Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-25

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμφώνησε με τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο
  • [02] Σε ψευδοδικαστήριο οι Ε/Κ ψαράδες τη Δευτέρα
  • [03] Ετοιμοι για διάλογο όπως συμφωνήθηκε επαναλαμβάνει η κυβέρνηση
  • [04] Στις 29-30 Ιουλίου Γάλλος Υπουργός στη Κύπρο, για το πρόβλημα

  • [01] Ο Κυβερνητικός Eκπρόσωπος συμφώνησε με τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο

    Λευκωσία, 25/07/96 (ΚΥΠΕ) -- Την σύμφωνη γνώμη του, με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κώστα Στεφανόπουλου για τους λόγους του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Συμμερίζομαι, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, την ανάλυση του Προέδρου της Ελλάδας Κώστα Στεφανόπουλο για τους τρείς παράγοντες που για 22 τώρα χρόνια οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο λόγω του ελλειπούς ενδιαφέροντος των ισχυρών, της αδυναμίας των διεθνών οργανισμών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους και της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

    Ελπίδα μας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ότι τα νέα δεδομένα που έχουν πρωτοεμφανιστεί θα είναι ικανά για να μεταστρέψουν την αρνητική εικόνα των 22 χρόνων. Καταγράφοντας τα "νέα δεδομένα", ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τις νέες υποσχέσεις που δίνονται και εκφράζονται από το διορισμό του Προεδρικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το διορισμό υψηλού επιπέδου διπλωμάτη από τη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] Σε ψευδοδικαστήριο οι Ε/Κ ψαράδες τη Δευτέρα

    Λευκωσία, 25/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Προσάγονται την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία οι δύο νεαροί ψαράδες, οι οποίοι απήχθησαν χθες από τις κατοχικές δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή Κάπαρη στο Παραλίμνι.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, προσθέτοντας ότι και οι δύο νεαροί βρίσκονται καλά στην υγεία τους και δεν φέρουν ίχνη κακοποίησης.

    Βρετανός γιατρός των ΗΕ, συνοδευόμενος από άνδρες του αυστραλιανού αποσπάσματος της διεθνούς δύναμης, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τους δύο Ε/Κ, Γιαννάκη Χατζηγιάννη και Γεώργιο Παύλου από το Παραλίμνι, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Ροκοζέφσκι, κρατούνται στο λεγόμενο "αρχηγείο" των Τ/κ λεγομένων "δυνάμεων ασφαλείας" στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, και οι δύο Ε/Κ παραδέκτηκαν ότι πέρασαν τη γραμμή ασφαλείας στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Κάπαρη. Οι "κατηγορίες" που αντιμετωπίζουν οι δύο ψαράδες, πρόσθεσε ο κ. Ροκοζέφσκι, αφορούν "παράνομη" είσοδο στο ψευδοκράτος και παραβίαση στρατιωτικών γραμμών του καθεστώτος Ντενκτάς.

    Εργαζόμαστε για τη γρήγορη επίλυση του θέματος που έχει προκύψει, είπε ο κ. Ροκοζέφσκι, δηλαδή καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή της βάρκας τους, που βρίσκεται ακόμα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, σημείωσε, ανησυχεί για τον αριθμό των περιπτώσεων κατά τα οποία άτομα περνούν τη γραμμή ασφάλειας στη θάλασσα, γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τόνισε, επίσης, ότι πέρσυ το καλοκαίρι σημειώνονταν είκοσι περίπου παρόμοια περιστατικά κάθε βδομάδα.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε, τέλος, ότι στο παρελθόν, δηλαδή το 1988 και το 1989, η ΟΥΝΦΙΣΥΠ προσπάθησε να τοποθετήσει σημαντήρες στη θάλασσα, χωρίς όμως επιτυχία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)
    Σημαντικό το ταξίδι Ηλιάδη στην Ελλάδα

    [03] Ετοιμοι για διάλογο όπως συμφωνήθηκε επαναλαμβάνει η κυβέρνηση

    Λευκωσία, 25/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε και σήμερα την ετοιμότητά της να προσέλθει στον στρατιωτικό διάλογο υπό τη μορφή που συμφωνήθηκε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αφού είπε ότι μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν αποστείλει τις επιστολές για την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου, επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην συμφωνία που επιτεύχθη από την κ. Ολμπράιτ για διάλογο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Τούρκου Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, πάνω σε τεχνικής φύσεως στρατιωτικά θέματα.

    Δεν καταδικάζω τις προοπτικές και τις πιθανότητες του διαλόγου, ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αλλά επεσήμανε ότι όταν ειδοποιηθούμε από τα Ηνωμένα Εθνη, θα προσέλθουμε στο στρατιωτικό διάλογο, όπως αυτός είχε συμφωνηθεί.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής Τουρκοκύπριου στρατιωτικού στην αντιπροσωπεία της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις με τις οποίες απέκλεισε κατηγορηματικά συμμετοχή Τ/Κ λεγόμενου διοικητή στο διάλογο.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κ. Ολμπράιτ δεν είχε συνδέσει το στρατιωτιό διάλογο με την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους της απουσίας στο εξωτερικό του Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τη μη παρουσία του κατά την διάρκεια της επίσκεψης στη Κύπρο της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Μαντλέν Ολμπράιτ, ο Eκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Ηλιάδης "δεν απουσίαζε για διακοπές", αλλά - όπως επεσήμανε - για "προκαθορισμένη σημαντικής φύσεως εργασίας που είχε στην Ελλάδα". Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ήταν προγραμματισμένο να τον συνοδεύσει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αλλά επειδή ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Βορβολάκο η κ. Ολμπράιτ, αυτός παρέμεινε στην Κύπρο.

    Τέλος, αναφορικά με τη γνωστή επιστολή Ντενκτάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εξέφρασε οποιαδήποτε ευνοϊκά σχόλια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Στις 29-30 Ιουλίου Γάλλος Υπουργός στη Κύπρο, για το πρόβλημα

    Λευκωσία, 25/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με το Kυπριακό συνδέεται η επίσκεψη στο νησί του Γάλλου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μισιέλ Μπαρνιέ στις 29-30 Ιουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης

    Ο κ. Μπαρνιέ που φθάνει ως εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και όχι ως εκπρόσωπος της ΕΕ θα εξετάσει τους "τρόπους για πρόοδο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα, υπό το φώς της απόφασης της 6ης Μαρτίου" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων." Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την μη συζήτηση του κυπριακού προβλήματος στο πρώτο συμβούλιο της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αυτό υπήρξε η δυνατότητα μόνο για την έγκριση του διορισμού του Κέστερ Χίσλιπ ως εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας.

    Φαίνεται ότι το έδαφος δεν εγκρίθη πρόσφορο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης, για να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου συντονιστή, ώστε αυτός να εκπροσωπεί την ΕΕ ως σύνολο και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, την εκάστοτε προεδρία της Ενωσης

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 25 July 1996 - 17:31:40