Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 103/2024 29.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες και ίσο καθεστώς»
  • [02] Μέλος της Βουλής των Λόρδων: «Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την ΤΔΒΚ»
  • [03] Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 407 χιλιάδες, δηλώνει ο Ογούζ
  • [04] Τόρος: «1,5-2 εκατομμύρια ο πληθυσμός»
  • [05] Εικάζεται ότι έφτασε το ένα εκατομμύριο ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, λέει ο Άκπιναρ
  • [06] Ούτε χθες συμφώνησαν για τις εισαγωγές κρέατος-Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
  • [07] Επικρίσεις Έρχουρμαν για το κρέας και το «νόμο πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς»
  • [08] Αρικλί: «Να λάβει απόφαση στήριξης της πολιτικής των δύο κρατών η βουλή»
  • [09] Στο Αμμάν το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [10] «Ημέρα ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν
  • [11] Αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου η δίκη του Ali Kismir
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση ΣΕΑ Τουρκίας
  • [02] Αρθρογράφος: «Οι εκλογές στις κουρδικές περιοχές της Συρίας θα οδηγήσουν σε κουρδικό κράτος»
  • [03] Κιλιτσντάρογλου: «Αν ο Ντεμίρτας ήταν εκτός φυλακής θα είχαν τελειώσει οι τρομοκρατικές ενέργειες»
  • [04] Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας επηρεάζουν και τα κατεχόμενα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες και ίσο καθεστώς»

    Η Gunes (29.05.24) γράφει ότι σε ομιλία του στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Μελβούρνη, Ντογάν Φ. Ισίκ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως: «Ο τουρκοκυπριακός λαός αναζητά δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες και ίσο καθεστώς. Επιδιώκουμε την αναγνώριση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας στη βάση των ίσων κεκτημένων δικαιωμάτων μας στην Κύπρο».

    Ο Τατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει μια λύση στην Κύπρο με βάση «την «πραγματικότητα» του νησιού, την ύπαρξη «δύο λαών», «δύο δημοκρατιών» και «δύο κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει να υφίσταται αδικίες και απάνθρωπη απομόνωση», ο Τατάρ είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει με την εκπλήρωση των υποσχέσεων της διεθνούς κοινότητας και ότι παραβιάζονται τα ατομικά και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η λεγόμενη «προεδρία», στη δεξίωση, η οποία έλαβε χώρα στην κατοικία του Γενικού Προξενείου στη Μελβούρνη, παρευρέθηκαν ορισμένοι Τουρκοκύπριοι που ζουν στη Μελβούρνη, καθώς και η Κοινοβουλευτική Υπουργός Βετεράνων της Πολιτείας της Βικτώριας, Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων και Υπουργός Νεολαίας Natalie Suleyman.

    Μιλώντας στη δεξίωση, ο Τατάρ είπε ότι επισκέπτεται την Αυστραλία για να συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την πρώτη άφιξη Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία.

    «Είμαι εδώ για να σας αγκαλιάσω, για να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι όπου και αν ζουν οι Τουρκοκύπριοι, είτε στην ΤΔΒΚ, είτε στη μητέρα πατρίδα Τουρκία, είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στην Αυστραλία, οι καρδιές μας χτυπούν σαν μία, οι καρδιές μας χτυπούν με την πατρίδα μας, την ΤΔΒΚ. Συνεχίζουμε την ύπαρξή μας ως λαός με τη δική μας γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις», είπε.

    Αναφέροντας ότι «είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΤΔΒΚ που επισκέφθηκε την Αυστραλία», ο Τατάρ είπε ότι είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί την Αυστραλία μετά από τις προσκλήσεις που του απευθύνονταν στις διαδικτυακές συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει επί τρία χρόνια.

    Ευχαριστώντας την Τουρκική Δημοκρατία και όσους συνέβαλαν στην επίσκεψη, ο Τατάρ συνεχάρη τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Αυστραλία «για την αγάπη και την πίστη τους στην πατρίδα τους ΤΔΒΚ και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία», δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εισέλθει στην τέταρτη γενιά τους στην Αυστραλία και επεσήμανε τη σημασία της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας από τους νέους και της προστασίας του πολιτισμού και των παραδόσεών τους.

    Ισχυριζόμενος ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει να υφίσταται αδικίες και να υπόκειται σε απάνθρωπη απομόνωση, ο Τατάρ είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει με την εκπλήρωση των υποσχέσεων της διεθνούς κοινότητας και ότι τα ατομικά και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται.

    «Νέο όραμα» για λύση του Κυπριακού

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ δήλωσε ότι εξελέγη στην «προεδρία» με ένα νέο όραμα και υποστήριξε:

    «Το νέο μου όραμα είναι ότι η λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Λόγω της παρεμποδιστικής πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς και της άρνησής της να μοιραστεί τη διοίκηση και τους πόρους του νησιού με τον τουρκοκυπριακό λαό, οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση επιχειρήθηκαν για δεκαετίες, κατέληξαν σε αποτυχία και εξαντλήθηκαν.

    Δόθηκαν υποσχέσεις στους Τουρκοκύπριους για τον τερματισμό της απομόνωσης, για να επωφεληθεί ο λαός μας από τις απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο και για να συμμετάσχει η νεολαία μας σε πολλά σημαντικά αθλητικά τουρνουά υπό τη δική μας σημαία, αλλά αυτές οι υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν ποτέ».

