Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kypriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-15)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μιχαηλίδης - δηλώσεις
  • [02] Μελετάται λήψη νομικών μέτρων κατά Βρετανού βουλευτή
  • [03] Διαμαρτυρία Κερυνειωτών για την εκκλησία στο Τριμίθι
  • [04] Ακόμη ένα θετικό βήμα στην πορεία ένταξης
  • [05] Κανένα προθεσμιακό κώλυμα στην υποβολή της αίτησης μας για ένταξη στην ΕΕ
  • [06] Παράδειγμα προς αποφυγή η διαίρεση της Κύπρου
  • [07] Πλήρη άγνοια δηλώνει ο Βρετανός βουλευτής για το θέμα της προσπάθειας πώλησης της εκκλησίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας
  • [08] Ενημερώθηκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πρόθεση των Τούρκων να θέσουν για πώληση την Παναγία της Χρυσοτριμιθιώτισσας Λευκωσία, 15 Μαίου, 1996

  • [01] Μιχαηλίδης - δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Συμβούλιο Σύνδεσης Κύπρου -Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του προς το ΡΙΚ από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σήμερα αποτελεί πλέον πεποίθηση και συνείδηση των Ευρωπαίων ότι η Κύπρος και η Μάλτα θα είναι οι πρώτες από τις υποψήφιες χώρες που θα περιληφθούν στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ολοι εκτιμούν ότι η Κύπρος είναι έτοιμη σ'όλους τους τομείς για ένταξη και η μόνη ανησυχία είναι το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

    Πρόσθεσε ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη συμμετοχής της ΕΕ μαζί με τα ΗΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με άξονα την πρωτοβουλία που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εκκλησίες - ΟΗΕ Η Κύπρος κατάγγειλε στα Η.Ε. τη νέα προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να προσφέρει προς πώληση την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας του κατεχόμενου χωριού Τριμίθι Κερύνειας.

    Σε επιστολή του προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε., Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους κάλεσε το διεθνή οργανισμό να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να παρεμποδίσει αυτή τη νέα ιεροσυλία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Μελετάται λήψη νομικών μέτρων κατά Βρετανού βουλευτή

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του Βρετανού Συντηρητικού Βουλευτή Σερ Ντάτλι Σμιθ, μελετά η κυβέρνηση, ο οποίος κατέχει παράνομα Ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι πίσω από την προσπάθεια πώλησης της εκκλησίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι στην επαρχία Κερύνειας κρύβεται ο Σερ Ντάτλι, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι και συγγενής του κτηματομεσίτη Ιαν Σμιθ, ο οποίος καταχώρησε την αγγελία σε Τ/κ εφημερίδα για πώληση της εκκλησίας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη του αυτή την πληροφορία. Ωστόσο είπε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σερ Ντάτλι Σμιθ χρησιμοποιεί παράνομα περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα, και παραβαίνει τους κανόνες δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων", είπε.

    Πρόσθεσε ότι είναι μια περίπτωση την οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει και "μελετάται από τις Νομικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας η πιθανότητα λήψης νομικών μέτρων".

    Το θέμα, συνέχισε, γίνεται σε συνεργασία του ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει μαρτυρία ότι ο εν λόγω Βρετανός βουλευτής κατέχει σπίτι το οποίο ανήκει σε συγκεκριμένο Ε/Κ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συνεχίζονται τα διαβήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την αγγελία για πώληση της εκκλησίας στα κατεχόμενα. Σχετικό διάβημα ήδη έκανε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκος Αγαθοκλέους. Σε παρόμοια διαβήματα προέβη και η Εκκλησία της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος απέστειλε προς διεθνείς οργανισμούς συγκεκριμένη διαμαρτυρία με όλα τα σχετικά που καταδεικνύουν την ιδιοκτησία της εκκλησίας αυτή στην Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Διαμαρτυρία Κερυνειωτών για την εκκλησία στο Τριμίθι

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας ενώνει τη φωνή της εναντίον της εξαγγελθείσας πώλησης της εκκλησίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι της επαρχίας Κερύνειας.

    Ταυτόχρονα ζητεί από τα Ηνωμένα Εθνη και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να επιβάλουν το δίκαιο και την τάξη" στην Κύπρο.

