Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλός ηγέτης καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση στο

    Κυπριακό πριν από τις αμερικανικές εκλογές

  • [02] Η Αυστραλία υποστηρίζει τον αγώνα της Κύπρου
  • [03] Βουλευτής Ν. Αφρικής
  • [04] ΕΝΩ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Ο Ντενκτάς παραδέχεται την έλευση των "Γκρίζων Λύκων"

  • [05] Ετοιμο το τελικό κείμενο
  • [06] Θα καταγγελθεί η παρουσία του Ντενκτάς
  • [07] Ταινίες
  • [08] Σημαντήρες των Τούρκων
  • [09] Ρίψη πυροβολισμών
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στα

    γεγονότα με αυξημένο ενδιαφέρον


  • [01] Αυστραλός ηγέτης καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση στο Κυπριακό πριν από τις αμερικανικές εκλογές

    Ουάσιγκτον, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Μάικ Ραν, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Νότια Αυστραλία, με επιστολή που απέστειλε στους εκατό Αμερικανούς γερουσιαστές, στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Ουώρεν Κρίστοφερ, και στον ηγέτη των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή, Ντικ Γκέπχαρντ, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα την κυβέρνηση Κλίντον να αρχίσουν αμέσως, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ραν, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η νευρικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ταλάντευση της Τουρκίας προς τα Ανατολικά, δεν πρέπει να τις οδηγήσει σε αποδυνάμωση των θέσεών της απέναντι στο Κυπριακό και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

    "Οταν επισκέφθηκα την Κύπρο πριν από ένα χρόνο όλοι οι πολιτικοί ηγέτες ήταν σύμφωνοι για ένα πράγμα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο κλειδί στο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν στην επανένωση του νησιού", δήλωσε ο κ. Ραν.

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παίξουν κυρίαρχο και δραστήριο ρόλο και στα Ηνωμένα Εθνη και σαν άμεσος μεσολαβητής. Μετά το θάνατο των Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών από τουρκικά στρατεύματα νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι τώρα ο καιρός για τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία."

    Οι πρόσφατες ακρότητες, είπε, "οι οποίες περιλαμβάνουν μια κτηνώδη και ανήθικη και υπερβολική αντίδραση απέναντι στους διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη, προβλήθηκαν τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και έπληξαν σοβαρά την αξιοπιστία της Τουρκίας. Είναι τώρα η στιγμή για δράση με αποφασιστικότητα", τόνισε ο Αυστραλός ηγέτης.

    Καταλήγοντας ο κ. Ραν, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν τις προσπάθειές τους αμέσως, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    "Οι εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν. Το 1996 χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ χρονιά του Κυπριακού. Η κυβέρνηση Κλίντον μπορεί να επιδείξει την συμπαράστασή της με το να κινηθεί προς την κατεύθυνση της σύγκλησης απευθείας συνομιλιών των ενδιαφερομένων πλευρών στο Κυπριακό, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οπως το τείχος του Βερολίνου, το συρματόπλεγμα και το μπετόν που χωρίζουν την Κύπρο αποτελούν δείγμα ντροπής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την υποστήριξη συμμάχων συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση του μέλλοντος μιας ελεύθερης και ενωμένης Κύπρου", κατέληξε ο Αυστραλός επίσημος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Η Αυστραλία υποστηρίζει τον αγώνα της Κύπρου

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Αυστραλία υποστηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη λύση, ιδιαίτερα ενόψει του ότι η χώρα αυτή επιδιώκει να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισαν σήμερα έντεκα βουλευτές κυπριακής και ελληνικής καταγωγής από την Αυστραλία, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο υπαρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Βικτώρια, Δημήτρης Δόλης, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Αυστραλία "προσπαθεί να γίνει ένα από τα καινούργια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει".

    Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι "τα πολιτικά κόμματα στο αυστραλιανό κοινοβούλιο έχουν εκφράσει όχι μία φορά αλλά πάρα πολλές φορές την υποστήριξή τους (στον αγώνα της Κύπρου) και έχουν ταυτίσει τις θέσεις τους με αυτές της κυπριακής κυβέρνησης".

    Σε παρατήρηση ότι η θέση της Αυστραλίας στα γεγονότα της Δερύνειας δεν ήταν τόσο υπέρ των Ε/κ θέσεων, ο Ελληνο-αυστραλός βουλευτής τόνισε ότι η θέση τόσο του κοινοβουλίου όσο και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό θα διαφανεί σε συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή, σύντομα.

