Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-19

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση Πρωινού Κυπριακού Τύπου
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Βορβολάκου Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΩΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν νέα συμφωνία για νομική συνεργασία
  • [04] Γκρίν: Πνίγονται οι φωνές των Τ/Κ που θέλουν λύση και ένταξη
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ Η Κύπρος μπορεί να καταστεί χώρος διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή
  • [06] 20η Ιουλίου: Αποφράδα ημέρα
  • [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ Η Σλοβακία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις διακοινοτικές επαφές
  • [08] ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η Τσιλέρ θέλει λύση του Κυπριακού μέσω της ΕΕ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η απόφαση για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων, που επιτεύχθη κατά τις επαφές της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ, κυριαρχεί στην ειδησιογραφία του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις αντιδράσεις στα μέτρα για ανόρθωση της τουριστικής βιομηχανίας, σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    "Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Το λόγο έχουν οι στρατηγοί" γράφει ότι για πρώτη φορά μετά το 1974, όταν υπεγράφη συμφωνία καταπαύσης του πυρός, θα αρχίσουν συνομιλίες ο Αρχηγός της ΕΦ και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Γράφει ότι οργανώσεις από την Ελλάδα που ήρθαν για τις εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής ζητούν αναγνώριση της θυσίας των Ελλαδιτών που έχασαν της ζωή τους.

    Η "Αλήθεια" στον κύριο τίτλο γράφει ότι ο "Στρατιωτικός διάλογος κορυφής η επιτυχία της Μαντλέν Ολμπράιτ". Γράφει ότι άμεσα ενδιαφερόμενοι χαρακτήρισαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον τουρισμό "περιορισμένα και ανεπαρκή" . Αναφέρει ότι η ΦΙΦΑ θα επιβάλει κυρώσεις σε ξένες ομάδες που ανήκουν στις ομοσπονδίες της, οι οποίες πηγαίνουν στα κατεχόμενα για ποδοσφαιρικούς αγώνες.

    "Η Μάχη" χαρακτηρίζει "διπλωματική επιτυχία" του Προέδρου Κληρίδη την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι "εμπλέκεται τώρα η Τουρκία" και προβάλλει τη δήλωση της κ. Ολμπράιτ ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στις τελευταίες προτάσεις του ΟΗΕ. Προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ στην οποία είπε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε στην κ. Ολμπράιτ ότι ο κατοχικός στρατός δε βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατεύσει τους Τ/Κ και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να εξοπλίζεται. Προσθέτει ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζήτησε να μάθει τις θέσεις του Προέδρου στο θέμα της εξεύρεσης κοινού εδάφους και της ασφάλειας. Γράφει ότι το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη δολοφονία του Τ/Κ Κουτλού Ανταλί, τον οποίο χαρακτήρισε προοδευτικό Τ/Κ δημοσιογράφο.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει τη δήλωση της κ. Ολμπράιτ ότι για την επίλυση του Κυπριακού επιβάλλονται απευθείας, συνολικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών κι ότι χρειάζεται πολλή εργασία για σμίκρυνση των διαφορών. Γράφει ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ πιστεύουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης για συγκράτηση του εργατικού κόστους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επηρεάζει άμεσα τους εργαζόμενους και ότι δεν τις δεσμεύει.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι η κυβέρνηση "αγνοεί" την υποβολή συγκεκριμένων ιδεών από την κ. Ολμπράιτ. Αναφέρει ότι αντιπροσωπεία των Δήμων Ελλάδας και συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων έφθασαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος που θα πραγματοποιηθεί απόψε. Προβάλλει επίσης τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς ότι "θα συλλάβει" μοτοσικλετιστές και Ευρωβουλευτές που πιθανόν να παράσουν στα κατεχόμενα κατά την πορεία των μοτοσικλετιστών.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Ντενκτάς μετά τη συνάντηση με την κ. Ολμπράιτ με τις οποίες εξέφρασε αισιοδοξία ότι η στρατιωτική ένταση στην Κύπρο μπορεί να εξαλειφθεί. Δημοσιεύει το πρώτο μέρος ειδικού αφιερώματος με θέμα τις κινήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης για να αποτρέψει το στόχο των Τούρκων για κατάληψη του Αεροδρομίου Λευκωσίας, κατά την εισβολή του 1974.

