Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπή οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία
  • [02] Κασουλίδης: Εύλογες υποψίες για τα γεγονότα της Αχερίτου
  • [03] Σύσκεψη για την Πολιτική Αμυνα.
  • [04] Κληρίδης: Εχουν εκλείψει οι κίνδυνοι
  • [05] Δεν υπήρξε επιθετική διάταξη των Τούρκων
  • [06] ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο Πρόεδρος Κληρίδης ελπίζει σε συνάντηση με τον Ντενκτάς στις αρχές του 1997.
  • [07] Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης ενημερώθηκαν για τις τουρκικές θηριωδίες
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Περικοπή οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Μικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ αποφάσισε τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία σχεδόν κατά 60%.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση της βοήθειας στα 22 εκατομμύρια δολάρια από 60 εκ. που ήταν πέρυσι.

    Διατηρείται η αναλογία 7 προς 10 στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Ελλάδα θα πάρει 122,5 εκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και η Τουρκία 175 εκ. δολάρια.

    Η Κύπρος θα πάρει οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκ. δολαρίων. Ελληνοαμερικανοί ηγέτες χαιρέτισαν την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

    Της προσπάθειας αυτής ηγήθηκε ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής Τζον Πόρτερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης: Εύλογες υποψίες για τα γεγονότα της Αχερίτου

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη συμμετοχής Ε/Κ στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Αχερίτου.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται να έχει γίνει η δολοφονία στρατιώτη του τουρκικού κατοχικού στρατού και ο τραυματισμός άλλου, από πλευράς των κατοχικών αρχών, που δημιουργούν εύλογες υποψίες.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή αστυνομία, στα χέρια της οποίας βρίσκεται και έκθεση της αστυνομίας των βρετανικών βάσεων, συνεχίζει να εξετάζει όλες τις πτυχές του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Σύσκεψη για την Πολιτική Αμυνα

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προήδρευσε χθες σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο για την Πολιτική Αμυνα.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης η σύσκεψη ήταν μακρά και διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός της Πολιτικής Αμυνας προχωρεί κανονικά, με το σωστό ρυθμό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης: Εχουν εκλείψει οι κίνδυνοι

    Λευκωσία, 18/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι κίνδυνοι ενδεχόμενης στρατιωτικής ενέργειας των Τούρκων στην Κύπρο έχουν εκλείψει.

    Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση όπως σταματήσει η διάδοση φημών γιατί όχι μόνο προκαλούν ανησυχία στο λαό αλλά και δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι καταβαλλόμεθα από πανικό.

    Σε γραπτή δήλωσή του, που διάβασε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη περιορισμένη στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων, εάν δημιουργούνταν νέα επεισόδια στην περιοχή της Δερύνειας, και για άλλη τουρκική στρατιωτική ενέργεια για παρεμπόδιση της άφιξης εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς.

    Η πλήρης δήλωση του Προέδρου Κληρίδη έχει ως ακολούθως: "Πιστεύω ότι ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος αναφορικά με ορισμένους κινδύνους οι οποίοι εμφανίσθηκαν στον ορίζοντα και οι οποίοι έχουν εκλείψει.

    Προβαίνω σ' αυτή τη δήλωση διότι είναι φανερό ότι υπήρξαν φήμες που ανησύχησαν το λαό και οι οποίες είναι αβάσιμες. Οι φήμες αυτές αναφέρονταν σε τάχα οδηγίες Πρεσβειών προς τους υπηκόους τους, ότι τα Η.Ε. είχαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης ενέργειας των Τούρκων προς την κατεύθυνση της Αθηαίνου, των Τρούλλων και του Λιοπετρίου και ότι υπήρξαν μετακινήσεις Τουρκικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση διερεύνησε τις προαναφερθείσες φήμες και αποδείχθησαν αναληθείς.

