Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Δεν πρέπει να παρασυρτούμε
  • [02] Στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Βάσος Λυσσαρίδης
  • [03] Συνεδρίο Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών
  • [04] Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση συνιστούν τα κόμματα
  • [05] Ανακοίνωση Λονδίνου για το επεισόδιο
  • [06] Στην Κύπρο ο Κακλαμανάκης

  • [01] Εκπρόσωπος: Δεν πρέπει να παρασυρτούμε

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα δραματικά γεγονότα που συνέβηκαν τον περασμένο μήνα στη Δερύνεια και το χθεσινό επεισόδιο στις Βρυσούλλες δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε άλλο δρόμο από αυτόν της επιδίωξης της πολιτικής λύσης του Κυπριακού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έσπευσε να κατηγορήσει την Ε/κ πλευρά για το χθεσινό επεισόδιο, προτού προβεί στις σχετικές έρευνες γύρω από αυτό.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι ύστερα από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι η Εθνική Φρουρά δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στο χθεσινό επεισόδιο, κατά το οποίο φέρεται να έχει σκοτωθεί ένας Τούρκος στρατιώτης και να έχει τραυματιστεί δεύτερος.

    Είπε, επίσης, ότι διεξάγει έρευνες και η Αστυνομία, η οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις από Ε/Κ και απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι Ε/Κ προκάλεσαν το επεισόδιο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε, εξάλλου, ότι οι αρχές της Δημοκρατίας περιμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας που διεξάγουν οι Βρετανικές Βάσεις και μέχρι τότε δεν πρόκειται να καταλήξουν σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη να συμπεριφερθούμε σαν υπεύθυνο και σοβαρό κράτος και να μην προβαίνουμε σε προχειρότητες.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση βλέπει την ανάγκη συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ντενκτάς για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι επιτακτικό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, η οποία όμως θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού.

    Σε παρατήρηση ότι μια τέτοια συνάντηση εξυπακούει χρονοβόρα προετοιμασία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, δεν υπάρχει λόγος για καθυστέρηση. Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι μια συνάντηση στην ουσία του Κυπριακού θα οδηγούσε στην εκτόνωση της κατάστασης.

    Ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθεί η κατάσταση, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι η καλή προετοιμασία για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, εξάλλου, την επιθυμία να απευθύνει ένα μήνυμα προς την Τ/κ πλευρά, ότι δηλαδή δε βοηθούν την κατάσταση οι ενέργειες που καταδεικνύουν ότι ο στόχος είναι αντίθετος από αυτόν για τον οποίο μιλούμε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Ντενκτάς και τις διακηρύξεις του ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όσοι ειλικρινά ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού, πρέπει και η πολιτική τους να στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη ότι οι ενέργειες αυτές είναι προβοκατορικές και στόχο έχουν να σύρουν την Ελλάδα σε διάλογο, και σε ερώτηση εάν αυτός ο διάλογος θα περιλαμβάνει και το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες εγείρουν ερωτηματικά και ανησυχίες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ποιά προσκόμματα πιθανόν να παρεμβληθούν στην πορεία.

    Ελλάδα και Κύπρος, διαβεβαίωσε, μελετούν τα διάφορα ενδεχόμενα και προετοιμάζουν την πολιτική τους ανάλογα. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα, δηλαδή είτε θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό είτε ξεκάθαρη αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Βάσος Λυσσαρίδης

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά την οποία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα θέσει το θέμα των πρόσφατων εν ψυχρώ δολοφονιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους εξτρεμιστές.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος αναμένεται να προσφωνήσει τη σύνοδο αύριο, θα τεκμηριώσει τις καταγγελίες με φωτογραφίες, βινταιοταινίες και άλλο υλικό.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λυσσαρίδης θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ομογένειας, της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πριν την αναχώρηση του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του Κυπριακού και να αφήσει κατά μέρος της "αοριστολογίες".

    Ο κ. Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι πολλές φορές οι "αοριστολογίες" αυτές αποβαίνουν σε βάρος της Ε/κ πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ ) -- Η Κύπρια γυναίκα διεξάγει διπλό αγώνα, για εθνική απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και αγώνα κοινωνικό για κατοχύρωση των δικών της γυναικείων δικαιωμάτων.