    Αναφέροντας ότι κατέληξαν σε αποτυχία οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τώρα είναι καιρός να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Κύπρο, να σκεφτούν έξω από το ομοσπονδιακό πλαίσιο και να εξετάσουν μια νέα λύση, και πρόσθεσε ότι στοχεύουν «σε μια σχέση συνεργασίας που θα βασίζεται σε δύο κράτη, η οποία θα ωφελήσει το νησί της Κύπρου και την περιοχή».

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να δημιουργήσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την ΤΔΒΚ» και σημείωσε ότι ο Ερντογάν κάλεσε τα έθνη του κόσμου «να αναγνωρίσουν επίσημα την ΤΔΒΚ».

    «Η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το 2022 με την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης και συνεχίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τις τουρκικές χώρες σε διάφορους τομείς.

    Επισημαίνοντας τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κύπρου, ο Τατάρ δήλωσε:

    «Η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Ως κάποιος που έχει επισκεφθεί το Σίδνεϋ και έχει συμμετάσχει στους εκεί εορτασμούς, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Μελβούρνη μαζί σας για τους εορτασμούς της 80ης επετείου της άφιξης των Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία. Είμαι εδώ για να ενισχύσω τη γέφυρα μεταξύ της ΤΔΒΚ και της κοινότητάς μας στην Αυστραλία. Είμαστε ένας λαός και όπου κι αν ζούμε στον κόσμο, οι καρδιές μας χτυπούν μαζί για τον ίδιο σκοπό, για την πατρίδα μας ΤΔΒΚ, το σύμβολο της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας».

    Στις δικές της δηλώσεις, η Natalie Suleyman, εξέφρασε τη χαρά της που βλέπει τον Τατάρ στην Αυστραλία και δήλωσε:

    «Οι Τουρκοκύπριοι συμβάλλουν στον πολυπολιτισμικό ιστό της πολιτείας μας εδώ και γενιές. Η Βικτώρια φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα της Αυστραλίας. Υπάρχουν επιτυχημένες ιστορίες μεταναστών παντού στην κοινότητά μας. Είμαστε υπερήφανοι που γιορτάζουμε την ποικιλομορφία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας. Αυτό είναι που κάνει τη Βικτώρια ξεχωριστή».

    (ΚΣ)

    [02] Μέλος της Βουλής των Λόρδων: «Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s (29.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι η Nosheena Mobarik, μέλος της Βουλής των Λόρδων, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας την «άρση των εμπορικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων κατά της ΤΔΒΚ», ενώ την ίδια στιγμή τονίζει την ανάγκη για «αναγνώριση» του ψευδοκράτους.

    Στην πρόταση, αναφέρονται και τα εξής:

    «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να αγνοούμε την ΤΔΒΚ ως νόμιμο έθνος. Η χώρα είναι ήδη διαιρεμένη σύμφωνα με τις εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές. Το Ανώτατο Δικαστήριο μας έχει αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό καθήκον που να μας εμποδίζει να το πράξουμε. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή περίπτωση να προτείνουμε ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε από το πλήθος και να ηγηθούμε των άλλων στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Τουλάχιστον, η κυβέρνηση μπορεί να αναγνωρίσει ότι η σημερινή μας απαγόρευση απευθείας πτήσεων προς την ΤΔΒΚ, είναι αντιπαραγωγική για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Η βαρόνη Mobarik είχε καταθέσει και στο παρελθόν μια πρόταση για την «ΤΔΒΚ», θέτοντας το ζήτημα του κατά πόσον Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί μνημεία που συμβολίζουν την «απόπειρα γενοκτονίας» των Τούρκων στην Κύπρο.

    Η τελευταία πρόταση της βαρόνης θα απαντηθεί από τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2024.

    «Ποια είναι η Nosheena Mobarik;»

    Η Nosheena Shaheen Mobarik, η οποία γεννήθηκε από πακιστανική οικογένεια που μετανάστευσε στη Σκωτία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησε την πολιτική στο Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας τη δεκαετία του 2010. Από το 2014 μέχρι σήμερα, είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων και από το 2017 έως το 2020 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σκωτία. Η Mobarik δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς της με το Πακιστάν.

    (ΑΚ)

    [03] Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 407 χιλιάδες, δηλώνει ο Ογούζ

    Η K?br?s Postas? (28.05.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ντουρσούν Ογούζ υποστήριξε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 407.000 και πρόσθεσε ότι όποιος μιλάει για 800 χιλιάδες πληθυσμό θα πρέπει να αποδείξει πώς βρήκε αυτόν τον αριθμό.

    Μιλώντας σε εκπομπή του Genc TV, ο Ογούζ ανέφερε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 407 χιλιάδες σύμφωνα με τα στοιχεία του «ιδρύματος στατιστικής».

    Είπε ότι η αρμοδιότητα της απογραφής ανήκει στο λεγόμενο ίδρυμα στατιστικής και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι σκέφτεται το «ίδρυμα» αυτό.

    «Απελάσαμε 839 άτομα το 2024»

    Ο Ογούζ δήλωσε ότι 839 άτομα απελάθηκαν από τα κατεχόμενα το 2024 και είπε: «Πληρώσαμε περίπου 6 εκατομμύρια λίρες χρήματα για εισιτήρια».

