Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού από την Ιταλία. Αναγκαία όμως η διαφήμιση και αλλαγή νοοτροπίας
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό δεν είναι ελληνο-τουρκικό ζήτημα
  • [03] Βρετανοί βουλευτές: Η λύση να βρεθεί από τις δύο κοινότητες Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τη λύση
  • [04] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ
  • [05] Μάτσης: Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενεργεί με ταχύτατους ρυθμούς
  • [06] Η Κυβέρνηση επιθυμεί συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Ψήφισμα-καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας
  • [09] Ο Κληρίδης θα ζητήσει το διορισμό τρίτου μέλους στην επιτροπή για τους αγνοουμένους
  • [10] Η Ευρωβουλή καταδικάζει τις δολοφονίες και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα
  • [11] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΕΞ: Μήνυμα-καταπέλτης κατά της Τουρκίας

  • [01] Θετικές οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού από την Ιταλία. Αναγκαία όμως η διαφήμιση και αλλαγή νοοτροπίας

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου) -- Η προοπτική ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από την Ιταλία προς την Κύπρο υπάρχει και από το 1992 σημειώνεται σταθερή αύξηση. Ομως, για να μπορέσει η Κύπρος να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της ιταλικής τουριστικής αγοράς, την τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, πρέπει αφ' ενός οι αρμόδιοι φορείς να επενδύσουν στη διαφήμιση και αφετέρου θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη νοοτροπία του τομέα των υπηρεσιών.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ιταλός Διευθυντής Πωλήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) στη Ρώμη, Λουτσιάνο Νέρι, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για περαιτέρω αύξηση λόγω των δρομολογημένων πτήσεων και τη συμφωνία κοινού κωδικού που υπέγραψαν οι ΚΑ και η ALITALIA, την περασμένη βδομάδα.

    Ο κ. Νέρι σημείωσε ότι από το 1992, που λειτούργησε το γραφείο των ΚΑ στη Ρώμη κι άρχισαν οι τακτικές δρομολογημένες πτήσεις, "υπάρχει σταθερή αύξηση στον αριθμό των Ιταλών επισκεπτών στην Κύπρο", αν και, όπως είπε "δεν έχουμε ακόμη φτάσει τους αριθμούς των άλλων αγορών γιατί η ανάπτυξη είναι σταδιακή και ο ανταγωνισμός σκληρός".

    "Για να μπορέσει ένας προορισμός να ενταχθεί δυναμικά στην αγορά απαιτείται επένδυση στον τομέα της διαφήμισης", είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι ΚΑ βασίζονται στα "πολύ θετικά σχόλια" που γίνονται από Ιταλούς που έχουν επισκεφθεί το νησί.

    Επισημαίνοντας τα προβλήματα στην εξασφάλιση Ιταλών τουριστών, ο κ. Νέρι σημείωσε τον έντονο ανταγωνισμό απ' όλες τις χώρες της Μεσογείου αλλά και από μακρινούς προορισμούς στην Καραϊβική και την Απω Ανατολή. Σημείωσε παράλληλα ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ιταλών δεν είναι τόσο ψηλό όσο στο παρελθόν.

    Ωστόσο, ο Διευθυντής Πωλήσεων των ΚΑ στη Ρώμη ανέφερε ότι οι πιο φτηνοί προορισμοί έχουν κάποια μειονεκτήματα έναντι της Κύπρου, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    Το 1993 επισκέφθηκαν την Κύπρο περίπου 18 χιλιάδες Ιταλοί, το 1994 ο αριθμός αυξήθηκε στις 24 χιλιάδες και το 1995 έφθασε στις 21 χιλιάδες. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι γύρω στις 22 χιλιάδες Ιταλούς θα επισκεφθούν το νησί.

    Ο κ. Νέρι ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προώθησης τουρισμού από τη βόρεια Ιταλία, με ναυλωμένες πτήσεις από το Μιλάνο, και είπε ότι μέχρι ο τέλος του 1996 οι ΚΑ θα έχουν εκτελέσει γύρω στις 45 με 47 πτήσεις, σε συνεργασία με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς της χώρας.

    Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων και φορτίων από το Μιλάνο, λόγω των ιταλικών εξαγωγών προς την Κύπρο.

