Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ούτε σήμερα δε θα περάσει τουρίστας στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πιστεύουν οι οργανωτές της εκδήλωσης.
  • [02] Δήλωση Κλίντον προς την Ελληνοαμερικανική κοινότητα
  • [03] Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ συζήτησε το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Κλίντον

  • [01] Ούτε σήμερα δε θα περάσει τουρίστας στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πιστεύουν οι οργανωτές της εκδήλωσης

    Λευκωσία, 20/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ούτε και σήμερα δε θα περάσει τουρίστας στα κατεχόμενα, αφού συνεχίζεται, για δεύτερη μέρα, η εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με στόχο την ενημέρωση των ξένων τουριστών για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τις πρόσφατες δολοφονίες αόπλων Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και Τούρκους εξτρεμιστές.

    Συγγενείς αγνοουμένων, πρόσφυγες κι άλλα άτομα αποτρέπουν τους ξένους από το να επισκεφθούν την κατεχόμενη γη μας, τη γη, όπως τους λεν, την οποία οι νόμιμοι κάτοικοί της δεν μπορούν να επισκεφθούν.

    Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές σημειώνουν προς τους ξένους ότι η μία λίρα που πληρώνουν για να εισέλθουν στα κατεχόμενα βοηθά στην ενίσχυση του κατοχικού στρατού, όπως αναφέρει και η απόδειξη που τους δίνεται, κι ότι τα λεφτά που θα ξοδέψουν μετατρέπονται σε "δολοφονικά όπλα" που χρησιμοποιούνται εναντίον αόπλων Ε/Κ.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπολογίζεται πως το λιγότερο 500 άτομα επισκέπτονται τα κατεχόμενα κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό, σημείωσε, σημαίνει ότι ενισχύουν τον κατοχικό στρατό με περίπου 10 χιλιάδες λίρες.

    Στο χώρο του οδοφράγματος έχουν αναρτηθεί δύο τεράστιες φωτογραφίες, η μία παρουσιάζει τους τέσσερις πρόσφατα δολοφονηθέντες άοπλους Ε/Κ και η δεύτερη απεικονίζει τα βάρβαρα και θανατηφόρα κτυπήματα που δέχτηκε από Τούρκους εξτρεμιστές ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, στις 11 περασμένου Αυγούστου στη Δερύνεια.

    Ταυτόχρονα, δίνεται στους ξένους ένα μικρό φυλλάδιο με φωτογραφίες των Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, με μικρό συνοδευτικό κείμενο για το πως δολοφονήθηκαν, κι ένα σύντομο ιστορικό της τουρκικής εισβολής. Στο φυλλάδιο υπάρχει και φωτογραφία Τούρκων στρατιωτών και γίνεται παράκληση προς τους τουρίστες να μην επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

    Η εκδήλωση θα λήξει στις μία το μεσημέρι, οπόταν κλείνει το οδόφραγμα. Οι οργανωτές της, όμως, ευελπιστούν ότι η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] Δήλωση Κλίντον προς την Ελληνοαμερικανική κοινότητα

    Ουάσιγκτον, 20/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην προεκλογική δήλωσή του προς την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει το Κυπριακό "προτεραιότητα" στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής του.

    "Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μου, κατέστησα την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μεγάλη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής και έκανα συγκεκριμένα βήματα για να προωθήσω αυτό το σκοπό", σημειώνει ο Πρόεδρος Κλίντον στους ομογενείς.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται επίσης στη διατήρηση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. "Διατήρησα το πρόγραμμα μας ύψους, 15 εκ. δολαρίων ετησίως, σε διμερή βοήθεια προς την Κύπρο, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει μεγαλύτερη διακοινοτική επαφή στο νησί", επισημαίνει.

    Στη δήλωσή του, Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται επίσης στη συμβολή της κυβέρνησής του, όσον αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Οπως αναφέρει, "η κυβέρνησή μου έπαιξε δραστήριο ρόλο στην παρότρυνση της ΕΕ να προγραμματίσει ενταξιακές συνομιλίες για την Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρεται και στις προσπάθειες για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων σημειώνοντας ότι, "ο Πρέσβης μας στη Λευκωσία, Ρόμπερτ Ντίλλον, διεξάγει έρευνα σχετικά με την εξακρίβωση της τύχης των πέντε Αμερικανών πολιτών που εξαφανίσθηκαν το 1974".

    Οπως τονίζει χαρακτηρηστικά ο κ. Κλίντον, όλες αυτές οι ενέργειες επισημαίνουν τη συνεχή δέσμευσή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης σ' αυτή τη μακρόχρονη κρίση.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν πισωγυρίσματα στην όλη προσπάθεια. "Οταν υπάρχουν πισωγυρίσματα, όπως οι πρόσφατοι μή δίκαιοι και αδικαιολόγητοι σκοτωμοί Ε/Κ", όπως τους χαρακτηρίζει, "επιδιώκουμε μέτρα που να προλαβαίνουν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών και το συνεχιζόμενο διαμελισμό του νησιού απαράδεκτο".

    Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών και το συνεχιζόμενο διαμελισμό του νησιού απαράδεκτο.

    "Τέτοια γεγονότα, και ο συνεχιζόμενος διαχωρισμός του νησιού είναι μη αποδεκτά και θα συνεχίσω να πιέζω για μια ουσιαστική και διαρκή λύση σε αυτή την τραγική διαφορά", καταλήγει η προεκλογική δήλωση του Προέδρου Κλίνον προς τους ομογενείς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [03] Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ συζήτησε το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Κλίντον

    Ουάσιγκτον, 20/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Συνομιλία διάρκειας είκοσι λεπτών για το Κυπριακό είχε εδώ ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Ανδρέας Χριστοφίδης, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη κι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Ο κ. Χριστοφίδης παρέστη σε χθεσινό δείπνο που παρέθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, στο ξενοδοχείο Μέιφλάουερ της Ουάσιγκτον.

    Στο δείπνο αυτό συμμετείχαν συνολικά είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων δεκαενέα Αμερικανοί επιχειρηματίες και ο κ. Χριστοφίδης. Επίσης παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρευ και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Σάλιβαν, ο οποίος ασχολείται με το Κυπριακό.

    Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ παρουσίασε το Κυπριακό στον κ. Κλίντον στη διεθνή του διάσταση, καθώς και τις επιπλοκές που έχει για την ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια της ευαίσθητης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Εξέφρασε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ανησυχία που υπάρχει για ένταση της κρίσεως και για πιθανότητα δημιουργίας θερμού επεισοδίου το οποίο, όπως του ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, είναι εναντίον των συμφερόντων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Χριστοφίδη ότι είναι προσωπικά δεσμευμένος και θα το θεωρήσει προσωπική του αποτυχία εάν δεν υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Μετά την αποχώρηση του Προέδρου Κλίντον, σε κοκτέιλ που ακολούθησε, ο κ. Χριστοφίδης είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους κ.κ. Μακέρευ και Σάλιβαν, στη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό.

    Εκτιμάται ότι, η συμμετοχή του κ. Χριστοφίδη στο δείπνο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας και πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 20 October 1996 - 17:37:55