Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aρχισε ο στρατιωτικός διάλογος των δύο πλευρών με τα ΗΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Αρχισε ο στρατιωτικός διάλογος των δύο πλευρών με τα ΗΕ

    Λευκωσία, 21/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών έχει ήδη αρχίσει, αποκάλυψε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση μίας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και η απαγκίστρωση, καθώς και η απαγόρευση ένσφαιρων πυρών και οι κανόνες εμπλοκής της κάθε πλευράς στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Οι συγκεκριμένες πτυχές και οι λεπτομέρειες των εισηγήσεων, είπε ο κ. Φεϊσέλ, συζητούνται με τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν την σωστή καθοδήγηση για να περατωθούν γρήγορα αυτές οι συνομιλίες.

    Οπως είπε, οι συνομιλίες άρχισαν στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς δεν είχαν πολλά αποτελέσματα. Ομως, συνέχισε ο κ. Φεϊσέλ, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και προς το σκοπό αυτό έχουμε μιλήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

    Ο κ. Φεϊσέλ διευκρίνισε ότι στο διάλογο συμμετέχουν οι στρατιωτικές πλευρές, όπως και το 1989.

    Θέτουμε, είπε, συγκεκριμένες προτάσεις στις δύο πλευρές σχετικά με την απαγκίστρωση, που είναι συνέχεια της σχετικής συμφωνίας του 1989, η οποία ήταν εξαιρετικά επιτυχής.

    Ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι η εμπειρία από την απαγκίστρωση υπήρξε πολύ θετική και δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην εφαρμόσουμε την ίδια προσέγγιση και σε άλλες περιοχές της Λευκωσίας κι εκτός της πρωτεύουσας, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

    Είπε, επίσης, ότι η πείρα έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν ένσφαιρα πυρά κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, τονίζοντας ότι η απουσία τους θα βοηθούσε ώστε να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα. Πρέπει, είπε, να προωθήσουμε αυτό το σημείο, διότι είναι μία λογική εισήγηση.

    Σε παρατήρηση ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εισήγηση για απαγόρευση των ένσφαιρων πυρών, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι χειρισμού αυτής της εισήγησης, συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης της εφαρμογής της.

    Ο κ. Φεϊσέλ τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη να προωθηθούν οι κανόνες εμπλοκής σε κάθε πλευρά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι πρέπει να καθοριστεί τί μπορεί να κάνει κάθε πλευρά και τί όχι, ώστε να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα, όπως αυτά των τελευταίων μηνών.

    Διαβεβαίωσε, ακολούθως, ότι η UNFICYP θα προωθήσει αυτά τα τρία σημεία με ενεργητικότητα και ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν μαζί τους, ώστε να επιτευχθεί πολύ γρήγορα και χωρίς καθυστέρηση συμφωνία.

    Σε ερώτηση εάν αυτές οι συνομιλίες αναιρούν την εισήγηση της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάτλιν Ολμπραϊτ, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν ακυρώνεται τίποτα από οτιδήποτε. Η εισήγηση της κ. Ολμπραϊτ, είπε, είναι μια διαδικαστική πτυχή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά προς το παρόν η UNFICYP εκτελεί την αποστολή της, βάσει των εντολών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει μηχανισμός του ΟΗΕ για παρακολούθηση μιας συμφωνίας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι οι μηχανισμοί είναι καλά εδραιωμένοι και ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τον ΟΗΕ έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και κατάλληλες.

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον Ντενκτάς το θέμα της δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή από τα τουρκικά στρατεύματα, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι τόνισε στον Ντενκτάς ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη κι πολύ επικίνδυνη και ότι πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να μην ξανασυμβεί τέτοιο επεισόδιο.

    Κληθείς, τέλος, να αναφέρει εάν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών θα επικεντρωθούν σ' αυτά τα μέτρα και όχι στην ουσία του Κυπριακού, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα την ίδια ώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 21/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.71 (-0.17)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.06 (-0.07)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.12 (-0.15)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.90 (+0.34)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.48 (-1.16)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.29 (-0.67)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.03 (-0.61)
         Αλλες Εταιρείες                        82.23 (+1.42)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1018082.214
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 21 October 1996 - 17:30:13