Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκίνηση μοτοσικλετιστών από τη Λευκωσία
  • [02] Ακυρώθηκε η αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών
  • [03] Αγανάκτηση αισθάνονται οι μοτοσικλετιστές
  • [04] Βουλευτές πέρασαν Ε/κ φυλάκιο στη Δερύνεια
  • [05] Τα ΗΕ καλωσορίζουν την ακύρωση της πορείας
  • [06] Και πολιτικοί λόγοι για τη ματαίωση της πορείας
  • [07] Μήνυμα φιλίας προς τους Τ/Κ
  • [08] Μοτοσικλετιστές στο Λήδρα Πάλας
  • [09] Eπεισόδια στο ΣΟΠΑΖ
  • [10] Διάγγελμα Κληρίδη για τη ματαίωση της πορείας
  • [11] Κινητοποίηση τουρκικού κατοχικού στρατού
  • [12] Λύπη εκφράζει ο Πρόεδρος των μοτοσικλετιστών
  • [13] Αρνητική απάντηση στους βουλευτές
  • [14] Διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια
  • [15] Τραυματίες στο Νοσοκομείο Λάρνακας
  • [16] Επίθεση όχλου Τούρκων κατά διαδηλωτών
  • [17] Αποχωρούν οι διαδηλωτές από τη νεκρή ζώνη

  • [01] Εκκίνηση μοτοσικλετιστών από τη Λευκωσία

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Περισσότερα από χίλια άτομα με 500 και πλέον μοτόρες έχουν ξεκινήσει από το Μακάρειο στάδιο στη Λευκωσία, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σήμερα το πρωί με κατεύθυνση τη Δερύνεια.

    Ανάμεσά τους βρίσκονται και 60 περίπου Ελλαδίτες μοτοσικλετιστές του Μοτοσικλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΜΟΘ) οι οποίοι μιλώντας στο ΚΥΠΕ υπογράμμισαν τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει σύγκρουση με την Αστυνομία. "Ελπίζουμε να περάσουμε στα κατεχόμενα, ειρηνικά", είπαν.

    Οι Ελλαδίτες μοτοσικλετιστές εξέφρασαν παράλληλα αγανάκτηση με τις χθεσινοβραδινές συλλήψεις ειδικότερα προσώπων τα οποία είχαν λάβει μέρος στην πορεία των μοτοσικλετιστών από το Βερολίνο. Παράλληλα σημείωσαν την ευνοϊκότερη στάση του Τύπου προς την πορεία.

    "Πιστεύουμε", υπογράμμισαν, "ότι στο τέλος της ημέρας θα προβληθεί ο αντικατοχικός χαρακτήρας της πορείας" και πρόσθεσαν ότι σήμερα όλοι θα καταλάβουν ότι προβλήματα δεν προκαλούν οι μοτοσικλετιστές αλλά ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Ακυρώθηκε η αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ακυρώθηκε η αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών για λόγους υψίστης ασφαλείας του κράτους ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό για να εξηγήσει τους λόγους.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργο Χατζηκώστα, υπουργούς, την ηγεσία της αστυνομίας και άλλους αξιωματούχους.

    Την νέα εξέλιξη ανακοίνωσε ο κ. Χατζηκώστας στους μοτοσικλετιστές τους οποίους η ομοσπονδία κάλεσε να επιστρέψουν όλοι στο Λευκόθεο Στάδιο στη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, στο Λευκόθεο επικρατεί χαώδης κατάσταση ενώ πολλοί μοτοσικλετιστές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Αγανάκτηση αισθάνονται οι μοτοσικλετιστές

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αγανάκτηση αισθάνονται εκατοντάδες μοτοσικλετιστές για την ακύρωση της αντικατοχικής τους πορείας και κατευθύνονται προς διάφορες κατευθύνσεις με στόχο να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη.

    Η πορεία ακυρώθηκε για λόγους υψίστης ασφαλείας του κράτους ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό για να εξηγήσει τους λόγους.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργο Χατζηκώστα, υπουργούς, την ηγεσία της αστυνομίας και άλλους αξιωματούχους.