    Η "Cyprus Weekly" αναφέρεται στις επαφές στην Κύπρο του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα Γιούρι Σκουράτοβ, ο οποίος χαρακτήρισε δημοσιεύματα περί ύπαρξης ρωσικής μαφίας και ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος από Ρώσους ως υπερβολικά. Αλλού προβάλλει δισέλιδο αφιέρωμα σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Βορβολάκου

    Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος μετέβη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, για συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την εξαγγελθείσα χθες συμφωνία για συνάντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με το διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, το συντομότερο δυνατό.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σε πρωινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, σχετικά με την ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου με στόχο τη μείωση των εντάσεων στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αρχίσει να ενημερώνει χωριστά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη συμφωνία.

    Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο δε θα συνέλθει ενωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματισθεί, δηλαδή τη διήμερη συνεδρία στο τέλος Ιουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ε/κ πλευρά από παλιά δήλωσε έτοιμη για στρατιωτικό διάλογο, νοουμένου ότι αυτός θα διεξαγόταν με το διοικητή των κατοχικών δυνάμεων.

    Επανέλαβε ότι η θέση της Ε/κ πλευράς είναι ότι στο διάλογο που θα έχει ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος με το Χασάν Κουντακσί, θα είναι η επιμονή σε ουσιαστική απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων κι από τις δύο πλευρές, πέραν του Πενταδακτύλου και του Τροόδους, αντίστοιχα.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά θα αποδεκτεί τις τρεις φάσεις που προνοεί το σχέδιο απαγκίστρωσης του 1989, νοουμένου ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για ευρύτερη απαγκίστρωση.

    Ταυτόχρονα, είπε ότι μερικές σκέψεις είναι κι η συζήτηση επί άλλων θεμάτων όπως η αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας και άλλων κατοικημένων περιοχών, που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες των Κυπρίων πολιτικών ότι ο στρατιωτικός διάλογος δυνατό να αποκοπεί και να διαχωριστεί πλήρως από τη συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος συμφώνησε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μόνη σύνδεση που μπορεί να υπάρξει είναι η δημιουργία καλύτερου κλίματος και συνθηκών καλύτερης ασφάλειας τόσο για τους εθνοφρουρούς όσο και για τον κόσμο που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη, όπως οι αγρότες.

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το τί θα κόμιζε η κ. Ολμπράιτ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δε γνωρίζαμε ούτε για το τί θα φέρει ούτε για το τί θα πει.

    Ξέραμε", συνέχισε, "ότι θα έλθει να μιλήσει για το θέμα της ασφάλειας, που περιλάμβανε προσπάθειες για στρατιωτικό διάλογο σχετικά με τα θέματα στη γραμμής αντιπαράταξης". Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αποδοχή αυτών των θεμάτων ήταν δεδομένη από τη δική μας πλευρά. Οπως είπε, δε γνωρίζει αν προηγήθηκαν προσπάθειες προς την άλλη πλευρά να συγκατανεύσει στην έναρξη αυτού του διαλόγου, στο επίπεδο που προνοούν τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Αναφορικά με τη διάσταση απόψεων κατά πόσον η κ. Ολμπράιτ μετέφερε συγκεκριμένες ιδέες προς τους δύο ηγέτες για συνολική διαπραγμάτευση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για ιδέες αλλά για μεθοδολογία προς εξεύρεση κοινού εδάφους, κάτι, πρόσθεσε, που δεν είναι τίποτα το καινούργιο.

