Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-13

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 1996

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπερνς: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή την έξαρση των εξοπλισμών στην Κύπρο
  • [02] Ο Κληρίδης δεν αναμένει σχέδιο λύσης από τις ΗΠΑ
  • [03] Ποιοί προεδρεύουν των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ο Αναστασιάδης προήδρευσε έκτακτης συνεδρίας
  • [04] Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα
  • [05] Δεύτερη συνάντηση Γκάλι - Ντενκτάς
  • [06] O Nίκος Αναστασιάδης θα αναπληροί τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [07] Προς ψευδοκυβέρνηση "εθνικής ενότητας" στα κατεχόμενα
  • [08] Ετοιμόρροπη η εκκλησία στο κατεχόμενο Γεράνι

  • [01] Μπερνς: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή την έξαρση των εξοπλισμών στην Κύπρο

    Ουάσιγκτον, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) --Σχολιάζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από την έξαρση των εξοπλισμών στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή.

    "Αισθανόμαστε, πιστεύουμε, και αποτελεί θέση μας, το ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Κύπρου, και ασχολούμαστε με αυτό για πάρα πολύ καιρό, πάνω από 20 χρόνια, είπε συγκεκριμένα ο κ. Μπερνς.

    Και ο Τζον Κόρνμπλουμ, πρόσθεσε, το έχει καταστήσει αυτό σαφές, δημόσια. Είχε εκτενείς συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διένεξη. "Εχουμε," είπε "ειδικούς πρέσβεις, επίσης, που δουλεύουν σε αυτό, και έχουμε επίσης ένα πολύ ικανό πρέσβη στη Λευκωσία. Αποδίδουμε προσοχή σε αυτό το θέμα." Αναφερόμενος ξανά στα σενάρια πολέμου, ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα συμμερίζονται. "Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λογική αιτία για να ανεβάζουμε το διπλωματικό θερμόμετρο και να συζητούμε για παιγνίδια πολέμου και φόβους, καθώς και για ένα μέλλον διαμάχης. Στην πραγματικότητα επιθυμούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση προς την άλλη κατεύθυνση," κατέληξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ο Κληρίδης δεν αναμένει σχέδιο λύσης από τις ΗΠΑ

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υποβάλουν οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του Κυπριακού αφού έχουν ήδη δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις γι αυτό και διότι δε θεωρούν το χρόνο κατάλληλο.

    Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη χθεσινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν πήγε στις ΗΠΑ για να δεχτεί πιέσεις για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Οπως παρατήρησε, εξάλλου, δεν είναι η ώρα για την υποβολή σχεδίου, γιατί εάν σ'αυτό υπάρχουν στοιχεία που θα προκαλέσουν την αντίδραση της Ε/κ πλευράς αυτό θα επηρεάσει την ψήφο των ομογενών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν προβλέπει την ανάληψη πρωτοβουλίας μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Κλίντον θα ανταλλάξει απόψεις για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις προσπάθειες λύσης και είπε ότι θα υποβάλει στον Πρόεδρο Κλίντον εισήγηση για συνδυασμό των πρωτοβουλιών επίλυσης του προβλήματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι πραγματικοί μοχλοί πίεσης με στόχο τη λύση του Κυπριακού βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ κι όχι της ΕΕ.

    Τέλος, ανέφερε ότι δε βλέπει περιθώρια προώθησης της πρότασής του για αποστρατικοποίηση - γιατί ήδη την απέρριψε η Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τα Διοκητικά Συμβούλια των αμερικανικών εφημερίδων "Wall Street Journal" και "New York Times".

    Εξάλλου, αύριο θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Ποιοί προεδρεύουν των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ο Αναστασιάδης προήδρευσε έκτακτης συνεδρίας

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών ενέκρινε σήμερα το απόγευμα η Βουλή στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της.

    Η έκτακτη συνεδρία του νομοθετικού σήματος συνεκλήθη με βάση σχετικούς κανονισμούς αφού διεκόπη προηγουμένως η κανονική τακτική συνεδρία. Της έκτακτης συνεδρίας προήδρευσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξελέγη νωρίτερα ως ο βουλευτής που θα αναπληροί τον Πρόεδρο της Βουλής όταν απουσιάζει ή όταν κωλύεται. Ο κ.