    Πρόσθεσε ότι συνολικά 5 χιλιάδες 343 άτομα δεν έγιναν δεκτά στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου 2023 έως τις 28 Μαΐου 2024 και ότι 407 από αυτά είναι πολίτες της Τουρκίας και 4 χιλιάδες 936 είναι πολίτες χωρών του τρίτου κόσμου.

    Το 2023 απελάθηκαν 1700 άτομα, από τα οποία τα 293 είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και 1453 πολίτες χωρών του τρίτου κόσμου, είπε.

    Ο Ογούζ ανάφερε ότι το λεγόμενο κέντρο μετανάστευσης βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης, προκειμένου να γίνει γνωστός ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων ανθρώπων στα κατεχόμενα. «Αστυνομικοί» και «υπάλληλοι» εστάλησαν στην Τουρκία για εκπαίδευση, ενώ μια ομάδα ήρθε από την Τουρκία για να εκπαιδεύσει το προσωπικό.

    (ΓΜ)

    [04] Τόρος: «1,5-2 εκατομμύρια ο πληθυσμός»

    Η Yeni Bak?s (29.05.24 yenibakisgazetesi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «ο πληθυσμός που αποτελεί την αγορά στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει φτάσει σε ένα νούμερο μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων».

    Ο Τόρος σχολίασε την επικαιρότητα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις για το κρέας, την τιμή πώλησης και την απόφαση για εισαγωγή κρέατος. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας στη «βουλή», υπάρχουν 264 χιλιάδες αιγοπρόβατα και δήλωσε ότι το κρέας και το γάλα που παράγουν είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για τον αριθμό των καταναλωτών που πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια.

    Λέγοντας ότι είναι προφανές ότι 264 χιλιάδες αιγοπρόβατα δεν επαρκούν για αυτόν τον πληθυσμό της αγοράς, ο Τόρος υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί ο κτηνοτροφικός τομέας και τόνισε ότι το χαλούμι ετοιμάζεται να εισέλθει πολύ γρήγορα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει φτάσει στο τελικό στάδιο και θα ανοίξει το εμπόριο χαλλουμιού μέσω της πράσινης γραμμής.

    Εισαγωγή ζωντανών ζώων και σφαγίων

    Αναφέροντας ότι ο ζωικός πληθυσμός πρέπει να αυξηθεί, ο Τόρος είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, να βελτιωθεί η οικονομία και η απασχόληση και δήλωσε τα εξής:

    «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγεται ότι πρέπει να εισάγουμε ζώα που καλλιεργούνται στο μεσογειακό κλίμα είτε ως σφάγια είτε ως ζωντανά ζώα. Στην πραγματικότητα, για να παραχθεί μια μόνιμη λύση εδώ είναι πρωταρχική ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της ένωσης κτηνοτρόφων. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ένα περιβάλλον διαλόγου και διαβούλευσης. Η ερασιτεχνική κτηνοτροφία με παλιές μεθόδους ανήκει στο παρελθόν. Αυτή η επιχείρηση έχει γίνει ένας τόσο μεγάλος και σημαντικός τομέας που δεν μπορούμε να τον αφήσουμε στον ερασιτεχνισμό. Είναι απαραίτητη η εισαγωγή ζωντανών ζώων. Είναι απαραίτητο να δοθεί χρόνος στα ζώα αυτά να εγκλιματιστούν. Μέχρι τότε, είναι απαραίτητο να φέρουμε σφάγια. Είναι απαραίτητο να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί ο κτηνοτροφικός τομέας εδώ. Αυτό πρέπει να γίνει για να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο πληθυσμό της αγοράς».

    Υποστήριξε, επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιαστεί το ζωικό απόθεμα με την εισαγωγή ζώων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα στον κτηνοτροφικό τομέα.

    Πρόσθεσε ότι εδώ και 3 χρόνια έχει κατοχυρωθεί το χαλούμι και θα έπρεπε όλοι να είχαν προετοιμαστεί για αυτό.

    Αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του κανονισμού για τις οικονομικές ενισχύσεις προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την ανάπτυξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ο Τόρος είπε:

    «Αν είχε γίνει διαβούλευση με τους αρμόδιους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση αυτού του προϋπολογισμού, το θέμα θα είχε λυθεί πριν φτάσει σε αυτή την κατάσταση».

    Αναξιόπιστη η πολιτική της «κυβέρνησης»

    Ο Τόρος άσκησε κριτική τόσο στην λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος που δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον διαλόγου, όσο και στην ένωση κτηνοτρόφων για την απόφαση να σταματήσουν την πώληση ζωντανών ζώων, λέγοντας ότι:

    «Αυτό είναι κάτι που θα διαταράξει την ασφάλεια του εφοδιασμού, ο κόσμος θα συρρεύσει και πάλι στο νότο. Η οικονομία θα μετατοπιστεί και πάλι προς το νότο και το κρέας θα έρχεται από το νότο υπό ανθυγιεινές συνθήκες».

    Παράλληλα, ο Τόρος δήλωσε ότι αυτή η απόφαση για το εισαγόμενο κρέας που έλαβε η «κυβέρνηση» δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και είπε ότι η εισαγωγή κατεψυγμένου κρέατος που δεν ταιριάζει με τη γαστρονομική κουλτούρα στα κατεχόμενα δεν θα ικανοποιήσει την αγορά.

    (ΙΣ)

    [05] Εικάζεται ότι έφτασε το ένα εκατομμύριο ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, λέει ο Άκπιναρ

    Η K?br?s (29.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής και γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερχάτ Άκπιναρ επέκρινε το γεγονός ότι δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός στα κατεχόμενα.

