Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-26

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Ο Ντενκτάς θέτει σε κίνδυνο το στρατιωτικό διάλογο
  • [02] Δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε βάρος της ένταξης της Κύπρου
  • [03] Ο Πρόεδρος του Action for Cyprus στην Κύπρο για επαφές
  • [04] Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση που αφορά στα περιστατικά της μηνιγγίτιδας
  • [05] Πρόγραμμα επαφών Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας
  • [06] Ρολόγης: επιτυχές το 1995 για τον εθνικό μεταφορέα
  • [07] Γερμανός Βουλευτής υποστηρίζει: Ιστορική ευκαιρία η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Το πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί δυσκολίες

  • [01] ΗΠΑ: Ο Ντενκτάς θέτει σε κίνδυνο το στρατιωτικό διάλογο

    Νέα Υορκή, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται επικριτικές προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς γιατί θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου.

    Αυτό ανάφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπραϊτ ενημερώνοντας σε κλειστή συνεδρία το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τις επαφές της στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα, υπέδειξε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει σε κίνδυνο, με τη συμπεριφορά του, τη συμφωνία για συνάντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με το διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, η κ. Ολμπραϊτ είχε πει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών θα άρχιζαν προς το τέλος Ιουλίου. Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ δεν έχει όμως ακόμα αποστείλει προσκλήσεις που να καλούν τους στρατιωτικούς σε διάλογο.

    Ο κατοχικός ηγέτης είχε ζητήσει την παρουσία και του λεγόμενου διοικητή των Τ/κ στρατευμάτων πράγμα που η δική μας πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΜΧ/ΚΝ)

    [02] Δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε βάρος της ένταξης της Κύπρου

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε βάρος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η ΕΕ αναμένει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης της γερμανικής Βουλής, Ρούντολφ Ζάιτερς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, στην οποία επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Ζάιτερς ο οποίος συνοδεύεται στην Κύπρο από το Γερμανό βουλευτή Δρ. Φρίντμπερτ Πφλούγκερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επόμενες συνεδριάσεις και συνομιλίες οι οποίες θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες θα έχουν αποτελέσματα, όπως επίσης και την ευχή ότι αυτά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

    Ερωτηθείς εάν η Γερμανία επιθυμεί ένταξη της Κύπρου μετά την λύση, ο κ. Ζάιτερς δήλωσε ότι η χώρα του χαιρέτισε την αίτηση ένταξης της Κύπρου, και είπε ότι ασπάζεται και την απόφαση της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ο Γερμανός βουλευτής αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η ΕΕ για την Κύπρο όπως και για τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες αυτές πρέπει να είναι "ικανές" για ένταξη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι και η ΕΕ πρέπει να έχει τη βούληση για ένταξη αυτών των χωρών.

    "Πιστεύω ότι δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά με τη σειρά της η Ευρώπη αναμένει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού," πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ χρήσιμη, όπως είπε, συνάντηση κατά την οποία ενημέρωσε για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τόνισε την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. (ΚΥΠΕ/ΚN/ΜΜ)

    [03] Ο Πρόεδρος του Action for Cyprus στην Κύπρο για επαφές

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή) -- Σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες πραγματοποιεί η παροικιακή οργάνωση Action for Cyprus (Midlands), από τη Βρετανία, αντιπροσωπεία της οποίας επισκέπτεται την Κύπρο για ενημέρωση πάνω στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Αντώνης Παπαντωνίου, το Action for Cyprus εργάζεται για την εκλογή βουλευτών στο βρετανικό Κοινοβούλιο οι οποίοι θα προωθούν το Κυπριακό.

    "To Αction for Cyprus (Μidlands), ιδρύθηκε το 1990 με αποκλειστικό σκοπό και στόχο την ενημέρωση επί του Κυπριακού προβλήματος και τη γενικά τη διαφώτιση για το εθνικό μας θέμα," είπε.

    Ενας από τους κύριους σκοπούς είναι το lobbying, δηλαδή η προσέγγιση βουλευτών όπου δίδεται η ευκαιρία στα μέλη της οργάνωσης να αναλύσουν το κυπριακό πρόβλημα στη σωστή του διάσταση.

    Η οργάνωση βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή τις εθνικές επετείους, τόσο ενδοκοινοτικά, όσο και για το ευρύ κοινό.

    Ηδη, πρόσφατα στην περιοχή Midlands, η οργάνωση πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην οποία ομάδα από το Action for Cyprus διένημε ενημερωτικά φυλλάδια για την τραγωδία της Κύπρου, και καλούσε το κοινό να προσεγγίσει βουλευτές και να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες για επίλυση του Κυπριακού.

