεξήχθησαν ξεχωριστά και ταυτόχρονα. Πρόκειται για το τρίτο πραξικόπημα στο νησί της Κύπρου».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία διατηρεί το σφετεριστικό της καθεστώς υπό το δόγμα της αναγκαιότητας, με σχεδόν τα μισά από τα άρθρα του συντάγματος της συνεταιρικής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960 να έχουν ανασταλεί, δήλωσε ακριβώς πριν από 20 χρόνια ότι το Κυπριακό είναι πλέον πρόβλημα της ΕΕ. Με την ένταξη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ιδρυθεί με βάση τις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει γίνει συμμέτοχος, ακόμη και ο πιο κυρίαρχος εφαρμοστής της απάνθρωπης απομόνωσης στην οποία έχει υποβληθεί ο τουρκοκυπριακός λαός από το 1963».

    «Η διεθνής κοινότητα ξαφνικά αναίρεσε τις υποσχέσεις της»

    Ο Τατάρ συνεχίζει υποστηρίζοντας και τα εξής:

    «Παρόλο που εξέφρασε ξεκάθαρα τη βούλησή του στην κάλπη ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος εργάστηκε με όλες τις καλές προθέσεις του κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, η διεθνής κοινότητα ξαφνικά υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις της. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του μόνο προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Ο λαός μας έχει επίσης χάσει την εμπιστοσύνη του στη διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι οι υποσχέσεις που έδωσε και οι υποσχέσεις που πρόβαλε είναι μια πολιτική εξαπάτησης και παραπλάνησης και κάποιοι από τους αξιωματούχους της εξέφρασαν και οι ίδιοι αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτής της ντροπιαστικής εικόνας που δημιούργησε η διεθνής κοινότητα, ξεκαθάρισα ότι δεν θα μας ξεγελάσουν πλέον αυτές και παρόμοιες υποσχέσεις».

    Κλείνοντας, ο Τατάρ επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι: «Εάν πρόκειται να βρεθεί συμβιβασμός στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό μπορούν να ξεκινήσουν μόνο ως μια νέα διαδικασία με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Είναι επίσης απαραίτητο να τερματιστεί ο διωγμός της απομόνωσης, που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό από το 1963. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια εποικοδομητική διαδικασία στη βάση της πρότασής μας που θέσαμε στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση 5 + ΟΗΕ στη Γενεύη το 2021. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει ή έστω επικαλείται τη βάση της ομοσπονδίας που έχει εξαντληθεί, για την οποία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχουμε αποσύρει τη συγκατάθεσή μας. Δεν δεχόμαστε να στερηθούμε τα εγγενή μας δικαιώματα λόγω της πολιτικής απομόνωσης που ακολουθεί το καταπιεστικό ελληνοκυπριακό καθεστώς, το οποίο χρησιμοποιεί τα εργαλεία του τρίτου πραξικοπήματος που πραγματοποίησε η ΕΕ καθιστώντας τους Έλληνες μονομερές μέλος. Θα εργαστούμε ακούραστα για την επιβεβαίωση αυτών των δικαιωμάτων».

    (ΓΜ)

    [02] Λεγόμενο ΥΠΕΞ: «Αποκλειστική υπεύθυνος για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην Κύπρο η ΕΕ»

    Η Κ?br?s Genc TV (01.05.24, kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αποκλειστική υπεύθυνος για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί, επειδή αποδέχτηκε άνευ όρων την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση με ευκαιρία την 20η επέτειο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίζεται τα εξής:

    «Σήμερα είναι η εικοστή επέτειος της αδικίας και του ιστορικού λάθους που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού.

    Όπως είναι γνωστό, την 1η Μαΐου 2004, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έγινε μονομερώς και παρανόμως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδήγησε στην αποτυχία των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίμησε να είναι προκατειλημμένη στο πρόβλημα του νησιού.