    Την νέα εξέλιξη ανακοίνωσε ο κ. Χατζηκώστας στους μοτοσικλετιστές τους οποίους η ομοσπονδία κάλεσε να επιστρέψουν όλοι στο Λευκόθεο Στάδιο στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χατζηκώστας, εξέφρασε λύπη για την κατάσταση που επικρατεί και για τους χαρακτηρισμούς τους οποίους εκτόξευσαν εναντίον του μοτοσικλετιστές.

    "Κανένας δεν αγάπησε την πορεία όσο εγώ. Ολη νύκτα, είχα αλλεπάλληλες συσκέψεις, με την αστυνομία, με το Γενικό Εισαγγελέα, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", είπε.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι το πρωϊ, αντιπροσωπεία των μοτοσικλετιστών μετέβη στο Αρχηγείο Αστυνομίας όπου τους ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούσε να τους συναντήσει.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας μας για θέματα υψίστης σημασίας του κράτους, μας έπεισε ότι η πορεία των μοτοσικλετιστών που άρχισε στις 2 Αυγούστου, πρέπει να σταματήσει μέχρι εδώ", είπε ο κ. Χατζηκώστας.

    Στο σημείο αυτό, εκατοντάδες μοτοσικλετιστές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση.

    Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος προσωπικά ανέλαβε ευθύνη για την ματαίωση της πορείας. Είναι προς το συμφέρον όλης της Κύπρου να σταματήσει η πορεία αυτή, συνέχισε.

    Αντίδραση μοτοσικλετιστών

    Ωστόσο, οι μοτοσικλετιστές δεν υπάκουσαν στο κάλεσμα του κ. Χατζηκώστα και με έκδηλη την απογοήτευση στο πρόσωπό τους, έφυγαν από το Λευκόθεο και διασπάστηκαν, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να εισχωρήσουν στην νεκρή ζώνη από διάφορα σημεία της Λευκωσίας. Λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι μοτοσικλετιστές δεν κατάφεραν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Οπως ανέφερε δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ που καλύπτει την πορεία, οι μοτοσικλετιστές έχουν "κυριολεκτικά πάρει τους δρόμους" και τώρα κατευθύνονται προς διάφορες κατευθύνεις, χωρίς αρχηγούς της πορείας, προφανώς σε μια προσπάθεια να εισχωρήσουν στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Βουλευτές πέρασαν το Ε/κ φυλάκιο στη Δερύνεια

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι βουλευτές Μάριος Ματσάκης, Κατερίνα Πασχαλίδου Παντελίδου, Δημήτρης Ηλιάδης και Αντώνης Καράς έχουν περάσει το Ε/κ φυλάκιο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και έχουν προσεγγίσει το σημείο όπου είναι παραταγμένοι άντρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Μαζί τους βρίσκεται και ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου Στέφος Στεφάνου καθώς και μερικοί πολίτες οι οποίοι αξίωσαν από τα Ηνωμένα Εθνη να τους επιτρέψουν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε στους βουλευτές ότι πρέπει να επιδώσουν γραπτή αίτηση και ότι έχει διαταγή να μην τους αφήσει να περάσουν πιο κάτω.

    Ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης ζήτησε να μιλήσει με τον υπέυθυνο αξιωματικό των ΗΕ. Για λόγους ασφάλειας οι βουλευτές δεν έχουν επιτρέψει σε περισσότερους πολίτες να τους συνοδεύσουν.

    Στο μεταξύ, Τούρκοι και Τ/Κ βρίσκονται σε ταράτσες σπιτιών στην κατεχόμενη πλευρά, φωνάζοντας συνθήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Τα ΗΕ καλωσορίζουν την ακύρωση της πορείας

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη καλωσόρισαν την ακύρωση της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Ο Εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ικανοποίηση για την τροπή της κατάστασης.