    Αναστασιάδης ανακοίνωσε τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών παραμένει ο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ ενώ την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναλαμβάνει ο Αλέξης Γαλανός του ΔΗΚΟ.

    Την προεδρία της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διατηρεί ο Αβραάμ Αντωνίου του ΑΚΕΛ ενώ την προεδρία της Επιτροπής Νομικών αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Δημητρίου του ΔΗΣΥ.

    Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ορίσθηκε ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ, ενώ στις προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών και Αμυνας παρέμειναν οι Νίκος Κατσουρίδης του ΑΚΕΛ και Τάκης Χατζηδημητρίου της ΕΔΕΚ, αντίστοιχα.

    Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας θα είναι ο Χρίστος Μαυροκορδάτος του ΑΚΕΛ, της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας ο Δημήτρης Συλλούρης του ΔΗΣΥ, της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων παραμένει ο Νίκος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ και στην Επιτροπή Υγείας ο Ανδρέας Παρισινός του ΔΗΣΥ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου παραμένει ο Χρίστος Πουργουρίδης του ΔΗΣΥ, ενώ στην Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων παραμένει ο Αριστοφάνης Γεωργίου του ΑΚΕΛ.

    Την Επιτροπή Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η ΕΔΕΚ με Πρόεδρο το Δημήτρη Ηλιάδη. Στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών θα προεδρεύει ο Ανδρέας Χρίστου του ΑΚΕΛ, ενώ στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο Γιαννάκης Αγαπίου του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΠ/ΓΠ)

    [04] Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δεν θεωρεί αντισυνταγματικό το διορισμό άλλου βουλευτή, εκτός του πρεσβυτέρου, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής σε περίπτωση απουσίας του τελευταίου.

    Στη γνωμάτευσή του αναφορικά με το θέμα της αναπλήρωσης του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μαρκίδης τονίζει ότι το άρθρο 72.3 του Συντάγματος, δεν καθορίζει ρητά τη χρονική στιγμή κατά την οποία οι βουλευτές, αν θελήσουν, ασκούν την εξουσία τους να "αποφασίσωσιν άλλως". Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι ο πρεσβύτερος βουλευτής θα αναπληροί τον Πρόεδρο της Βουλής, εκτός αν οι βουλευτές πάρουν άλλη απόφαση.

    Ο κ. Μαρκίδης χαρακτηρίζει το άρθρο 72.3 του συντάγματος ως κανονιστικού χαρακτήρα και "επομένως, η εύλογη ερμηνεία του μπορεί να οδηγήσει στη θέση ότι και η τυχόν "άλλη απόφαση" των βουλευτών μπορεί να είναι γενικού χαρακτήρα".

    Επομένως, ο κ. Μαρκίδης δηλώνει ότι κλίνει υπέρ της απόψεως ότι η απάντηση στο υπό εξέταση ερώτημα πρέπει να είναι καταφατική.

    Ωστόσο, ο κ. Μαρκίδης επεσημαίνει ότι δεν "υπάρχει θεσμός, θέση ή αξίωμα Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής". Παράλληλα τονίζει ότι καταχρηστικά έγινε χρήση του όρου αυτού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

    Εξηγώντας, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ο βουλευτής που τυχόν θα καθορισθεί από τους βουλευτές για να εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής για αόριστο διάστημα, "θα ασκεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα, υπό τις ίδιες πάντοτε προϋποθέσεις, ως, εν απουσία τέτοιας αποφάσεως, ο πρεσβύτερος βουλευτής".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μαρκίδης αναφέρει ότι "για τον ίδιο λόγο, που ουδέποτε, μέχρι σήμερα, ο πρεσβύτερος βουλευτής ονομάσθηκε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής, ο βουλευτής που τυχόν θα καθορισθεί για να διαδραματίζει το ρόλο, διαδραματίζει ο πρεσβύτερος βουλευτής, δεν θα είναι και δεν μπορεί να αποκαλείται Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δεύτερη συνάντηση Γκάλι - Ντενκτάς

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στη δεύτερη συνάντηση που είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι στην Κωνσταντινούπολη γιατί αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Γκάλι στη Γενεύη την Τρίτη.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές στο παρελθόν.

    Ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει προκύψει οτιδήποτε από τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Γκάλι αφού, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του στο Κυπριακό, κατά τον Ντενκτάς.

