Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-11

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>

Λευκωσία, 11 Ιουνίου 1996

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Στεφανόπουλος
  • [02] Εκθεση - δολοφονία
  • [03] Επαναφορά ψηφίσματος 550
  • [04] Τουρκική ένεση για αναζωογόνηση της οικονομίας του ψευδοκράτους
  • [05] Ομάδα εργασίας Τ/Κ για ένταξη στην ΕΕ
  • [06] Προς νέα ψευδοκυβέρνηση ΔΚ-ΚΕΕ;
  • [07] Παραλύει το ψευδοκράτος από απεργία
  • [08] Κληρίδης - Γκάλι τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους για απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [09] Ο Πρόεδρος ζητεί ουσιαστική απαγκίστρωση
  • [10] Θέμα αγνοουμένων
  • [11] Κυπριακό

  • [01] Κυπριακό - Στεφανόπουλος

    Στο Κυπριακό και τις ελλαδοτουρκικές διαφορές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε μιαν έντονα πολιτική αντιφώνησή του προς το Γερμανό ομόλογό του Ρόμαν Χέρτζοκ, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινού δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του ο Γερμανός Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος τόνισε ότι επιβάλλεται να αγωνιζόμαστε εναντίον κάθε απόπειρας αναβίωσης επεκτατικών επιδιώξεων και βλέψεων και οφείλουμε να καταδικάζουμε τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας στις διακρατικές σχέσεις, καθώς και στις προσπάθειες αλλαγής των συνόρων που στοίχισαν ποταμούς αίματος στους λαούς της Ευρώπης.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφανόπουλος υπέδειξε ότι το ίδιο καταδικαστέα είναι και η συνεχιζόμενη αυθαιρεσία σε βάρος της Κύπρου, με την κατοχή μέρους του εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών - που είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με προοπτική πλήρους ένταξης.

    Καταλήγοντας, ο Πρόδρος Σταφανόπουλος υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει και μπορεί να τερματιστεί γιατί η "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία, όπως είπε, αποτελελεί απαράδεκτο αναχρονισμό, όταν παντού καταρρέουν τα διαχωριστικά τείχη.

    [02] Εκθεση - δολοφονία

    Με δόλο εξ ενέδρας από τον Τουρκοκύπριο στρατιώτη με τον οποίο συνομιλούσε δολοφονήθηκε στη νεκρή ζώνη ο εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή.

    Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έχει ήδη διαβιβαστεί.

    Η έκθεση σημειώνει το γεγονός ότι οι Τούρκοι πυροβόλησαν τρεις φορές και εμπόδισαν για 25 λεπτά τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ να παραλάβουν τον τραυματισμένο εθνοφρουρό. Εξάλλου, επισημαίνει ότι όταν τον παρέλαβαν είχε ακόμη βραδύ σφυγμό.

    Στο μεταξύ, Τούρκοι διπλωμάτες στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού αξίωσαν όπως απαλειφθεί από την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο καταλογισμός ευθυνών στην τουρκική πλευρά, τόσο για τη δολοφονία του εθνοφρουρού όσο και για την παρεμπόδιση της μεταφοράς του στο Νοσοκομείο.

    Οπως μεταδίδεται, τους Τούρκους ενόχλησε το γεγονός ότι η έκθεση ζητά να κινηθεί ποινική διαδικασία και να διωχθούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι.

    Μέχρι αργά χθες βράδυ, προστίθεται, οι Τούρκοι διπλωμάτες συζητούσαν με μέλη της Γραμματείας των ΗΕ πιθανές τροποποιήσεις στο σχέδιο του κειμένου.

    Η έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα χωρίς, όμως, ουσιαστικές τροποποιήσεις.