    H πενταμελής αντιπροσωπεία έφθασε στην Κύπρο πριν από δύο βδομάδες, και αναχωρεί την 1ην Αυγούστου. Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η πραγματοποίηση συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες για ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, η οργάνωση διατράνωσε την αποφασιστικότητά της να συνέχισει τον αγώνα.

    Ηδη, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμο Αδαμίδη, καθώς και με τον Υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Μπέρμινγχαμ.

    Σήμερα αναμενόταν να πραγματοπoιηθεί συνάντηση με τη Διεύθυνση Αποδήμων του ΥΠΕΞ και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Σε ερώτηση τί προγραμματίζεται στο μέλλον για προώθηση του Κυπριακού στην περιοχή Midlands, o κ. Παπαντωνίου είπε ότι οι επικείμενες εκλογές στη Βρετανία θα "κριθούν πολύ δύσκολες και η κάθε ψήφος θα έχει καταλυτικό ρόλο. Αυτό σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε", είπε.

    Πρόσθεσε ότι η οργάνωση έχει ήδη πλησιάσει βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές από τους οποίους ζήτησαν να αναλύσουν τις θέσεις τους πάνω στο Κυπριακό ενώ παράλληλα η Επιτροπή της οργάνωσης προτίθεται να ενημερώσει τα μέλη της για τις θέσεις του κάθε υποψήφιου βουλευτή.

    Υπολογίζεται ότι στην περιοχή Midlands διαμένουν 15-18,000 Κύπριοι.

    Η Επιτροπή του Action for Cyprus (Midlands) αποτελείται από εννέα μέλη, πέντε από τα οποία πρέπει να είναι εκτοπισθέντες ή απόγονοι εκτοπισθέντων. Αντιπρόεδρος είναι ο Χάρης Μάρκου, Γραμματέας ο Αλαν Μπάρετ (Βρετανός νυμφευμένος με Ε/Κ), Ταμίας ο Νίκος Ξενίδης και Σύμβουλοι οι Μαρία Ξενίδη, Κυριάκος Αγαθιώτης, Πανίκος Παπαθωμά, Σάββας Λάμπρου και Παντελής Στυλιανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση που αφορά στα περιστατικά της μηνιγγίτιδας

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση γύρω από την έξαρση των περιστατικών μηνιγγίτιδας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις 7 Ιουλίου, περίοδο που καταγράφεται η έξαρση της ιογενούς μηνιγγίτιδας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σύνολο των περιστατικών παγκυπρίως ανέρχεται στα 57, εκ των οποίων πέντε στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και τρία περιστατικά στο νοσοκομείο Λάρνακας. Συνήθως, πρόσθεσε, κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, παρουσιάζονται τρία με τέσσερα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας. Χθες στο νοσοκομείο Λεμεσού εισήχθησαν 21 παιδιά με συμπτώματα υποψίας μηνιγγίτιδας και μετά από την υποβολή 14 από αυτά σε παρακέντιση διεγνώσθησαν 5 περιστατικά, έναντι 7 την Τετάρτη και 8 την Τρίτη.

    Από τους αριθμούς που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η κατάσταση έχει τουλάχιστιον σταθεροποιηθεί για να μην μιλήσω, περί υφέσεως, όπως είπε.

    Ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ακόμη ότι έχουν σταλεί δείγματα στο εξωτερικό, που έχουν ληφθεί από πηγές νερού, πισίνες, παραλίες, υδατοπρομήθειες, στρατόπεδα, σπίτια κλπ και τόνισε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε σε μια σειρά προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η σύσταση επιτροπής έρευνας από γιατρούς του Υπουργείου και του Νοσοκομείου, η διενέργεια επιδημολογικής έρευνας για εντοπισμό των αιτιολογικών παραγόντων που προκάλεσαν την έξαρση των κρουσμάτων και η δημιουργία κλιμάκιου υγιειονομικών επιθεωρητών του Υπουργείου και του Δήμου για δειγματοληψία από πηγές νερού, πισίνες, παραλίες, υδατοπρομήθειες, στρατόπεδα, σπίτια και άλλους χώρους. Είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκαν επανειλημμένες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ για την όλη κατάσταση και τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί μόλυνσης εξαιτίας λυμάτων του αποχετευτικού συστήματος Λεμεσού, που χύνονται στη θάλασσα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα πρέπει να το ελέγξουν επιστήμονες αλλά τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπήρξε κακός σχεδιασμός του αποχετευτικού συστήματος και του τρόπου τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων. Για τους κινδύνους από μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να αφήσει η ασθένεια στα παιδιά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται αχρείαστες ανησυχίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι άλλες παιδικές ασθένειες έχουν μεγαλύτερους κινδύνους.

