Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-14)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στην Ουάσιγκτον για ενημέρωση του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο
  • [02] Ερχεται αρχές Ιουνίου ο Χαν Σουνγκ Τζου
  • [03] ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΙΜΕ" Ο Χόλμπρουκ παραλληλίζει τη Βοσνία με την Κύπρο, που φέρνει ως παράδειγμα διχοτόμησης
  • [04] Κληρίδης: Πολύ ικανοποιητικό το απότελεσμα στις Βρυξέλλες, Κασουλίδης: Υπερπηδήθηκαν τα προβλήματα
  • [05] Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταγγέλει σε διεθνή βήματα την πώληση του ναού της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας
  • [06] Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου
  • [07] Η κοινή θέση των "15"
  • [08] Παρέμβαση ΥΠΕΞ
  • [09] Παρέμβαση - Επιτρόποι
  • [10] Παρέμβαση Ιταλίδας Προέδρου

  • [01] Σύσκεψη στην Ουάσιγκτον για ενημέρωση του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο

    Ουάσιγκτον, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Σύσκεψη με στόχο την ενημέρωση του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κέννεθ Μπριλ, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον.

    Η σύσκεψη που είχε τη μορφή ενημερωτικού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Μεριντιέν. Το κέντρο αυτό είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που στόχος του είναι η προώθηση διεθνούς κατανόησης μέσω της ανταλλαγής προσώπων, ιδεών και τέχνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω κέντρο χρησιμοποιείται συχνά τον τελευταίο καιρό για τέτοιου είδους ενημερωτικά σεμινάρια.

    Στο σεμινάριο για τον κ. Μπριλ συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Διεθνούς Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο σεμινάριο που διήρκεσε από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν πέντε εισηγήσεις καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Από ελληνικής πλευράς εισήγηση με θέμα την εσωτερική πολιτική υπέβαλε ο καθηγητής Βαγγέλης Κοφουδάκης. Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Τ/Κ καθηγητής από τον Καναδά Τοζούν Μπαχτσαλί.

    Οσον αφορά τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού εισηγήσεις υπέβαλαν ο Ελληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής και ο Διευθυντής του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν Σόμπρι Σαϊάρι.

    Επίσης για το θέμα της ευρωπαϊκής διάστασης της Κύπρου εισήγηση υπέβαλε το στέλεχος της αγγλικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Ουίλιαμ Σάτκοτ.

    Για άλλα επιμέρους θέματα που αφορούν την οικονομία, τον πολιτισμό κλπ τοποθετήθηκαν οι Σούμαν Μέχρα από τη Διεθνή Τράπεζα, Τζόζεφ Γκράχαμ από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Μπόουμαν Μίλλερ και Κένταλ Μάιερς από το Διπλωματικό Ινστιτούτο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πολίτης Αχιλλέας Παπαευθυμίου.

    Το σεμινάριο ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και είχε ως στόχο την όσο το δυνατόν πολύπλευρη ενημέρωση του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ερχεται αρχές Ιουνίου ο Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε χθεσινή είδηση του ΚΥΠΕ ότι ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Νοτιοκορεάτης Χαν Σουνγκ Τζου, θα επισκεφθεί την Κύπρο αρχές Ιουνίου.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, έλαβε την πληροφορία αυτή σήμερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο Βαλτεμάρ Ροκοζέβσκι, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΙΜΕ" Ο Χόλμπρουκ παραλληλίζει τη Βοσνία με την Κύπρο, που φέρνει ως παράδειγμα διχοτόμησης

    Λευκωσία, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείας προετοιμάζουν νέα πρωτοβουλία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έρχεται με άρθρο του να αναγνωρίσει στην ουσία την ντε φάκτο διχοτόμηση που δημιούργησε στην Κύπρο ο τουρκικός κατοχικός στρατός.

    Μάλιστα προχωρεί κι ένα βήμα πιο πέρα παρομοιάζοντας την κατάσταση στην Κύπρο με τη Νότιο και Βόρειο Κορέα, δύο χωριστά κράτη που αναγνωρίζονται διεθνώς, σε αντίθεση με την Κύπρο που αναγνωρίζεται διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Χόλμπρουκ εκφράζει τις θέσεις αυτές σε άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού "TIME" με θέμα την κατάσταση στη Βοσνία και τις πιθανότητες επιτυχίας της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ντέιτον, που ο ίδιος πέτυχε, και η οποία, όπως αναφέρει, αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο για τη διχοτόμηση.