    Είπε επίσης ότι κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη είχε συνάντηση μακράς διαρκείας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] O Nίκος Αναστασιάδης θα αναπληροί τον Πρόεδρο της Βουλής

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε κατά πλειοψηφία σήμερα το απόγευμα, όπως ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναπληροί τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος όταν απουσιάζει ή όταν κωλύεται.

    Η ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος ύστερα από έντονη συζήτηση αποφάσισε με τις ψήφους των 27 παρόντων βουλευτών του ΔΗΣΥ και του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως αναπληροί τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Αναστασιάδης.

    Εναντίον ψήφισαν οι 21 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών.

    Την πρόταση για εκλογή του κ. Αναστασιάδη στη θέση αυτή, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος. Στην πρότασή του υπήρχε επίσης πρόνοια, όπως στην περίπτωση εκείνη που απουσιάζει ή κωλύεται τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο βουλευτής που το Σώμα έχει επιλέξει για να τον αντικαθιστά, να προεδρεύει ο γηραιότερος και ούτω καθ'εξής, την οποία και πάλι η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία.

    Στην πρόταση του ΔΗΚΟ αντέδρασαν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει σαφώς για το θέμα αυτό και δε χρειάζεται η εκλογή άλλου βουλευτή.

    Η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα για το θέμα αυτό, με μόνη αποχή του Χρίστου Πουργουρίδη του ΔΗΣΥ, όπως το Σώμα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την άρση οποιοδήποτε αμφιβολιών για τη συνταγματικότητα της απόφασης.

    Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε επίσης ομόφωνα κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας όπως στη θέση του κοσμήτορα διορισθεί ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης και στις θέσεις των γραμματέων οι βουλευτές Λάρνακας, Θάσος Μιχαηλίδη του ΑΚΕΛ και Στέλιος Γερασίμου του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΠ/ΓΠ)

    [07] Προς ψευδοκυβέρνηση "εθνικής ενότητας" στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη συγκατάθεσή του για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης "εθνικής" ενότητας στα κατεχόμενα, έδωσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), γράφει ο Τ/κ Τύπος.

    Χθες, αντιπροσωπεία του ΡΤΚ υπό τον αρχηγό του κόμματος και λεγόμενο "αντιπρόεδρο" της ψευδοβουλής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχε συνάντηση με τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), εταίρου του στην υφιστάμενη ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού.

    Συζήτησαν τις επαφές που είχε το ΔΚ με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για σχηματισμό νέας, δεξιάς, ψευδοκυβέρνησης, καθώς και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων παράνομων "βουλευτικών εκλογών".

    Συμφώνησαν επίσης θέματα που αφορούν την επιβολή "φόρου προστιθέμενης αξίας" από την 1η Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες, ο αρχηγός του ΡΤΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετάσει την περίπτωση σχηματισμού "εθνικής" ψευδοκυβέρνησης, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΔΚ Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση του συνεταίρου του, λέγοντας ότι αυτός είναι "ένας καλός τρόπος για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε".

    Σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων "εκλογών", ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν γιατί δεν το επιτρέπει η οικονομία του ψευδοκράτους. Ο Ταλάτ δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, γιατί υπάρχουν δυσκολίες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Ετοιμόρροπη η εκκλησία στο κατεχόμενο Γεράνι

    Λευκωσία, 13/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" συνεχίζει να δημοσιεύει εντυπώσεις απεσταλμένου της στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας.

    Σε σημερινό ολοσέλιδο ρεπορτάζ δημοσιεύει τέσσερις έγχρωμες φωτογραφίες. Δύο απ'αυτές παρουσιάζουν την ετοιμόρροπη εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Γεράνι.

    Στη μια φωτογραφία είναι εμφανέστατες οι ρωγμές που παρουσιάζει η εκκλησία, ενώ στον τοίχο της φαίνεται πινακίδα που γράφει "Το παρόν κτίριο είναι επικίνδυνο".

    Γράφει ότι οι διαμένοντες στο κατεχόμενο χωριό καλούν το παράνομο καθεστώς να επισκευάσει ή να κατεδαφίσει την εκκλησία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 17 June 1996 - 19:51:10