    Ο Διευθυντής Πωλήσεων των ΚΑ στη Ρώμη επεσήμανε ότι οι Κύπριοι ξενοδόχοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της ιταλικής αγοράς. Αφού αναφέρθηκε στα κοινά μεταξύ των Κυπρίων και των Ιταλών, επεσήμανε την ανάγκη να ξεπεραστεί το γεγονός ότι μερικά ξενοδοχεία λειτουργούν κατά τρόπο που εξυπηρετεί μόνο πελάτες άλλων αγορών, όπως για παράδειγμα τις ώρες προσφοράς γευμάτων και το θέμα της γλώσσας.

    "Αυτό όμως άρχισε να διαφοροποιείται και εάν ο τομέας των υπηρεσιών καταβάλει κάποια προσπάθεια να εξυπηρετεί Ιταλούς τουρίστες, αυτό θα ικανοποιήσει τους τουριστικούς πράκτορες και θα κινήσει περισσότερο ενδιαφέρον", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Νέρι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία κοινού κωδικού που υπέγραψαν οι ΚΑ και η ALITALIA, την περασμένη βδομάδα, βάσει της οποίας οι δύο εταιρείες θα εκτελούν κοινά δρομολόγια, θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Πρόσθεσε ότι και τα δύο μέρη θεωρούν τη συμφωνία, που ισχύει για τη χειμερινή περίοδο, ως "το πρώτο βήμα για ευρύτερη συνεργασία" και είπε ότι ταυτόχρονα εξασφαλίζει το ενδιαφέρον της ALITALIA για την Κύπρο.

    Ο κ. Νέρι χαρακτήρισε την ιταλική πρωτεύουσα ως "ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια στον τομέα των αερομεταφορών μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης" και ως εκ τούτου η συμφωνία με τον εθνικό μεταφορέα της Ιταλίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση της κίνησης κατά τις περιόδους χαμηλής πληρότητας, αναφέροντας ότι ήδη έχουν οργανωθεί εκδρομές ατόμων τρίτης ηλικίας και μαθητών.

    Οσον αφορά στο γραφείο της Ρώμης, ο Διευθυντής Πωλήσεων των ΚΑ είπε ότι στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το γενικό αντιπρόσωπο πωλήσεων της εταιρείας, ο οποίος διατηρεί γραφεία στις 10 πιο σημαντικές ιταλικές πόλεις. "Μέχρι σήμερα η επιλογή της χρήσης του δικτύου αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική γιατί καταφέραμε να διατηρήσουμε τα κόστα μας χαμηλά, καθιστώντας την επένδυσή μας στην Ιταλία πιο αποτελεσματική", είπε ο κ. Νέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό δεν είναι ελληνο-τουρκικό ζήτημα

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ελληνο-τουρκικό ζήτημα.

    Στην δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της ομολόγου του στην Αγκυρα, κατά τις οποίες η Τανσού Τσιλέρ κάλεσε την Αθήνα σε συνομιλίες.

    Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό η κυβέρνηση αναμένει κάποιες εκτιμήσεις από την Αθήνα.

    "Η κ. Τσιλέρ ενδεχομένως να αντιλαμβάνεται ότι η τακτική του παρελθόντος περί αναβολής και απλώς ευχολογιών δεν περνά τώρα, ότι θα υπάρξουν ουσιαστικότερες εμπλοκές εκ μέρους των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων", σημείωσε ο ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι ίσως να ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο η κ. Τσιλέρ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές.

    Επιπλέον, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται στον ΟΗΕ και του οποίου η λύση περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες κορυφής.

    Εάν βέβαια η κ. Τσιλέρ έχει να πει κάτι στην Ελλάδα, νοουμένου ότι και οι δύο είναι εγγυήτριες δυνάμεις, τότε το θέμα είναι διαφορετικό, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το Κυπριακό θα φύγει από τον άξονα και θα μετατραπεί σε ελληνο-τουρκική διαφορά, υπογραμμίζοντας ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή δε γίνεται αποδεκτή ούτε από την Ελλάδα.

    Το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Βρετανοί βουλευτές: Η λύση να βρεθεί από τις δύο κοινότητες. Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τη λύση

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Βρετανοί βουλευτές, μέλη της ομάδας "Φίλοι της Κύπρου", εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και ανέφεραν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι βουλευτές, που αναχωρούν το απόγευμα, είπαν επίσης ότι η δική τους εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα εκδηλώσουν πρωτοβουλία στις αρχές του επομένου έτους.

