Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-24

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η επιστολή Ντενκτάς δεν περιέχει τίποτα το νεώτερο
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Το θέμα της συμμετοχής στον στρατιωτικό διάλογο δεν είναι υπό συζήτηση

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος : Η επιστολή Ντενκτάς δεν περιέχει τίποτα το νεώτερο

    Λευκωσία, 24/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν έγινε αποδεκτή και επιστράφηκε η επιστολή που ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η επιστολή του κ. Ντενκτάς δεν περιείχε οτιδήποτε το νεώτερο. Εάν ο κατοχικός ηγέτης επιθυμούσε πραγματικά να προσφέρει θα έπρεπε στην επιστολή να αναθεωρήσει τις θέσεις του προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο Ραούφ Ντενκτάς παρέδωσε την επιστολή στον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Πήτερ Σμίτς, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για να τη δώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε την επιστολή, που ήταν γραμμένη σε επιστολόγραφο του ψευδοκράτους και την οποία ο κατοχικός ηγέτης υπέγραφε ως "πρόεδρος". Η επιστολή επεστράφη στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ την περασμένη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η επιστολή "δεν έλεγε τίποτα νεώτερο", άλλο από την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων "για την αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ των δύο λαών της Κύπρου".

    Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του κατοχικού ηγέτη ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι εάν ο κ. Ντενκτάς επιθυμεί πρασγματικά την ύπαρξη ειρήνης, πράγμα το οποίο επιθυμεί και η Ε/κ πλευρά, δεν έχει παρά να δώσει ενδείξεις στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για μεταβολή των θέσεων του προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να επικρατήσει η ειρήνη στην Κύπρο και μόνιμη λύση με βάση την αρχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε αποστείλει στον κ. Ντενκτάς επιστολή για την πυρκαγιά του Πενταδαχτύλου, αν και Πρόεδρος αναγνωρισμένου κράτους περιορίστηκε να γράψει μια χειρόγραφη επιστολή σε άσπρο χαρτί για να δείξει την καλή του θέληση.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε "θετικό βήμα" το περιεχόμενο της επιστολής Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δε γνωρίζει να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν έχει συμβεί, είπε, κακώς σχολιάστηκε και πολύ επιπόλαια γιατί "δεν λέει τίποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Το θέμα της συμμετοχής στον στρατιωτικό διάλογο δεν είναι υπό συζήτηση

    Λευκωσία, 24/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ε/κ πλευρά δε δέχεται υπαναχωρήσεις επί θεμάτων τα οποία έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς για συμμετοχή στο στρατιωτικό διάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος σχολίαζε δηλώσεις της Μάντλιν Ολμπράιτ ότι το θέμα της συμμετοχής στο στρατιωτικό διάλογο είναι υπό συζήτηση, ανέφερε ότι όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία ζήτησε όπως ξεκαθαρισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι επρόκειτο περί διαλόγου μεταξύ του Τούρκου διοικητή των κατοχικών δυνάμεων και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

    Δεν θα υπήρχε θέμα εάν δεν το δημιουργούσε επίτηδες ο Ραούφ Ντενκτάς, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης και εξήγησε ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν έθεσε θέμα απλής συμμετοχής μελών του επιτελείου των αρχηγών σε μια συνάντηση, αλλά επίσημης εκπροσώπησης των ούτω καλούμενων "Τ/κ δυνάμεων".

    "Η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι υπό συζήτηση μετά απο τον τρόπο με τον οποίο θέτει το ζήτημα ο Ντεκντάς" πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Αφού σημείωσε ότι ο κ. Ντεκντάς υπαναχώρησε μετά την επίτευξη της συμφωνίας θέτοντας διάφορους όρους, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "η δική μας πλευρά δεν μπορεί να το αποδεχθεί και ούτε είναι δυνατόν η πλευρά μας να δέχεται υπαναχωρήσεις επί θεμάτων τα οποία έχουν συμφωνηθεί".

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό δεν θα γίνει cause celebre, δηλαδή δε θα μεγαλοποιηθεί, αφού ο στρατιωτικός διάλογος αφορά σε τεχνικά θέματα, ο κ. Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά "λυπούμαι αλλά πρόκειται για cause celebre".

    Τέλος είπε ότι δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης των Αμερικανών διότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη θέση τους ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο διοικητών. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 24 July 1996 - 17:19:37