    Ισως, συνέχισε, η Αμερικανίδα αξιωματούχος να παρουσίασε ιδέες στον κ. Ντενκτάς ή να παρουσιάσει ιδέες στην Αγκυρα, τις οποίες δεν παρουσίασε στην Ε/κ πλευρά. Αυτές, είπε, πιθανό να βρίσκονται στο πλαίσιο των θέσεων του Προέδρου Κληρίδη για ασφάλεια που αφορούν θέματα όπως η εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης στο νησί και οι μελλοντικές εγγυήσεις.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος εάν θα συνεχιστεί η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, στη χωριστή κυριαρχία, στο 29+ για το εδαφικό και πολιτική ισότητα που να σημαίνει εκ περιτροπής προεδρία.

    Εξηγώντας πώς εννοεί η δική μας πλευρά το θέμα της μεθοδολογίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή θα είναι η προσπάθεια για διαβουλεύσεις εκ του σύνεγγυς, μεταξύ των διαφόρων που ενδιαφέρονται για λύση Κυπριακού με τις δύο πλευρές, με προσπάθεια σμίκρυνσης του υφιστάμενου χάσματος στις πολιτικές θέσεις μέσα από συντονισμό από τα ΗΕ.

    Tέλος, ανέφερε ότι δε γνωρίζει ακριβώς πότε θα έλθει ο κ. Μπίτι, που αναμένεται μέσα στο Φθινόπωρο, για να συνεχίσει τη συζήτηση κι ούτε ότι θα υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της κ. Ολμπράιτ. "Ηλθε για να βάλει το πρώτο χαλικάκι", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΩΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν νέα συμφωνία για νομική συνεργασία

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν νέα συμφωνία νομικής συνεργασίας η οποία θα καλύπτει τη μεταφορά καταδίκων από τη μία χώρα στην άλλη, ενώ ταυτόχρονα θα αναθεωρήσουν την υπάρχουσα νομική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Ευαγγέλου, ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Σκουράτοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος και τον συνοδεύει κατά τις επαφές του.

    Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν "διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Υπουργείου και τη συνεργασία που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία".

    "Η συζήτηση", πρόσθεσε, "επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία που έχουμε για θέματα νομικής συνεργασίας και διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αναθεώρησής της, για να καλύψει ορισμένα θέματα".

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα επισκεφθεί την Κύπρο το τέλος Σεπτεμβρίου "για την υπογραφή της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας πάνω σε θέματα νομικής συνεργασίας καθώς επίσης και μία νέα συμφωνία για τη μεταφορά καταδίκων".

    Σε ερώτηση ποιά θέματα πρέπει να καλύπτει η νέα συμφωνία, ο κ. Ευαγγέλλου σημείωσε ότι θα καλύπτονται ορισμένα αδικήματα, που δεν καλύπτει η παρούσα, και θα περιλαμβάνει τη μεταφορά καταδίκων από τη μία χώρα στην άλλη. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να καλυφούν και θέματα λόγω των αλλαγών που επήλθαν στη Ρωσία.

    Από την πλευρά του και σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομη δραστηριότητα, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι υπάρχει αλληλοενημέρωση μεταξύ των αντίστοιχων αρχών των δύο χωρών. Εκεί όπου η εξυχνίαση κάποιων εγκλημάτων απαιτεί την έκδοση εγκληματιών απευθυνόμαστε στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

    Ο κ. Σκουράτοφ είπε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας του έχουν εντείνει τη δράση τους για καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων και τον τελευταίο καιρό σημείωσαν αρκετές επιτυχίες. Σημείωσε επίσης ότι τώρα στη Ρωσία εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο καταπολέμησης του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά καθώς και πρόγραμμα καταπολέμησης του εγκλήματος γενικά.

    "Πιστεύω ότι η καταπολέμηση του εγκλήματος από μέρους των αρχών της χώρας μου συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση οποιασδήποτε εγκληματικής δραστηριότητας από μέρους Ρώσων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας", πρόσθεσε ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας.

    Τόνισε ότι οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, δεν πρέπει να είναι ανταλλαγές εγκλημητικών στοιχείων, αλλά ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού, των αξιών και ανθρώπων με προσφορά.

