Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Χάνεϊ συζήτησαν βασικές πτυχές του Κυπριακού
  • [02] Διευκρίνηση Κασουλίδη
  • [03] Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στη Γ.Σ. της Ιντερπολ στην Τουρκία
  • [04] Εγκαίνια κλινικής για ασθενείς του AIDS
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Ο Σερ Ντέιβιντ βλέπει πραγματική προοπτική για απευθείας διάλογο το 1997
  • [07] Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ σε δείπνο με τον Αμερικανό Πρόεδρο

  • [01] Κληρίδης - Χάνεϊ συζήτησαν βασικές πτυχές του Κυπριακού

    Λευκωσία, 18/10/1996 (KYΠE) -- Ορισμένες συνταγματικές πτυχές του Κυπριακού καθώς και του εδαφικού σε συνάρτηση με το προσφυγικό, εξέτασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με το Βρετανό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι στην προηγούμενη συνάντηση με το Βρετανό Αντιπρόσωπο είχαν τεθεί οι θέσεις της πλευράς μας επί όλων των πτυχών του Κυπριακού ενώ στη σημερινή συνάντηση ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για λεπτομερέστερη ανάλυση των θέσεων.

    "Δεν υπήρχαν από μέρους του εισηγήσεις και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του Πρωθυπουργού δεν ετέθη από το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ σήμερα", σημείωσε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    "Οι συζητήσεις", είπε ο κ. Κασουλίδης, "θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν αρχές του 1997 με στόχο να υπάρξει μια τέτοια πρόοδος στο προπαρασκευαστικό στάδιο που να μπορέσουν να γίνουν διαπραγματεύσεις προς το τέλος της άνοιξης".

    Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ σχηματίζει μια εικόνα πολύ πιο ολοκληρωμένη και αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της Κύπρου ώστε να είναι σε θέση να εισηγηθεί στη βρετανική κυβέρνηση τί χρειάζεται να πράξει και σε ποιά συμπεράσματα πρέπει να καταλήξει σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας της διαδικασίας η οποία έχει ξεκινήσει.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιμένει στις θέσεις του ενώ σημείωσε ότι η θέση της πλευράς μας είναι αυτή που καταγράφεται στις ομόφωνες αποφάσεις του 1989. Το χάσμα δεν έχει σμικρυνθεί, πρόσθεσε.

    "Δεν μπορούμε να πάμε σε διάλογο με τις γνωστές τουρκικές θέσεις όπως είναι σήμερα διότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου διαλόγου θα είναι εκ των προτέρων γνωστά και οι συνέπειες από την αποτυχία ενός τέτοιου διαλόγου να είναι καταστροφικές ιδίως όταν έχουμε υπόψη μας την ένταση η οποία δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τόσο ο Σερ Ντέιβντ Χάνεϊ, όσο και οι Αμερικανοί και οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας σωστής προετοιμασίας προτού οι πλευρές παρακαθήσουν σε απευθείας συνομιλίες.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε επίσης την αναμενόμενη το ερχόμενο Δεκέμβριο επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ. "Η επίσκεψή του θα είναι μια προσπάθεια να δοθεί κάποια ώθηση στη διαδικασία", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Διευκρίνηση Κασουλίδη

    Λευκωσία, 18/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σχολιάζοντας χθεσινές του δηλώσεις με τις οποίες αναφερόταν στις προϋποθέσεις που έθεσε προ πολλού ο Πρόεδρος Κληρίδης για επαναδιεκδίκηση της προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κσουλίδης είπε ότι δεν αποτελούσε ούτε εξαγγελία υποψηφιότητας αλλά ούτε και εγκατάλειψη τέτοιας πρόθεσης.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στη Γ.Σ. της Ιντερπολ στην Τουρκία

    Λευκωσία, 18/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών θα αναπτύξει ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστυνομίας "Ιντερπολ", που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Στη Συνέλευση, που αρχίζει στις 23 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 29 του ίδιου μηνός, θα κυκλοφορήσει και ειδικός πολυσέλιδος τόμος για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων στην Κύπρο.

    Εξάλλου, η Ιντερπολ, ύστερα από παραστάσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, έχει πληροφορήσει την Τουρκία ότι δε θα δεχθεί επροσώπηση της λεγόμενης "αστυνομίας" του ψευδοκράτους στη Συνέλευση, ούτε και εισαγωγή συμβόλων του ψευδοκράτους στην αίθουσα των εργασιών της.

