Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tέσσερα νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας
  • [02] H πολιτική ηγεσία φοβάται ανεύθυνες ενέργειες μοτοσικλετιστών
  • [03] Σύσκεψη Μιχαηλίδη, Ευαγγέλου, Φεϊσέλ για την πορεία των μοτοσικλετιστών

  • [01] Tέσσερα νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας

    Λευκωσία, 5/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τέσσερα νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας διαγνώσθηκαν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 194.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν παιδιά, δύο στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης από τα 194 κρούσματα, νοσηλεύονται 51 και έχουν αποθεραπευθεί 143.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν η επιδημία θα μπορούσε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για τέτοιο ενδεχόμενο και σημείωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται.

    "Ευελπιστούμε", είπε, "ότι μέχρι τότε δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση".

    Αναφορικά με τις επισκέψεις και την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να δει πώς εξελίσσεται η κατάσταση, την οποία ωστόσο, χαρακτήρισε καλύτερη από προηγουμένως.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε επίσης ότι οι εστίες μόλυνσης και οι συνθήκες κακής υγιεινής δεν αποτελούν πηγή της ασθένειας αλλά ευθύνονται για τη διάδοσή της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Η πολιτική ηγεσία φοβάται ανεύθυνες ενέργειες μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 5/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο δεν αμφισβητούν τις προθέσεις των διοργανωτών της αντικατοχικής πορείας των μοτοσικλετιστών αλλά φοβούνται ανεύθυνες ενέργειες ατόμων οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας υπόθεση.

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση πρόεβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Από ότι παρουσιάζεται από τις δηλώσεις των υπευθύνων δε συνάγεται ότι είναι αποφασισμένοι να μπουν στη νεκρή ζώνη εάν τους λεχθεί από την ειρηνευτική δύναμη ότι δεν μπορούν να περάσουν διότι ο Αττίλας τους αρνήθηκε να περάσουν", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Είπε επίσης ότι από τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Γεώργιου Χατζηκώστα, συνάγεται ότι οι μοτοσικλετιστές δεν προτίθενται να συγκρουστούν με την κυπριακή Αστυνομία, η οποία θα προσπαθήσει να αποτρέψει σύγκρουση με την ειρηνευτική δύναμη.

    "Εκείνο που φοβούμαστε είναι μήπως υπάρχουν άτομα που δεν υπακούουν στις οδηγίες και στις εντολές των διοργανωτών και αυτά τα άτομα ανευθύνως ενεργήσουν με τρόπο που θα βλάψει την εθνική μας υπόθεση", σημείωσε.

    Οπως είπε "η έκκλησή μας και οι καθημερινές αναφορές μας στο θέμα στόχο έχουν να ενημερωθούν πλήρως όλοι μέχρι και του τελευταίου διαδηλωτή για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν πέσουν στην παγίδα που στήνει το κατοχικό καθεστώς".

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το κατοχικό καθεστώς θα επιδιώξει συγκρούσεις με ομάδες πολιτών, που θα παρουσιάσει ως Τ/Κ διαδηλωτές, ώστε να δικαιολογήσει την επέμβαση του τουρκικού στρατού με τη χρησιμοποίηση ένσφαιρων πυρών ή άλλων μεθόδων και να προχωρήσει σε παράνομες συλλήψεις.

    "Θέλουμε από τους διαδηλωτές," είπε ο κ. Κασουλίδης, "να μην οδηγήσουν τα πράγματα σε τέτοιες εξελίξεις τις οποίες η ηγεσία του τόπου δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή, δηλαδή σύγκρουση της εθνοφρουράς με τον κατοχικό στρατό, και σε δικαιολογίες για να κινηθούν οι Τούρκοι προς τη νεκρή ζώνη και να τεθούν σε κίνδυνο κοινότητες αιχμής όπως η Αθηένου και η Πύλα".

    Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Αστυνομίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η απαγόρευση από τα τουρκικά στρατεύματα είναι αρκετή ένδειξη ότι απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνηση δε θεωρεί αθέμιτη την εκδήλωση της αντίθεσής των μοτοσικλετιστών προς την κατοχή και την άρνηση των κατοχικών στρατευμάτων να τους επιτρέψουν να οδεύσουν προς την Κερύνεια, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    [03] Σύσκεψη Μιχαηλίδη, Ευαγγέλου, Φεϊσέλ για την πορεία των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 5/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη σχετικά με την αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Στη σύσκεψη η κυβέρνηση προέβη σε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και μελετήθηκαν πρακτικά μέτρα για πρόληψη επεισοδίων και για αποτροπή της παραβίασης της νεκρής ζώνης.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή και με την τουρκική πλευρά. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει και να προβάλλει τις απόψεις του εφόσον οι εκδηλώσεις είναι ειρηνικές και δεν παραβιάζουν τους νόμους.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία του να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υπόθεση της Κύπρου. Μας ενδιαφέρει, είπε, η ασφάλεια των ατόμων που θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση, αλλά και η ασφάλεια του κράτους και της Κύπρου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι ο κ. Ευαγγέλου μετέφερε στον εκπρόσωπο του Γ.Γ. "όλη την ενημέρωση για τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν γίνει" και έγινε ανταλλαγή απόψεων, με εισηγήσεις και από τα Ηνωμένα Εθνη "αν και εκείνοι έχουν εισηγήσεις για το πώς μπορεί να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλά". Αφού αναγνώρισε την επιθυμία του καθενός να κάνει κάτι ενάντια στην κατάσταση στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "υπάρχει και το γενικό συμφέρον".

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είπε στον κ. Φεϊσέλ τη θέση που η κυβέρνηση μετέφερε στους μοτοσικλετιστές, ότι δηλαδή πρέπει "να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν επεισόδια με απρόβλεπτες συνέπειες" και ιδιαίτερα να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη. Είπε επίσης ότι από την πλευρά του ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε μερικά από τα μέτρα που θα πάρει η ειρηνευτική δύναμη.

    "Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα συνεργαστεί πλήρως με τις δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε ο κ. Ευαγγέλου, τονίζοντας ότι η πορεία πρέπει να είναι ειρηνική κι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους μοτοσικλετιστές, με τους οποίους η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή.

    Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα της πορείας των μοτοσικλετιστών πραγματοποιήθηκε και στο Αρχηγείο Αστυνομίας, επίσης με τη συμμετοχή εκπροσπώπων της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Κατά τη σύσκεψη μελετήθηκαν πρακτικά μέτρα για αποφυγή επεισοδίων. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 6 August 1996 - 8:13:40