    Σε ομιλία του χθες στη βουλή του κατοχικού καθεστώτος, ο Άκπιναρ υπενθύμισε δήλωση του λεγόμενου δήμαρχου Κερύνειας, Μουράτ Σιενγκιούλ για τον πληθυσμό και διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικές οι υποδομές και οι πολιτικές σε μια «χώρα» στην οποία εικάζεται ότι ο πληθυσμός έφτασε το ένα εκατομμύριο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ούτε χθες συμφώνησαν για τις εισαγωγές κρέατος-Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

    Η K?br?s (29.05.24) γράφει ότι σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο λεγόμενο υπουργείο γεωργίας για το θέμα των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των κτηνοτρόφων κατά της εισαγωγής κρέατος στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή των λεγόμενων υπουργών γεωργίας, οικονομικών και οικονομίας από πλευράς «κυβέρνησης» και του προέδρου της ένωσης κτηνοτρόφων Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι από πλευράς κτηνοτρόφων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Χουσεϊν Τσαβούς είπε ότι η στάση της «κυβέρνησης» είναι ξεκάθαρη και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια βιώσιμη αγροτική πολιτική.

    Ανέφερε ότι διαπραγματεύτηκαν με καλή θέληση με τους κτηνοτρόφους όμως δεν μπόρεσαν να επιτύχουν συμφωνία.

    «Αν στις προσεχείς μέρες ζητηθεί πάλι διαπραγμάτευση, οι πόρτες μας είναι ανοικτές», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι πρώτες εισαγωγές κρέατος θα γίνουν εντός της τρέχουσας βδομάδας οπόταν αναμένεται να έρθουν 20 τόνοι και 881 κιλά κρέατος.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις τους.

    Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να φτάσουν πουθενά με τέτοιο τρόπο σκέψης, ο Ναϊμογλουλαρι πρόσθεσε: «Αυτοί συνεχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό που ξέρουν. Δεν υπάρχει συμφωνία σε απολύτως κανένα θέμα, θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις».

    Ακολούθως είπε ότι δοκίμασαν τα πάντα κατά τη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης και κατηγόρησε τον λεγόμενο υπουργό γεωργίας ότι δεν επέδειξε καλή βούληση.

    «Οι άλλοι υπουργοί το προσέγγισαν με περισσότερη καλή βούληση. Κρίμα που κάποιος από εμάς δεν επέδειξε καλή προσέγγιση», κατέληξε.

    Καταστηματάρχες: Μειώθηκαν τα αιγοπρόβατα, αυξήθηκε ο πληθυσμός

    Εξάλλου, σε δήλωση για το θέμα, το «επιμελητήριο» καταστηματαρχών και τεχνητών (ΚΤΕΖΟ) υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν είναι το εισαγόμενος κρέας, αλλά η αύξηση του ελλείμματος και των τιμών του κρέατος, καθώς και το γεγονός ότι μειώθηκε η παραγωγή και μεγάλο μέρος του «λαού» δεν μπορεί να καταναλώσει κρέας.

    Σύμφωνα με τον «ΚΤΕΖΟ», μειώθηκε ο αριθμός των αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα και αυξήθηκε ο πληθυσμός.

    Επεσήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «κτηνιατρικού τμήματος», κατά τα έτη 2015 και 2016 υπήρχαν 353,749 αιγοπρόβατα, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 222,000.

    «Λόγω της αυξανόμενης διαφοράς της τιμής, το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε είτε με εισαγωγή κρέατος με μη νόμιμους τρόπους από τον νότο είτε μεταφέροντας οι επιβάτες κρέας μαζί τους», σημειώνει η ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι πρέπει να «νομιμοποιηθεί» η «παράνομη» εισαγωγή κρέατος.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επικρίσεις Έρχουρμαν για το κρέας και το «νόμο πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς»

    Η Yeni Duzen (28.05.24) γράφει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) δήλωσε ότι στα κατεχόμενα «υπάρχει πολύ σοβαρό κενό διαχείρισης και εξουσίας».

    Μιλώντας στην «ολομέλεια» της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος, ο Έρχουρμαν αξιολόγησε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις απεργίες που πραγματοποιούν επί μέρες στα κατεχόμενα οι κτηνοτρόφοι και η «ένωση παραγωγών ζώων», καθώς επίσης και το θέμα της πώλησης ακινήτων σε ξένους.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων μπροστά από το «γραφείο του πρωθυπουργού» συνεχίζονται εδώ και 10 ημέρες, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «κυβερνητική πλευρά» δεν ενημέρωσε τη «βουλή» για το τι συμβαίνει και τόνισε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση.

    Επαναλαμβάνοντας ότι στη «χώρα παρατηρείται σοβαρό κενό εξουσίας», ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι είναι άλλο πράγμα να γίνεσαι αυταρχικός και άλλο πράγμα να κάνεις αισθητή την ύπαρξη της εξουσίας». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η δομή που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει στους πολίτες τι θέλει να κάνει, ακόμη και στα πιο βασικά ζητήματα. Αν δεν γνωρίζει, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ο Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι το εισαγόμενο κρέας θα έρθει από την Ολλανδία, ο Ερχάν Αρικλί δήλωσε χθες ότι το εν λόγω κρέας θα προέρχεται από την Ισπανία. Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ούτε καν σε αυτό το θέμα».

