Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 102/2024 28.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνεχίζει τις επαφές του στην Αυστραλία ο Τατάρ
  • [02] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων – Σταματούν την πώληση ζώων
  • [03] «Περίοδος επενδύσεων στην υγεία»
  • [04] «Κλέφτες εδαφών»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Με τον Χίτλερ παρομοίασε εκ νέου τον Νετανιάχου ο Έρντογαν
  • [02] Ισραηλινός ΥΠΕΞ: «Κατέχει τη βόρεια Κύπρο η Τουρκία» - Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ
  • [03] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
  • [04] Παράδειγμα προς μίμηση η πολιτική της Τουρκίας στην Αφρική, τονίζει μελέτη γερμανικού ιδρύματος
  • [05] Κατηγορητήριο κατά 5 πρώην βουλευτών του HDP για την υπόθεση Κομπανί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνεχίζει τις επαφές του στην Αυστραλία ο Τατάρ

    Η Gunes (28.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με την Αυστραλή ομοσπονδιακή βουλευτή Dai Le στο πλαίσιο των επαφών του στο Σίδνεϋ.

    Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις με την Αυστραλία και το Κυπριακό».

    Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιτύχει σε διάφορους τομείς στην Αυστραλία και πρόσθεσε: «Οι Τουρκοκύπριοι εδώ έχουν διαδραματίσει ρόλο στην Αυστραλία, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και συνέβαλαν στην οικονομία της χώρας μετά τις πρώτες αφίξεις τη δεκαετία του 1940».

    «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της αύξησης των αμοιβαίων δεσμών με την Αυστραλία, της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του τρόπου με τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αυστραλία μπορούν να βελτιώσουν τις μεταφορές και τις διπλωματικές υπηρεσίες με την ΤΔΒΚ», γράφει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, η Gunes (28.05.24) αναφέρει επίσης ότι ο Τατάρ επισκέφθηκε την Σχολή Μααρίφ, ένα από τα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Σίδνεϋ.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας», οι μαθητές της Σχολής Μααρίφ παρουσίασαν στον Τατάρ μια παράσταση παραδοσιακών χορών και μια χορωδία που τραγουδούσε κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια.

    Απευθυνόμενος στους μαθητές και στη συνέχεια επισκεπτόμενος τις αίθουσες διδασκαλίας, ο Τατάρ τόνισε τη σημασία της τουρκικής γλώσσας και δήλωσε ότι είναι προνόμιο να σπουδάζεις στα σχολεία Μααρίφ, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση με υψηλά πρότυπα σε 53 χώρες του κόσμου και την σμίγουν με την τουρκική γλώσσα και τον τουρκικό πολιτισμό.

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική γλώσσα είναι μια σημαντική γλώσσα που χρησιμοποιείται από έναν πληθυσμό άνω των 300 εκατομμυρίων σε μια πολύ ευρεία γεωγραφική περιοχή, ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντική η ΤΔΒΚ για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο» και τόνισε «τη σημασία της προστασίας αυτής της υπόθεσης και της μεταφοράς της στις νέες γενιές».

    (ΚΣ)

    [02] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων – Σταματούν την πώληση ζώων

    H Yeni Duzen (28.05.24) γράφει ότι συνεχίστηκαν χθες για ένατη μέρα οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων που άρχισαν στα κατεχόμενα στις 20 Μαΐου και η γενική απεργία που ξεκίνησε με στήριξη συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων.

    Εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι έλαβαν μέρος στις χθεσινές διαδηλώσεις φωνάζοντας στην «κυβέρνηση» να παραιτηθεί.

    Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, «αστυνομία» και «μονάδα άμεσης δράσης» βρισκόταν εντός του κτιρίου του «πρωθυπουργικού γραφείου». Οι κτηνοτρόφοι έκαψαν πάλες με σανό και γκρέμισαν τα κάγκελα του κτιρίου και τα εμπόδια που έστησε η «αστυνομία».

    Κατόπιν αιτήματος της ένωσης κτηνοτρόφων και των παραγωγών, ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ.

    Ο Ουστέλ ανέφερε στον Έρχουρμαν ότι αν οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν στη «βουλή» θα συναντιόταν μαζί τους, όμως ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί απέρριψε την πρόταση, λέγοντας πως θα μπορούσαν να συναντηθούν με τον Ουστέλ, αν ο ίδιος μετέβαινε στο «πρωθυπουργικό γραφείο».