    Ο τέως ΥΦΕΞ των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα ότι δεν αναμενόταν η εφαρμογή του στρατιωτικού μέρους της συμφωνίας του Ντέιτον, σχεδόν χωρίς απώλεια ζωών. Ομως, τονίζει, είναι ακόμη νωρίς για να δώσουμε στους εαυτούς μας συγχαρητήρια. "Αλλες διχοτομημένες χώρες - η Κορέα και η Κύπρος για παράδειγμα - αποτελούν μαρτυρίες ότι οι προσωρινές γραμμές κατάπαυσης του πυρός μετατρέπονται σε μόνιμες διαχωριστικές γραμμές", συμπληρώνει.

    Σε άλλο σημείο ο κύριος αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέιτον αναφέρεται στις τρεις πιθανές εξελίξεις στη Βοσνία, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Η πρώτη, αναφέρει, είναι η επιστροφή στον πόλεμο και η δεύτερη η εφαρμογή των συμφωνιών που δημιουργεί, στα χαρτιά, ένα ενωμένο κράτος με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση.

    Οσον αφορά την τρίτη πιθανότητα, ο κ. Χόλμπρουκ χρησιμοποεί και πάλι την Κύπρο και την Ν. και Β. Κορέα ως παραδείγματα. Οπως γράφει, μπορεί να υπάρξει στρατιωτική εκεχειρία όπου οι διαχωριστική γραμμή μεταξύ των οντοτήτων εξελίσσεται σε μόνιμη διχοτόμηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική κυβέρνηση. "Με άλλα λόγια, διχοτόμηση - κάτι παρόμοιο με το στάτους της Κύπρου ή των δύο Κορέων", συμπληρώνει.

    Ο πρώην ΥΦΕΞ δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις αμερικανικές προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και τις επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών επισήμων ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής που προβλέπουν τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ωστόσο, ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρει στο άρθρο του ότι θεωρεί απομακρυσμένη την πιθανότητα να ξεσπάσει και πάλι πόλεμος.

    Παράληλα, σημειώνει ότι ενώ βραχυπρόθεσμα η διχοτόμηση παρουσιάζεται καλύτερη από την επανέναρξη πολέμου αυτή δε θα ήταν δίκαιη.

    Η βρετανική εφημερίδα "The Guardian", στη χθεσινή της έκδοση, αναφέρεται στο άρθρο του κ. Χόλμπρουκ στο περιοδικό "ΤΙΜΕ", σημειώνοντας την επικριτική στάση του πρώην Αμερικανού ΥΦΕΞ έναντι των Ευρωπαίων για αποτυχία στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Αναφέρει επίσης και το σημείο όπου ο κ. Χόλμπρουκ προειδοποιεί ότι η Βοσνία ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια Κύπρο ή Κορέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης: Πολύ ικανοποιητικό το απότελεσμα στις Βρυξέλλες, Κασουλίδης: Υπερπηδήθηκαν τα προβλήματα

    Λευκωσία, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θεωρεί "πολύ ικανοποιητικό" το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου, που συνέρχεται σήμερα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχηαλίδης ενημέρωσε χθες γενικά τον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με την απόφαση για το Συμβούλιο Σύνδεσης. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενώπιόν του το πλήρες κείμενο και επομένως δεν μπορεί να το σχολιάσει εκτενώς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Φλωρεντία της Ιταλίας, μέσα στον Ιούνιο, όπου ο ίδιος μαζί με αντιπροσώπους άλλων χωρών που υπέβαλαν αίτηση θα πληροφορηθούν για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί έχουν υπερπηδηθεί, όσον αφορά το διακήρυξη των "15". Ηταν μια ασφαλής πρόβλεψη, παρατήρησε, γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

    Προτού φθάσει ένα θέμα σε οριστική κατάληξη, είπε ο Εκπρόσωπος, γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων, και έτσι έγινε και αυτή τη φορά, πράγμα που διεψεύδει τους φόβους όλων εκείνων οι οποίοι θεώρησαν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική τίθεται εν αμφιβόλω λόγω διαφόρων δυσκολιών.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης χαρακτηριστικά στην "πανοπλία" της Ελλάδας υπάρχουν αρκετά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευτυχή κατάληξη.