    Σε σημερινή ανακοίνωση η Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα και τονίζει ότι "αγανακτισμένοι βρισκόμαστε μάρτυρες σε ακόμα μια βδελυγμιαία πράξη καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας".

    Οι Κερυνειώτες αναφέρουν ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα "οφείλει να θέσει φραγμό στις εγκληματικές και απάνθρωπες ενέργειες της Τουρκίας που αποσκοπούν στην καταστροφή της ιστορικής αλήθειας".

    Παράλληλα, αναφέρουν ότι η κατοχή, η εκδίωξη των νομίμων κατοίκων των κατεχόμενων περιοχών, ο εποικισμός και η συνεχής καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, "αποτελούν προγραμματισμένες ενέργειες που εντάσσονται στον εκτουρκισμό των κατεχομένων εδαφών μας προς όφελος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Ακόμη ένα θετικό βήμα στην πορεία ένταξης

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Ακόμη ένα θετικό, σημαντικό βήμα στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση," χαρακτήρισε σήμερα το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει περάσει από ακόμα ένα "σταθμό της πορείας του τραίνου, που δεν έχει επιστροφή, για ένταξη στην Ενωση".

    Είπε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι το μόνο που ακούει σήμερα είναι η προσπάθεια ανεύρεσης αρνητικών στοιχείων μέσα από την εξέλιξη αυτή.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι τώρα προεκλογική εκστρατεία, και επέκρινε εκείνους τους οποίους "έδραξαν την ευκαιρία", όπως είπε, όταν παρουσιάστηκαν μερικές δυσκολίες, να φωνάξουν ότι ο δρόμος της Κύπρου προς την ΕΕ σχεδόν καταρρέει. Ομως "διέπρατταν μεγάλο λάθος", είπε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ απέφυγε να αναφέρει ποιές ιδέες υπάρχουν για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης απάντησε απεναντίας, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, είχε τονίσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς της ΕΕ για ενεργό ανάμιξη στις προσπάθειες, αλλά εκείνο το οποίο εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό συζήτηση εντός της Ενωσης, ήταν ο ακριβής τρόπος εμπλοκής.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, είχε αναφέρει ότι ο τρόπος αυτός βρισκόταν σε ένα στάδιο ωρίμανσης, και όχι μόνο συζήτησης, γιατί έχει να κάνει με τις δυσκολίες της ΕΕ να εξεύρει τους μηχανισμούς άσκησης κοινής εξωτερικής πολιτικής.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πιθανό, είναι για το λόγο αυτό που το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις και να μην επιτρέπεται στον κ. Βαν ντεν Μπρουκ να είναι πιο αποκαλυπτικός.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ευνοούσε ενεργότερη ανάμιξη του Κοινοτικού Επιτρόπου σ'αυτήν την προσπάθεια, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "ασφαλώς", ως υπεύθυνος για Εξωτερικές Υποθέσεις, αν αναμιγνύετο "θα ήταν κάτι το πολύ θετικό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι στην "πανοπλία" της η Ελλάδα διαθέτει, και θα διαθέτει μέχρι την ημέρα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αρκετά μέσα για να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ένταξη της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κανένα προθεσμιακό κώλυμα στην υποβολή της αίτησης μας για ένταξη στην ΕΕ

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κανένα απολύτως κώλυμα δεν υπάρχει για οποιαδήποτε χώρα να υποβάλει οποτεδήποτε αίτηση για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, έστω και αν υπεγράφη, ένα-δύο χρόνια προηγουμένως, συμφωνία τελωνειακής ένωσης.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εις απάντηση ισχυρισμού του ηγέτη του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν ήταν δύνατο να υποβληθεί η αίτηση ένταξης μας στην ΕΕ ταυτόχρονα ή περίπου τον ίδιο χρόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε εκφράσει αυτή την άποψη στο πλαίσιο τηλεοπτικής συζήτησης με τον πρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Γιαννάκη Μάτση.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξέτασε το θέμα και πρόσθεσε ότι ο τότε Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος είναι γνώστης των ευρωπαϊκών πραγμάτων, συμβούλευσε να γίνει η αίτηση τότε. Αν υπήρχε κώλυμα, συνέχισε, δεν θα προέβαινε στη συμβουλή, η οποία, δυστυχώς δεν εισακούσθη.

