Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο σωστό δρόμο η εμπλοκή της Βρετανίας στο Κυπριακό
  • [02] Μάικλ Πορτίλο: Θεωρούμε το 1997 χρονιά της ευκαιρίας
  • [03] Καμία σχέση η Ρωσία με το παράνομο κατασκεύασμα της Τουρκίας
  • [04] Εκδήλωση συμπαράστασης προς το δικαστή Μαυρονικόλα
  • [05] Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τους Σοσιαλιστές να εφαρμόσουν πρακτικά μέτρα πίεσης κατά της Τουρκίας
  • [06] Εκπρόσωπος: Δε δικαιολογείται αισιοδοξία στο θέμα των εγκληματικών ενεργειών
  • [07] Ο ανασχηματισμός είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο Κληρίδη
  • [08] Εντάλματα σύλληψης εναντίον πέντε υπόπτων για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού
  • [09] Η έκδοση χρεωγράφων της Τράπεζας Κύπρο υπερκαλύφθηκε
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Στο σωστό δρόμο η εμπλοκή της Βρετανίας στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε στάδιο ουσίας εισέρχονται οι βρετανικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε χθες γεύμα εργασίας με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι από βρετανικής πλευράς γίνεται σοβαρή προεργασία στις λεπτομέρειες των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιν στην Κύπρο έχει στόχο τη δέσμευση των δύο πλευρών σε χωριστές αξιολογήσεις των δεδομένων όπως διαγράφονται μετά τις επαφές του σερ Ντέιβιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Μάικλ Πορτίλο: Θεωρούμε το 1997 χρονιά της ευκαιρίας

    Λονδίνο, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας ) -- Περισσότεροι από ογδόντα Βρετανοί βουλευτές, τόσο Εργατικοί όσο και Συντηρητικοί, παρευρέθηκαν στο δείπνο, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, το οποίο διοργανώθηκε χθες βράδυ από την Εθνική Κυπριακή Αδελφότητα.

    Μεταξύ τους ήταν και ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μάικλ Πορτίλο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη μεγιστοποίησης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να αποβλέπουν σε ολοκληρωμένη λύση.

    Αναφορικά με τις συνομιλίες, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να αρχίσουν μόνο όταν εξευρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

    Νωρίτερα ο κ. Πορτίλο, άνοιξε έκθεση φωτογραφίας του Δώρου Παρτασίδη που έχει θέμα την "πράσινη γραμμή" και παρουσιάζεται σε αίθουσα της Βουλής.

    Ο κ. Πορτίλο χαρακτήρισε την "πράσινη γραμμή" ντροπή, τόσο για τη Βρετανία όσο και για όλους τους Ευρωπαίους.

    Ο Βρετανός Υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι "ίσως μέσα σε αυτή την προοπτική να δούμε την πιθανότητα να προχωρήσουμε μπροστά".

    Ωστόσο, ο κ. Πορτίλο υποστήριξε τη θέση ότι θα ήταν πολύ ευκολότερο η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη ενωμένη και ότι είναι πολύ δύσκολο εάν είναι μοιρασμένη.

    "Θεωρούμε την επόμενη χρονιά ως τη χρονιά της ευκαιρίας", τόνισε ο Βρετανός Υπουργός, καλώντας όλους όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν σκληρά προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου.

    "Καλώ όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση τόσο στο νησί και αλλού να εργαστούν για να υπάρξει το 1997 οριστικό τέλος στην γραμμή αντιπαράθεσης", υπογράμμισε ο κ. Πορτίλο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Καμία σχέση η Ρωσία με το παράνομο κατασκεύασμα της Τουρκίας

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ως παράνομο κατασκεύασμα της Τουρκίας, χαρακτηρίζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών το ψευδοκράτος, στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Ντεμούριν δήλωσε στη Μόσχα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία τηρεί αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το γεγονός ότι στην Κύπρο αναγνωρίζεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ντεμούριν επέστησε την προσοχή των ομοσπονδιακών οργάνων και των άλλων πολιτειακών θεσμών στη Ρωσία όπως "αυστηρά εφαρμόζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για τη μη αναγνώριση του παράνομου διαιρετικού κατασκεύασματος στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου".