    [03] Επαναφορά ψηφίσματος 550

    Την υπόσχεση ότι θα επαναφέρει το ψήφισμα 550, με σκοπό την επαναφορά του, έδωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, Μάντελεϊν Ολμπραϊτ. Η κ. Ολμπραϊτ έδωσε τη διαβεβαίωση σε χθεσινή συνάντηση που είχε με το βουλευτή Ρόμπερτ Μενέντεζ και στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Το ψήφισμα προβλέπει παράδοση της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και προώθηση μέτρων με σκοπό την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Τουρκική ένεση για αναζωογόνηση της οικονομίας του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Πρωτόκολλο" συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, υγείας, εκπαίδευσης, των χρηματοδοτήσεων, νεολαίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και της υδατικής πολιτικής, υπέγραψαν χθες η Τουρκία και το ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το "πρωτόκολλο" υπεγράφη στη διάρκεια της επίσκεψης στα κατεχόμενα της Υπουργού Προεδρίας, Υπεύθυνης για Κυπριακές Υποθέσεις της Τουρκίας, Αϊφέρ Γιλμάζ και αφορά ρυθμίσεις στους τομείς όπου υπήρξε ομοφωνία.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Χακί Ατούν χαρακτήρισε την επίσκεψη της κ. Γιμάζ ως μίαν ακόμη απόδειξη ότι πάντα η Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους.

    Από την πλευρά του, ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι τον διαβεβαίωσαν πως η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί και που σκοπεύει, όπως ισχυρίστηκε, στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί.

    Η υπό την κ. Γιλμάζ πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία επέστρεψε χθες στην Αγκυρα.

    Την υπογραφή του "πρωτοκόλλου" προβάλλουν πρωτοσέλιδα όλες οι Τ/κ εφημερίδες, δίνοντας έμφαση στη διακηρυγμένη υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Ομάδα εργασίας Τ/Κ για ένταξη στην ΕΕ

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ομάδα εργασίας Τουρκοκυπρίων συστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, για να προωθήσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει ο Τ/κ Τύπος.

    Στόχος της ομάδας, την οποία απαρτίζουν Τ/Κ οι οποίοι διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Προς νέα ψευδοκυβέρνηση ΔΚ-ΚΕΕ;

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κυοφορούμενη συνεργασία μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πιθανό να οδηγήσει σε νέα ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού στα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" τα αρμόδια όργανα του ΔΚ εξουσιοδότησαν εν λευκώ τον αρχηγό τους, Σερντάρ Ντενκτάς, να διαπραγματευτεί με τον αρχηγό του ΚΕΕ Ντερβίς Ερογλου το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού.

    Οπως υποστηρίζουν, η συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) οδηγείται σε αδιέξοδο, από τις πολλές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των σημερινών εταίρων.

    Προστίθεται ότι τα στελέχη του ΔΚ έχουν διιστάμενες απόψεις ως προς το άτομο που θα αναλάβει την ψευδοπρωθυπουργία.

    Η παρούσα σύνθεση της ψευδοβουλής είναι: ΔΚ 16 "έδρες", ΚΕΕ 15, ΡΤΚ 13, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης 5 και Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης μία "έδρα". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Παραλύει το ψευδοκράτος από απεργία

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Παραλύει σήμερα η ζωή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, λόγω γενικής απεργίας στην οποία κατέρχονται τρεις, περίπου, χιλιάδες λεγόμενοι "δημόσιοι υπάλληλοι". Οι απεργοί, γράφει ο Τ/κ Τύπος, είναι μέλη της συντεχνίας "ΚΤΑΜS" και διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή αναδρομικών μισθών και τη μονιμοποίηση των εκτάκτων.
    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Γκάλι τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους για απευθείας διαπραγματεύσεις

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό πριν από την εξεύρεση κοινού εδάφους, διαπίστωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εξέτασαν την παρούσαν κατάσταση του Κυπριακού και προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα των αγνοουμένων.

    Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε προς τον κ. Γκάλι έγγραφο με σημεία προς συζήτηση.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της δολοφονίας του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή στη νεκρή ζώνη ο οποίος, όπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αν και ήταν άοπλος εντούτοις πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. "Ανταλλάξαμε απόψεις για τα διάφορα μέτρα τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε για να αποφευχθούν αυτά τα επεισόδια στο μέλλον", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, μετά που εξήγησα τις θέσεις της Ε/κ πλευράς πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, όπως το θέμα της ασφάλειας και άλλα, ότι θα πρέπει να εργαστούμε για τη εξεύρεση κοινού εδάφους ώστε να μπορούμε το συντομότερο δυνατό, να αρχίσουμε απευθείας διαπραγματεύσεις." Σε δήλωσή του, ο Γ.Γ. χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη "πολύ εποικοδομητική". Είχα την ευκαιρία, είπε, να παρουσιάσω στον Πρόεδρο Κληρίδη το Χαν Σουγκ Τζου, το νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο το τέλος Ιουνίου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Γκάλι αναφέρθηκε στην αναζήτηση κοινού εδάφους για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. "Συζητήσαμε διάφορες ιδέες και θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση μέχρι να συμφωνήσουμε πάνω στο κοινό έδαφος με το άλλο μέρος (την Τ/κ πλευρά) ώστε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσσεις," είπε ο Γ.Γ.

    του ΟΗΕ. "Για το σκοπό αυτό, ο Δρ. Χαν και ο Γκουστάβ Φεϊσέλ, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Γ.Γ., "θα συνεχίσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μέχρι την εξεύρεση κοινού εδάφους", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πόσο χρόνο θα πάρει η εξεύρεση κοινού εδάφους, ο κ. Μπούτρος-Γκάλι απάντησε "ας είμαστε αισιόδοξοι και να ευελπιστούμε ότι όσο το συντομότερο βρούμε κοινό έδαφος, τόσο το καλύτερο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι συζητήθηκαν διάφορες ιδέες τις οποίες ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει γιατί, όπως είπε, δεν είναι σίγουρος αν θα είναι αποδεκτές και από τα δύο μέρη. Ωστόσο είπε ότι ο "επόμενος στόχος θα είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια βασική ιδέα, και με βάση αυτή την ιδέα να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις απευθείας συνομιλίες".

    Ο κ. Μπούτρος-Γκάλι χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Εθνη "πολύ ευέλικτα" και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για ένα από τις δεκάδες των θεμάτων που συζητήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια. Μπορεί να εξευρεθεί συμφωνία για όλες τις πτυχές, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ καλό, ή μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μια πτυχή, κάτι το οποίο θα ήταν πάλι πολύ καλό. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να υπάρξει συμφωνία εκ μέρους των δύο μερών σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

    Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη αν έχει θέσει προϋποθέσεις για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Παράλληλα ανέφερε ότι πριν διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος ώστε να "μην καταλήξουμε και πάλι με άδεια χέρια".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι οι δυσκολίες που υπήρξαν στο παρελθόν είναι γνωστές και πρόσθεσε "τώρα δεν επιθυμούμε την επανάληψη της επιχειρηματολογίας των δύο πλευρών αλλά επιθυμούμε να αρχίσουμε προπαρασκευαστική εργασία ώστε όταν γίνει η συνάντηση, να υπάρξει και κάποιο αποτέλεσμα".

    "Μόλις υπάρξει κοινό έδαφος θα είμαι πολύ ευτυχισμένος να συναντήσω τον κ. Ντενκτάς αλλά δεν θέλω να τον συναντήσω πριν υπάρξει το κοινό έδαφος γιατί θα υπάρξει και πάλι αποτυχία και θα πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο", είπε.

    Σε ερώτηση τί αποτελεί επαρκές κοινό έδαφος για την Ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει, γιατί, όπως είπε, ο κ. Ντενκτάς θα προβεί σε δημόσια δήλωση στην οποία θα αναφέρει το αντίθετο, και έτσι θα δημιουργουθούν προβλήματα πριν ακόμη αρχίσουμε.

    Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης από μέρος των ΗΕ ο κ. Χαν, ο κ. Φεϊσέλ ενώ από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Ο Πρόεδρος ζητεί ουσιαστική απαγκίστρωση

    Λευκωσία, 11/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα διαλόγου με την τουρκική πλευρά για το θέμα της μερικής απαγκίστρωσης, αν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει τώρα θέμα χρονοδιαγράμματος για ουσιαστική απαγκίστρωση.

    Παράλληλα τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης μεμονωμένης απαγκίστρωσης.

    Μιλώντας στους Ε/Κ δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, μετά τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζητήθηκε επίσης ο θάνατος του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή στη νεκρή ζώνη, τον οποίο χαρακτήρισε "δολοφονία εν ψυχρώ".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Γ.Γ. είχε κάνει ορισμένες εισηγήσεις ότι θα έπρεπε σε περιοχές που τα φυλάκια είναι πολύ κοντά να γίνει περαιτέρω απαγκίστρωση. "Αναπτύξαμε τους λόγους για τους οποίους η απαγκίστρωση αυτή δεν μπορεί να γίνει, και αν γίνει δεν πρόκειται να σταματήσει αυτού του είδους τα επεισόδια", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επανέλαβε την πρότασή του για απόσυρση της Εθνικής Φρουράς πέραν του Τροόδους και των κατοχικών δυνάμεων πέραν του Πενταδακτύλου.

    Ωστόσο, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι αν γινόταν μερική απαγκίστρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική απαγκίστρωση ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε "αν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει τώρα χρονοδιάγραμμα για το δεύτερο, τότε μπορεί να το συζητήσουμε.

    Οχι όμως απλώς μεμονωμένη απαγκίστρωση."

    [10] Θέμα αγνοουμένων

    Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζήτησαν πρώτα το θέμα των αγνοουμένων το οποίο αποτελεί "ανθρωπιστικό θέμα μεγάλης προτεραιότητας". Επεσήμανε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να επισπευθεί η διερεύνηση αυτού του θέματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε ότι θα πρέπει να διορισθούν από το Γ.Γ. και τα Ηνωμένα Εθνη, και άλλοι διερευνητές πέραν του ενός που υπάρχει, ενώ είπε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει τάφους για αναγνώριση λειψάνων και για να δοθούν προς τους οικείους τους αφού αναγνωριστούν για ταφή. Επίσης, επέδωσε έγγραφο με σημεία προς συζήτηση (talking points) στο Γ.Γ. αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων.

    [11] Κυπριακό

    Στη συνέχεια, συζήτησαν την παρούσα φάση του Κυπριακού, και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η συζήτηση έγινε κυρίως για να ενημερωθεί ο νέος εκπρόσωπος του Γ.Γ., Χαν Σουγκ-Τζου.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι αναφέρθηε στις θέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως τις αντιλαμβάνεται η πλευρά μας, και παρουσίασε τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η πλευρά μας υποστηρίζει αυτές τις θέσεις. Ο Γ.Γ.

    εισηγήθηκε ότι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες, αλλά ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι "αν αρχίσουν θα είναι συνομιλίες οι οποίες θα διαρκέσουν 10-15 μέρες και θα μπούμε σε νέο αδιέξοδο και αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται." Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί κοινό έδαφος πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού πριν μπούμε σε απευθείας συνομιλίες.

    Στο σημείο αυτό, ο Γ.Γ. ρώτησε αν υπήρχε έστω και ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί και ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην πρότασή του για αποστρατικοποίηση, πρόταση την οποία απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των χρημάτων που δαπανούνται για τη διατήρηση του κατοχικού στρατού και την αγορά εξοπλισμού από την Ε/κ πλευρά, για την ευημερία των δύο κοινοτήτων.

    Σε ερώτηση ποιό ήταν το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι ο Γ.Γ. ανέφερε "ότι πρέπει να γίνει εντατική προετοιμασία για να βρεθεί κοινό έδαφος για να μπορούμε να οδηγηθούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 17 June 1996 - 19:49:50