Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τους πυροβολισμούς κατά των Βρετανών από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής
  • [02] Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά το δίκαιο αγώνα της Κύπρου
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Αθενς αύριο για συζήτηση της πρωτοβουλίας των ομογενών
  • [04] Σχόλιο Εκπροσώπου για την επίσκεψη Ρίφκιντ
  • [05] Ακρα μυστικότητα για το μήνυμα Πριμακόφ
  • [06] Η κυβέρνηση καταγγέλλει παραβιάσεις της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
  • [07] Διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία
  • [08] Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Κερύνειας για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους
  • [09] Τα ΗΕ ελπίζουν να λυθεί σύντομα το πρόβλημα του Ε/Κ δασκάλου στα κατεχόμενα
  • [10] Ομιλία Χριστοδούλου σε συνέδριο στο Λονδίνο
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Οι βουλευτές καταδικάζουν τη νέα βομβιστική επίθεση
  • [13] Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα

  • [01] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τους πυροβολισμούς κατά των Βρετανών από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών με δήλωσή του καταδικάζει και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, να πυροβολήσουν εναντίον των δύο Βρετανών στρατιωτών.

    Δύο Βρετανοί στρατιωτικοί μηχανικοί εν στολή, που οδηγούσαν πολιτικό όχημα ενοικίασης, πυροβολήθηκαν προχθές από τις τουρκικές δυνάμεις. Οι μηχανικοί προσάρμοζαν σηματοδότες προσδιορίζοντας το έδαφος της βρετανικής βάσης, όταν κάποια στιγμή πέρασαν λίγα μέτρα στην κατεχόμενη περιοχή. Το όχημα χτυπήθηκε δύο φορές, κανείς δεν τραυματίσθηκε.

    Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο καταδίκασε την ενέργεια των Τούρκων. Ο Βρετανός διοικητής ερευνά το επεισόδιο.

    Οπως αναφέρει η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, "από τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβανόμεθα, οι πυροβολισμοί ελέγχονται ως πλήρως αδικαιολόγητοι. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για μείωση της βίας κατά μήκος της γραμμής καυτάπαυσης του πυρός και της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ".

    Μετά την καθημερινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προειδοποίησε τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής να σταματήσουν τους πυροβολισμούς εναντίον πολιτών μόνο και μόνο διότι περνούν ένα ή δύο μέτρα τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    "Νομίζουμε ότι οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να σταματήσουν να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων όταν περνούν ένα ή δύο μέτρα αυτή τη γραμμή", είπε ο κ. Μπερνς.

    Στη συνέχεια ο Αμερικανός εκπρόσωπος, που παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά απληροφόρητος, είπε: "Δυστυχώς, ένας Ελληνοκύπριος νέος δολοφονήθηκε με αυτό τον τρόπο πριν δύο μήνες". Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ευχή να μην επαναλειφθεί κάτι τέτοιο και καταδίκασε το γεγονός. "Νομίζουμε ότι παρόμοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναλειφθούν στο μέλλον. Συμμεριζόμαστε τη διαμαρτυρία των Βρετανών". (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά το δίκαιο αγώνα της Κύπρου

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας προς τη δίκαιη υπόθεση του κυπριακού λαού, επενέλαβε ο επικεφαλής της κινέζικης αντιπροσωπείας του Λαϊκού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) Χουάνγκ Χουάνγκ που επισκέπτεται την Κύπρο με από πρόσκληση του ΔΗΣΥ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χουάνγκ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση τόσο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο όσο και για τις άλλες συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κομμάτων.

    Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ΚΚΚ και του ΔΗΣΥ.

    Η Κίνα, είπε, "έχει προσπαθήσει για τη λύση του Κυπριακού και κατανοεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού που ζει σε μια μοιρασμένη πατρίδα". Υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για λύση του προβλήματος το συντομότερο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, που συνόδευσε τον Κινέζο επίσημο, εξέφρασε θαυμασμό για την ειρηνική πορεία της Κίνας προς την πρόοδο χωρίς αναταραχές, η οποία, όπως είπε, γίνεται με ένα εκπληκτικά αξιόλογο τρόπο.

    Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία διαπίστωσε την πραγματικότητα που επικρατεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεών μας με μια σημαντική χώρα όπως η Κίνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Αθενς αύριο για συζήτηση της πρωτοβουλίας των ομογενών

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις ενέργειες της ομογένειας στις ΗΠΑ που αφορούν στις προσπάθειες προώθησης λύσης του Κυπριακού και δεν ενεργεί ασυντόνιστα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε τρία σενάρια που έθεσε η ομογένεια προς την αμερικανική κυβέρνηση για μελέτη.

    "Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς αναφέρθηκε στα τρία υπαλλακτικά θέματα που προωθούν κάποιοι ομογενείς εξ ιδίας τους πρωτοβουλίας και για τα οποία ζητούν την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Το ένα σενάριο, εξήγησε, αφορά στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, το δεύτερο είναι η αποδοχή από την αμερικανική κυβέρνηση της αρχής της παρουσίας πολυεθνικής δύναμης μετά τη λύση του Κυπριακού και το τρίτο η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που να συνδυαστεί με το θέμα της απαγκίστρωσης.

    Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για την πρωτοβουλία της ομογένειας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η ομογένεια είχε ενημερώσει κατά καιρούς την κυβέρνηση για αυτές τις θέσεις της και είπε ότι είναι κάπως δύσκολο η ομογένεια να συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση.

    "Η κυβέρνηση είναι προσεκτική, προχωρά χωρίς να ανοίγει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι και θέλει να διαπραγματευθεί με τρόπο που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού μέσα από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει," είπε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση είχε υπόψη ότι η ομογένεια αποφάσισε να προτάξει τα τρία αυτά θέματα.

    Αύριο το πρωί ο κ. Αθενς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες της ομογένειας και γενικά οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Σχόλιο Εκπροσώπου για την επίσκεψη Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ στην Κύπρο, που τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι επίσκεψη εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία με είσοδο και αναχώρηση από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας.

    Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.

    Θέματα διμερών σχέσεων θα αποτελέσουν το αντικείμενο της παρουσίας του Βρετανού ΥΠΕΞ, όμως το κύριο θέμα της επίσκεψής του είναι η προώθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ρίφκιντ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο προώθησης λύσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενίσταται έντονα σε επισκέψεις στα κατεχόμενα και συναντήσεις με τον Ντενκτάς όταν το αντικείμενο της επίσκεψης κάποιου αξιωματούχου δεν έχει να κάνει τίποτε με το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Ακρα μυστικότητα για το μήνυμα Πριμακόφ

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το περιεχόμενο της απάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γεβκένι Πριμακόφ δεν θα δημοσιοποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα, ο κ. Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι "κάτι τρέχει θετικά" σε ότι αφορά στην απάντηση του Προέδρου, χωρίς όμως να επεκταθεί.

    Θα κρατηθεί πλήρης μυστικότητα τόσο για το μήνυμα του κ. Πριμακόφ όσο και για την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Η κυβέρνηση καταγγέλλει παραβιάσεις της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση προβαίνει σε καταγγελίες όταν διαπιστώσει ότι γίνονται εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα κατά παράβαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θα προβεί σε διάβημα προς τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας όπου οι εισαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα αυξάνονται.

    Αν διαπιστωθεί ότι με δόλιο τρόπο γίνονται τέτοιες εξαγωγές, είπε, τότε γίνεται καταγγελία στις αρμόδιες αρχές της συγκεκριμένης χώρας και μέχρι σήμερα υπήρξε και ανταπόκριση.

    Σημείωσε παράλληλα ότι οι εξαγωγές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν πραγματοποιούνται μεταξύ του ψευδοκράτους και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και μορφές εμπορίου που μπορεί να διεξάγονται μεταξύ ιδιωτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί προς τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία για διάβημά της προς το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Τανέρ Ετκίν, αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Τζον Μπακ είχε προβεί σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ετκίν μετά τους πυροβολισμούς που δέκτηκαν από Τούρκους στρατιώτες, Βρετανοί στρατιώτες την Τρίτη το πρωί.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος προέβη σε διάβημα για τη διαμαρτυρία που έκανε ο κ. Μπακ προς τον Ετκίν και υπέδειξε ότι η διαμαρτυρία θα πρέπει να γίνει προς τον αρχηγό των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, είπε ο Εκπρόσωπος, δέχθηκε την άποψη ότι πρέπει να γίνει διαμαρτυρία προς τον αρχηγό των κατοχικών δυνάμεων.