    Αναφερόμενος στη δήλωση του λεγόμενου υπουργού γεωργίας, Χουσεγίν Τσαβούς που είχε αναφέρει ότι θα εισαχθούν 20 τόνοι κρέατος και ότι η συνολική κατανάλωση είναι 600 τόνοι, ο Έρχουρμαν δήλωσε:

    «Δεν είναι σαφές αν θα εισαχθούν 20 τόνοι ή 60 τόνοι. Κάτι άλλο που είναι αβέβαιο είναι το ζήτημα του πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι εισαγωγές».

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι είχε δηλωθεί πως η 19η Ιουνίου θα ήταν η τελευταία ημέρα εφαρμογής αυτής της πολιτικής, ενώ τώρα λέγεται ότι αυτή η εισαγωγή είναι πιθανό να συνεχιστεί.

    Επικρίνοντας την «κυβέρνηση» για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος με τους κτηνοτρόφους, ο Έρχουρμαν τόνισε τη σημασία του διαλόγου και την ανάγκη όπως η «κυβέρνηση» συναντηθεί τόσο μαζί τους, όσο και με τους κρεοπώλες και τους εστιάτορες για να συζητήσουν τα προβλήματα τους.

    Υποστηρίζοντας ότι ήδη εκ των πραγμάτων υπάρχει «παράνομη εισαγωγή» κρέατος στη «χώρα», ο Έρχουρμαν δήλωσε:

    «Δεν είναι μόνο το λαθραίο κρέας που περνάει από τα σύνορα, από τη νεκρή ζώνη. Εκτός από αυτό, υπάρχει και κρέας που έρχεται με επιβάτες από το νότο... Μια εισαγωγή γίνεται ούτως ή άλλως. Γνωρίζουμε επίσης από πού προέρχεται αυτό. Τα ζώα που έχουμε δεν επαρκούν για τον πληθυσμό, ο οποίος είναι άγνωστος για κάποιο λόγο. Εφόσον δεν είναι αρκετός, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ισορροπία προσφοράς-ζήτησης. Οι άνθρωποι πηγαίνουν και αγοράζουν κρέας από το νότο».

    «Φτιάξατε ένα νόμο, την ίδια μέρα πήρατε μια απόφαση ενάντια στο νόμο»

    Αναφερόμενος στο «νόμο» που ψηφίστηκε για την πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτόν και πρόσθεσε:

    «Ο νόμος σας λέει: Για να σάς δοθεί άδεια από το υπουργικό συμβούλιο για αγορά για επενδυτικούς σκοπούς, πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου που δημοσιεύεται από τον Οργανισμό Κρατικού Προγραμματισμού (DPO) και να είναι σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, εξαιρουμένης της κατασκευής-πώλησης. Το ενδιαφερόμενο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, πρέπει να καταθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας του. Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου 2024. Εάν κάποιος έρθει για επενδυτικούς σκοπούς από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν είναι σύμφωνος με το αναπτυξιακό σχέδιο του DPO. Επίσης, πρέπει να κατατεθούν στην τράπεζα 20 εκατομμύρια ευρώ. Καθίσατε και πήρατε μια απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο στις 21 Μαΐου. Εξουσιοδοτήσατε μια εταιρεία να αγοράσει 11 στρέμματα και 2 κατοικίες ακινήτων έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, πήρατε απόφαση την ίδια μέρα και η απόφαση που πήρατε την ίδια μέρα δεν είναι σύμφωνη με το νόμο. Αυτή η απόφασή σας δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα στις 22 Μαΐου. Εφόσον δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου, η απόφαση θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 22 Μαΐου. Εσείς, θέσατε σε ισχύ την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 21 Μαΐου, κατά παράβαση του νόμου που τέθηκε σε ισχύ. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί».

    (ΑΚ)

    [08] Αρικλί: «Να λάβει απόφαση στήριξης της πολιτικής των δύο κρατών η βουλή»

    Η Diyalog (29.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος του ιδρύματος «εθνικού αγώνα» και μέλη του διοικητικού συμβουλίου επισκέφθηκαν το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και συναντήθηκαν με τον πρόεδρό του, Ερχάν Αρικλί.

    Τα μέλη του ιδρύματος ενημέρωσαν τον Αρικλί ότι η οργάνωσή τους δραστηριοποιείται και πάλι από τις 6 Μαΐου με στόχο να υποστηρίξει την «εθνική πολιτική στο Κυπριακό, την εθνική συνείδηση και τις εθνικές αξίες».

    Αναφέροντας ότι η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στον ΟΗΕ προς υποστήριξη του κατοχικού καθεστώτος αποτέλεσε «ορόσημο για τον τουρκικό λαό της Κύπρου», η αντιπροσωπεία δια στόματος του προέδρου της, Αζίζ Γκιουλμπαχάρ είπε ότι είναι σημαντικό η «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος να λάβει αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο και εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και να διοργανωθεί μια εκδήλωση που θα συγκεντρώσει τους Τουρκοκύπριους της διασποράς.

    Από την πλευρά του, ο Αρικλί δήλωσε ότι οι απόψεις του ιδρύματος συνάδουν με τις απόψεις του YDP και πρόσθεσε ότι επιθυμούν και οι ίδιοι να δοθεί στήριξη στην πολιτική των δύο κρατών με μια απόφαση από τη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

    Μάλιστα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή, θα πρέπει να γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα σε αυτό το θέμα και είπε ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία στην «κυβέρνηση».