    Είναι αναμφίβολα η αποκλειστική υπεύθυνος για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποδέχθηκε άνευ όρων την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου ως πλήρες μέλος της, κατά παράβαση των δικών της θεμελιωδών αρχών και αξιών καθώς και των διεθνών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και ξεχωριστά στο βορρά και στο νότο στις 24 Απριλίου 2004καταγράφηκε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο με δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

    Η ανακοίνωση συνεχίζει προβάλλοντας και τους εξής ισχυρισμούς:

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκίνησε με τη δέσμευση για την ευημερία και των δύο λαών στην Κύπρο, απέτυχε να εφαρμόσει τη δική της απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Απριλίου 2004 για την άρση του εμπάργκο και της απομόνωσης κατά των Τουρκοκυπρίων, και στο όνομα της αλληλεγγύης των μελών, έχει βρεθεί υπό την αιχμαλωσία της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έχει απομακρυνθεί από τη δικαιοσύνη.

    Μάλιστα, οι δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι οποίες αποτυπώθηκαν στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να αποφύγουν να επιδείξουν δημόσια τη μεροληπτική τους στάση που υπερασπίζεται τις μαξιμαλιστικές ελληνοκυπριακές θέσεις για την Κύπρο με το θράσος να αγνοούν τον τουρκοκυπριακό λαό. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τάσσεται υπέρ μιας διευθέτησης στο νησί είναι μόνο μια εκδήλωση της ανειλικρίνειας της.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πάρει τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη από το παρελθόν μέχρι σήμερα και έχει καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες, αλλά όλες οι διαδικασίες παρέμειναν άκαρπες ως αποτέλεσμα της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία λαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιδεικνύει μια μεροληπτική και άδικη κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις δικές της αρχές, αγνοώντας την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαδικασίες επίλυσης.

    Ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά το 2017, που θεωρήθηκε ως η τελευταία προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προβάλει ένα νέο όραμα με βάση τις σημερινές πραγματικότητες, βασισμένο στην αρχή ότι μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί θα βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στη συνεργασία που θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ξεχωριστών ανεξάρτητων κρατών».

    (ΓΜ)

    [03] Στην Αυστραλία μεταβαίνει ο Τατάρ ? Μειώθηκε ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, λέει

    Η ηλεκτρονική Star K?br?s (02.05.24, starkibris.net) γράφει ότι στην Αυστραλία μεταβαίνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως ο ίδιος δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μειώνεται και ότι σύμφωνα με στοιχεία που τού διαβίβασε ο πρόεδρος του «στατιστικού ινστιτούτου», ο πληθυσμός αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 407 χιλιάδες.

    Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, ότι καταβάλλονται έντονες πρωτοβουλίες και ότι για πρώτη φορά ένας «πρόεδρος της ΤΔΒΚ» θα επισκεφθεί την Αυστραλία.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες «προεδρικές εκλογές» αν η Τουρκία υποστηρίξει κάποιον άλλο, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Υπάρχει μια νέα πολιτική. Διαβάζουμε τα πρακτικά. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη νέα πολιτική. Αν την εγκαταλείψει, δεν τίθεται θέμα να είμαι υποψήφιος».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνέντευξη Τατάρ σε ΑΑ- Νέες επικρίσεις εναντίον της ΕΕ

    Η K?br?s (02.05.24 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Τουρκία και την Κύπρο και δήλωσε: «Η στάση της ΕΕ είναι εκφοβισμός, πίεση, αδικία και ανομία».

    Μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu, o Τατάρ υποστήριξε ότι επιβάλλεται στην τουρκική πλευρά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και είπε:

    «Υπάρχει εκφοβισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ. Προσωπικά, δεν μπορώ να το χωνέψω. Στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία και να μειώσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μειονότητα στην ίδια της την πατρίδα».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο από το 1571, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Τουρκία να «φύγει από την Κύπρο» και ότι «τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ επέβαλαν εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους και ένα σύστημα βασισμένο στην ομοσπονδία, στο οποίο οι Τούρκοι [Σημ. Μτφ.: εννοεί τους Τουρκοκύπριους] θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση ένωσης».

    Επιπρόσθετα, ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο νησί έφερε την ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους, αλλά και στους Ελληνοκύπριους και υποστήριξε:

    «Είναι παράλογο να μιλάμε για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί ενώ ξεκινάμε τα προγράμματα για τον εορτασμό της 50ης επετείου. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει παρόμοιες ομιλίες από εμάς. Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της επιχείρησης με ενθουσιασμό».