    Από πλευράς της, ο κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, χαρακτήρισε τη στάση αυτή (για το ρόλο των δύο κοινοτήτων και των δύο εγγυητριών δυνάμεων) ως μη ορθή και μη αντικειμενική, αν πράγματι οι βουλευτές έχουν πάρει αυτό το μήνυμα από την εδώ επίσκεψή τους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή τους με τον κ. Μιχαηλίδη, ο Λόρδος Μπέθελ, που ηγείται της τριμελούς αντιπροσωπείας, είπε ότι οι "ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να εκδηλώσουν πρωτοβουλία μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική για να προωθήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την ΕΕ."

    Την εκτίμηση αυτή, πρόσθεσε, απεκόμισε μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, ο οποίος, όμως, δεν έδωσε καμία υπόσχεση για εκδήλωση πρωτοβουλίας αλλά εξέφρασε την πρόθεση και την ελπίδα ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί.

    Σχολιάζοντας τη θέση του Προέδρου Κληρίδη για άμεσο διάλογο για την αποστρατικοποίηση και το αίτημα του Ντενκτάς για διάλογο εφ'όλης της ύλης, ο Βρετανός Λόρδος εξέφρασε τη γνώμη ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη φαίνεται λογική.

    Ο Εργατικός βουλευτής Ρόμπερτ Κόρπετ τόνισε ότι την κύρια ευθύνη για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό έχουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, οι οποίες, συνέχισε, θα πρέπει να εμπλακούν σε ουσιαστικές συνομιλίες που να έχουν προοπτική για πρόοδο.

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών αφού κατέχει παράνομα μέρος του νησιού, ο κ. Κόρπετ απάντησε ότι η Τουρκία "εμπλέκεται στις συνομιλίες" αλλά τόνισε ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επιτυχία του διαλόγου.

    "Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν (την επίλυση του προβλήματος). Πιστεύω ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε η Τουρκία θα εμποδίσουν συμφωνία επίλυσης στην οποία θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο," πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Κόρπετ, ο ΥΠΕΞ φαίνεται να διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από τις δύο κοινότητες.

    "Αν η επίσκεψή τους, τούς δίνει αυτό το συμπέρασμα, λυπούμαι να πω ότι αυτό δεν είναι ορθή και αντικειμενική αντίκρυση του θέματος," τόνισε και ανέφερε ότι η κατοχή συνεχίζεται ενώ η Τουρκία εμπόδισε τη λύση του Κυπριακού για τόσο καιρό.

    "Αν μιλούν για θέσεις Ντενκτάς είναι άλλο θέμα," εξήγησε. Η πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι αυτή που έχει γίνει αποδεκτή από πολλούς που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, δηλαδή ότι η Τουρκία είναι αυτή που προκάλεσε τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο και πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχίσει για πάντα, αλλά θα πρέπει να εξευρεθεί λύση με τερματισμό της κατοχής σε μια ενωμένη Κύπρο.

    Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Λόρδου Μπέθελ αναφορικά με κινήσεις των ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "η δική μας εκτίμηση είναι ότι η ουσιαστικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και την εγκαθίδρυση του νέου Αμερικανού Προέδρου, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου."

    Υπάρχει το συνεχές ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται περιοδικά, αλλά εκτιμούμε ότι η ουσιαστικότερη εμπλοκή θα αρχίσει τότε, πρόσεθε.

    Αναφορικά με το περιεχόμενοο της σημερινής συνάντησης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι επικεντρώθηκε σε δύο θέματα, την πολιτική ερμηνεία των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο εκ μέρους της πλευράς μας και την παρουσίαση της όλης εικόνας που ήθελε το κατοχικό καθεστώς να προβάλει.

    Το δεύτερο θέμα, είπε, αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο ΥΠΕΞ κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αξιοποίηση του χρόνου μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να εργαστούν ώστε να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού.

    "Η αντάποκριση ήταν πάρα πολύ θετική στις θέσεις που προβάλαμε," σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα δώσει διάλεξη στο Κάρνεγκι Χολ για το Κυπριακό.