    Ο Ρώσος επίσημος ζήτησε επίσης "όπως κανένα από τα πολιτειακά και ομοσπονδιακά όργανα έχει σχέσεις με το παράνομο κράτος και είναι αντίθετο με το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο".

    Ο κ. Ντεμούριν υπενθύμισε ότι μόνο από την Τουρκία έχει αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος ενώ οι σχέσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ προς το παράνομο καθεστώς καθορίζονται από πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα με τα ψηφίσματα 541 και 550".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Εκδήλωση συμπαράστασης προς το δικαστή Μαυρονικόλα

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μονόωρη αποχή από τις δικαστηριακές τους εργασίες τήρησαν σήμερα τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον του Επαρχιακού Δικαστή Λεμεσού Μιχάλη Μαυρονικόλα.

    Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την απέχθειά τους γι αυτή την ενέργεια, όλοι οι δικηγόροι της Κύπρου απέσχαν από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί από κάθε δικαστηριακή εργασία.

    Στο μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του κ. Μαυρονικόλα χαρακτηρίζεται ως "σταθερή".

    Εξάλλου, γύρω στα τριάντα άτομα έχουν, μέχρι στιγμής, ανακριθεί από την Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση.

    Τα άτομα αυτά προέρχονται από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα και τα περισσότερα είχαν απασχολήσει την Αστυνομία, στο παρελθόν.

    Πέραν των ανακρίσεων, η Αστυνομία εστιάζει τις έρευνές της, για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών, σε υποθέσεις που είχε αναλάβει ο Δικαστής Μαυρονικόλας, μετά τη μετάθεσή του στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τους Σοσιαλιστές να εφαρμόσουν πρακτικά μέτρα πίεσης κατά της Τουρκίας

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι κάλεσε τους σοσιαλιστές ηγέτες, όχι μόνο να μην αντιδράσουν στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωβουλής αλλά να αναζητήσουν και άλλες μεθόδους εφαρμογής πρακτικών μέτρων πίεσης προς την Τουρκία.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε σήμερα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, για τα αποτελέσματα και τη δική του παρέμβαση στην Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

    Οπως αποκάλυψε ο κ. Λυσσαρίδης, σε συνάντηση που είχε με την Πολίν Γκριν, Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέχθηκε ότι το κύριο μέλημα είναι τώρα η εξεύρεση τρόπου μονιμοποίησης της απόφασης ώστε να μην υπάρχουν "παράθυρα διαφυγής". Πιθανότατα, πρόσθεσε, να γίνει μια ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν οι πολιτικές ομάδες μαζί με εκπροσώπους της Επιτροπής όπως οι Ζακ Σαντέρ και Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα της Μέσης Ανατολής και η επιτακτική ανάγκη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα να βρει προσβάσεις και να διεισδύσει στην περιοχή, λόγω των ενεργειακών πηγών και των οικονομικών και συγκοινωνιακών δυνατοτήτων.

    Κατά τη δική του παρέμβαση, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι η καλύτερη γέφυρα επικοινωνίας είναι η Κύπρος, μια θέση που έγινε αποδεκτή, όπως φαίνεται, και από τα τελικά κείμενα της Συνόδου. Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι στα κύρια θέματα της Συνόδου, ήταν η διεύρυνση της ΕΕ, η σημαντική αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αποχή του πολίτη από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τους Σοσιαλιστές και σε επόμενες συνεδριάσεις, μια εκ των οποίων εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αφού υπήρξε σχετική από μέρους του πρόσκληση.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κλήθηκε να σχολιάσει και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μάλτα σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως τόνισε δεν είναι εύκολο να αναιρεθούν οι προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης της Μάλτας, για τη ένταξη της χώρας στην Ενωση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν τώρα οι Εργατικοί.