    (ΙΣ)

    [09] Στο Αμμάν το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο

    H K?br?s (28.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ) επισκέφθηκε το Αμμάν της Ιορδανία και παραβρέθηκε στις δραστηριότητες του Ισλαμικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΤΤΟ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τουργκάι Ντενίζ συμμετείχε στο «Φόρουμ Ψηφιακής Οικονομίας» που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιορδανίας υπό την αιγίδα του Βασιλιά της χώρας Abdullah Ibn Al Hussein II.

    Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ισλαμικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης στην οποία συμμετείχε το ΚΤΤΟ, εγκρίθηκαν επίσης τα νέα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Διαπίστευσης του Ισλαμικού Επιμελητηρίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του KTTO, Μουσταφά Έργκιουβεν ήταν μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ανώτατου Συμβουλίου Διαπίστευσης.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την 3η συνεδρίασή του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Αμμάν.

    Ο Ντενίζ συνοδευόταν στο Αμμάν από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιουκσέλ Ακάι, τη Γενική Γραμματέα Αϊσούν Ονέτ Ιλερί και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Μουσταφά Έργκιουβέν.

    (ΓΜ)

    [10] «Ημέρα ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν

    Η K?br?s (29.05.24) γράφει ότι διοργανώνεται «Ημέρα ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν υπό το συντονισμό του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Βιβλίου του Τουρκικού Κόσμου και θα περιλαμβάνει τουρκοκυπριακή ποίηση και μουσική.

    Ο Μουσταφά Τοζακί (σκιτσογράφος και μουσικός), ο Δρ. Τσαγίν Ζορτ (διευθυντής τους γραφείου του Τουρκοκύπριου ηγέτη και συγγραφέας) και ο Χαλίλ Σιαχκίν (υπάλληλος του λεγόμενου τμήματος πολιτισμού και μουσικός) επισκέφθηκαν τη λεγόμενη διευθύντρια του «τμήματος πολιτισμού» πριν την αναχώρησή τους για το Αζερμπαϊτζάν και την ενημέρωσαν για τα τραγούδια που θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση.

    (ΙΣ)

    [11] Αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου η δίκη του Ali Kismir

    Η Yeni Duzen (29.05.24) γράφει ότι η δίκη εναντίον του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και προέδρου της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n Sen), Αλί Κισμίρ (Ali Kismir) αναβλήθηκε εκ νέου για τις 27 Σεπτεμβρίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του «τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων» (ΤΑΚ), ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «δικηγορικού συλλόγου» Χασάν Εσένταγλί, ανακοίνωσε την νέα αναβολή στη δίκη του Κισμίρ.

    Ο Αλί Κισμίρ, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών στο πλαίσιο της αγωγής που κατέθεσε το «γραφείο του γενικού εισαγγελέα» στα κατεχόμενα, εξαιτίας άρθρου που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση ΣΕΑ Τουρκίας

    Η Aksam (28.05.24, aksam.com.tr/) γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑ) ανέφερε ότι θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του το PKK/KCK-PYD/YPG, το οποίο έχει μετατρέψει τα εδάφη που σφετερίστηκε στο Ιράκ και τη Συρία σε «φωλιά τρομοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από χθεσινή συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΣΕΑ υπογραμμίζει επίσης ότι είναι κρίσιμο να αυξηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την Παλαιστίνη.

    Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, αναφέρονται και τα εξής:

    «Τονίστηκε ότι το PKK/KCK-PYD/YPG, το οποίο έχει μετατρέψει τα εδάφη που σφετερίστηκε στο Ιράκ και τη Συρία σε φωλιά της τρομοκρατίας, και η υποστήριξη που του παρέχεται θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή μας και ότι δεν θα δοθεί καμία ευκαιρία σε κανένα τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει την εθνική μας ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ΣΕΑ ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται «με αποφασιστικότητα και επιτυχία» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά κάθε είδους απειλών και κινδύνων για την εθνική ενότητα, την αλληλεγγύη και την επιβίωση της Τουρκίας, ιδίως κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH».

    Στη δήλωση, τονίζεται ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με το Ιράκ θα προχωρήσει περαιτέρω με την επέκταση της συμβατικής βάσης μεταξύ των χωρών και επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόοδος που θα επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες για ανάπτυξη της περιοχής.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των κύκλων που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης οι πρακτικές που αποσκοπούν στην καταστολή των φωνών που υψώνονται σε όλο τον κόσμο κατά του Ισραήλ για να θέσει τέλος στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς συνεχίζει τις σφαγές στη Γάζα αγνοώντας τις ευθύνες του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

    «Αναφέρθηκε ότι είναι κρίσιμο να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, παίρνοντας τη σωστή πλευρά της ιστορίας και να αυξηθούν οι προσπάθειες για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη σφαγή», σημειώνει η ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προκαλεί καθημερινώς επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα, και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης το συντομότερο δυνατό.

    Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα από κοινού με τις παράκτιες χώρες.

    «Υποστήριξη για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης»

    Στη δήλωση επιβεβαιώθηκε η ελπίδα της Τουρκίας ότι οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα οδηγήσουν σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την ειρήνη και επαναλήφθηκε η στήριξη της Άγκυρας σε όλες τις προσπάθειες καλής πίστης που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης.