    Αυτό τόνισε η αντιπρόσωπος της Κύπρου και Πρόεδρος της Γυναικείας Σοσιαλιστικής Κίνησης Μάρσια Αλεξάκη, στην ομιλία της κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 26ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών στη Νέα Υόρκη.

    Οι αντιπροσώποι των γυναικείων τμημάτων των σοσιαλιστικών κομμάτων ασχολήθηκαν με το θέμα της ισότητας των γυναικών στη νέα χιλιετηρίδα. Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την εκλογή προεδρίας, γενικής γραμματείας και αντιπροεδρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση συνιστούν τα κόμματα

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, συνιστούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Οι αρχηγοί ή εκπροσώποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις στο ΡΙΚ σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στην Αχερίτου.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις πείθουν και επιβεβαιώνουν πληροφορίες τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους είχαν διαβιβάσει και προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια, αναμένονταν εκ μέρους των Τούρκων, προβοκατόρικες ενέργειες υπό το πρόσχημα της αντεκδίκησης τάχα των Ε/Κ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εκείνοι που προκαλούν και θέλουν να προκαλέσουν ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν μια ειρηνική λύση και επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τέλος είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποτροπή με κάθε τρόπο ανάλογων επεισοδίων από την πλευρά μας ώστε να μην αναγκαστούμε να συρθούμε σε διάλογο.

    Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αστυνομικών Αρχών δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που διενεργήθηκε από την πλευρά των κατοχικών δυνάμεων.

    Παρόμοιες ενέργειες, συνέχισε, υπήρξαν και στο παρελθόν από το Ραούφ Ντενκτάς όταν ήθελε να δημιουργήσει κλίμα πρόσφορο για τις χωριστικές ενέργειές του. Επίσης συνέστησε ψυχραιμία και πίστη στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι από καιρού εις καιρόν, η τουρκική πλευρά δημιουργεί επεισόδια και προβοκάτσια, όπως το χθεσινό επεισόδιο στην Αχερίτου.

    Στόχος της τουρκικής πλευράς, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι ασφαλώς να αποδείξει ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί και θα πρέπει να παραμείνει η διαχωριστική γραμμή και οι έποικοι. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι από τα δεδομένα και τις διάφορες πληροφορίες που υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Ε/κ πλευρά είχε πληροφορίες ότι οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες κάτι ετοίμαζαν για να απαλλαγούν από τις πιέσεις της θυριωδίας της Δερύνειας. Ενα τέτοιο επεισόδιο, όπως το χθεσινό στην Αχερίτου, είπε, είναι ότι χρειαζόταν για να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης αλλού.

    Στόχος της χθεσινής υπόθεσης, συνέχισε, είναι να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να απαλλαγούν οι Αττίλες από τις ευθύνες των βαρβαροτήτων τους.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, είπε ότι αναμφίβολα, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και επεισόδιο όπως το χθεσινό ενισχύει την ένταση. Συνέστησε δε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Πρόσθεσε ότι με διάφορους τρόπους θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει συνέχιση και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία εκτόνωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Ανακοίνωση Λονδίνου για το επεισόδιο

    Λονδίνο, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Βρετανία εμμέσως πλήν σαφώς, κάλεσε την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις τους.

    Σε σημερινή δήλωσή του Εκπροσώπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βρετανία καταδικάζει "έντονα το φόνο του Τ/Κ στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου". Καταδίκασε επίσης την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

    "Ακόμη μια φορά", συνεχίζει η ανακοίνωση, "καλούμε και τις δύο κοινότητες όπως αποφεύγουν τη χρήση βίας και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις".

    Παράλληλα, η Βρετανία τονίζει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί "για τη συνεχιζόμενη ένταση στο νησί. Το πρόσφατο επεισόδιο πυροβολισμού υπογραμμίζει πόσο εύθραστο είναι το σημερινό στάτους κβο και την επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση λύσης", καταλήγει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Στην Κύπρο ο Κακλαμανάκης

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε σήμερα στην Κύπρο ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στην ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης, για να παραστεί στο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα ιστιοσανίδων που θα διεξαχθεί από τις 9-15 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή 56 αθλητών από 16 χώρες.

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, θα τιμηθεί απόψε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Αγώνων για την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς.

    Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Κακλαμανάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Κυπρίους που του συμπαραστάθηκαν στην Ατλάντα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 9 September 1996 - 23:51:59