    Μιχαηλίδης - Σκουράτοφ

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ευαγγέλου, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας πήγε στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Υπουργείου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον κ. Σκουράτοφ "για την εν γένει καλή συμπεριφορά των Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στην Κύπρο".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι στη συνάντηση ανταλλάγηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον τομέα των αλλοδαπών, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δε συζητήθηκε θέμα διακίνησης Ρώσων υπηκόων στην Κύπρο, γιατί, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, "δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει κανένας λόγος να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τους Ρώσους υπηκόους".

    Από την πλευρά του ο κ. Σκουράτοφ παρουσιάστηκε εντυπωσιασμένος με το έργο που επιτελεί το Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι στη χώρα του τους τομείς δραστηριοτήτων αυτών αναλαμβάνουν 10 με 12 υπουργεία.

    Τέλος, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας έκανε αναφορά στον τρόπο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με το έγκλημα, τονίζοντας ότι κάποτε επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του κράτους στην καταπολέμηση του εγκλήματος. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [04] Γκριν: Πνίγονται οι φωνές των Τ/Κ που θέλουν λύση και ένταξη

    Λονδίνο, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός ότι ακούγεται μόνο η φωνή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και παρασιωπούνται άλλες φωνές της Τ/κ πλευράς, οι οποίες επιθυμούν λύση του Κυπριακού κι ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τη διαπίστωση αυτή έκανε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολίν Γκριν, μιλώντας σήμερα στο Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου (LGR).

    Η κ. Γκριν ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν κι άλλες φωνές στα κατεχόμενα, οι οποίες θα πρέπει να ακουστούν και που νοιάζονται για την ασφάλεια του λαού της Κύπρου.

    Κληθείσα να αναφέρει ποιές προοπτικές βλέπει για λύση του Κυπριακού, έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος κτυπά την πόρτα της Ευρώπης, η κ. Γκριν είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αύριο είναι η 22η επέτειος της τουρκικής εισβολής και ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι ο κόσμος δεν την ξεχνά.

    Αναφερόμενη στη δυναμική έκφραση αισθημάτων από μέρους των Κυπρίων στη μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, η κ. Γκριν είπε ότι ο κόσμος δεν ξεχνά την εισβολή, αντίθετα με τις επιθυμίες πολλών στη διεθνή κοινότητα.

    Υπάρχει, συνέχισε, τόση δύναμη συναισθημάτων μεταξύ των Κυπρίων σε όλο τον κόσμο, για δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι η συναισθηματική αυτή δύναμη δε θα υποχωρήσει.

    Δεύτερο, είπε, υπάρχει μεγάλη διπλωματική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τώρα την επείγουσα ανάγκη για λύση του προβλήματος.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι εάν το Κυπριακό ήταν εύκολο πρόβλημα, θα υπήρχε λύση πριν από 22 χρόνια και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι τομείς που πρέπει να συζητηθούν.

    "Το τί μπορώ να κάμω", πρόσθεσε, "είναι να κρατήσω το Κυπριακό στη διεθνή ημερήσια διάταξη και άνκαι δεν μπορώ να λύσω το Κυπριακό, μπορών να ωθώ εκείνους που ξέρω ότι μπορούν".

    Είπε, ακόμη, ότι για επτά-οκτώ χρόνια τώρα προσπαθεί κι έχει πετύχει να κρατήσει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι για το λόγο αυτό που έχουμε μια τόσο ξεκάθαρη δήλωση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Κύπρου.

    Κληθείσα να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η κ. Γκριν ανέφερε ότι ο κ. Χάνεϊ δεν προτίθεται να εκφράσει αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για το πρόβλημα, αλλά θα συνεχίσει να κάνει την εργασία που πρέπει.

    Η κ. Γκριν αναφέρθηκε, ακόμη, στη δουλειά που γίνεται μετά το διορισμό του εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας στο Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, τον οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα έμπειρο επαγγελματία διπλωμάτη, καθώς και το διορισμό του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουγκ Τζου.