    Επίσης θα παρευρεθεί στην ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής και θα δώσει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους σημαντικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Αναφορικά με τις επαφές που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με ομολόγους του, οι οποίοι θα βρίσκονται τις ίδιες ημέρες στην έδρα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Μάτσης: Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενεργεί με ταχύτατους ρυθμούς

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενεργεί με ταχύτατους ρυθμούς και προς κάθε κατεύθυνση για την προετοιμασία του εδάφους με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής εντός του 1997.

    Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, κατά την συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό αξιωματούχο.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι εντόπισε μεταβολή στη στάση του Σερ Ντέιβιντ, αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό και αυτό φαίνεται με την "πρωτοβουλία που παίρνουν οι τρεις χώρες".

    Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλει τώρα ουσιαστικές προσπάθειες με τις τρεις βασικές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να ηγούνται της προσπάθειας αυτής.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ,"τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι φανερό ότι προσπαθεί να το διατηρήσει η Βρετανία με τη δραστηριοποίηση του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είναι ενήμερος και προχωρεί σε σκέψεις πάνω σε θέματα που μας απασχόλησαν κατά καιρούς και σχηματίζει τη δική του επιχειρηματολογία για να την παρουσιάσει".

    Ο κ. Μάτσης απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο η δραστηριότητα του κ. Χάνεϊ εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας των τριών χωρών ή θα οδηγήσει σε αναβάθμιση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αυτές τις τρεις χώρες.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "ηγείται μιας προσπάθειας εκ μέρους της Βρετανίας με τον καθοριστικό χρόνο των έξι μηνών, Ιανουρίου-Ιουνίου 1997, λόγω πολλών άλλων δεδομένων όχι μόνο της λήξης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αλλά και της επικείμενης εισόδου μας μετά τον Ιούνιο στην προεδρική αναμέτρηση στην Κύπρο".

    Αναφορικά με το θέμα της πρωτοβουλίας, ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις τις οποίες όμως απέφυγε να σχολιάσει. Ο κ. Μάτσης περιορίστηκε να πει ότι η λέξη "πρωτοβουλία" σχολιάστηκε από τον κ. Χάνει.

    Οπως ανέφερε θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο Κληρίδη για το σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με το Βρετανό αξιωματούχο για να ξέρει "ακριβώς που διακινείται το σκεπτικό του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ." Ο κ. Μάτσης επανέλαβε ότι το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη είναι καταδικαστικό για την Αγκυρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "θα είναι άψογο και θα είναι ένα θετικό βήμα συλλογικής πίεσης της τουρκικής πολιτικής από την Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Η κυβέρνηση επιθυμεί συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση επιθυμεί "διακαώς επανάληψη συνομιλιών κατευθείαν μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς για να προκύψει επιτέλους διέξοδος στο παρόν αδιέξοδο", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Λόρδου Μπέθελ, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επιθυμεί όπως υπάρξει συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη για την ουσία του Κυπριακού στις αρχές του 1997.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι "όταν λέμε ότι χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, η πλευρά μας δεν το λέει για να υπεκφύγει από τις προσπάθειες πραγματοποίησης του διαλόγου, ούτε το προβάλλει σαν αφορμή για να αποφύγει το διάλογο, όπως κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε στο εξωτερικό από μερικούς".

    Απεναντίας, είπε, είναι για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του διαλόγου που ζητούμε αυτή τη συστηματική προεργασία. "Εάν αρχίσουμε να στέλλουμε μηνύματα απαισιοδοξίας ή έλλειψης ελπίδας ότι αυτό στο τέλος θα επιτευχθεί μέσα σε ένα ορατό ή λογικό χρονικό διάστημα, τότε κινδυνεύουμε να τροφοδοτήσουμε εκείνους οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο συστείνουμε σωστή προπαρασκευή, είναι ένας τρόπος υπεκφυγής από το να προσέλθουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων."

    Είπε ότι τα άτομα αυτά "σχηματίζουν τη γενική εντύπωση ότι ο κ. Ντενκτάς ζητεί επιμόνως επανέναρξη συνομιλιών και είναι η δική μας πλευρά που βάζει προσκόμματα".

    Αποκάλυψε ότι ότι τα άτομα αυτά είναι πρόσωπα που ανήκουν στα διεθνή ΜΜΕ, που δεν ασχολούνται ουσιαστικά με το Κυπριακό, αλλά στα οποία δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις.