    "Πιστεύουμε ότι έχουμε δυνατότητες ως πολιτικοί να υποστηρίξουμε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης", είπε ο κ. Δόλης, προσθέτοντας ότι ένας από τους σκοπούς της σύντομης επίσκεψής τους είναι να ενημερωθούν, ώστε να είναι σε θέση, όταν επιστρέψουν, να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.

    O κ. Δόλης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη εποικοδομητική και ανέφερε ότι απότισαν φόρο τιμή στα δύο ηρωϊκά παιδιά τα οποία θυσιάστηκαν. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το μήνυμα που έδωσαν οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού στη διεθνή κοινότητα θα ακουστεί, ώστε να βρεθεί "η δίκαιη λύση που ο Ελληνισμός παγκοσμίως προσπαθεί να επιφέρει εδώ και πολλά χρόνια".

    Οι Ελληνο-αυστραλοί βουλευτής έδωσαν στον Πρόεδρο δύο αφίσες που αναφέρονται στο Κυπριακό, με υπογραφές συμπαράτασης. Παρόμοιες αφίσες θα τοιχοκολλήσουν στο οδόφραγμα στο τέρμα της οδού Λήδρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη γραμμή αντιπαράταξης σήμερα στις 5 το απόγευμα.

    "Η αφίσα είναι ένα παράδειγμα της υποστήριξης των Ελλήνων και Κυπρίων της Αυστραλίας στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός", ανέφερε ο κ. Δόλης, σημειώνοντας ότι οι αφίσες αυτές είναι αναρτημένες σε πολλούς συλλόγους της ομογένειας.

    Οι Ελληνο-αυστραλοί βουλευτές, που επισκέπτονται την Κύπρο με πρόσκληση της Βουλής, συναντώνται σήμερα και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη καθώς και με εκπροσώπους κομμάτων. Αύριο θα επισκεφθούν τη Δερύνεια, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο.

    [03] Βουλευτής Ν. Αφρικής

    Αμέσως μετά τους Ελληνο-αυστραλούς βουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε τον κυπριακής καταγωγής βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Νοτίου Αφρικής Τάκη Χριστοδούλου, με τον οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου, συζήτησε θέματα που αφορούν τους ομογενείς της χώρας του.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης "τρόπους ανάπτυξης στενότερων σχέσεων και επικοινωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία των ομογενών της Νοτίου Αφρικής για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας.

    "Συναισθηματικά υποστηρίζουμε τους Ε/Κ και ό,τι γίνεται εδώ, τα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν, μας αφορούν και εμάς γιατί θεωρούμε την Κύπρο ως τη μητέρα πατρίδα μας, παρόλο που ζούμε στη Νότιο Αφρική, η οποία είναι η χώρα μας", είπε.

    Ερωτηθείς πώς μπορούν οι ομογενείς να βοηθήσουν στον αγώνα της Κύπρου, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η ομογένεια "έχει ένα πολύ δυνατό πολιτικό λόμπι, το οποίο μπορεί να εξασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής για να υποστηρίξει το θέμα της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΕΝΩ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    [04] Ο Ντενκτάς παραδέχεται την έλευση των "Γκρίζων Λύκων"

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραδέχεται άμεσα την παρουσία στα κατεχόμενα μελών της εθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", τις ημέρες των τραγικών επεισοδίων στη Δερύνεια, εντούτοις ισχυρίζεται ότι αυτοί ήλθαν δήθεν για να παραστούν σε εκδηλώσεις για τις 15 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", σε συνάντηση που είχε χθες με την ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης HAK-IS, ο Ντενκτάς επέκρινε τον Τ/κ Τύπο επειδή, είπε, "έδωσε υλικό στους Ε/Κ". Επίσης κατηγόρησε τους Ε/Κ ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν την "αντίσταση" των Τ/Κ στα "σύνορα", όπως αποκάλεσε τη γραμμή αντιπαράταξης, ως γεγονότα που δημιούργησαν οι "Γκρίζοι Λύκοι". Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι "οι νέοι αυτοί", δηλαδή τα μέλη των "Γκρίζων Λύκων", έρχονται κάθε χρόνο το δεκαπενταύγουστο στα κατεχόμενα για να παραστούν σε εκδηλώσεις.

    Ο Ντενκτάς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι οι φόνοι που διαπράχθηκαν αποδίδονται στους "Γκρίζους Λύκους" και σε μία προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της παρουσίας των Τούρκων εθνικιστών υποστήριξε ότι "ήταν χιλιάδες οι Τ/Κ" που παρατάχθηκαν στα γραμμή αντιπαράταξης "για να αναχαιτίσουν τη διείσδυση των Ε/Κ" στο ψευδοκράτος.