    Τα περιστατικά θεωρούνται ήπια, υπογράμμισε, και αν τύχουν έγκαιρης ιατρικής περίθαλψης οι κινδύνοι είναι εντελώς απομακρισμένοι. Ερωτήθεις αν το Κρατικό Χημείο δε διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν, οι υπηρεσίες του Κράτους εξοπλίζονται με νέα μηχανήματα.

    Η βρετανική κυβέρνηση απέστειλε ήδη επιστολή προς την κυπριακή κυβέρνηση με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να εκδόσει αποτρεπτική οδηγία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες με προορισμό τη Κύπρο, είπε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Πρόγραμμα επαφών Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κύκλο επαφών με αξιωματούχους της Ε/κ πλευράς θα έχει ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μισιέλ Μπαρνιέ ο οποίος φθάνει στο νησί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, σε μια επίσκεψη που συνδέεται με το Κυπριακό.

    Κατά την εδώ παραμονή του, ο Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Παρισίων και όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Υστερα από την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο κ. Μπαρνιέ θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη με τον οποίο θα έχει επίσημες συνομιλίες.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ, όπως επίσης και με αντιπροσωπείες των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών.

    Ο Γάλλος αξιωματούχος, που αναχωρεί την Τρίτη 31 Ιουλίου, θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Ανδρο Μιχαηλίδη ενώ πριν αναχωρήσει θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MM)

    [06] Ρολόγης: επιτυχές το 1995 για τον εθνικό μεταφορέα

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Επιτυχές" χαρακτήρισε το 1995 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Βασίλης Ρολόγης, αφού βελτιώθηκε η οικονομική θέση της εταιρίας.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με την ευκαιρία της αυριανής 49ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Κυπριακών Αερογραμμών, το ενοποιημένο κέρδος από τις εργασίες του συγκροτήματος πριν από την αφαίρεση αποσβέσεων και τόκων ανήλθε στα 30,0 εκ.

    Από αυτά τα 16 εκ. αφορούσαν αποσβέσεις, τα εννέα δαπανήθηκαν για τόκους και τα πέντε ήταν καθαρά κέρδη πριν τη φορολογία. Τα 3,9 εκ. από τα καθαρά κέρδη πριν τη φορολογία προήλθαν από τις δραστηριότητες των ΚΑ ενώ το κέρδος της Eurocypria ανήλθε στα 1,08 εκ. Μικρό κέρδος είχε επίσης και η τρίτη εταιρεία του συγκροτήματος, η Cyprair Tours.

    O κ. Ρολόγης σημείωσε ότι το καθαρό χρέος του συγκροτήματος μειώθηκε κατά 56 εκ. Το τέλος του 1993 το χρέος βρισκόταν στα 160 εκ. ενώ μέχρι το τέλος του 1995 μειώθηκε σε 104 εκ. έτσι βελτιώνοντας αισθητά τη σχέση δανεισμού προς κεφάλαιο από 8,5:1 σε 3,5:1.

    "Η ανάκαμψη της εταιρείας μας σημειώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες", τόνισε ο κ. Ρολόγης.

    Βασικός άξονας του προγραμματισμού ήταν το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίστηκε το 1993 του οποίου η εφαρμογή είχε οδηγήσει το συγκρότημα των ΚΑ από μια συσσωρευμένη ζημιά της τάξης του 13 εκ. για την περίοδο 1989-1993 σε συνολικό κέρδος 13 εκ. για τη διετία 1994-1995, είπε ο κ. Ρολόγης.

    Εξάλλου στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώχθηκε αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών με παράλληλη μείωση της υπεξάρτησης από τη βρετανική αγορά. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της αγοράς από τη Βρετανία μειώθηκε κατά 7,1 εκατοστιαίες μονάδες το 1995 ενώ στα ψηλότερης απόδοσης ευρωπαϊκά δορμολόγια σημειώθηκε άνοδος και το μερίδιο αγοράς έφθασε το 34,1%.

    Συνεχίστηκε επίσης η μεταφορά φορτίων, σημειώνοντας αύξηση 4,5% και συνολικά κέρδη 6,9 εκ.

    Στο πλαίσιο της σύναψης συμμαχιών και συμφωνιών συνεργασίας με άλλες αεροπορικές εταιρίες, οι Κυπριακές Αερογραμμές ανανέωσαν τις συμφωνίες συνεργασίας με την KLM και την Αεροφλότ, ενώ επεκτάθηκε η συμφωνία με την Gulf Air για εκτέλεση κοινών πτήσεων, εκτός από Νέα Υόρκη και στο Χιούστον. Επίσης, υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την Kuwait Airlines και άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας με τις Αυστριακές Αερογραμμές.

    Παράλληλα, υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με τις Συριακές Αερογραμμές για την εκτέλεση πτήσεων Λάρνακα - Μαδρίτη ενώ έγινε κατ'αρχήν συμφωνία με την Alitalia για την εκτέλεση πτήσεων κοινού κωδικού στο δρομολόγιο Λάρνακας - Ρώμης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του προέδρου της Αλιτάλια στην Κύπρο.

    Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα αντιπροσωπεία των ΚΑ θα έχει συνάντηση στο Λονδίνο με τις Βρετανικές Αερογραμμές όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας για κάλυψη της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Εξάλλου, ανώτατα στελέχη της KLM που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη, αντάλλαξαν δώρα με τον κ. Ρολόγη, με την ευκαιρία των πεντάχρονων από τη σύναψη συμφωνίας με βάση την οποία οι πτήσεις Λάρνακα - Αμστερντάμ πραγματοποιούνται από κοινού με πληρώματα και αεροπλάνα των ΚΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρολόγης είπε ότι μέρισμα της τάξης του 5% θα δοθεί στους μετόχους από φέτος. Μελετάται επίσης σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης προσωπικού, διαφορετικό από εκείνο που εφάρμοσαν οι ΚΑ. Το σχέδιο αυτό είναι βασισμένο σε άλλα μοντέλα που δοκιμάστηκαν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] Γερμανός Βουλευτής υποστηρίζει: Ιστορική ευκαιρία η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ Το πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί δυσκολίες

    Λευκωσία, 26/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Μοναδική ιστορική ευκαιρία", χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης της γερμανικής Βουλής Ρούντολφ Ζάιτερς την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας την υποστήριξη της Γερμανίας για ένταξη της Κύπρου και λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ζάιτερς είπε, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ πριν την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, "τρομερή" την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, μετά την επίσκεψή του στη γραμμή αντιπαράταξης μαζί με το Γερμανό Βουλευτή Δρ. Φρίντμπερτ Πφλούγκερ και πρόσθεσε: "Ομολογώ ότι ταρακτήκαμε".

    Οι κύριοι Ζάιτερς και Πφλούγκερ θα παρουσιάσουν, κατά την επιστροφή τους στη Γερμανία, έκθεση για τις επαφές τους, η οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ για αύξηση του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η ΕΕ για την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποιούν οι δύο Γερμανοί βουλευτές στην Κύπρο, ο κ. Ζάιτερς τη χαρακτήρισε πληροφοριακή και σημείωσε ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, που συνδέεται και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, ενδιαφέρονται να προσπελαστεί η οικονομική και πολιτική διαίρεση της Κύπρου και τόνισε ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε, ακόμη, ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει προγραμματισμένος διάλογος, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Ο κ. Ζάιτερς εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία όπως δοθούν διευκολύνσεις στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.

    Ισως, είπε, αυτή να είναι μια μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο κι ενδιαφερόμαστε να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η ένταξη θα βελτιώσει την κατάσταση των Τ/Κ και θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ.

    Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ζάιτερς διευκρίνισε ότι δεν μίλησε για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά στενότερη επαφή, δεδομένης και της τελωνειακής ένωσης της χώρας με την ΕΕ. Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να ενδιαφερθεί για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η Γερμανία ήταν μοιρασμένη για δεκαετίες και γι' αυτό συμμερίζεται τα αισθήματα των Κυπρίων κι επιθυμεί τερματισμό της διαίρεσης της νήσου.

    Σ' αυτό το σημείο, ο κ. Ζάιτερς τόνισε την υποστήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για λύση του Κυπριακού και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών, ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα συμπεριλαμβάνεται στην αμέσως επόμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Ζάιτερς είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές όλες οι υποψήφιες χώρες, αλλά αυτές που πληρούν τις πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, δύσκολη την ένταξη της Κύπρου πριν τη λύση του Κυπριακού, διότι η πολιτική της ΕΕ είναι να μην εισάγονται σ' αυτήν τα άλυτα προβλήματα των υποψηφίων χωρών.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η ένταξη στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, ο κ. Ζάιτερς ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει την Κύπρο να γίνει μέλος της, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι θεσμοί που ισχύουν όσον αφορά την εσωτερική αγορά και το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, που πιέζουμε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.

    Είπε, εξάλλου, ότι οι Τ/Κ θα επωφεληθούν όχι μόνο οικονομικά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και όσον αφορά την ασφάλειά τους, διότι το Δίκαιο της ΕΕ περιέχει πρόνοιες για τις μειονότητες.

    Με τη σειρά του, ο Δρ. Πφλούγκερ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος έχει πάντοτε ένα φίλο στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αφού ο ίδιος έχει Κύπριο συγγενή και συγκεκριμένα Κυπρία πεθερά.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό παρατηρείται μόνο τελευταίως, λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Ζάιτερς συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκο Σιάμπο, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Επισκέφθηκε, επίσης, τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία και αύριο αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 26 July 1996 - 17:50:55