    Τόνισε ότι αυτό το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά επεσήμανε ότι τα άτομα αυτά δεν βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία ασχολούνται λεπτομερώς με το Κυπριακό αλλά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η θέση της πλευράς μας είναι "ότι επιδιώκουμε τη συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς για επανάληψη του διαλόγου, και ευελπιστούμε ότι εντός των προσεχών μηνών θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιτυχίας ενός τέτοιου διαλόγου".

    Είπε ότι ευελπιστεί ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για προετοιμασία "θα είναι αρκετός για να γίνει μια σωστή, επίμονη, επίπονη, συστηματική προεργασία που θα προετοιμάσει το έδαφος για να μπορέσει να γίνει η συνάντηση".

    Χάνεϊ

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει, και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ από πλευράς Βρετανίας, "ο οποίος ξεκίνησε μια ενδελεχή καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Χάνεϊ έχει αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο. "Ολων ο ρόλος είναι σημαντικός", είπε τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο συντονιστής στην ουσία είναι ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι έχουν πρόθεση να εργαστούν και αυτές πάνω στην ίδια κατεύθυνση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι εκπρόσωποι του Γ.Γ. είναι αυτό που κάνουν".

    Σε ερώτηση γιατί καθορίζει η κυβέρνηση ως ημερομηνία τις αρχές του 1997, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η πλευρά μας "ελπίζει" και "δεν καθορίζει".

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πώς γνωρίζει η κυβέρνηση ότι στις αρχές του 1997 κάτι θα προκύψει, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, "ελπίζουμε ότι δε θα πάρει πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για μια συνάντηση."

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ή υποσχέσεις για διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης διεκρίνισε ότι "το μόνο που υπάρχει είναι δήλωση πρόθεσης ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες και ότι θα συνεργαστούν για την επιτυχία τους".

    Δήλωση - έγγραφο

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη απέστειλε στη Γραμματεία του ΟΗΕ τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για εκτόνωση της κατάστασης, και κυκλοφορεί ως έγγραφο.

    Πολυεθνική δύναμη

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον αθηναϊκό Τύπο ότι τα Ηνωμένα Εθνη ευνοούν τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το μόνο που γνωρίζει η κυβέρνηση είναι όταν γίνεται λόγος για πολυεθνική δύναμη, γίνεται λόγος για το τί θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών ότι υπάρχουν συγκροτημένες και συγκεκριμένες απόψεις πάνω στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 83.35 (-0.24)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 89.72 (-0.18)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 76.22 (-0.29) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 62.75 (-0.60)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 83.64 (+0.37) Τουριστικές Επιχειρήσεις 75.70 (-1.88)

    Εμπορικές Εταιρείες 67.22 (-0.36) Αλλες Εταιρείες 83.09 (+0.27)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 323325.580

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Ψήφισμα-καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας

    Βρυξέλλες, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 319 υπέρ, 23 κατά και 20 αποχή, υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα-ράπισμα για την Τουρκία, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το πάγωμα όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα αυτή.

    Με τη σημερινή της απόφαση η Ευρωβουλή εκφράζει έμπρακτα την έντονη δυσφορία της για την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αγκυρας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Κούρδους όσο και απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    Αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγώνει εκείνες που βρίσκονται προς συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών ενώ ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπλοκάρει και αυτές που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο σε θέματα προϋπολογισμού και κατά συνέπεια το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν την απόφασή του. Αυτό θα φανεί άλλωστε στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας (21-25 Οκτωβρίου), όπου θα εξετασθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 1997.

    Παράλληλα, η Ευρωβουλή καταδικάζει τη βάναυση δολοφονία των δύο άοπλων Ελληνοκυπρίων, ενώ ζητεί τη σύλληψη και καταδίκη όσων συμμετείχαν στις δολοφονίες αυτές.

    Καλείται επίσης η Τουρκία να αποδεχθεί και να εφαρμόσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ η Ευρωβουλή θεωρεί ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έξι μήνες μετά την περάτωση των εργασιών της διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος της Ευρωβουλής αναφέρουν τα εξής:

    Καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναφέρει με σαφήνεια και ειλικρίνεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις θέσεις της στους τομείς: Ανθρώπινα δικαιώματα, εκδημοκρατισμός, ζήτημα της Κύπρου και κουρδικό πρόβλημα.