    Αργότερα, ο Ναϊμογλου δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι σταματούν για ένα μήνα την πώληση ζωντανών ζώων και πρόσθεσε ότι σε δίωρη σύσκεψη που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να διεξάγουν κάθε μέρα μια νέα μορφή διαδήλωσης. Είπε ότι πλέον δεν θα χύνουν γάλα στους δρόμους, αλλά θα το διανέμουν δωρεάν στα χωριά.

    Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν όπως αντί να εισαχθεί κρέας από το εξωτερικό, να δοθεί στήριξη στην ντόπια παραγωγή και στους παραγωγούς.

    Θα φέρουν κρέας και από Ισπανία, λέει ο Αρικλί

    H K?br?s (28.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι το εισαγόμενο κρέας θα έρθει στα κατεχόμενα μέσω Ισπανίας και θα το εισαγάγει ο «οργανισμός αγροτικών προϊόντων».

    Επικρίνοντας όσους κατηγορούν την «κυβέρνηση» ότι θα κάνει κάποιους πλούσιους με την πολιτική της, ο Αρικλί ανέφερε ότι η συνολική αξία του κρέατος που θα εισαχθεί θα είναι 200 χιλιάδες δολάρια και ότι το κρέας θα φέρει ο «οργανισμός αγροτικών προϊόντων», ο οποίος είχε δύο επιλογές, την Ισπανία και την Ολλανδία. Πρόσθεσε ότι ένα μέρος του κρέατος θα έρθει από την Ολλανδία και έχει καθορισμένη τιμή.

    Υποστήριξε ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν δίδονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους παραγωγούς στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις δίδονται προσωρινά για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι παραγωγοί και ύστερα το κράτος αποσύρεται, όμως στα κατεχόμενα αυτά μετατρέπονται σε κεκτημένα δικαιώματα και κάθε φορά ζητούνται περισσότερα.

    Να αφεθούν τελείως ελεύθερες οι εισαγωγές κρέατος, ζητούν οι γαλακτοκόμοι

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της «ένωσης» γαλακτοκόμων, Μαχμούτ Ερντέν δήλωσε ότι λόγω της απόφασης των κτηνοτρόφων να μην πουλούν ζώα για ένα μήνα, οι μισοί στα κατεχόμενα θα περνούν στις ελεύθερες περιοχές για να αγοράζουν κρέας προς 250-300 ΤΛ το κιλό και οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν να βρουν κρέας.

    Επομένως, πρόσθεσε, πρέπει να αφεθεί τελείως ελεύθερη η εισαγωγή κρέατος κατά τρόπον ώστε να προστατευθεί ο μισός «λαός» και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Περίοδος επενδύσεων στην υγεία»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (28.05.24 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προσφορών που ανακοινώθηκε από τη λεγόμενη κεντρική επιτροπή διαγωνισμών για τον διαγωνισμό με τίτλο «Έργα της φάσης IV του νέου κρατικού νοσοκομείου Μόρφου».

    Η συνολική εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού, για τον οποίο θα γίνονται δεκτές προσφορές μέχρι τις 3 Ιουλίου, ανέρχεται σε 121 εκατομμύρια 464 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν στο κουτί προσφορών της «Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμών» το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουλίου.

    Η εφημερίδα γράφει ότι εκτός από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, δέχονται επίσης προσφορές για τα έργα επισκευής και ανακαίνισης πρόσθετου κτιρίου και υφιστάμενου κτιρίου του «Κέντρου Υγείας Λαπήθου», τα έργα επισκευής και ανακαίνισης της ουρολογικής κλινικής, των διαγνωστικών εξωτερικών ιατρείων στο ισόγειο, της παιδιατρικής πολυκλινικής και της πολυκλινικής του 1ου ορόφου στο νοσοκομείο Dr. Burhan Nalbantoglu, καθώς και για το έργο κατασκευής του «Κέντρου Υγείας» κατεχόμενης Κυθρέας.

    Επιπρόσθετα, το λεγόμενο υπουργείο υγείας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για προμήθεια μίας συσκευής τομογραφίας οπτικής συνοχής (OCT) και μίας συσκευής μέτρησης οπτικού πεδίου, με εκτιμώμενη αξία 64.500 δολάρια και 26.500 δολάρια αντίστοιχα.

    Παράλληλα, γίνονται δεκτές προσφορές για προμήθεια 5 ασθενοφόρων αξίας 350 χιλιάδων ευρώ, ενώ είναι ανοιχτοί διαγωνισμοί για εργασίες μαγειρέματος, διανομής και συλλογής τροφίμων ιδρυμάτων που ανήκουν στο «υπουργείο Υγείας».