    Ανταλί Αναφερόμενη, εξάλλου, στη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, η κ. Γκριν είπε ότι η ίδια προσωπικά πρότεινε επείγον ψήφισμα για καταδίκη της δολοφονίας και για να τονιστεί το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο είναι μέρος μιας σειράς αυξανόμενης τρομοκρατικής δραστηριότητας εναντίον ατόμων που αποτελούν την προοδευτική φωνή των Τ/Κ.

    Αυτά τα άτομα, επεσήμανε, έχουν διαφορές με την Ε/κ κοινότητα, αλλά επιθυμούν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι καταδιώκονται, χωρίς να παρουσιάζεται οποιοσδήποτε ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Η κ. Γκριν σημείωσε ότι το καθεστώς Ντενκτάς προφασίζεται πως δεν μπορεί να βρει τους ενόχους, άνκαι ένα στα πέντε άτομα στα κατεχόμενα είναι μέλος των τουρκικών δυνάμεων, αναλογία τεράστια για ένα μικρό πληθυσμό.

    Ακολούθως, η κ. Γκριν ανέφερε ότι, λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, έχει ζητήσει αυτή τη βδομάδα όπως υποβληθεί το Σεπτέμβριο ενδιάμεση έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι", τόνισε, "να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο για πλήρη έκθεση, διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία".

    "Θέλουμε", κατέληξε, "να διεξαχθεί αμέσως αυτή η συζήτηση και ζητούμε από Συμβούλιο ηγετών της ΕΕ να μας δώσει πλήρη δήλωση των πολιτικών αλλαγών στην Τουρκία". (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Κύπρος μπορεί να καταστεί χώρος διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Ισραήλ δεν αποκλείει την πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί μελλοντικά χώρος διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Συρίας-Ισραήλ και Ισραήλ-Λιβάνου. Εξάλλου, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί ως βάση για έναν τέτοιο διάλογο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δεύτερος τη τάξει στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, Ελαζάρ Κοχέν, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση για επιλογή της Κύπρου ως έδρας της προεδρίας της ομάδας επιτήρησης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο νότιο Λίβανο. Ο κ. Κοχέν χαρακτήρισε την απόφαση ως μία "σημαντική εξέλιξη" που θα χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε, "ως ένας μηχανισμός για μείωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου."

    "Το γεγονός ότι η Κύπρος επιλέγηκε ως έδρα της προεδρίας αντανακλά τη σημασία που έχει το νησί σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή", είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

    Οπως παρατήρησε, όλες οι χώρες που είναι αναμεμιγμένες στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή "διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Κύπρο", τονίζοντας ότι το γεγονός πως η Κύπρος αποτελεί μέρος της περιοχής είναι ένα άλλο "πλεονέκτημα".

    "Είμαι σίγουρος", κατέληξε ο κ. Κοχέν, "ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι αραβικές χώρες θα τύχουν περαιτέρω βοήθειας από την Κύπρο στις προσπάθειές τους για ειρήνη".

    Σημειώνεται ότι, με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη, η Κύπρος χαιρέτισε την απόφαση να επιλεγεί ως έδρα της προεδρίας της ομάδας επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός στο νότιο Λίβανο.

    Ο ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε ως "μια καλή εξέλιξη για όλη την περιοχή", ενώ υπενθύμισε πως η Κύπρος στο παρελθόν προσφέρτηκε να φιλοξενήσει τις αραβο-ισραηλινές ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Την προεδρία θα εναλλάσσονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που συμμετέχουν μαζί με το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο στην ομάδα επιτήρησης. Την προεδρία για τους πέντε πρώτους μήνες αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ. (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] 20η Ιουλίου: Αποφράδα ημέρα

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεσίστιες θα αναρτηθούν αύριο, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, οι σημαίες, ενώ το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της νήσου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στις 10.00 το πρωϊ, θα ψαλεί παράκληση στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Στη συνέχεια θα τελεσθεί μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Κατά την τελετή θα μιλήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ενώ θα προϊσταται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Κοσμάς Σφυρίου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής της Ελλάδας, αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί, επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που θα τελεσθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    [07] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Σλοβακία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις διακοινοτικές επαφές

    Λευκωσία, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Η Σλοβακία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση διακοινοτικών επαφών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά υποδεικνύει ότι το κατοχικό καθεστώς θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τέτοιου είδους επαφές.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο, Μίλαν Τάντσαρ, ο οποίος αποχωρεί από το νησί. Ο κ. Τάντσαρ ήταν ο πρώτος πρέσβης της Σλοβακίας που ήρθε στην Κύπρο στις αρχές του 1995.