    Ο κ. Κασουλίδης, που απαντούσε σειρά ερωτήσεων, είπε ότι και χωρίς την Ελλάδα, η προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ θα ήταν και πάλιν επίπονη και επίμονη. Παράλληλα παρατήρησε ότι η ύπαρξη της Ελλάδας στους κόλπους της ΕΕ και η υποστήριξή της προς την Κύπρο ευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταγγέλει σε διεθνή βήματα την πώληση του ναού της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας

    Λευκωσία, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατάγγειλε διεθνώς την αρπαγή και βεβήλωση των ιερών ναών στα κατεχόμενα, με αφορμή δημοσίευμα Τ/κ εφημερίδας ότι προσφέρεται προς πώληση η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας στο κατεχόμενο Τριμίθι Κερύνειας.

    Η καταγγελία αυτή του Μακαριώτατου απευθύνεται, μεταξύ άλλων, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Πάπα της Ρώμης καθώς και συμβούλια εκκλησιών σε όλο τον κόσμο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόστομος καλεί επίσης τους αποδέκτες της καταγγελίας του να επέμβουν ώστε "να τεθεί τέρμα στις ανίερες αυτές πράξεις που προκαλούν βάναυσα όχι μόνο τα θρησκευτικά αισθήματα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου, αλλά και τη συνείδηση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου". (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΠΚ)

    [06] Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου

    Βρυξέλλες, 14/5/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο αφενός μεν τη σημαντική πρόοδο προσαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο και αφετέρου το γεγονός, ότι η Κύπρος θα είναι μαζί με τη Μάλτα οι πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή "οικογένεια" από το σύνολο των υποψηφίων. Η κοινή θέση των "15" και οι παρεμβάσεις τόσο στο Συμβούλιο όσο και στη διεθνή συνέντευξη Τύπου της ιταλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν πλήρως την προαναφερόμενη διαπίστωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης που προήδρευσε της σημερινής συνεδρίασης, χαρακτήρισε "ιστορική" τη σημερινή ημέρα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Στη δημιουργία του άριστου κλίματος συνετέλεσε αποφασιστικά η χθεσινή υποχώρηση των 14 εταίρων, οι οποίοι αποσύνδεσαν τις αποφάσεις της 6ης Μαρτίου 1995 αναφορικά με την τελωνειακή ένωση μεταξύ Κοινότητας-Τουρκίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά της και η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε μία πολιτική χειρονομια "καλής θελήσης" προς τους εταίρους επιτρέποντας την παραπομπή του προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθέτησής του.

    [07] Η κοινή θέση των "15"

    Τα βασικά σημεία της κοινής θέσης των "15" που παρουσίασε στη συνεδρίαση η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ιταλίδα Υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι, εκτός από την αποσύνδεση των αποφάσεων της 6ης Μαρτίου 1995, επισημαίνουν ότι: Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου θα αρχίσουν 6 μήνες μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Η πρόσκληση του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη στα Ευρωπαϊκή Συμβούλια των Καννών, της Μαδρίτης καθώς και της Φλωρεντίας, τον προσεχή Ιούνιο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ένταξη της Κύπρου.

    Εκτιμάται ιδιαίτερα η "ενεργός συμμετοχή" της Κύπρου και ο ειδικός ρόλος που έπαιξε με την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους, στην ενίσχυση των σχέσεων της Κοινότητας με τις άλλες χώρς της Μεσογείου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Βαρκελώνης για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Ο δομημένος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (υπουργικές συναντήσεις, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες), που εντάσσεται στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας, εξελίχθηκε τους τελευταίους 12 μήνες (ισπανική και ιταλική προεδρία) ιδιαίτερα ικανοποιητικά, δεδομένου ότι τηρήθηκε στο ακέραιο το πρόγραμμα εργασίας.

    Χαιρετίζεται η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε για τη συμμετοχή της Κύπρου στα κοινοτικά προγράμματα (Σωκράτης, Λεονάρτι και Νεολαία), ενώ ήδη αρχίζουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη συμμετοχή στα προγράμματα "MEDIA II", πολιτιστικά, έρευνας-τεχνολογίας και ενέργειας.

    Στο εμπορικό σκέλος εκδράζεται η ικανοποίηση για τη συνεχή ανάπτυξη των συναλλαγών. Οπως τονίζεται η Κοινότητα είναι ο πρώτος "πελάτης" της Κύπρου ενώ από την πλευρά της η Κύπρος αντισταθμίζει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο από την σημαντική αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων τουριστών.