    (ΙΣ)

    [04] «Κλέφτες εδαφών»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (28.05.24) αναφέρεται στην πρόσφατη είδηση για πλειστηριασμό ακινήτων στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι από την εταιρεία Dag Holding στο Ικόνιο της Τουρκίας και γράφει ότι η εταιρεία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον σλόγκαν: «Δανειστείτε σε Τουρκικές Λίρες, το εισόδημα σας θα είναι σε συνάλλαγμα», ήτοι «χρεωθείτε στην Τουρκία σε τουρκικές λίρες, αγοράστε εδώ κατοικίες, εγκατασταθείτε και κερδίστε σε συνάλλαγμα».

    «Κάνουν προπαγάνδα ότι οι μισθοί τους εδώ θα είναι σε Ευρώ...Μια πλήρης απάτη...εξ ολοκλήρου για τον πληθυσμό των εποίκων τουρκικής καταγωγής» υποστηρίζει η εφημερίδα και γράφει ότι η ιστοσελίδα 'NewCyprus.com.tr' στην οποία θα γινόταν ο ανοιχτός πλειστηριασμός έχει κλείσει.

    Γράφει, επίσης, ότι δεν έγιναν δηλώσεις για το θέμα από τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές ούτε από τους εδώ «υπηρέτες» του καθώς και ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για κτηματομεσιτική απάτη.

    Σχολιάζει και τα εξής: «Καθώς γίνεται λεηλασία των Ελληνοκυπριακών περιουσιών δεν δίνεται και πολύ σημασία στις απάτες. Διότι όλοι οι απατεώνες είναι εθνικοί ήρωες, σωστά; Η νομοθεσία ΙΤΕΜ που έγινε για να μοιραστούν ψεύτικοι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι μια απάτη;»

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Με τον Χίτλερ παρομοίασε εκ νέου τον Νετανιάχου ο Έρντογαν

    H Hurriyet (28.05.24 hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν παραλλήλισε εκ νέου τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου με τον Χίτλερ.

    Μιλώντας σε συμπόσιο για την επέτειο του πραξικοπήματος της 27ης Μαΐου 1960, ο Έρντογαν υποστήριξε:

    «Είμαστε η κυβέρνηση που έχει υποστεί τις περισσότερες απόπειρες πραξικοπήματος στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Αλλά τώρα η εποχή των πραξικοπημάτων και των μνημονίων έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα».

    «Το νέο σύνταγμα είναι εθνικό καθήκον»

    Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του συντάγματος, ο Έρντογαν είπε:

    «Εκφράζουμε εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη της Τουρκίας για ένα σύνταγμα χωρίς αποκλεισμούς και με ελευθερίες που θα συνταχθεί από πολίτες. Παρ' όλες τις τροποποιήσεις, όλοι συμφωνούν ότι πολλά βασικά στοιχεία του ισχύοντος Συντάγματος, από τη γλώσσα μέχρι το πνεύμα του, είναι προβληματικά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το σημερινό μας Σύνταγμα, του οποίου το πλαίσιο συντάχθηκε από τους πραξικοπηματίες, του οποίου η γλώσσα είναι προβληματική και το οποίο αντικατοπτρίζει τη συναίνεση των ελίτ και όχι τη συναίνεση. Το να περάσουμε το 100ό έτος της Δημοκρατίας μας με το πραξικοπηματικό Σύνταγμα αποτελεί ήδη πηγή μεγάλης αμηχανίας για τον πολιτικό θεσμό».

    «Δολοφονικό δίκτυο η κυβέρνηση Νετανιάχου»

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ο Έρντογαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ ως «εγκληματίες που διαπράττουν γενοκτονία» με αφορμή τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα. Είπε και τα εξής ο Έρντογαν:

    «Η σφαγή αυτή, που έγινε μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αιματηρό και προδοτικό πρόσωπο του κράτους-τρομοκράτη. Καθώς ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο δεν μπορούν να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, στριμώχνεται στη χώρα του και προσπαθεί να παρατείνει την πολιτική του ζωή χύνοντας περισσότερο αίμα. Σύντομα, όμως, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν του αποφέρει κανένα όφελος. Όπως ακριβώς ο Χίτλερ, ο Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς και άλλοι φαραώ της ιστορίας, δεν θα αποφύγουν να μείνουν στην ιστορία με κατάρα. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λογοδοτήσουν αυτοί οι δολοφόνοι, αυτοί οι βάρβαροι, που δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς».

