Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τον Πειραιά οι μοτοσικλετιστές
  • [02] Σεισμός 3.5 βαθμών στην Πάφο
  • [03] Εντατικές συνομιλίες μέχρι την εξεύρεση λύσης
  • [04] Φεϊσέλ: Οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη

  • [01] Για τον Πειραιά οι μοτοσικλετιστές

    Βόλος, 8/8/1996 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου) -- Για τον Πειραιά αναχώρησαν οι μοτοσικλετιστές που λαμβάνουν μέρος στην αντικατοχική πορεία που ξεκίνησε από το Βερολίνο με κατάληξη την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Οι μοτοσικλετιστές έφθασαν χθες βράδυ στο Βόλο από τη Θεσσαλονίκη και έτυχαν θερμής υποδοχής από οργανώσεις μοτοσικλετιστών της Ελλάδας.

    Οι μοτοσικλετιστές ενώθηκαν με άλλους 20 Κύπριους μοτοσικλετιστές και τους Ιταλούς μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία.

    Αν ο χρόνος το επιτρέψει, οι μοτοσικλετιστές θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

    Στη συνέχεια, θα μεταβούν στον Πειραιά όπου στις 5 το απόγευμα θα αποπλεύσουν για την Κύπρο. Οι μοτοσικλετιστές θα βρίσκονται στην Κύπρο το πρωϊ του Σάββατου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Σεισμός 3.5 βαθμών στην Πάφο

    Πάφος, 8/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ έγινε αισθητός σήμερα στη 07:56 στην πόλη της Πάφου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή, 20 χιλιόμετρα, δυτικά της παραλίας της Πάφου.

    Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για τραυματισμούς ή ζημιές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΓΠ)

    [03] Εντατικές συνομιλίες μέχρι την εξεύρεση λύσης

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΙΣΣΕΛ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Λευκωσία, 8/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ τόνισε σήμερα ότι από καιρό καταβάλλονται προσπάθειες για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, η οποία θα διαρκέσει όσο καιρό χρειάζεται για να λυθεί το Κυπριακό.

    Ο κ. Φεϊσέλ έδωσε την απάντηση αυτή κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει είδηση που μετέδωσε χθες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ", από την έδρα του ΟΗΕ, ότι οι μεσολαβητές στο Κυπριακό εργάζονται για την επίτευξη συνάντησης τύπου Ντέιτον, στις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει τίποτε νεότερο κάτω από τον ήλιο". Επεσήμανε ότι αυτό που έκανε την είδηση να δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει καινούργια πρόταση ήταν η χρήση του ονόματος της πόλης Ντέιτον, όπου έγιναν οι συνομιλίες για τη Βοσνία.

    "Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα Ηνωμένα Εθνη τονίζουν συχνά ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συναντηθούν μόλις υπάρξει σαφής ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν στη βάση του πάρε - δώσε", ανέφερε ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ.

    Ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να διεξαχθούν πάνω σε συνολική βάση, προσθέτοντας ότι "μία πιθανότητα που πάντα βλέπαμε ήταν ότι όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν να παραμείνουν μαζί μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους".

    Σε παρατήρηση ότι η χρήση του ονόματος της πόλης Ντέιτον έχει καθιερωθεί να σημαίνει εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι όλοι πιστεύουν ότι "ο καλύτερος τρόπος να χειριστεί κανείς το πρόβλημα είναι να αρχίσουν άμεσες και συνολικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, σε όλα τα θέματα, και να παραμείνουν μαζί μέχρι την ολοκλήρωσή τους".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό και ότι οι προσπάθειες για έναρξη συνομιλιών συνεχίζονται.

    Κληθείς να εκτιμήσει την πιθανή θέση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς έναντι συνομιλιών τύπου Ντέιτον, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς δε θα είχαν αντιρρήσεις.

    Είπε συγκεκριμένα: "Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που θα έφερναν αντίρρηση. Αυτό είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και με τους δύο ηγέτες."

    Κληθείς να εξηγήσει το σημείο της είδησης του Ρόιτερ ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο θα πρέπει να έχει την εξουσία να την εφαρμόσει, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η Δύναμη θα έπαιρνε εντολή από το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, που της επιτρέπει τη χρήση βίας για να εφαρμόσει τους όρους εντολής της. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA/ΓΠ)

    [04] Φεϊσέλ: Οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη

    ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

    Λευκωσία, 8/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναμένουν ότι θα πράξουν κάτι τέτοιο" στη διάρκεια της αντικατοχικής πορείας των μοτοσικλετιστών, την Κυριακή.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν σχέδια για να αποτρέψουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από το να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

    Παράλληλα, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν πληροφορίες από τους Τ/Κ ότι θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά εναντίον των μοτοσικλετιστών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Τ/κ Τύπου.

    Ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη "βρίσκονται σε επαφή με τους Τ/Κ και τους ενημερώνουν για τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για να έχει υπό έλεγχο την πορεία".

    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι και οι Τ/Κ είναι ανήσυχοι, προσθέτοντας ότι όλοι ανησυχούν από τον πιθανό κίνδυνο και την ανάγκη να μην παραβιαστεί η γραμμή καταύπασης του πυρός και η νεκρή ζώνη.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φεϊσέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πορεία θα είναι ειρηνική. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 8 August 1996 - 17:50:54