    Δηλώνει ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και, επί πλέον, δεν συμβιβάζονται με τους εξειδικευμένους μηχανισμούς χρηματοδοτικής βοήθειας και το πρόγραμμα MEDA.

    Αποφασίζει συνεπώς να κινήσει τη διαδικασία εγγραφής στο αποθεματικό για τις πιστώσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδοτική διευθέτηση ΕΕ- Τουρκίας. Ζητεί για τους ίδιους λόγους από την Επιτροπή να δεσμεύσει, έως ότου επέλθουν βελτιώσεις στους προαναφερθέντες τομείς, όλες τις πιστώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος MEDA για σχέδια στην Τουρκία με την εξαίρεση όσους αφορούν την προώθηση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της κοινωνικής ζωής.

    Καταδικάζει σθεναρά τις δολοφονίες του Αναστάσιου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες και απαιτεί τη σύλληψη και καταδίκη όσων όσοι συνέπραξαν στις δολοφονίες αυτές.

    Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί και να εφαρμόσει με ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ειδικότερα ζητούν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση της Κύπρου και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να εξακολουθήσουν να αναζητούν μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πιστεύει ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, έξι μήνες μετά την περάτωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί μια εκρηκτική κατάσταση και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποδίδεται προέχουσα σημασία στην ασφάλεια αμφότερων των κοινοτήτων της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [09] Κληρίδης θα ζητήσει το διορισμό τρίτου μέλους στην επιτροπή για τους αγνοουμένους

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αναγκαιότητα διορισμού τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους θα θέσει επιτακτικά στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στη συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ύστερα από σύσκεψη για το θέμα των αγνοουμένων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η συνέχιση και η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, θα συνεργαστεί στενά με τον κ. Γκάλι και θα τον υποβοηθήσει στις προσπάθειές του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Η Ευρωβουλή καταδικάζει τις δολοφονίες και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα

    Βρυξέλλες, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ - Nίκος Μπέλλος) -- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και μέλη του παράνομου καθεστώτος Ντενκτάς και απαιτεί τη σύλληψη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη αυτών που είχαν ανάμειξη.

    Παράλληλα, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από το νησί και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Το ψήφισμα της Ευρωβουλής ήταν κοινό, δεδομένου ότι το υπέγραψαν όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές ομάδες του Σώματος. Μάλιστα, για λογαριασμό των Σοσιαλιστών την πρόταση έκανε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης και για τους Χριστιανοδημοκράτες οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χατζηδάκης και Δημητρακόπουλος.

    Ειδικότερα, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων και τα εξής:

    Καταδικάζει τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και από τα μέλη του παράνομου καθεστώτος Ντενκτάς και εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

    Εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αδιάκριτη χρήση βίας από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Καταδικάζει την εισαγωγή από την Τουρκία στην Κύπρο, μελών της τουρκικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι λύκοι" για να συγκρουστούν με τους άοπλους διαδηλωτές και θεωρεί ότι η τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο.

    Απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αναγνώριση, σύλληψη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι είχαν ανάμειξη στις δολοφονίες και στους πυροβολισμούς κατά άοπλων διαδηλωτών.

    Χαιρετίζει την απόφαση της ιρλανδικής Προεδρίας να διατηρηθεί ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το κυπριακό πρόβλημα και τον καλεί να ενημερώσει και το Κοινοβούλιο για τις επισκέψεις του στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Υποστηρίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για την αποστρατικοποίηση της νήσου και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Κύπρου και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεχίσουν να αναζητούν μιαν ειρηνική και δίκαιη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εκφράζει τη λύπη του για τα πολυάριθμα επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη τα οποία προκάλεσαν αρκετά θύματα εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΒ/ΓΠ)

    [11] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΕΞ: Μήνυμα-καταπέλτης κατά της Τουρκίας

    Λευκωσία, 19/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μήνυμα-καταπέλτης για την πολιτική της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο παγοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα με 319 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 20 αποχές.