    (ΓΜ)

    [02] Ισραηλινός ΥΠΕΞ: «Κατέχει τη βόρεια Κύπρο η Τουρκία» - Απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ

    Η Yeni Safak (27.05.24 yenisafak.com) γράφει ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Israel Katz επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν απαντώντας σε δηλώσεις του στις οποίες παρομοίασε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Χίτλερ, τον Μιλόσεβιτς και τον Κάρατζιτς

    Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Katz δήλωσε ότι «ο Έρντογαν που σφαγιάζει τους Κούρδους συμπατριώτες του, που κατέχει τη βόρεια Κύπρο που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να κατηγορηθεί για γενοκτονία».

    Απαντώντας στην πιο πάνω δήλωση του Katz, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

    «Ο ασεβής τόνος και οι αβάσιμες κατηγορίες του Katz είναι μια άχρηστη προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου που έχει σκοτώσει σχεδόν σαράντα χιλιάδες Παλαιστίνιους από τον Οκτώβριο και δολοφόνησε βάρβαρα δεκάδες αθώους Παλαιστίνιους σε επίθεση σε καταυλισμό χθες το βράδυ (26 Μαΐου). Όλοι όσοι είναι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα θα δικαστούν στα διεθνή δικαστήρια. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

    (ΓΜ)

    [03] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

    Το κρατικό κανάλι TRT Haber (28.05.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) συνεδριάζει σήμερα με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

    Το ΣΕΑ θα συνέλθει υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη φορά φέτος.

    Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης είναι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Στόχος της Τουρκίας είναι να ολοκληρώσει τον κύκλο ασφαλείας στα σύνορά της με το Ιράκ μέχρι το καλοκαίρι.

    Η συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις για την εξάλειψη των «τρομοκρατικών» στοιχείων στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των προετοιμασιών της «τρομοκρατικής» οργάνωσης PKK/YPG για τη διοργάνωση «παράνομων» εκλογών στις περιοχές που κατέχει στη βόρεια Συρία και των προσπαθειών της να νομιμοποιηθεί.

    Τα μέλη του Συμβουλίου θα παρουσιάσουν επίσης πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση που αφορά στον αγώνα κατά άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) και το ισλαμικό κράτος.

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συζητήσει επίσης τις επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, αξιολογώντας τις διπλωματικές ενέργειες που γίνονται για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποτραπούν οι προσπάθειες του Ισραήλ να μεταδώσει την ένταση στην περιοχή.

    Θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για αύξηση του αριθμού των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης μετά την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την υπόθεση γενοκτονίας που έχει κατατεθεί κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία η Τουρκία έχει επίσης αποφασίσει να παρέμβει.

    Θα συζητηθούν, τέλος, θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, οι εξελίξεις στο Ιράν και οι σχέσεις με την Ελλάδα.

    (ΓΜ)

    [04] Παράδειγμα προς μίμηση η πολιτική της Τουρκίας στην Αφρική, τονίζει μελέτη γερμανικού ιδρύματος

    Η Turkiye (28.05.24, turkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι o Ulf Laessing, επικεφαλής του προγράμματος Σαχέλ του γερμανικού Ιδρύματος Konrad Adenauer, έγραψε ένα άρθρο που αναλύει τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αφρική.

    Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει κάνει διπλωματικές τομές στην Αφρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυξάνοντας τον αριθμό των πρεσβειών της από 12 σε 44. Αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει συνεισφέρει στην ήπειρο, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του στρατού.

    Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας για την Αφρική. Στο άρθρο τονίζεται ακόμα ότι η Τουρκία έχει παράσχει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

    Ο σύνδεσμος για το άρθρο, που είναι στην γερμανική γλώσσα, είναι ο ακόλουθος: Turkei – die neue Gro?macht in Afrika.

    (ΚΣ)

    [05] Κατηγορητήριο κατά 5 πρώην βουλευτών του HDP για την υπόθεση Κομπανί

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (28.05.24 t24.com.tr) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας συνέταξε κατηγορητήριο κατά των πρώην βουλευτών του φιλο-κουρδικό Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Huda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Garo Paylan και Pero Dundar, εναντίον των οποίων διεξήχθη έρευνα στο πλαίσιο των επεισοδίων στο Κομπάνι στις 6-8 Οκτωβρίου 2014.

    Κατατέθηκε μήνυση εναντίον όλων των κατηγορουμένων για 29 ξεχωριστά αδικήματα με αίτημα 38 φορές επιβαρυντική ισόβια κάθειρξη και 19 χιλιάδες 680 χρόνια φυλάκιση ο καθένας. Το κατηγορητήριο των 298 σελίδων εστάλη στο 22ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 2024 - 12:25:32 UTC