    Η ίδια η κυβέρνηση, πέραν των φημών, είχε πληροφορίες και επισήμανε τα ακόλουθα:

    1. Ενισχύσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που μετακινήθηκαν από την περιοχή Μόρφου προς τη Δερύνεια. Τα Η.Ε. εξήγησαν ότι επρόκειτο απλώς περί προληπτικού μέτρου εν όψει του μνημοσύνου των ηρώων Ισαάκ και Σολωμού.
    2. Υπήρχαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης περιορισμένης στρατιωτικής ενέργειας των Τούρκων η οποία κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης θα εγίνετο εάν δημιουργούνταν νέα επεισόδια στην περιοχή της Δερύνειας.
    3. Υπήρχαν πληροφορίες περί άλλης τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας για να παρεμποδίσει την άφιξη εξοπλισμών. Οι πληροφορίες αυτές έτυχαν της κατάλληλης αξιολόγησης και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα στο στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα.
    Στο διπλωματικό τομέα διαβιβάστηκαν οι πληροφορίες στα Η.Ε. και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενεργήσουν ανάλογα. Την ίδια στιγμή ενημερώθηκε η Ελληνοαμερικανική ομογένεια, η οποία έδρασε αποτελεσματικά.

    Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει γι' αυτό και η διάδοση φημών πρέπει να σταματήσει γιατί όχι μόνο προκαλούν ανησυχία στο λαό αλλά και δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι εύκολα καταβαλλόμεθα από πανικό."

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Δεν υπήρξε επιθετική διάταξη των Τούρκων

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι δεν υπήρξε επιθετική διάταξη του τουρκικού κατοχικού στρατού.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην οποία ανέφερε ότι οι κίνδυνοι στρατιωτικών ενεργειών των Τούρκων έχουν εκλείψει, ο κ. Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος χθες ήταν ολιγότερος και προχθές μεγαλύτερος.

    Σε ερώτηση πού βασίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι μια εκτίμηση των δεδομένων που υπήρχαν και των δεδομένων που υπάρχουν τώρα.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο κυπριακός λαός για τους κινδύνους που υπήρχαν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπό τις περιστάσεις, ήταν δύσκολη να γίνει η ενημέρωση προς το λαό.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέληξε στην εκτίμηση αυτή λόγω διαβεβαιώσεων από τρίτους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπήρξε αντίδραση στις πληροφορίες οι οποίες τέθηκαν υπόψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους άλλων κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι δεν ήταν ο αρμόδιος να απαντήσει για ενέργειες, αν έγιναν ή όχι, από πλευράς μυστικών υπηρεσιών.

    Σε ερώτηση για ποιούς λόγους έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Μου είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί η απάντησή μου θα είχε συσχετισμό με θέματα ασφαλείας του κράτους".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ελπίζει σε συνάντηση με τον Ντενκτάς στις αρχές του 1997

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ελπίζει να μπορέσει να έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις αρχές του 1997, αποκάλυψαν σήμερα Βρετανοί βουλευτές, μέλη της ομάδας "Φίλοι της Κύπρου" στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

    Σε δήλωσή του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Λόρδος Μπέθελ, Πρόεδρος της ομάδας είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς αμέσως για το θέμα της αποστρατικοποίησης αλλά όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, πιθανότατα θα ήταν καλύτερα στις αρχές του νέου χρόνου, δεδομένου και της προπαρασκευαστικής εργασίας η οποία θα πρέπει να γίνει", είπε.

    Στις δηλώσεις του, ο Λόρδος Μπέθελ τόνισε ότι όσο το συντομότερο βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τόσο το καλύτερο, "έτσι ώστε να έχουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα την 1η Ιανουάριου, 1999".

    Ο Λόρδος Μπέθελ εξέφρασε την άποψη ότι "σίγουρα, είναι προτιμότερο η Κύπρος να ενταχθεί μετά τη λύση". Ταυτόχρονα είπε ότι η ιδέα ένταξης πριν από τη λύση δεν αποκλείεται από τις 15 κυβερνήσεις.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η ένταξη πριν από την λύση είναι κάτι πολύ δύσκολο, και πολύπλοκο να επιτευχθεί. "Θα προτιμούσαμε λύση", είπε.