    "Είμαστε χαρούμενοι για το κάθε βήμα που γίνεται για μείωση της έντασης της κατάστασης", είπε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Σε ερώτηση αν η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην οποία καλούσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ώστε να εμποδιστεί κάθε απαγορευμένη είσοδος στην ουδέτερη ζώνη που ελέγχουν τα Ηνωμένα Εθνη, είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση για ακύρωση της πορείας, ο κ. Ροκοζέφσκι απάντησε: "Σίγουρα, είχε θετική αντίδραση".

    Οπως μεταδίδεται τώρα, ο μεγαλύτερος όγκος των μοτοσικλετιστών βρίσκεται στην Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι μοτοσικλετιστές που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου άρχισαν να διαλύονται.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Και πολιτικοί λόγοι για τη ματαίωση της πορείας

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τόσο πολιτικοί όσο και λόγοι υψίστης ασφαλείας οδήγησαν στη ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, (ΚΟΜ), Γιώργος Χατζηκώστας μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση για τη ματαίωση της πορείας.

    Σε ερώτηση αν οι λόγοι για τη ματαίωση αφορούν λόγους ασφάλειας και μόνο ή και πολιτικές πιέσεις από ξένες χώρες ή δυνάμεις, ο κ. Χατζηκώστα απάντησε "εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά αντελήφθηκαν ότι υπήρχαν δύο λόγοι".

    Σε ερώτηση όταν μιλούν για λόγους ασφαλείας, αν εννοούν προέλαση των Tούρκων, ο κ. Χατζηκώστα απάντησε: "Απ'ότι έχω μάθει, έχουν κάνει (προέλαση) στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αχνας." Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν του έχει λεχθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη αλλά από μέλη της ΚΟΜ.

    Είπε επίσης ότι ως ΚΟΜ, αγνόησαν και αγνοούν τα διάφορα σενάρια και τις απειλές των Τούρκων. Τόνισε ότι η πορεία δε ματαιώθηκε λόγω των απειλών του Ντενκτάς ή της Τουρκίας αλλά γιατί ο Πρόεδρος Κληρίδης "μας έπεισε ότι η συνέχιση της θα ήταν επιζήμια για το κράτος μας. Και εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι η προσπάθειά μας ήταν να βοηθήσουμε το κράτος μας και όχι να το ζημιώσουμε".

    Πρόσθεσε ότι "έχω πειστεί προσωπικά γι'αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη."

    Σε ερώτηση αν θεωρεί η ΚΟΜ ότι ακόμα και τώρα που έχει σταματήσει η πορεία, έχει "επιτύχει το στόχο της", ο κ. Χατζηκώστα είπε ότι η ΚΟΜ "θα ήταν πιο ευτυχής αν τερματιζόταν η πορεία όπως είχε προγραμματιστεί. Αλλά αφού έχουμε πειστεί ότι πρέπει να σταματήσει εδώ, ας τη σταματήσουμε, αλλά πιστεύω ότι η όλη διεθνοποίηση ήταν αρκετά επωφελής".

    Με δάκρυα στα μάτια ο κ. Χατζηκώστα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον κυπριακό λαό γιατί όπως είπε, αισθάνεται υποχρεωμένος γιατί ο απλός λαός στήριξε την πορεία των μοτοσικλετιστών. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε δηλώσεις μαζί με τον Πρόεδρο. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Μήνυμα φιλίας προς τους Τ/Κ

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μήνυμα φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους και για επανένωση της Κύπρου απέστειλαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών οι Κύπριοι βουλευτές που βρίσκονται στη Δερύνεια και που έχουν ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ να τους επιτρέψει να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Σε προφορική του αίτηση προς τον υπεύθυνο του φυλακίου των Ηνωμένων Εθνών ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης υπογράμμισε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν προς τους Τ/Κ οι οποίοι βρίσκονται απέναντι είναι αυτό της ειρήνης και ζητούν να μιλήσουν μαζί τους ως απλοί άνθρωποι.

    "Θέλουμε να δείξουμε τη διάθεσή μας για επανένωση της Κύπρου και ότι δεν πρέπει να φοβάται ο ένας τον άλλον. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το παράδειγμα εδώ σήμερα", πρόσθεσε.