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια νέα φάση στην ιστορία της ανθρωπότητας, ωστόσο επισημαίνεται ότι οι δυνατότητες στον τομέα αυτό θα φέρουν μαζί τους ορισμένες προκλήσεις και νέες απειλές στον τομέα του κυβερνοχώρου.

    Τέλος, «επισημάνθηκε η σημασία και η προτεραιότητα της Τουρκίας να προετοιμαστεί για τις επιστημονικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των μελετών τεχνητής νοημοσύνης και να αναπτύξει προηγμένες ικανότητες στον τομέα αυτό», αναφέρεται στη δήλωση.

    (ΑΚ)

    [02] Αρθρογράφος: «Οι εκλογές στις κουρδικές περιοχές της Συρίας θα οδηγήσουν σε κουρδικό κράτος»

    H Ηurriyet (29.05.24 hurriyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του αρθρογράφου Αμπνούλκαντιρ Σελβί με τίτλο «Το κρατικό παιχνίδι των ΗΠΑ για το ΡΚΚ» στο οποίο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στη δημιουργία μιας αυτόνομης διοίκησης του ΡΚΚ στη Συρία.

    Ο Σελβί υποστηρίζει ότι πρόκειται για σχέδιο του Βrett McGurk, συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο πρώτα θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη διοίκηση του ΡΚΚ και έπειτα ένα «τρομοκρατικό» κράτος στη Συρία.

    Ο Σελβί αναφέρει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα επιβίωσης για την Τουρκία γιατί είναι το πρώτο βήμα προς τη διάλυση της Συρίας και την ίδρυση κράτους για το ΡΚΚ.

    «Ο ΜcGurk», ισχυρίζεται ο Σελβί, «γνωρίζει ότι αν η κυβέρνηση Biden φύγει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα φύγει και ο ίδιος. Διότι παραιτήθηκε από τη θέση αυτή επί κυβέρνησης Τrump και διορίστηκε εκ νέου μετά την εκλογή του Βiden».

    Ο Σελβί συνεχίζει λέγοντας ότι ο ΜcGurk θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς «τα βλέμματα του κόσμου στράφηκαν στην Παλαιστίνη λόγω της σφαγής στη Γάζα και οι εξελίξεις στη Συρία έφυγαν από την ημερησία διάταξη».

    «Ωστόσο δεν έφυγαν από την ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ. Ο ΜcGurk θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία. Προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια ενός δεύτερου Ισραήλ στη Συρία και σχεδιάζει να το κάνει αυτό στις πλάτες της Συρίας και της Τουρκίας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

    «Το Ισραήλ θα βάλει στο μάτι την Ανατολία»

    Στη συνέχεια ο Σελβί αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις οποίες τονίζει ότι «η υπεράσπιση της Ανατολίας [ΣτΜ της Μικράς Ασίας] αρχίζει από τη Γάζα».

    Ο Σελβί ισχυρίζεται ότι αυτές οι δηλώσεις δε γίνονται τυχαία καθώς ο Έρντογαν προειδοποιεί ότι το Ισραήλ δε θα σταματήσει στη Γάζα και ότι «αργά ή γρήγορα θα βάλει στο μάτι την Ανατολία με την αυταπάτη της 'Γης της Επαγγελίας'».

    «Η Χαμάς αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα», υποστηρίζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

    Ο Σελβί υπενθυμίζει ότι το PKK ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τοπικές εκλογές στις 11 Ιουνίου στην περιοχή που ελέγχει στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η ημερομηνία αυτή είχε οριστεί προηγουμένως για τις 30 Μαΐου. Ωστόσο, αναβλήθηκαν για τις 11 Ιουνίου λόγω των αντιδράσεων.

    Οι εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στις περιοχές Τζαζίρα, Ντέιρ Εζ Ζορ, Ράκα, Τάμπκα, Ευφράτης, Μανμπίτζ και Σάχμπα του Αφρίν.

    Ο Σελβί υποστηρίζει το εξής: «Δεν πρόκειται για εκλογές όπως τις ξέρουμε. Εάν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές, η Συρία, ως κυρίαρχο κράτος, πρέπει να το ανακοινώσει. Μια τρομοκρατική οργάνωση ανακοινώνει ότι θα διεξάγει εκλογές σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά δεν υπάρχει έγκριση από το συριακό κράτος. Αύριο το ισλαμικό κράτος θα πάρει άλλη μια απόφαση στην περιοχή που ελέγχει. Έτσι, αρχίζει η διαδικασία της επίσημης αποσύνθεσης της Συρίας».

    Ο Σελβί αναφέρει ότι αυτό είναι αντίθετο με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015 για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται για ελεύθερες εκλογές επειδή θα ελέγχονται από το ΡΚΚ και επειδή η συμμετοχή θα γίνεται με ταυτότητες που εκδίδει η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία.

    Επιπλέον, ο Σελβί παραλληλίζει το ΡΚΚ με το ισλαμικό κράτος ισχυριζόμενος ότι και το ΡΚΚ επιθυμεί να διοικήσει ένα κομμάτι της Συρίας, όπως και το ισλαμικό κράτος.

    Καταλήγοντας, ο Σελβί απευθύνει έκκληση να μην επιτραπεί η ίδρυση αυτόνομης κουρδικής οντότητας που θα οδηγήσει σε «κράτος του ΡΚΚ».