    Ερωτηθείς για το κίνδυνο εκτροπής του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι δεν υπάρχει καμμιά πολιτική δύναμη που να υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.

    Για την αντιπαράθεση Κυπριανού-Ευαγγέλου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρόκειται για "ενδοοικογενειακή διένεξη" των συγκυβερνώντων. "Θα τους αφήσουμε να λύσουν τις οικογενειακές τους υποθέσεις όπως οι ίδιοι θέλουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου σημείωσε ότι η πρόταση περί σκιώδους κυβέρνησης είναι "λάθος". Οπως είπε, σκιώδεις κυβερνήσεις σχηματίζονται από την αντιπολίτευση για να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης και να δοκιμάζει τους ανθρώπους που θα βάλει στις θέσεις αυτές όταν θα έρθει στην εξουσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος: Δε δικαιολογείται αισιοδοξία στο θέμα των εγκληματικών ενεργειών

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δεν υπάρχει τίποτε που να δικαιολογεί αισιοδοξία, στο θέμα της αντιμετώπισης της έξαρσης του εγκλήματος που παρατηρείται, πάρα τις κάποιες επιτυχίες που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό.

    Αυτό παραδέχθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι οι επιτυχίες είναι δισανάλογες με την έκταση των εγκληματικών ενεργειών.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα "κινήσει γη και ουρανό" για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι δεν αποτελούσε παρά σαφές μήνυμα προς κάθε άνανδρο εγκληματία ότι η πολιτεία δεν θα παραμείνει απαθής όταν γίνεται προσπάθεια να πληγούν τα μέλη της δικαστικής εξουσίας.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είχε στείλει το ίδιο μήνυμα όταν στόχοι ήταν άλλοι εκτός από μέλη της δικαστικής εξουσίας, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι επειδή το πλήγμα ήταν σε βάρος του συνόλου της δικαιοσύνης κατέστησε αναγκαίο όπως το μήνυμα είναι όσο πιο αυστηρό μπορούσε να ήταν.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη δεν υποβαθμίζει τη σημασία αποιασδήποτε άλλης ζωής ή περιουσίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπερτονιστεί η προστασία της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η δήλωση αυτή του Προέδρου σημαίνει επίσης ότι στο παρελθόν δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι αυτό είναι κακή ερμηνεία.

    Οπως είπε "η φράση επιβάλλετο να λεχθεί αυτή τη φορά για να υπερτονιστεί η ανάγκη της προστασίας της ακεραιότητας της δικαιοσύνης".

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ακόμη την ανάγκη όπως κανείς διαχωρίζει τη σημασία κάποιων δηλώσεων από τις ενέργειες.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα πράγματα θεωρούνται χειρότερα τώρα που έχει πληγεί και η δικαιοσύνη, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι το έγκλημα με στόχο μέλη της δικαιοσύνης δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

    Η νέα βομβιστική επίθεση σε βάρος δικαστή αποτελεί το τέταρτο πλήγμα κατά της δικαιοσύνης σε περίοδο δέκα χρόνων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος είχε σήμερα συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και ανέλαβε να προβεί σε δηλώσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα κάποιων για επαναφορά της θανατικής ποινής, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει διεθνής σύμβαση, η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κυριότερο είναι να συλληφθούν οι εγκληματίες και να κλειστούν στη φυλακή. "Κακώς εντοπίζουμε τη μη ικανοποιητική πάταξη του εγκλήματος στο γεγονός ότι δεν υπάρχει θανατική ποινή", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Εξάλλου πρόσθεσε είναι φρόνιμο, αποφάσεις να λαμβάνονται εν ψυχρώ και όχι κάτω από ψυχική φόρτιση.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θύματα είναι άνθρωποι του υποκόσμου αλλά σε εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες στοχεύουν σε απλούς πολίτες και εντάσσονται στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος που κάποιοι πληρώνονται για να κάνουν κακό για σκοπούς εκδίκησης ή εκβιασμού.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τα αποτελέσματα των πολλαπλών συσκέψεων τον προηγούμενο χρόνο κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης με έντονο ύφος είχε υποδείξει στην ηγεσία της αστυνομίας ότι έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα.

    Τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν δήλωσε, ήταν να στοιχίζει στο φορολογούμενο γύρω στις 68 χιλιάδες λίρες το μήνα υπερωρίες για να παρακολουθείται μια δράκα σεσημασμένων ανθρώπων για τους οποίους δεν υπήρχαν οι αποδείξεις για να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου και να κλειστούν στις φυλακές.

    Τα κρούσματα εναντίον ανθρώπων του υποκόσμου περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι τα πρόσφατα κρούσματα στην κατηγορία του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ήταν ένας φόνος και μια απόπειρα δολοφονίας, αφορούσαν άτομα τα οποία δεν εβρίσκοντο μέσα στο πρόγραμμα παρακολούθησης. Η Αστυνομία, τόνισε, μελετά συνεχώς τρόπους για την πάταξη του εγκλήματος.

    Αναφορικά με πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού όπως συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει το θέμα του εγκλήματος, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αναφέρει οποιαδήποτε σχετική πρόθεσή του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ο ανασχηματισμός είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ανασχηματισμό υπό την πίεση των κομμάτων, εξακολουθεί να ισχύει.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Ευαγγέλου.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι το θέμα του ανασχηματισμού αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του κ. Κυπριανού ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων να υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές για το διορισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Εντάλματα σύλληψης εναντίον πέντε υπόπτων για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντάλματα σύλληψης εναντίον πέντε ατόμων έχουν εκδοθεί από την κυπριακή αστυνομία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Τα εντάλματα, που αφορούν τέσσερις Τούρκους και ένα άλλο άτομο, πιθανόν Τουρκοκύπριο, θα διαβιβαστούν στην Ιντερπολ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από σύσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα με το κλιμάκιο των ανακριτών που διερευνά τις δολοφονίες, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι στο παρόν στάδιο θα διαβιβαστούν διεθνώς τα πορτραίτα των πέντε συγκεκριμένων ατόμων για τα οποία υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι ενέχονται στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού με βάση τις φυσιογνωμίες τους. Τα πορτραίτα, πρόσθεσε, είναι πολύ καθαρά.

    Οι ύποπτοι είναι οι ακόλουθοι: Κενάν Ακίν, λεγομένος υπουργός γεωργίας και δασών του ψευδοκράτους, Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ, διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα, Χασάν Κοντακσί, πρώην διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Μεχμέτ Καρλί, διοικητής της 28ης μεραρχίας του τουρκικού στρατού και ο Αττίλα Σαβ, λεγόμενος αρχηγός της ψευδοαστυνομίας του καθεστώτος Ντενκτάς, που πιστεύεται ότι είναι Τουρκοκύπριος.

    Είπε επίσης ότι οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να καταχωρήσουν ατομικές προσφυγές στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε, και άλλοι ύποπτοι για τους οποίους δεν υπάρχουν στο παρόν στάδιο στοιχεία σχετικά με τις ταυτότητές τους.

    Ο σχετικός φάκελος με τα εντάλματα και φωτογραφικό υλικό θα διβιβαστεί στην Ιντερπολ, ζητώντας τη βοήθειά της, είπε. Θα διαβιβαστεί επίσης και φάκελος με τα σκίτσα εννέα προσώπων που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

    Οσον αφορά στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν προχώρησε στον ίδιο βαθμό όπως αυτή της δολοφονίας του Σολωμού, αλλά αποκάλυψε ότι στις τελευταίες λίγες μέρες έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

    Είχαμε, σημείωσε, πληροφορίες από πολύ βάσιμη πηγή που αφορά στα ονόματα ορισμένων από τους υπόπτους και ελπίζουμε ότι στις προσεχείς λίγες μέρες θα καταστεί δυνατό να έχουμε μαρτυρία για τα άτομα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες της δολοφονίας του Ισαάκ.