    Ο Λόρδος Μπέθελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να σκεφθεί ότι η Κύπρος δε θα μπορέσει να ενταχθεί για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, το πρόβλημα λόγω της κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. "Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο", σημείωσε.

    Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις, οι απόψεις της Τ/κ πλευράς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη γιατί θα πρέπει και εκείνοι να ικανοποιηθούν.

    Από την πλευρά του, ο Εργατικός βουλευτής Ρόμπιν Κόρπετ είπε ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη θα πρέπει να υπογραμμίζει την ανάγκη όπως οι κοινότητες στην Κύπρο διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης. "Εκεί θα πρέπει να υπάρξει όλη η έμφαση", τόνισε.

    Αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, ο Λόρδος Μπέθελ σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι "δίκαιη και λογική" και δε θα πρέπει να αρχίσει από μια θέση μίσους.

    Καταδίκασε επίσης την εισβολή του 1974 και τόνισε ότι "επιθυμούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο".

    Εξάλλου, ο Λόρδος Μπέθελ, συνοδευόμενος επίσης από τον Συντηρητικό βουλευτή Νάιτζελ Εβανς, επισκέφθηκαν τη γραμμή αντιπαράταξης στο τέρμα της οδού Λήδρας.

    Το μεσημέρι οι Βρετανοί βουλευτές είχαν συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συγγενών των Αγνοουμένων ενώ πριν από την αναχώρησή τους αύριο, θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης ενημερώθηκαν για τις τουρκικές θηριωδίες

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ταινία και φωτογραφίες από τα τραγικά γεγονότα στη Δερύνεια προβλήθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού στη Διακοινοβουλευτική Ενωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στο πλαίσιο της 96ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης.

    Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι βουλευτές Νίκος Αναστασιάδης και Ανδρέας Φιλίππου, οι οποίοι, μετά την παρουσίαση των ντοκουμέντων, τόνισαν ότι τα τραγικά γεγονότα ήταν προσχεδιασμένα από την Τουρκία με σκοπό να αποδειχθεί δήθεν ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά.

    Τόσο οι δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού όσο και οι ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, τόνισαν οι δύο βουλευτές.

    Σε ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση παραβιάσεων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κάλεσε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού να μη διστάζει να παρουσιάζει τα πραγματικά γεγονότα στην Κύπρο και να καταδικάζει την τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της.

    Εξάλλου, ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά, τονίζοντας παράλληλα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων.

    Οι κύριοι Αναστασιάδης και Φιλίππου σημείωσαν, ακολούθως, ότι η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση δείχνει τη συνέπεια με την οποία η πλευρά μας επιδιώκει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και ότι η Ε/κ πλευρά αποδεδειγμένα προωθεί επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά προσκρούουν στην αντίθεση του Ντενκτάς.

    Εξάλλου, μιλώντας στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη συζήτηση του θέματος "Η προώθηση του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα για τις γυναίκες και τα παιδιά", ο κ. Φιλίππου καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο, καθώς και τις δολοφονίες στη Δερύνεια.

    Ο κ. Φιλίππου ρώτησε, επίσης, πώς μπορούμε να μιλούμε για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν χώρες μπορούν τόσο βάναυσα να καταπατούν το πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της ζωής.

    Ελπίδα, κατέληξε ο κ. Φιλίππου, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελέσουν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας και η διεθνής κοινότητα ενεργεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα για τον τερματισμό των παραβιάσεων, λαμβάνοντας μέτρα κατά των ένοχων χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 83.55 (-0.65)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 89.88 (-1.20)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 76.44 (-0.56) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 63.13 (+1.28)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 83.33 (-0.48) Τουριστικές Επιχειρήσεις 77.15 (+1.61)

    Εμπορικές Εταιρείες 67.46 (-0.65) Αλλες Εταιρείες 82.87 (-0.18)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 316472.330

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MM)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 18 September 1996 - 18:44:28