    Υπογραμμίζονται οι σημαντικές προσπάθειες εναρμόνισης με το κοινοτικοί κεκτημένο που καταβάλλει η Κύπρος, ενώ καλείται η κυβέρνηση της Λευκωσίας να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές ενόψει της ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου της Τελωνειακής Ενωσης το 1997.

    Στο χρηματοδοτικό τομέα υπογραμμίζεται ότι το 4ο πρωτόκολο (72 εκ. ECU) θα βοηθήσει την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και την προσαρμογή της ενόψει της ένταξης.

    Τονίζεται ότι η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της ευημερίας στο σύνολο του νησιού και πως τα πλεονεκτήματα (της ένταξης) πρέπει να γίνουν αντιληπτά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Χαρακτηρίζεται "απαράδεκτο"το σημερινό status quo στο πολιτικό πρόβλημα, ενώ τονίζεται ότι ενόψει της προοπτικής ένταξης η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να παραμείνει αδιάφορη στο πρόβλημα αυτό.

    [08] Παρέμβαση ΥΠΕΞ

    Στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει για την Κύπρο, γεγονός που μαρτυρεί, όπως είπε, τη βούληση των "15" για την υλοποίηση όλων των αποφάσεων ένταξης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε μια αναδρομή στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, οι οποίες τροχιοδρομούν την ενταξιακή πορεία.

    Αναφερόμενος στο 4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολο είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την υποχρέωση για πλήρη εφαρμογή των διατάξεών του, κάνονταςέτσι έμμεση αναφορά στη χρησιμοποίηση 12 εκ. ECU προς τους τουρκοκύπριους προκειμένου να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης κατέθεσε δύο μνημόνια της κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση. Στο πρώτο εκφράζονται ιδέες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του δομημένου διαλόγου ενώ με το δεύτερο μνημόνιο εισηγείται τη δημιουργία ενός μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την σωστή παρακολούθηση από κοινοτικής πλευράς της διαδικασίας εναρμόνισης.

    Αναφερόμενος στον πολιτικό τομέα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι επι 22 χρόνια συνεχίζεται η κατοχή τμήματος της Κύπρου επειδή δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την επίλυσή του, παρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του ΟΗΕ.

    Παρά την απογοήτευση αυτή, συνέχισε, μ'ενθαρρύνει το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε έκκληση προς στους εταίρους να παίξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ρόλο διότι η Κύπρος είναι υποψήφιο κράτος μέλος και το πρόβλημα είναι επιπλέον ευρωπαϊκό.

    Ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι τώρα παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλευτη.

    [09] Παρέμβαση - Επιτρόποι

    Ο αρμόδιος Ολλανδός επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ χαρακτήρισε το Συμβούλιο Σύνδεσης ιδιαίτερα θετικό διότι επαναλήφθηκε η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κύπρου.

    Το κύρος της Κύπρου και της Μάλτας είναι πολύ μεγαλύτερο από το γεωγραφικό τους μέγεθος, είπε προσθέτωντας ότι οι δύο χώρες έχουν πετύχει σοβαρή πρόοδο στη διαδικασία εναρμόνισης.

    Ιδιαίτερα για την Κύπρο σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή λόγω του πολιτικού προβλήματος, αλλά δήλωσε ότι τον ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση του. Υπογράμμισεεπίσης τις υποχρεώσεις που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφορικά με την Τ/κ πλευρά, ο Επιτροπος υποστήριξε ότι από πλευράς της Κομισιόν καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να πεισθεί για τα οφέλη της ένταξης.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Επιτροπή ετοιμάζει ενημερωτικά έγγραφα για τα οφέλη αυτά και στην τουρκική γλώσσα προκειμένου να τα διανείμει στον Τ/κ πληθυσμό.

    [10] Παρέμβαση Ιταλίδας Προέδρου

    Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Σουζάνα Ανιέλι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Κύπρος και η Μάλτα προηγούνται των υποψηφίων χωρών και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη.

    Αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από τις υπόλοιπες και επιπλέον διότι η Ευρώπη πρέπει να έχει το βλέμμα της στραμμένο και στη Μεσόγειο.

    Αναφορικά με το πολιτικό πρόβλημα η κ. Ανιέλι εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα δεν θα μιλάμε για κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αλλά για μία ενιαία Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:35:04