    Αφού χαρακτήρισε τη διαμονή του στην Κύπρο "πολύ ευχάριστη", είπε ότι οι Κύπριοι έχουν παρόμοια νοοτροπία με τους Σλοβάκους. Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με δημοκρατικές αρχές και υψηλά επίπεδα οικονομίας η οποία αναπτύσσεται και που πληροί τα κριτήρια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, είπε ότι το νησί αυτό έχει ένα πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε "πολύ, πολύ δύσκολο".

    Δικοινοτικές επαφές

    Η πρώην Τσεχοσλοβακία, ήταν η χώρα η οποία παρότρυνε τους ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων να έχουν τακτικά επαφές μεταξύ τους, με στόχο να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σε ερώτηση πώς προώθησε τις διακοινοτικές επαφές, μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι συνέχισε την εργασία του πρώην Τσεχοσλοβάκου πρέσβη. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις το 1995 στις οποίες συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ε/κ πλευράς και όλα τα κόμματα της Τ/κ κοινότητας, πλην του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου.

    "Οι συναντήσεις είναι μέρος της συνεισφοράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να μπορούν να καθήσουν μαζί, ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ τους, και να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανοικτής και ελεύθερης επικοινωνίας αναφορικά με τις θέσεις τους στο Κυπριακό", σημείωσε ο Σλοβάκος διπλωμάτης.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της πρεσβείας του για διεύρυνση των ατόμων που συμμετέχουν στις συναντήσεις, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι σε μια από τις συναντήσεις προσκλήθηκε ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Ζιλ Ανουίγ, ο οποίος μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ.

    Επίσης, η Σλοβακία αναμένεται να προσκαλέσει τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, στην επόμενη συνάντηση το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

    Κληθείς να σχολιάσει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Τάντσαρ τη χαρακτήρισε "πολύ φιλική" και εξέφρασε την άποψη ότι οι συναντήσεις θα συνεχίσουν.

    Ωστόσο, ο Σλοβάκος διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι το καθεστώς Ντενκτάς παρεμβάλλει εμπόδια στις διακοινοτικές επαφές.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόσφατα διοργανώθηκε στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών εκδήλωση στην οποία θα συμμετείχαν πρέσβεις και άλλοι διπλωμάτες που είναι αναμεμιγμένοι στην προώθηση διακοινοτικών επαφών. Ωστόσο, οι Τ/κ προσκεκλημένοι, δεν παρέστησαν στην εκδήλωση γιατί τους εμπόδισε το κατοχικό καθεστώς. "Βρίσκουμε ότι πολλές εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες καταστρέφονται από τις "αρχές" της Τ/κ κοινότητας γιατί δε δίδεται η άδεια να παρευρεθούν σε διακοινοτικές εκδηλώσεις", είπε ο κ. Τάντσαρ.

    Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Τάντσαρ ζήτησε εξηγήσεις. Ωστόσο, ο Ντενκτάς δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι αν είναι το καθεστώς του το οποίο παρεμβάλλει τα εμπόδια, τότε οι εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται στο Λήδρα Πάλας ή στα κατεχόμενα.

    "Δεν υπάρχει ισορροπία για κάτι τέτοιο γιατί ξέρουμε ότι έστω και στο Λήδρα Πάλας υπάρχει πρόβλημα", είπε ο κ. Τάντσαρ. Πρόσθεσε ότι ο Ντενκτάς υποσχέθηκε να "λάβει μέτρα" για να υπερπηδηθούν αυτά τα προβλήματα.