    "Τώρα οι Ε/Κ", είπε ο κατοχικός ηγέτης, "για να καλύψουν την κατάσταση αυτή προσπαθούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, ισχυριζόμενοι ότι τα γεγονότα σημειώθηκαν από τους Γκρίζους Λύκους που απεστάληκαν στη νησί με χρήματα της Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης", παραδέχθηκε ο Ντενκτάς.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ακόμη ότι ήταν λανθασμένες οι ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν, γιατί, υποστήριξε, ενώ ήταν χιλιάδες οι Τ/Κ που βρίσκονταν την ημέρα εκείνη στη γραμμή αντιπαράταξης, παρουσίασαν 150 άτομα που ήλθαν στο νησί για εκδηλώσεις, δηλαδή τους Γκρίζους Λύκους, ως υπαίτια των γεγονότων, ως τα άτομα που αναχαίτισαν τους Ε/Κ και δολοφόνησαν τους δύο νέους.

    "Δεν μπορώ να καταλάβω πώς εμείς μόνοι μας κάνουμε τέτοιο κακό στον εαυτό μας. Πώς παραβλέπουμε την αλήθεια," δήλωσε ο Ντενκτάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο τουρκικός και ο Τ/κ Τύπος θα "επανορθώσουν το λάθος τους", κατά την έκφρασή του.

    Στο μεταξύ, συνάντηση με αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης είχε και ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου.

    Σε δηλώσεις του ο Ερογλου υποστήριξε ότι με τα τελευταία γεγονότα στη γραμμή αντιπαράταξης οι Ε/Κ πρόβαλαν στον κόσμο την ύπαρξή τους.

    Κατά τον Ερογλου η πορεία των Ε/Κ στη γραμμή αντιπαράταξης και ο εξοπλισμούς τους "δεν ανησυχεί τους Τ/Κ γιατί υπάρχει ο τουρκικός στρατός και ο τουρκικός πληθυσμός των 65 εκατομμυρίων ψυχών".

    Ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων παραδέχθηκε ότι το κατοχικό καθεστώς διέρχεται δύσκολη περίοδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με την υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας θα ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ετοιμο το τελικό κείμενο

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντός της ημέρας θα είναι έτοιμο το τελικό έγγραφο του κειμένου που ετοίμασε το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας ότι όταν θα είναι έτοιμο θα κληθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ηδη η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη με τους πέντε πρέσβεις και τον κ. Φεϊσέλ διευθετήθηκε για τις 4.15 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Θα καταγγελθεί η παρουσία του Ντενκτάς

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η παρουσία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Δερύνεια, την ώρα που διαδραματίζονταν τα δραματικά γεγονότα και δολοφονούνταν οι δύο νεαροί Ε/Κ διαδηλωτές θα καταγγελθεί, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να προβούμε στη λήψη περαιτέρω μέτρων, μέχρι να διαπιστωθεί ποιός ήταν ο ρόλος του στη Δερύνεια, δηλαδή εάν απλά απαθανάτιζε τα γεγονότα ή εάν διαδραμάτιζε οποιοδήποτε καθοδηγητικό ρόλο.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, εξάλλου, ότι η δική μας πλευρά επιθυμεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες από πλευράς των όσων έχουν επιδείξει σήμερα ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για επίλυση του Κυπριακού, για να προετοιμαστεί κατάλληλα ένας απευθείας διάλογος, που θα έχει ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Δεν είμαστε εμείς, συνέχισε, η πλευρά εκείνη που αναζητά αφορμές για να μην επιλυθεί το Κυπριακό και αναζητεί να βρει τρόπους εγκατάλειψης της βάσης πάνω στην οποία μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

    Δεν είμαστε εμείς η πλευρά που προσπαθεί να αποδείξει διεθνώς ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Είμαστε, υπογράμμισε, η πλευρά εκείνη που θέλει να ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσουν με τις προσπάθειές τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είμασταν της άποψης ότι ο Ντενκτάς ροκάνιζε το χρόνο και αναζητούσε τρόπους υπεκφυγής των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Εκείνο το οποίο απέδειξαν τα γεγονότα, είπε, είναι ότι ο Ντενκτάς προσπαθεί να βρει νέους τρόπους υπεκφυγής από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και να αποδείξει ότι δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά οι δύο κοινότητες.

    Εμείς, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, δεν επιθυμούμε να τον ακολουθήσουμε σ' αυτόν το δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάσσουμε τον ίδιο προσωπικά και την Τουρκία από τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν για τα όσα διαδραματίστηκαν με τις στυγερές δολοφονίες.

