Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ΗΕ υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι προέβησαν σε εργασίες συντήρησης
  • [02] Βουλευτές από την Αυστραλία και τη Ν.Αφρική στην Κύπρο
  • [03] Σημαντική αύξηση τουριστών από το Ισραήλ
  • [04] Σταθερή προσήλωση της παροικίας στην Αυστραλία στον αγώνα της Κύπρου
  • [05] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τζουρ: Εμπορική παρά στρατιωτική η συμφωνία με την Τουρκία

  • [01] Τα ΗΕ υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι προέβησαν σε εργασίες συντήρησης

    Λευκωσία, 29/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υστερα από διερεύνηση, τα Ηνωμένα Εθνη διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι προέβησαν χθες σε εργασίες συντήρησης των σημαντήρων στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, στο Παραλίμνι.

    Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ πηγή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι "απ' ότι φαίνεται έγινε εργασία συντήρησης των πέντε σημαντήρων στην περιοχή".

    Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι "δεν υπάρχουν ενδείξεις για συρματομπλέγματα ούτε πάνω στους σημαντήρες ούτε μέσα στη θάλασσα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πέντε σημαντήρες είναι συνδεδεμένοι με οτιδήποτε".

    "Οπως αντιλαμβανόμαστε", συμπλήρωσε, "οι βατραχάνθρωποι έλεγξαν ότι οι πέντε σημαντήρες βρίσκονταν στη θέση τους και σε καλή λειτουργική κατάσταση".

    Στο μεταξύ, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν ενημέρωσαν εκ των προτέρων τα Ηνωμένα Εθνη για τις χθεσινές προθέσεις τους, ενώ από πλευράς της Ειρηνευτικής Δύναμης φαίνεται μάλλον απίθανο να διαμαρτυρηθεί, αφού δεν προβαίνει σε τέτοια διαβήματα εκτός εάν οι ενέργειες αφορούν αλλαγές στο στάτους κβο στο νησί. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA/ΓΠ)

    [02] Βουλευτές από την Αυστραλία και τη Ν. Αφρική στην Κύπρο

    Λευκωσία, 29/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντεκα ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές από την Αυστραλία έφθασαν σήμερα στην Κύπρο για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα. Αύριο το πρωϊ οι βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατά την τριήμερη παραμονή τους, οι Αυστραλοί βουλευτές θα έχουν μεταξύ άλλων χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη και αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων.

    Επίσης, θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης και θα μεταβούν στη Δερύνεια, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, απ' όπου θα δουν από μακριά την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί επίσης αύριο το πρωϊ τον Τάκη Χριστοδούλου, βουλευτή του Εθνικού Κόμματος στο κοινοβούλιο της επαρχίας Γκάουτενγκ (Τζοχάνεσμπουργκ και Πρετώριας) της Νοτίου Αφρικής.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη, και αργότερα θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Σημαντική αύξηση τουριστών από το Ισραήλ

    Λευκωσία, 29/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σημαντικά αυξήθηκε ο αριθμός των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο, είτε αεροπορικώς είτε με κρουαζιερόπλοια, και ακόμη περισσότεροι τουρίστες από το Ισραήλ αναμένονται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λόγω αργιών στη γειτονική αυτή χώρα.

    Την αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών από το Ισραήλ συζήτησε ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Σέμι Τζουρ με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή και τη Διευθύντρια του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ.

    Ο κ. Τζουρ δήλωσε ότι η αύξηση στον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο "αντικατοπτρίζει τις καλές σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες". Σημείωσε επίσης ότι ακόμη ένας λόγος είναι η προώθηση της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισραήλ, από τον ΚΟΤ, και η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ.

    Ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ αναφέρει ότι υπήρξε δραματική αύξηση στον αριθμό των πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 70 πτήσεις του εθνικού μεταφορέα του Ισραήλ "Ελ Αλ", από το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα, φέτος τον ίδιο μήνα πραγματοποίηθηκαν περισσότερες από 126 πτήσεις. Ταυτόχρονα, τακτικές πτήσεις πραγματοποίησαν και οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Προσθέτει ότι στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση λόγω των διακοπών των Εβραίων για το νέο έτος και το Συκότ.

    Στο μεταξύ, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το ετήσιο επταήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 Ισραηλινοί. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [04] Σταθερή προσήλωση της παροικίας στην Αυστραλία στον αγώνα της Κύπρου

    Λάρνακα, 29/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής και κυπριακής παροικίας της Αυστραλίας μέχρι την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Αυστραλίας Δημήτρης Ντόλι, υπαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος στην πολιτεία της Βικτώριας.

    Ο κ. Ντόλι έφθασε στην Κύπρο μαζί με δέκα άλλους ελληνικής και κυπριακής καταγωγής βουλευτές από την Αυστραλία για τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο κ. Ντόλι τόνισε ότι ήρθαν στην Κύπρο για να αποτίσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού για τη θυσία τους. Αύριο το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το οδόφραγμα της Κάτω Δερύνειας, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο.

    Ο αγώνας της Κύπρου δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά κάτι το δίκαιο, δήλωσε επίσης ο Ελληνο-αυστραλός βουλευτής,

    "Σαν πολίτες της Αυστραλίας έχουμε ένα σκοπό. Πώς να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο και πώς θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο", συμπλήρωσε ο κ. Ντόλι.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι "η Αυστραλία έχει μια ουδετερότητα" διότι για 22 χρόνια η ελληνική και κυπριακή παροικία έχει κρατήσει τον αγώνα ζωντανό, έχει συγκεντρώσει τις πολιτικές δυνάμεις της, και, γιατί ενωμένοι οι ομογενείς "έχουν καταφέρει σύσσωμοι να στηρίξουν την Κύπρο και τον αγώνα της".

    Ο κ. Ντόλι ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης της εντεκαμελούς αντιπροσωπείας βουλευτών τόσο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος όσο και του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι να ανταλλάξει ιδέες με την κυπριακή κυβέρνηση για τρόπους στήριξης του δίκαιου αγώνα του κυπριακού λαού. (ΚΥΠΕ/ΤΑ/MA/ΓΠ)

    ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    [05] Τζουρ: Εμπορική παρά στρατιωτική η συμφωνία με την Τουρκία

    Λευκωσία, 29/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Περισσότερο εμπορική παρά στρατιωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε στην Αγκυρα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σέμι Τζουρ, τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε κανένα.

    Σε δηλώσεις του στον τηλεποπτικό σταθμό "Ο Λόγος" ο Ισραηλινός πρέσβης επεσήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που μονογραφήθηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 4 Μαρτίου.

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος έγραψε σήμερα ότι πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

    "Δεν είναι καθ' αυτό αμυντική συμφωνία, αλλά κάποιου είδους συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας", είπε ο κ. Τζουρ, σημειώνοντας ότι παρόμοια συμφωνία υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δε θα προέβαινε σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις συνεχώς βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.

    "Σ' αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει το παραμικρό που μπορεί να προκαλέσει κακό στην Κύπρο", είπε ο πρέσβης του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι και θα παραμείνει στενή φίλη της Κύπρου. Τόνισε παράλληλα ότι το Ισραήλ δε θέλει με οποιοδήποτε τρόπο να βλάψει την Κύπρο "με οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτα μέρη".

    Ο κ. Τζουρ δεν απέκλεισε στο μέλλον να υπογραφεί αμυντική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Οταν δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις όλα είναι ανοικτά και μπορούν να γίνουν, είπε. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους αρχηγούς των δύο κρατών και τους διπλωμάτες να εξετάσουν τρόπους αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 29 August 1996 - 21:03:16