    (ΙΣ)

    [05] Δηλώσεις Ερχιουρμάν αναφορικά με την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»

    Η Yeni Duzen (01.05.24) γράφει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στη «χώρα» που να λέει «δεν διαμαρτύρομαι για την παρούσα κατάσταση, είμαι ικανοποιημένος» και σημείωσε ότι η σαφής βούληση είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Λεβέντ Κουτάι (Levent Kutay) σε τηλεοπτική εκπομπή στον παράνομο Bayrak, ο Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει φτάσει στα όρια της υπομονής του και είπε:

    «Όποιος και αν είναι ο υποψήφιος του CTP στις προεδρικές εκλογές, κανείς δεν πρέπει να αναρωτιέται για το τι θα πει για τη λύση του Κυπριακού. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα είναι το μόνο μοντέλο λύσης. Αυτό δεν είναι ιδεολογία, αλλά γνώση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι όποτε τους ζητηθεί είναι έτοιμοι να συζητήσουν το Κυπριακό σε ζωντανή εκπομπή με όσους μιλάνε για «κυριαρχική ισότητα».

    «Οι θέσεις που προβάλλονται δεν είναι κατανοητές»

    Υπογραμμίζοντας ότι το περιουσιακό πρόβλημα στην Κύπρο δεν μπορεί να επιλυθεί πλήρως μέσω της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» («TMK»), ο Ερχιουρμάν είπε:

    «Αν σκεφτόμαστε έτσι, θα κάνουμε μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να έχει τέτοια ικανότητα ούτως ή άλλως. Στο δρόμο προς τη λύση, η ΤΜΚ υπάρχει για να κάνει το τουρκοκυπριακό περιουσιακό καθεστώς να σχετίζεται με το διεθνές δίκαιο πριν από τη λύση. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ΤΜΚ ζωντανή μέχρι τη λύση. Στόχος είναι να συνδεθεί το τουρκοκυπριακό περιουσιακό καθεστώς με το διεθνές δίκαιο κατά την περίοδο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε δημιουργήσει μια σύνδεση με το διεθνές δίκαιο πριν από τη λύση, δεν πρέπει να διακοπεί».

    Επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον «παγωμένο» ζήτημα, όπως ήταν πριν από μήνες, ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι η διπλωματική κίνηση συνεχίζεται.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι κατανοητές οι θέσεις περί «κυρίαρχης ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» που προβάλλονται στο Κυπριακό, υποστήριξε: «Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή εξωτερική πολιτική να προσφέρεται στον Ελληνοκύπριο ηγέτη σε χρυσό δίσκο το καθεστώς της πλευράς που θέλει λύση».

    (ΙΣ)

    [06] «Υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 750 παιδιά»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (02.05.24) γράφει ότι αρχίζει η παραχώρηση υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 3,500 παιδιά που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής το Ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν, Σιενέρ Ελτσίλ ανακοίνωσε γραπτώς ότι σήμερα Πέμπτη στη 13.00 θα προβεί σε δήλωση μπροστά στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία με θέμα «τα εμπόδια που δημιουργούνται στις πρωτοβουλίες επίλυσης του Κυπριακού» και «το άνοιγμα τεσσάρων σημείων που προβλέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Τουρκοκύπριους».

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη βδομάδα, ο Σιενέρ Ελτσίλ είχε επαφές με «ειδική ομάδα» του Προέδρου Χριστοδουλίδη και στη σημερινή του δημοσιογραφική διάσκεψη θα μοιραστεί τις πληροφορίες που έλαβε στη συνάντηση αυτή.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παράνομη παραχώρηση δασικής έκτασης στην κατεχόμενη Βοκολίδα

    H Avrupa (01.05.24) γράφει ότι 80 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή της κατεχόμενης Βοκολίδας παραχωρήθηκαν «πεσκέσι» προς εκμετάλλευση για 37 χρόνια.

    Το θέμα ανέδειξε ο «πρόεδρος» της λεγόμενης εταιρίας αντιμετώπισης της διάβρωσης, αναδάσωσης και προστασίας των φυσικών αγαθών, Ιλκάι Ίλσεβεν.

    Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, η έκταση εκμισθώθηκε παράνομα και παράτυπα χωρίς να περιλαμβάνεται στον σχετικό «κανονισμό 19/2003» με σκοπό «να αποκατασταθεί και να αναδασωθεί.

    Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η παραχώρηση με όρους «δωρεάς» έγινε με κακή πρόθεση και είναι παράνομη», επισημαίνει ο Ίλσεβεν.