    (ΓΜ)

    [03] Κιλιτσντάρογλου: «Αν ο Ντεμίρτας ήταν εκτός φυλακής θα είχαν τελειώσει οι τρομοκρατικές ενέργειες»

    Η διαδικτυακή Τ24 (28.05.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τον φυλακισμένο πρώην συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας και δήλωσε ότι «αν ο Ντεμίρτας ήταν εκτός φυλακής οι τρομοκρατικές ενέργειες θα είχαν τελειώσει».

    Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε τις φυλακές Αδριανούπολης και συναντήθηκε με τον Ντεμίρτας και τον Σελτσούκ Μιζρακλί, πρώην βουλευτή και δήμαρχο Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος επίσης εκτίει την ποινή του στην ίδια φυλακή.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους Ντεμίρτας και Μιζρακλί ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι συζήτησαν για την πολιτική στην Τουρκία και πρόσθεσε:

    «Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στους γείτονές μας. Μιλήσαμε για την παγκόσμια πολιτική. Μόλις ανέφερα ότι χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική γλώσσα και οι δύο πολύτιμοι πολιτικοί φίλοι μας το ανέφεραν αυτό. Η σημασία της πολιτικής των πολιτών υπέρ της ειρήνης, της ηρεμίας και της συνύπαρξης έχει ήδη τονιστεί. Επομένως, είχαμε μια συνάντηση και μια αξιολόγηση σε αυτό το πλαίσιο».

    «Δε βρίσκω σωστό να παραμείνει ο Ντεμίρτας στη φυλακή»

    Ο Κιλιτσντάρογλου συνέχισε λέγοντας τα εξής:

    «Φυσικά, δεν θέλω κανείς στην Τουρκία να φυλακίζεται εξαιτίας των απόψεών του. Σεβόμαστε τη σκέψη. Μπορεί να συμφωνούμε ή να μην συμφωνούμε με τις απόψεις τους, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα, αλλά είναι εξαιρετικά πολύτιμο για ένα άτομο να εκφράζει τις απόψεις του και αυτό είναι αναπόφευκτο στις δημοκρατίες, έτσι πρέπει να γίνεται. Εάν ο Ντεμίρτας ήταν έξω, ο δρόμος για την πολιτική των πολιτών θα άνοιγε πολύ πιο εύκολα και είμαι βέβαιος ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες θα τελείωναν. Ως εκ τούτου, δεν βρίσκω ποτέ σωστό να παραμείνει ο Ντεμίρτας στη φυλακή».

    «Δε θα υπάρχει εξομάλυνση όσο η Τουρκία δεν εκδημοκρατίζεται»

    Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε επίσης όσο η Τουρκία δεν εκδημοκρατίζεται, δεν θα υπάρξει εξομάλυνση.

    «Η βασική προϋπόθεση για την ομαλοποίηση είναι ο εκδημοκρατισμός και ο σεβασμός των ιδεών. Είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις του. Τότε θα υπάρξει και εξομάλυνση. Αλλά αν εξακολουθείτε να διατηρείτε την αυταρχική δομή και προσπαθείτε να ενισχύσετε αυτή την αυταρχική δομή, δεν θα υπάρξει εκδημοκρατισμός», είπε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [04] Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας επηρεάζουν και τα κατεχόμενα

    Το Ankara Anatolia (27.05.24 aa.com.tr) γράφει ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μοντέλου «Αιώνας της Εκπαίδευσης» στην Τουρκία, το οποίο εγκρίθηκε από τον Υπουργό Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, θα εφαρμοστεί σταδιακά από την προσχολική ηλικία, την 1η τάξη του δημοτικού σχολείου, την 5η τάξη του γυμνασίου και την 9η τάξη του λυκείου από τις 9 Σεπτεμβρίου 2024, όταν θα ξεκινήσει το σχολικό έτος 2024-2025.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΑ, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών, έγιναν απλοποιήσεις και επικαιροποίησεις στο περιεχόμενο των σπουδών.

    Έτσι, από το νέο πρόγραμμα σπουδών αφαιρέθηκε περιεχόμενο που δημιουργεί γνωστική επιβάρυνση στους μαθητές και απέχει πολύ από το να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

    Στο πρόγραμμα σπουδών γεωγραφίας, «η Τουρκία γινόταν αντιληπτή ως μια πατρίδα στο σύνολό της με την κυριαρχία της στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι στο πρόγραμμα ακολουθήθηκε μια προσέγγιση που εστιάζει στην Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο και βασίζεται στην ερμηνεία και εξήγηση του κόσμου από ιστορική, πολιτική, νομική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη.

    «Οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και γεωπολιτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την ΤΔΒΚ και άλλα τουρκικά κράτη της περιοχής συζητήθηκαν εκτενέστερα», σημειώνει το ΑΑ.

    Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στις έρευνες της χώρας για υδρογονάνθρακες (ενέργεια) στη «Γαλάζια Πατρίδα», στα γεωγραφικά και νομικά δικαιώματα στις θάλασσες, στο μελλοντικό καθεστώς των εθνικών και διεθνών υδάτων και στη σημασία τους για τη χώρα.

    Από πλευράς γεωπολιτικής, τονίστηκε η σημασία των θαλασσών και του εθνικού εναέριου χώρου για την Τουρκία, τον τουρκικό κόσμο, τα περιφερειακά κράτη και άλλα κράτη του κόσμου.

    Το «Παλαιστινιακό Ζήτημα» περιλαμβάνεται επίσης στο νέο πρόγραμμα σπουδών.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 30 May 2024 - 11:22:50 UTC