    Αυτές θα καταγγελθούν κι επιφυλάσσουμε για τους εαυτούς μας όλα τα νομικά μας δικαιώματα. Ομως, είπε, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και ο τόπος μας πρέπει ν' απελευθερωθεί.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα καταγγείλει τον Ντενκτάς για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα μελετηθούν όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αφήσει να νοηθεί ποιά ακριβώς μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση.

    [07] Ταινίες

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξε συνεργασία με τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια για να λάβει η κυβέρνηση τις ταινίες με τις οποίες αποδεικνύεται η παρουσία του Ντενκτάς στη Δερύνεια, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Ελλάδα και τα εκεί τηλεοπτικά κανάλια, που είχαν αναμεταδώσει την εικόνα.

    [08] Σημαντήρες των Τούρκων

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με τις κινήσεις των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί πως οι Τούρκοι προέβαιναν σε συντήρηση των σημαντήρων τους.

    Ομως, είπε, επειδή χρησιμοποιήθηκαν και δύτες, δεν αποκλείεται οι σημαντήρες να έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα επισήμανσης σκαφών.

    [09] Ρίψη πυροβολισμών

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου των Βρετανικών Βάσεων, που απέδωσε σε κυνηγούς τους πυροβολισμούς που έγιναν αντιληπτοί στην περιοχή που ελέγχεται από τις Βάσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει διερευνήσει το θέμα προσωπικά.

    Κάθε καταγγελία, είπε, διερευνάται και πρόσθεσε ότι για την προστασία των κατοίκων της περιοχής ζητείται όπως οι Βάσεις αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του

    Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 87.87 (+0.25)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 93.49 (+0.12)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 79.94 (-0.15) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 66.76 (+0.53)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 87.98 (-0.58) Τουριστικές Επιχειρήσεις 82.31 (+2.43)

    Εμπορικές Εταιρείες 75.06 (+1.15) Αλλες Εταιρείες 89.28 [0]

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 603072.173

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία

    αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/MX)

    [11] Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στα γεγονότα με αυξημένο ενδιαφέρον

    Λευκωσία, 30/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εάν τα πρόσφατα γεγονότα δεν απαντηθούν με αυξημένο ενδιαφέρον για τη λύση του Κυπριακού από όσους μπορούν και έχουν διακηρύξει δημόσια ότι θέλουν να εργαστούν για τη λύση τότε είναι σαν να δίνεται ενθάρρυνση στον Ντενκτάς.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στην Κύπρο κατά την οποία προέβη σε τεκμηριωμένο διάβημα αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια.

    Ο κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε στους ξένους αξιωματούχους δύο έγγραφα εκ των οποίων το ένα ασχολείται με την αξιολόγηση όλων των δεδομένων όπως διεξήχθησαν στα πρόσφατα επεισόδια στην Δερύνεια, και το δεύτερο με την παρουσία των Γκρίζων Λύκων στην Κύπρο.

    Με το δεύτερο θέμα υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης η κυβέρνηση ασχολήθηκε χωριστά διότι σχετίζεται με την τρομοκρατία.

    Αναφορικά με το πρώτο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για μια αντίδραση της Τουρκίας στην εκδήλωση, αλλά για οργανωμένο πρόγραμμα και σχέδιο που είχε στόχους κάποιες πολιτικές επιδιώξεις οι οποίες φάνηκαν αμέσως μετά.

    Το γεγονός ότι όλα ήταν σχεδιασμένα, επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν είναι ισχυρισμός της Ε/κ πλευράς, αλλά μαρτυρείται από μια σειρά αναφορών στο ξένο και τον Τ/κ τύπο καθώς επίσης και από διάφορες δηλώσεις.

    Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ντενκτάς και η Αγκυρα χρησιμοποίησαν την ευκαιρία της ειρηνικής διαδήλωσης για να προβάλουν κάποια θέματα.

    Ενα από τα θέματα που προκύπτουν από τα γεγονότα που ακολούθησαν της πορείας, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης είναι ότι ο Ντενκτάς παρουσιάζεται να αμφισβητεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης.

    "Το να ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά ότι όποιος μπεί μέσα στη νεκρή ζώνη έχει δικαίωμα να πυροβολεί αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νεκρή ζώνη και θεωρεί ότι εδώ έχει κάποια σύνορα τα οποία προστατεύει".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε τη θέση τόσο της Ε/κ πλευράς όσο και του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχουν σύνορα, αλλά γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους γνωστούς ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ έχει κορυφωθεί και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι η παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των Τ/Κ.

    Στη συνέχεια", πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς ήρθε να προβάλει τη θέση ότι αφού δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας.