    (ΓΜ)

    [08] Εντός του έτους αναμένεται η λειτουργία του νοσοκομείου της κατεχόμενης Κερύνειας

    Η K?br?s (02.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο «υπουργός οικονομικών» Οζντεμίρ Μπέροβοβα, ο «υπουργός υγείας» Χακάν Ντιντσγιουρέκ και ορισμένοι «γραφειοκράτες» επιθεώρησαν τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια και έλαβαν πληροφορίες από τους εργολάβους και το τεχνικό προσωπικό. Σε δηλώσεις του προς εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Ουστέλ είπε ότι στόχος είναι το νοσοκομείο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης ρεπορτάζ σχετικά με τους ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία των λεγόμενων κρατικών νοσηλευτηρίων και γράφει ότι για το 2023 συνολικά 499.161 άτομα έκαναν αίτηση για να εξυπηρετηθούν.

    Από αυτούς 243.779 άτομα απευθύνθηκαν στο «νοσοκομείο Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου» στη Λευκωσία, 98.794 στο «κρατικό νοσοκομείο Αμμοχώστου», 131.761 στο «νοσοκομείο Κερύνειας Δρ. Ακτσιτσέκ» και 24.827 στα επείγοντα περιστατικά.

    (ΙΣ)

    [09] Συμμετοχή του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων» σε Φόρουμ στο Μπακού

    H K?br?s Genc TV (01.05.24 kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι ο «επικεφαλής» της λεγόμενης διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων, Αχμέτ Ουνσάλ συμμετέχει εκπροσωπώντας το κατοχικό καθεστώς στο Έκτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών, το οποίο διεξάγεται στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ 1-3 Μαΐου, με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ ως «θρησκευτικός εκπρόσωπος χώρας παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Φιντάν: «Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στη μήνυση που κατέθεσε η Νότιος Αφρική κατά του Ισραήλ»

    Η Aksam (01.05.24 aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει στη μήνυση που κατέθεσε η Νότιος Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το για σφαγές στη Γάζα.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι στην Άγκυρα, ο Φιντάν ανέφερε ότι: «Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην υπόθεση που κατέθεσε η Νότιος Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Με αυτό το βήμα, ελπίζουμε ότι η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως έχω ήδη δηλώσει, εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την αίτηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας ? Ινδονησίας, ο Φιντάν είπε ότι η Ινδονησία είναι ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Ασία.

    Ανέφερε ότι συζήτησε με την ομόλογό του τις προετοιμασίες για την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ινδονησίας και ότι συμφώνησαν τη συνέχιση των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τροφίμων «halal», και συζήτησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου των δύο χωρών, επιτυγχάνοντας τον στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών.

    «Σήμερα, πήραμε άλλη μια σημαντική απόφαση που θα εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας. Συμφωνήσαμε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού 2+2 μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΓΜ)

    [02] Προβάδισμα της αντιπολίτευσης καταγράφει δημοσκόπηση

    Η Βirgun (01.05.24 birgun.net) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προηγείται με 34,1% έναντι 30,9% του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

    H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Υoneylem μεταξύ 26 και 29 Απριλίου 2024 με δείγμα 2.222 ατόμων.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», το CHP κατατάσσεται πρώτο με 34,1% και ακολουθεί το ΑΚΡ με 30,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φιλοκουρδικό DEM Parti με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 8,3%, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας με 6%, το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) με 3,9%, το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) με 3,5%, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP) με 1,2% και τα λοιπά κόμματα με 2,7%.

    (ΓΜ)

    [03] Συλλήψεις στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία

    H Sabah (02.05.24 sabah.com.tr) γράφει ότι 226 άτομα συνελήφθησαν σε όλη την Τουρκία λόγω διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γιερλίκαγια 226 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα λόγω διαδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά και 28 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν ελαφρά στα επεισόδια που σημειώθηκαν.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γερλίκαγια ανέφερε ότι 210 εκδηλώσεις οργανώθηκαν από πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε 78 επαρχίες την 1η Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι περίπου 241 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις όπως συγκεντρώσεις, πορείες, δηλώσεις Τύπου και καταθέσεις στεφάνων.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 3 May 2024 - 17:48:20 UTC