    "Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό δημοσιογράφοι, συντεχνιακοί, φοιτητές και άλλοι από τις δύο κοινότητες να έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται συχνά", είπε ο Σλοβάκος διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει να επιτυγχάνεται λύση του Κυπριακού, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι εκείνο που χρειάζεται πρώτα είναι "ένα θετικό διεθνές κλίμα". Δεύτερο, συνέχισε, εκείνο που επίσης χρειάζεται είναι "ένα θετικό εσωτερικό κλίμα", όπου οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές να θέλουν να ζήσουν μαζί.

    Δημοψήφισμα

    Ο κ. Τάντσαρ πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει η επιθυμία να ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες. Ωστόσο, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι από τα πιο σοβαρά θέματα είναι εκείνα της κυριαρχίας, των εγγυήσεων, και το εδαφικό. "Αν οι δύο κοινότητες μπορέσουν να συμφωνήσουν πάνω στα θέματα αυτά, τα υπόλοιπα είναι απλώς τεχνικά". Τόνισε ότι θα υπάρξει λύση στο τέλος, αλλά δε θα είναι κάτι που θα επιτευχθεί με ευκολία.

    Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Σλοβακίας, ο κ. Τάντσαρ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση με τις εξελίξεις στη χώρα του και τις εξελίξεις στην Κύπρο. "Κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, τα δικά της προβλήματα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη Σλοβακία για παράδειγμα, δεν είναι κατάλληλη. Αποφασίσαμε να χωρίσουμε τη χώρα μας για οικονομικούς λόγους", είπε ο κ. Τάντσαρ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - Σλοβακίας, ο κ. Τάντσαρ τις χαρακτήρισε "πολύ καλές", και χρονολογούνται από τον καιρό που η Τσεχοσλοβακία υποστήριξε την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή.

    Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι η Σλοβακία διατηρεί υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο με την Κύπρο. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη στη Σλοβακία, και την επίσκεψη του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Ιβαν Κασπάροβιτς.

    Εμπόριο

    "Εχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα", είπε, προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 57% το 1995 σε σύγκριση με το 1994.

    Ο κ. Τάντσαρ είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για προώθηση της οικονομικής συνεργασίας. Εχουμε πολλά προϊόντα να προσφέρουμε στην Κύπρο τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά, ενώ η Κύπρος έχει πολλά προϊόντα να προσφέρει στη Σλοβακία.

    Οσον αφορά θέματα τουρισμού, ο κ. Τάντσαρ είπε ότι η Σλοβακία είναι ένας νέος προορισμός για τους Κύπριους. Υπάρχουν ήδη δύο φορές τη βδομάδα πτήσεις προς και από τη Σλοβακία. "Η Κύπρος είναι, κατά κάποιο τρόπο, ακριβός προορισμός για τους Σλοβάκους", είπε ο κ. Τάντσαρ, προσθέτοντας όμως ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει μια μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών. (KΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Η Τσιλέρ θέλει λύση του Κυπριακού μέσω της ΕΕ

    Δουβλίνο, 19/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Λύση του Κυπριακού μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιθυμεί η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη στάση της απέναντι στην ανάμιξη της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις της σήμερα στην ιρλανδική εφημερίδα "Irish Times", η κ. Τσιλέρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι "η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί στα πλαίσια της ΕΕ". Πρόσθεσε ότι θα καλωσόριζε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της Θεόδωρο Πάγκαλο για συζήτηση διμερών θεμάτων.

    Εξάλλου, σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντιγκ Σπρινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αναφέρθηκε στη συνάντησή του στο Δουβλίνο με την κ. Τσιλέρ.

    Ο κ. Σπρινγκ είπε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι και η κατάσταση στην Κύπρο και αναφέρθηκε στο διορισμό του Πρέσβη, Κέστερ Χίσλιπ, ως εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ο διπλωμάτης αυτός "θα ενεργεί ως διάδρομος επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο να συνεισφέρει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, μέσω της διαδικασίας των ΗΕ."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 19 July 1996 - 20:37:35