    Η Συνέλευση θα ασχοληθεί κυρίως με τη διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη διεθνή τρομοκρατία και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Εγκαίνια κλινικής για ασθενείς του AIDS

    Λάρνακα, 18/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη Γρηγόρειο Κλινική για τους ασθενείς και φορείς του ιού του AIDS εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Μιλώντας στα εγκαίνια, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχουν διαγνωσθεί 245 ασθενείς με τον ιό του AIDS μέχρι σήμερα, από τους οποίους οι 144 είναι Κύπριοι, ενώ από τους Κύπριους, πέραν των 40 έχουν αναπτύξει την ασθένεια.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS στον τόπο μας, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται είχαν καταστήσει ανεπαρκείς τις μέχρι σήμερα προσφερόμενες διευκολύνσεις για την περίθαλψη των ασθενών με τον ιό του AIDS στον τόπο μας.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης συνεχάρη την Πρόεδρο του Ιδρύματος της Γρηγορείου Κλινικής Φρύνη Βεναρδή για τις προσπάθειές της για ίδρυση της Κλινικής και τη σημερινή εισφορά του ζεύγους Βεναρδή ύψους δέκα χιλιάδων λιρών, στη μνήμη του γιου τους Γρηγόρη.

    Η Γρηγόρειος Κλινική διαθέτει 16 κλίνες και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που απαρτίζεται από είκοσι άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 18/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.85(-0.27)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.12 (-0.52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.23 (-0.49)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.69 (+1.82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.45 (+0.23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.79 (-0.27)
    Εμπορικές Εταιρείες                    68.45 (-0.33)
    Αλλες Εταιρείες                        81.08 (-1.19)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 870608.826
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [06] Ο Σερ Ντέιβιντ βλέπει πραγματική προοπτική για απευθείας διάλογο το 1997

    Λευκωσία, 18/10/96 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει "πραγματική προοπτική" για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997. Επίσης τόνισε ότι θα ενταθούν οι προσπάθεις των ξένων για προετοιμασία του εδάφους.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας, μετά το τέλος των πενθήμερων επαφών του στη Λευκωσία, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη διαλόγου για επέκταση της απαγκίστρωσης και την απαγόρευση των ένσφαιρων πυρών στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Οπως είπε, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς τον διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν το διάλογο αυτό και τώρα εναπόκειται στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ να προχωρήσει τη διαδικασία. Ο Σερ Ντέβιντ σημείωσε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας τόσο για τη μείωση της έντασης στο νησί όσο και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χάνεϊ είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δηλαδή η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κατοχικών στρατευμάτων και η ενίσχυση της δύναμης της Εθνικής Φρουράς, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ανέφερε ότι η ασφάλεια πρέπει να πηγάζει από τις διεθνείς συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν στο νησί. "Και τα δύο στοιχεία θα υπάρχουν σε οποιαδήποτε λύση", συμπλήρωσε.

    Ο Σερ Ντέβιντ επεσήμανε ότι μετά τις επαφές του και οι δύο πλευρές άρχισαν να προβληματίζονται για πρακτικούς τρόπους εφαρμογής των εισηγήσεών τους στο θέμα αυτό.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε παράλληλα ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, όμως διαφωνούν στο τί θα αποτελούσε σημαντική αποχώρηση. Χαρακτήρισε απομαρκυσμένη την πιθανότητα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και είπε ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

    Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της Κύπρου, γιατί δεν έχει στρατιωτική διάσταση.

    Ο Σερ Ντέβιντ υιοθέτησε τη θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος προτού αρχίσουν απευθείας συνομιλίες και είπε ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ή κατ' αρχήν συμφωνία σε μερικά θέματα και να καθοριστεί πώς μπορούν να λυθούν κάποια από τα πιο δύσκολα προβλήματα.

    Τόνισε δε ότι η προετοιμασία του εδάφους απαιτεί χρόνο, σοβαρή προσπάθεια και επιμονή, και παρατήρησε ότι διαπιστώνει αλλαγή στη στάση των δύο πλευρών σε μερικά θέματα, όπως αυτό της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού πριν την έναρξη συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Πολλά θα εξαρτηθούν από τους δύο ηγέτες και τους πολιτικούς των δύο κοινοτήτων, και πιστεύω ότι η γνήσια υποστήριξη από ξένους παράγοντες θα υπάρχει", είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος ότι "η προπαρασκευαστική διαδικασία προχωρεί".