    Απαντώντας ο υπεύθυνος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ είπε ότι θα μεταβιβάσει το μήνυμα στους ανώτερού τους καθώς και στους Τ/Κ αλλά ζήτησε από τους βουλευτές να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Μοτοσικλετιστές στο Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πολλοί από τους μοτοσικλετιστές.

    Αρχικά μετά την ανακοίνωση για ματαίωση της πορείας πολλοί αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν με κατεύθυνση τη Δερύνεια αλλά αφού έφθασαν στα κρεμαστά φώτα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού άλλαξαν πορεία και επέστρεψαν στη Λευκωσία.

    Πολλοί βρίσκονται τώρα συγκεντρωμένοι στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Επεισόδια στο ΣΟΠΑΖ

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αριθμός μoτοσικλετιστών έχει εισχωρήσει στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μερικές εστίες πυρκαγιάς και μαύρος καπνός καλύπτει την περιοχή. Δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο αν η φωτιά βρίσκεται στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές.

    Στην περιοχή καταφθάνουν άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσου Δράσης της Αστυνομίας και πυροσβεστικό όχημα ενώ υπερίπτανται ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών και της Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Διάγγελμα Κληρίδη για τη ματαίωση της πορείας

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η τουρκική πλευρά έλαβε μέτρα με στόχο να δώσει την εντύπωση για δήθεν αντιπαράθεση μεταξύ των μοτοσικλετιστών και ομάδων Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, και για το λόγο αυτό στάθμισε με πολλή ψυχραιμία και πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στον κυπριακό λαό και κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει τη ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Αυτό ανέφερε στο διάγελμά του αναφορικά με τους λόγους για τη ματαίωση του τελικού σταδίου της πορείας η οποία ξεκίνησε από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου με στόχο να φθάσει σήμερα στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρχικά εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών (ΚΟΜ) για την πρωτοβουλία και την πορεία και την επιτυχή οργάνωσή της.

    Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τους Ελλαδίτες και ξένους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο αφού πέρασαν το μήνυμα σ'ολόκληρη την Ευρώπη και σ'ολόκληρο τον κόσμο ότι η κατοχή στη διαιρεμένη Κύπρο συνεχίζεται από τα τουρκικά στρατεύματα και ο κυπριακός λαός στερείται θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    "Η υπηρεσία την οποία πρόσφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στην πορεία, ξένοι και δικοί μας μοτοσικλετιστές, είναι τεράστιας σημασίας γιατί ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, Κύπρο."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε μήνυμά του εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός και καλεί τους διοργανωτές της εκδήλωσης να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν ζημιογώνες στις προσπάθειές του για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    "Η τουρκική πλευρά έλαβε μέτρα με στόχο να δώσει την εντύπωση ότι δήθεν η αντιπαράθεση θα ήταν μεταξύ των μοτοσικλετιστών και ομάδων Τ/Κ, γι αυτό οργάνωσε ομάδες Τ/Κ με οδηγίες να συγκρουστούν με τους μοτοσικλετιστές για να δικαιολογήσει την επέμβαση των κατοχικών στρατευμάτων", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ως εκ τούτου, συνέχισε, "θεώρησα σκόπιμο, και είχα σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας των μοτοσικλετιστών, τους οποίους κάλεσα να διαφοροποιήσουν το τελευταίο μέρος της εκδήλωσής τους. Τους εξήγησα αναλυτικά τους σοβαρούς λόγους που επέβαλαν αυτή τη διαφοροποίηση. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ανταπόκρισή τους, τον πατριωτισμό τους, το θάρρος και την υπευθυνότητά τους."

    Ωστόσο, συνέχισε: "Ως προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού με πολλή ψυχραιμία και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνώνν μου απέναντι στον κυπριακό λαό, στάθμισα όλα τα δεδομένα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να ζητήσω από την ηγεσία της ομοσπονδίας των Μοτοσικλετιστών να διαφοροποιηθεί το τελικό στάδιο της επιτυχούς εκδήλωσής τους.

