Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφθασαν στην Κύπρο οι μοτοσικλετιστές

  • [01] Εφθασαν στην Κύπρο οι μοτοσικλετιστές

    Λεμεσός, 10/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με χειροκροτήματα και αισθήματα περηφάνειας, ο Κυπριακός λαός υποδέχθηκε σήμερα τους 200 περίπου μοτοσικλετιστές, οι οποίοι άρχισαν την πορεία τους στις 2 Αυγούστου στο Βερολίνο με κατάληξη την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Μόλις το φέρυ μπόουτ "Νήσος Κύπρος" κατέπλευσε, λίγο πριν το μεσημέρι, στο λιμάνι Λεμεσού και φάνηκαν οι μοτοσικλετιστές, εκατοντάδες κόσμου ξέσπασαν σε έντονα χειροκροτήματα

    Στην έξοδο του πλοίου τους μοτοσικλετιστές ανέμεναν μέλη του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια και αντιπρόσωποι διαφόρων προσφυγικών σωματείων καθώς και συγγενείς αγνοουμένων, οι οποίοι με γαρύφαλλα ελληνικές και κυπριακές σημαίες τους καλωσόρισαν στην Κύπρο.

    Εξάλλου, γύρω από το πλοίο συγκεντρώθηκαν αρκετά φορτηγά τα οποία κορνάριζαν χαιρετίζοντας τους μοτοσικλετιστές.

    Με εμφανή την κούραση στα πρόσωπά τους, οι οι μοτοσικλετιστές δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν όσο μπορούν μέχρι την κατεχόμενη Κερύνεια ειρηνικά. Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε έχει ήδη δοθεί σ'ολόκληρη την Ευρώπη και το ίδιο μήνυμα θα δώσουμε και αύριο σ'όσους θα βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Σε χαιρετισμό του, ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τους μοτοσικλετιστές "αγγελιοφόρους της ελεύθερης διακίνησης, καβαλλάρηδες της ειρήνης" και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην πορεία είπε ότι πρόκειται για "μια διαδρομή για την ειρήνη και για το γκρέμισμα των τειχών του μίσους και του διαχωρισμού".

    Η εκδήλωση σας, είπε, έχει ένα έντονο συμβολικό χαρακτήρα, αφού ξεκίνησε από το Βερολίνο, την πόλη που αντιπροσώπευε το διαχωρισμό, τη διαίρεση σε δύο κόσμους σ'όλη την περίοδο του ψυχρού πολέμου και που σήμερα συμβολίζει το νέο δυναμισμό της Ευρώπης.

    Στην Κύπρο, υπογράμμισε ο κ. Κρανιδιώτης, οι αρχές της ελεύθερης διακίνησης και της ειρήνης "εξακολουθούν να παραβιάζονται από τους Τούρκους εισβολείς που καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και όλες τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών συνεχίζουν την παράνομη κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούν, είπε, με αγωνία την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περίπτωση της Κύπρου και ενεργούν με κάθε τρόπο μέσα από τα επανειλλημένα ψηφίσματα και διαμαρτυρίες, ώστε οι κυβερνήσεις τους να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να τερματίσει την απαράδεκτη διεθνή συμπεριφορά της που την "τοποθετεί έξω από τον Ευρωπαϊκό χώρο και τις αξίες του αλλά και έξω από τη διεθνή έννομη τάξη."

    Ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε επίσης την ανάγκη για αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, σύνεση και θάρρος για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που συμβάλλουν στην προβολή του Κυπριακού.

    "Η κινδυνολογία και το κλίμα αντιθέσεων μεταξύ μας δεν συμβάλλουν στην επιτυχία των στόχων μας", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "το Κυπριακό κράτος επεκτείνεται από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα ως τα παράλια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας και διεκδικεί την κυριαρχία του σ'όλα τα εδάφη του" .

    Χαρακτηρίζοντας το καθεστώς Ντενκτάς "ταραξία" ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε επίσης ότι "η κατοχή είναι η παρανομία και η διασάλευση της ειρήνης και της έννομης τάξης".

    Τέλος, είπε ότι η εκδήλωση των μοτοσικλετιστών "είναι ειρηνική διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τους μοτοσικλετιστές προσφώνησαν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων σε τοπικό επίπεδο.

    Οι μοτοσικλετιστές θα αναχωρήσουν από το λιμάνι Λεμεσού προς την Κοφίνου όπου εκεί θα τους υποδεχθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 10 August 1996 - 18:07:11