    Είπε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία θα μελετήσει τα στοιχεία που έχει και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Για τη δολοφονία του Ισαάκ υπάρχουν εννέα άτομα που θεωρούνται ως ύποπτοι, σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η κυπριακή αστυνομία δεν είχε ελευθερία κίνησης σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και αυτό, εξήγησε, δημιούργησε κάποιες δυσκολίες στο έργο της.

    Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης, ανέφερε ότι "δεν σκοπεύουμε να εμπλέξουμε τα Ηνωμένα Εθνη" στην υπόθεση των δολοφονιών του Ισαάκ και του Σολωμού.

    Οσον αφορά άλλες ενέργειες, πέραν των νομικών πτυχών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ήδη το ΥΠΕΞ έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες.

    Η επικήρυξη ή όχι των δολοφόνων των δύο ηρωομαρτύρων θα αποφασισθεί ύστερα από σύσκεψη με τους ανακριτές των υποθέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Η έκδοση χρεωγράφων της Τράπεζας Κύπρο υπερκαλύφθηκε

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το πρώτο άνοιγμα της Τράπεζας Κύπρου για άντληση κεφαλαίων από το διεθνή οικονομικό χώρο στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία, αφού η έκδοση Μετατρέψιμων Χρεωγράφων ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών, που απευθυνόταν σε ξένους επενδυτές, έφθασε τα 145 εκ. λίρες Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, επέδειξαν ενδιαφέρον για αγορά Μετατρέψιμων Χρεωγράφων εκατόν και πλέον επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται πολύ μεγάλα ονόματα του διεθνούς τραπεζικού κι επενδυτικού χώρου.

    Η επιτυχία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ευρύτερες προεκτάσεις για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία, αφού για πρώτη φορά διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους προς την Κύπρο και το νόμισμά της.

    Οι αναλυτές της ομάδας των συμβούλων της έκδοσης επεσήμαναν στις εκθέσεις τους τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε η κυπριακή οικονομία, οι οποίοι συγκρίνονται ευνοϊκά με τους ρυθμούς ανάπτυξης άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Οσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, οι αναλυτές εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, την οποία παρουσίασαν ως το μεγαλύτερο και κυριότερο χρηματο-οικονομικό οργανισμό του τόπου.

    Η Τράπεζα Κύπρου προσλαμβάνει μια άλλη διάσταση, με διεθνείς προεκτάσεις, ξεφεύγοντας από τα σύνορα της Κύπρου και εισάγεται σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρώτο το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, στο οποίο έχει ήδη αρχίσει η εμπορία των Μετατρέψιμων Χρεωγράφων.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχει επιτευχθεί τόκος 6,75% στο χρόνο, γεγονός που είναι ιδιαίτερης σημασίας, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή είναι η πρώτη έκδοση της Τράπεζας στο εξωτερικό κι επιπλέον ότι η λήξη των χρεωγράφων είναι σε επτά χρόνια.

    Η τιμή μετατροπής των Χρεωγράφων είναι 3.97 λίρες κατά μετοχή και η περίοδος μετατροπής αποτελεί επιλογή του κατόχου των Χρεωγράφων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 30/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          85.17 (+1.13)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  95.06 (+1.64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    79.32 (+3.46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.93 (+1.91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.35 (-0.19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.37 (-0.52)
    Εμπορικές Εταιρείες                    66.51 (+0.23)
    Αλλες Εταιρείες                        77.67 (-1.33)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1009159.234
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 30 October 1996 - 16:55:02