    Είμαι ικανοποιημένος γιατί η ηγεσία της ομοσπονδίας ανταποκρίθηκε θετικά, και το έπραξε αφού ενημερώθηκε από μέρους μου εκτενώς", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Κινητοποίηση τουρκικού κατοχικού στρατού

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό βρίσκονται παραταγμένοι στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ απέναντι από τους μοτοσικλετιστές οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

    Μεταξύ των μοτοσικλετιστών και των Τούρκων στρατιωτών βρίσκονται οι άντρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ενώ στην περιοχή βρίσκονται επίσης άντρες της ΜΑΑΔ ενώ υπερίπτανται ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών και της Αστυνομίας.

    Οι διαδηλωτές ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και με πέτρες επιτίθονται εναντίον των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Στην περιοχή μαίνονται ακόμα εστίες πυρκαγιών. Στο μεταξύ, άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών κατευθύνεται στην περιοχή Αχνας-Βρυσούλλων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] Λύπη εκφράζει ο Πρόεδρος των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Λύπη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, (ΚΟΜ), Γιώργος Χατζηκώστας, προς το συμβούλιο και τα μέλη της ΚΟΜ και όσους υποστήριξαν οικονομικά την πορεία, για την απόφαση της ματαίωσης της πορείας.

    Ο κ. Χατζηκώστας, ο οποίος ήταν δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που εξήγησε δημόσια τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει ματαίωση της πορείας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ΚΟΜ ανέλαβε εδώ και μήνες μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταδείξει σ'ολόκληρη την Ευρώπη ότι στην Κύπρο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτιστο την ελεύθερη διακίνηση. "Το είχαμε κάνει σημαία μας, διεκδικώντας την ελεύθερη διακίνηση στο νησί μας", είπε.

    Η πορεία, συνέχισε, είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου και έφθασε χθες στη Λεμεσό. "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, είχαμε δεχθεί πάρα πολλές απειλές από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, αλλά τις αγνοοήσαμε όλες μέχρι να τερματίσει η πορεία μας όπως είχαμε εξαγγείλει", είπε.

    "Ομως", συνέχισε, "σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς κάλεσε και μας ενημέρωσε εκτενώς επί των τελευταίων εξελίξεων και τις πρωϊνές παρεμβάσεις από το Γ.Γ. του ΟΗΕ και άλλων απόρρητων του κυπριακού κράτους.

    Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα μπορούσε να προσφέρει η πορεία μας, με πραγματικά πόνο ψυχής, αποφασίσαμε να σταματήσει μέχρι εδώ. Θα ήταν απείρως ευκολότερο για μας να κάνουμε την πορεία και να μας χειροκροτήσουν όλοι αλλά βλέποντας τη ζημιά που μπορούσαμε να κάνουμε στο κράτος μας, δεκτήκαμε τις συμβουλές του Προέδρου και την ακυρώσαμε", είπε ο κ. Χατζηκώστας.

    Εκδηλα απογοητευμένος, ο κ. Χατζηκώστας κατέληξε: "Λυπούμε γιατί απογοήτευσα πολύ κόσμο, που στήριξε οικονομικά την πορεία, και τους ζητώ συγνώμη. Ξέρω όμως ότι πίκρανα όλους τους μοτοσικλετιστές που πίστεψαν για τη σημερινη πορεία, αλλά πιο πολύ τους διαβεβαιώ ότι πικράθηκε το συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Τους ζητώ και αυτούς συγνώμη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Αρνητική απάντηση στους βουλευτές

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρνητικά απάντησαν οι Τουκοκύπριοι στο αίτημα που διαβίβασαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών Ελληνοκύπιοι βουλευτές που βρίσκονται στη Δερύνεια.

    Οι βουλευτές ήθελαν να διαβιβάσουν προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους μήνυμα φιλίας για ειρήνη και επανένωση της μοιρασμένης τους πατρίδας.