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θυμίζει με το ψήφισμά του ότι η απόφασή του για έγκριση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ λήφθηκε με βάση κάποιες σημαντικές υποσχέσεις που είχε δώσει η τότε Πρωθυπουργός της χώρας Τανσού Τσιλέρ.

    Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, η Τανσού Τσιλέρ είχε δεσμευθεί να λάβει μέτρα εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, να βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, να σημειώσει πρόοδο στο Κυπριακό και να πετύχει ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

    Σήμερα, όπως καταγράφει το ΕΚ στο ψήφισμά του, διαπιστώνεται ότι καμία απολύτως πρόοδος δεν έχει παρατηρηθεί στον τομέα του εκδημοκρατισμού, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ουσιαστικά επιδεινώνεται, η κατάσταση στο κουρδικό πρόβλημα εξελίσσεται επικίνδυνα και όσον αφορά στο Κυπριακό γίνεται αναφορά στη βάναυση δολοφονία των άοπλων Ε/Κ διαδηλωτών, η οποία καταδικάζεται.

    Με αυτά, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, το ΕΚ συμπεραίνει ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Τουρκία για την Τελωνειακή της Ενωση με την ΕΕ δεν έχουν τηρηθεί και γι' αυτό το ΕΚ έχει πάρει μια σειρά αποφάσεων.

    Πρώτη απόφαση, ανέφερε, είναι η παγοποίηση της χρηματοδοτικής διευθέτησης της ΕΕ στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, δεύτερη απόφαση όπως ζητηθεί από την Επιτροπή της ΕΕ να παγοποιήσει όλες τις πιστώσεις που προνοούνται στο πλαίσιο του MEDA, με εξαίρεση εκείνα τα κονδύλια τα οποία υπάρχει πρόγραμμα που έχει σχέση με την εκδημοκρατικοποίηση.

    Τρίτη απόφαση είναι να κληθεί η τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και να επιτύχει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ενα τέταρτο σημαντικό σημείο στο ψήφισμα είναι ότι το ΕΚ πιστεύει ότι περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, με στόχο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Τέλος, το ψήφισμα αναφέρεται και στο θέμα της προσπάθειας της Τουρκίας για καθορισμό ζώνης ασφαλείας στο Ιράκ, την οποία και απορρίπτει.

    Το μήνυμα που δίνει το ψήφισμα, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι ένας καταπέλτης για την πολιτική της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα που η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί εάν θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

    Εάν η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρώπη και να διατηρεί ταυτόχρονα συνθήκες παραβίασης κάθε αρχής δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσει την κατοχή και να συνεχίσει το κουρδικό πρόβλημα, τότε η απάντηση του ΕΚ είναι ότι δε θα δεχθεί την Τουρκία πιο κοντά.

    Επομένως, σημείωσε, η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την καθαρότητα και σαφήνεια αυτού του μηνύματος κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μελετήσει και θα σεβαστεί το μήνυμα αυτή τη φορά.

    Σε ερώτηση πόση αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει αυτό το ψήφισμα στους πραγματικούς θεσμούς της ΕΕ, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στο ένα σκέλος που έχει σχέση με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, η απόφαση είναι τελική.

    Οσον αφορά στα υπόλοιπα, συνέχισε, δημιουργεί ένα πολιτικό κλίμα στην ΕΕ. Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε η Επιτροπή ούτε το Συμβούλιο της ΕΕ θα παραγνωρίσουν αυτό το κλίμα, διότι σε τελευταία ανάλυση τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μηνύματα διαπίστωσης κάποιων πραγματικοτήτων, που θα επηρεάσουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν είναι μια απόφαση άρνησης, αλλά απόφαση που στέλνει καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δηλαδή εάν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, θα πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από την ώρα που λήφθηκε η απόφαση με την οποία καθορίζεται πλέον το χρονοδιάγραμμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό σημάδευσε το ουσιαστικότερο ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κύπρο, διότι η Κύπρος δεν είναι απλώς μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ένα αυριανό μέλος της ΕΕ.

    Βλέπουμε, είπε, ένα κλιμακούμενο ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνεται ποικιλότροπα, εκφράζοντας την επιθυμία αυτό να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, γιατί η ΕΕ μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα όσον αφορά στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτή την ώρα, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στο πώς θα ενεργοποιηθούν όσοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια πορεία επίλυσης του Κυπριακού που θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 19 September 1996 - 17:51:41