    Σε ερώτηση εάν η αισιοδοξία του στηρίζεται σε αλλαγή στις θέσεις οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές, ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι αυτό δεν ήταν το πρόβλημα. Οπως είπε, το πρόβλημα ήταν ότι για αρκετό διάστημα δόθηκε έμφαση στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία απέτυχαν, σημείωσε, κι όχι στην επίτευξη συνολικής λύσης.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι "πρέπει να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για επίτευξη συνολικής λύσης".

    Ο κ. Χάνεϊ απέφυγε να αποκαλύψει τα θέματα τα οποία συζήτησε κατά τις επαφές του, λέγοντας ότι είναι γνωστά και καταγράφονται στις συμφωνίες κορυφής, τη δέσμη ιδεών κι άλλα έγγραφα. Ανέφερε ότι εισήλθε σε βάθος συζήτηση και είπε ότι οι επαφές του "θα βοηθήσουν να τεθούν τα θεμέλεια για σοβαρές διαρπαγματεύσεις τον επόμενο χρόνο".

    Οπως είπε, στις απευθείας διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μερικά από πρίν, ενώ θα πρέπει να καθοριστεί πού υπάρχουν κενά τα οποία θα συζητηθούν στην τράπεζα των συνομιλιών.

    "Θα πρέπει να προσδιορίσομε όλα τα σημεία προηγούμενων διαπραγματεύσεων τα οποία ισχύουν και πώς αυτά μπορούν να ενταχθούν στη συνολική λύση, και να προσδιορίσουμε τα θέματα στα οποία υπάρχει ακόμη διαφωνία και για τα οποία θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις", είπε.

    Πρόσθεσε ότι μετά το τέλος της προπαρασκευαστικής περιόδου τα Ηνωμένα Εθνη θα ετοιμάσουν το έδαφος για την απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς.

    Για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ο κ. Χάνεϊ ανέφερε ότι δεν υπέβαλε πρόταση, όμως, ζήτησε την άποψη του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτας στην ιδέα να υιοθετηθεί η εκ περιτροπής προεδρίας, σε περίπτωση που οι εξουσίες του Προέδρου θα ήταν συμβολικές. Σημείωσε ότι το θέμα εκκρεμεί από προηγούμενες συνομιλίες και είπε ότι το έθεσε για να δει τις θέσεις της κάθε πλευράς.

    Οσον αφορά στις ανησυχίες για την εμπλοκή διαφόρων μεσολαβητών στο Κυπριακό, ο Σερ Ντέβιντ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεργασία και συντονισμός.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας ο κ. Χάνεϊ τον χαρακτήρισε σημαντικό και είπε ότι θα έχουν ανάμιξη, αφού και οι δύο χώρες είναι εγγυήτριες δυνάμεις και έχουν μεγάλο ενιδαφέρον για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η διαδικασία θα ενταθεί με την ανεμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Μάλκομ Ρίφκιν, πριν τα Χριστούγεννα και την επίσκεψη, την ίδια περίοδο, του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σούνγκ Τζου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ σε δείπνο με τον Αμερικανό Πρόεδρο

    Oυάσιγκτον, 18/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Συνάντηση εξαιρετικής σημασίας, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα έχει αύριο Σάββατο ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ κ. Ανδρέας Χριστοφίδης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Ο κ. Χριστοφίδης θα παραστεί σε δείπνο προς τιμή του Αμερικανού Προέδρου στο ξενοδοχείο Μέιφλάουερ της Ουάσιγκτον. Το δείπνο παραθέτει στον Αμερικανό Πρόεδρο η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Το δείπνο περιλαμβάνει μόνο 20 άτομα και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ κ. Χριστοφίδης, είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι παριστάμενοι στο δείπνο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θέματα που τους απασχολούν, για ένα λεπτό ο καθένας.

    Αμέσως μετά την αποχώρηση, θα ακολουθήσει επαφή των συμμετέχοντων στο δείπνο με υψηλούς αξιωματούχους της Κυβέρνησης Κλίντον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 18 October 1996 - 18:03:43