    Εκ μέρους των βουλευτών, ο κ. Μάριος Ματσάκης εξέφρασε την αγανάκτηση τους, καταδικάζοντας την τουρκική κατοχή που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση.

    Εξέφρασε την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Διακόσιοι περίπου μοτοσικλετιστές χωρίς όμως τα οχήματά τους και εκατοντάδες άλλοι πεζοί διαδηλωτές, που είχαν νωρίτερα μαζευτεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας έχουν περάσει στη νεκρή ζώνη και κατευθύνονται προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ατομα όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά βρίσκονται μπροστά στα συρματομπλέγματα τα οποία και προσπαθούν να μετακινήσουν με τα χέρια τους.

    Ανδρες των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται παραταγμένοι στην περιοχή ενώ στο βάθος έχουν αρχίσει να μαζεύονται Τούρκοι στρατιώτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [15] Τραυματίες στο Νοσοκομείο Λάρνακας

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τουλάχιτον οκτώ πρόσωπα έχουν τραυματισθεί και μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ και νέοι τραυματίες μεταφέρονται με ασθενοφόρα από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

    Οι Τούρκοι άρχισαν να χρησιμοποιούν εκτός από πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας οι τραυματίες φέρουν κυρίως τραύματα που έχουν προκληθεί από σκάγια. Ενας από τους τραυματίες φέρει διαμπερές τραύμα στο πόδι. Ολοι είναι εκτός κινδύνου.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και αυτόματα όπλα εκτός από κυνηγετικά και αεροβόλα όπλα.

    Στο μεταξύ, στην περιοχή υπερίπταται ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών από το οποίο με τηλεβόα μέλος της πολιτικής άμυνας απευθύνει έκκληση προς τους διαδηλωτές να εκαταλείψουν το χώρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [16] Επίθεση όχλου Τούρκων κατά διαδηλωτών

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαν στη νεκρή ζώνη στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όταν Ε/Κ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Τούρκους. Αποτέλεσμα της τουρκικής αγριότητας ήταν τέσσερις τραυματισμοί, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

    Δύο Ε/Κ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εγκλωβίστηκαν μέσα στα συρματομπλέγματα και δέχθηκαν επανωτά κτυπήματα με ξύλα από Τούρκους.

    Κάτω από την πλήρη αδιαφορία των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, το άγριο ξυλοφόρτημα συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό των δύο Ε/Κ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από τους δύο σοβαρά τραυματισμένους ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο.

    Οι τραυματίες μεταφέρονται τώρα στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου εκεί υπάρχουν και άλλοι Ε/Κ τραυματίες, η κατάσταση των οποίων κρίνεται εκτός κινδύνου. Μετά το σοβαρό επεισόδιο, εμφανίστηκαν και οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης, καθώς και Τούρκοι στρατιώτες. (ΚΥΠΕ/MA/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [17] Αποχωρούν οι διαδηλωτές από τη νεκρή ζώνη

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ανδρες της ΜΑΑΔ προσπαθούν να συγκρατήσουν το πλήθος που έχει μαζευτεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας να μπει στη νεκρή ζώνη, ενώ στη νεκρή ζώνη παραμένουν μόνο μερικά πρόσωπα.

    Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν από τη νεκρή ζώνη. Αντίθετα οι Τούρκοι κουβαλητοί στην περιοχή αυξάνονται και σε κάποια φάση επιτέθηκαν ομαδικά κατά των Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πολύ σοβαρά τραυματισμένα είναι δύο πρόσωπα, τα οποία κτυπήθηκαν άγρια και ανελέητα από Τούρκους αντιδιαδηλωτές, όταν παγιδεύθηκαν σε συρματομπλέγματα.

    Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο τύπου Λαντρόβερ για να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες από το συρματόμπλεγμα το οποίο βρισκόταν στη νεκρή ζώνη και στο οποίο είχαν νωρίτερα παγιδευτεί δύο Ε/Κ.

    Ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Λάρνακας για περίθαλψη αυξάνεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 11 August 1996 - 11:00:43