    Στην παρατήρηση ότι μιλά εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Εκπρόσωπος αρκέστηκε να απαντήσει ότι μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι υπάρχει μεγάλη αδικία στην κατανομή του εθνικού εισοδήματος στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι αν πάρουμε το 40% των φτωχοτέρων οικογενειών, βάσει της μεθόδου που ακολουθεί η Διεθνής Τράπεζα στη μέτρηση της κατανομής του εθνικού εισοδήματος, η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση, από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πλησιάζει την κατανομή του εισοδήματος της Γαλλίας, της Δανίας και της Ελβετίας. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    [06] Παράδειγμα προς αποφυγή η διαίρεση της Κύπρου

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η διαίρεση στην Κύπρο, επισήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρώην Αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με την οποία φαίνεται να αναγνωρίζει κατ' ουσία τη ντε φάκτο διχοτόμηση που δημιούργησε στην Κύπρο η τουρκική εισβολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ είχε υπόψη του τη συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία.

    Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι περάσαν 22 χρόνια και παραμένει η κατάσταση της διαίρεσης του νησιού. "Δεν σημαίνει όμως ότι αυτή είναι μόνιμη κατάσταση", είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Χόλμπρουκ ισχυρίζεται ότι με τη διαίρεση, το πρόβλημα της Κύπρου είναι λυμένο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    [07] Πλήρη άγνοια δηλώνει ο Βρετανός βουλευτής για το θέμα της προσπάθειας πώλησης της εκκλησίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας

    Λονδίνο, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ-Κυριάκος Τσιούπρας) -- Ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής Σερ Ντάντλι Σμιθ δήλωσε σήμερα πλήρη άγνοια σχετικά με το άτομο που ακούει στο όνομα Σμιθ και παρουσιάζεται ως πωλητής, μαζί με Τούρκο συνέταιρο, της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας της επαρχίας της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Σε δήλωση του στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, ο Βρετανός βουλευτής και βασικό στέλεχος των φίλων της λεγομένης "τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου", είπε ότι γνωρίζει κάποιον με το όνομα Σμιθ ο οποίος έχει εστιατόριο και κτηματομεσιτικό γραφείο στην Κερύνεια.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να πρόκειται για το ίδιο άτομο, ο Σερ Ντάντλι Σμιθ απάντησε ότι δε γνωρίζει, ενώ σε άλλα ερώτηση εάν πρόκειται για συγγενή του απάντησε αρνητικά. Οπως είπε τον κ. Σμιθ τον είδε μία φορά. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες φέρουν τον Βρετανό Συντηρητικό βουλευτή να κατέχει παράνομα σπίτι Ε/Κ στο Κάρμι της Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΤΣ/ΜΑ/ΚΠΚ)

    [08] Ενημερώθηκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πρόθεση των Τούρκων να θέσουν για πώληση την Παναγία της Χρυσοτριμιθιώτισσας

    Λευκωσία, 15/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η νέα προκλητική ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο να θέσουν για πώληση τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσοτριμιθιώτισσας περιήλθε σε γνώση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

    Σύμφωνα με σημερινό επίσημο ανακοινωθέν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκος Αγαθοκλέους, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Γκάλι αναφορικά με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να πωλήσουν το ναό που βρίσκεται πλησίον του κατεχομένου χωριού Τριμίθι.

    Ο κ. Αγαθοκλέους τονίζει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση από το 1974 έχει θέσει υπόψη του σειρά από ιερόσυλες πράξεις και βεβήλωση εκκλησιών και μοναστηριών που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Η νέα αυτή εξέλιξη, επισημαίνει ο Κύπριος διπλωμάτης, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της ύπαρξης ενός προμελετημένου σχεδίου από μέρους των τουρκικών δυνάμεων να αλλοιώσουν το δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων με την εισαγωγή χιλιάδων εποίκων από την Ανατολία και με την εξαφάνιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του γηγενούς Ε/Κ πληθυσμού στην περιοχή αυτή.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, καταλήγει, διαμαρτύρεται έντονα για την ιερόσυλη, καταδικαστέα αλλά και παράνομη αυτή πράξη και καλεί τα ΗΕ χωρίς καθυστέρηση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προς αποτροπή το γρηγορότερο της ενέργειας αυτής.

    Η εν λόγω επιστολή ζητήθηκε να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΠΚ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:35:05