    "Με άλλα λόγια ο Ντενκτάς με τον τρόπο αυτό αρνείται και εγκαταλείπει τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία σαφώς καταγράφουν τη βάση της ζητούμενης λύσης που είναι και η βάση για τις όποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις" σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Η θέση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τον σκοπό των επανειλημμένων προσκλήσεων του κατοχικού ηγέτη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Οπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης η στάση του κατοχικού ηγέτη αποτελεί "άσκηση δημιουργίας εντυπώσεων παρά διάθεση από μέρους του Ντενκτάς να μιλήσει σοβαρά".

    "Οταν δεν είναι δεκτή η κοινή βάση της ζητούμενης λύσης τότε ποιό είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων;" διερωτήθηκε ο ΥΠΕΞ. Ενας από τους στόχους του Ντενκτάς, προσθεσε, ήταν να δώσει και το μήνυμα προς τις χώρες και τους οργανισμούς που επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ότι το θέμα είναι περίπλοκο.

    Ταυτόχρονα ο Ντενκτάς θέλει να στείλει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το θέμα της Κύπρου είναι πολύ επικίνδυνο, ότι υπαρχει ένταση και κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για την ενταξιακή της πορεία.

    "Είναι για αυτό το λόγο που καταλήγουμε στο συμπέρασμα και προτρέπουμε όλους, ότι τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης του ενδιαφέροντος για τη λύση του Κυπριακού."

    Αναφορικά με το δεύτερο έγγραφο που αφορά στην τρομοκρατία, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη στάση του Ντενκτάς ο οποίος κάλεσε στην Κύπρο τους Γκρίζους Λύκους. Οπως είπε, τρείς περίπου χιλιάδες, έλαβαν μέρος στις εγκληματικές ενέργειες και τιμήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς, ενώ οι ίδιοι με συνθήματα ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον Ντεκτάς.

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ακόμη και το γεγονός ότι η Αγκυρα πλήρωσε το ταξίδι των τρομοκρατών και κατέληξε ότι Τουρκία και Ντενκτάς έφεραν την τρομοκρατία στην Κύπρο.

    Εξηγώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Κύπρο έχει σχηματιστεί μια ομάδα που ανήκει στους Γκρίζους Λύκους.

    "Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχει εδώ ένας κλάδος των Γκρίζων Λύκων", όπως επίσης δήλωσε δεν μπορεί να παραγνωριστεί και η δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Ενα έγκλημα, δήλωσε ο ΥΠΕΞ για το οποίο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εξιχνίασης.

    "Ο Τ/Κ δημοσιογράφος έγραφε και πίστευε ότι θα πρέπει να υπάρχει λύση, θα πρέπει να συνυπάρχουν Ε/Κ και Τ/Κ ενώ τάχθηκε ενατίον των εποίκων", ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ολα αυτά κατέληξε θα πρέπει να ανησυχήσουν και να απασχολήσουν αυτούς που ενδιαφέρονται για την Κύπρο αλλά και την πάταξη της τρομοκρατίας. Η ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας έγινε, όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών γιατί υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, δήλωσε, για τις οποίες λήφθηκαν μέτρα με βάση το Κεφάλαιο 7, για πάταξη της τρομοκρατίας.

    "Εμείς λέμε η τρομοκρατία δε ξεχωρίζει με το διαβατήριο αλλά είναι καταδικαστέα και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά όπου και εάν εκδηλώνεται" τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Οπως ανέφερε εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι "εάν το ΣΑ και τα όργανα του ΟΗΕ σιγήσουν στο θέμα αυτό τότε θα υπάρχει ευθύνη εάν και εφόσον υπάρξουν νέες εξελίξεις".

    Ο Κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι τα έγγραφα θα αποσταλούν στις κυβερνήσεις των μελών του ΣΑ, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρωπης όπου ο αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας θα καταθέσει το όλο θέμα και όλες τις πτυχές των προσφάτων γεγονότων. Τα έγγραφα πρόσθεσε θα κυκλοφορήσουν διεθνώς σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

    Ερωτηθείς τι αναμένεται απο το συμβούλιο Ασφαλειας αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας στην Κύπρο απάντησε: "Αναμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασχοληθεί αυτεπάγγελτα, είναι δική του ευθύνη γιατί η ευθύνη του περιγράφεται από τις θέσεις που έχει καταγράψει από τα δικά του ψηφίσματα".

    Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφγαλείας θα μελετήσει προσεκτικά τα έγγραφα και θα καταλήξει στα ορθά συμπεράσματα. "Οσο η πληγή που ονομάζεται Κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοιχτή τόσο κίνδυνοι θα μεγαλώνουν", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 30 August 1996 - 17:31:18