    Το γεγονός της ρίψης πυροβολισμών από τους Τούρκους, πρόσθεσε, επιβεβαιώνει όλους τους ισχυρισμούς μας ότι υπάρχει διαταγή προς τα τουρκικά στρατεύματα να πυροβολούν αδιακρίτως όποιον διασχίζει τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το γεγονός και έχει ήδη ενημερώσει τα Γραφεία Τύπου της στο εξωτερικό", ανέφερε.

    Σημείωσε επίσης ότι τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει την είδηση για το επεισόδιο και ήδη το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Κερύνειας για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας, στις 13 Νοεμβρίου, για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Στην εκδήλωση θα αντιπροσωπευθεί η ελληνική κυβέρνηση και η ομογένεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, θα διοργανωθεί επίσης σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων μεταξύ 9 και 15 Νοεμβρίου για καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα γίνεται διαφώτιση των τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ενώ στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα της παράνομης ανακήρυξης, θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία.

    Στην εκδήλωση της 13ης Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, εκπρόσωπος της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Ο κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Τα ΗΕ ελπίζουν να λυθεί σύντομα το πρόβλημα του Ε/Κ δασκάλου στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι σύντομα θα επιλυθεί το πρόβλημα του διορισμού Ελληνοκύπριου δασκάλου στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, συνεχίζουν να εργάζονται για αυτό το θέμα προς την κατεύθυνση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    "Λυπούμαστε που δεν έχει καταστεί δυνατόν να διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει", πρόσθεσε.

    Οι δηλώσεις του κ. Ροκοζέφσκι έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής διαμαρτυρίας που έστειλε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου προς τους ομολόγους της στην Ευρώπη.

    Οσον αφορά στο θέμα των πυροβολισμών από τους Τούρκους εναντίον Βρετανών στρατιωτών, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ενημερώθηκε αμέσως για το επεισόδιο.

    "Τέτοιου είδους γεγονότα", παρατήρησε, "ενισχύουν τις προτάσεις που υποβάλαμε και στις δύο πλευρές για την απαγκίστρωση και την απαγόρευση ένσφαιρων πυρών και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία στο θέμα αυτό", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Ομιλία Χριστοδούλου σε συνέδριο στο Λονδίνο

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, είναι δεσμευμένη να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο κ. Χριστοδούλου μιλούσε στο Συνέδριο "Κύπρος κι Ευρωπαϊκή Ενωση", που διοργανώνει στο Λονδίνο το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι από το 1990, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, μέχρι σήμερα, η κυπριακή οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των ετών 1990 και 1995 ήταν 5%.

    Την ίδια περίοδο, συνέχισε, επεκράτησαν συνθήκες πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

    Αναφερόμενος στο 1996, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνθηκαν, αλλά αναμένεται, παρ' όλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος να κυμανθεί γύρω στο 2,5% φέτος.

    Οσον αφορά στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει τις αποκλίσεις και τα κενά μεταξύ των θεσμών, των πολιτικών και των πρακτικών της ΕΕ και της Κύπρου.

    Τα μέτρα αυτά, υπογράμμισε, στοχεύουν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικότερου περιβάλλοντος, με παράλληλη διατήρηση της οικονομικής μας σταθερότητας και αναμένεται ότι θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος να καταστεί η Κύπρος ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.66 (-0.60)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  94.14 (-0.97)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    78.81 (-0.64)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.73 (-0.32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.50 (+0.19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.61 (+1.71)
    Εμπορικές Εταιρείες                    66.53 (+0.03)
    Αλλες Εταιρείες                        76.43 (-1.60)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1048236.520
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] Οι βουλευτές καταδικάζουν τη νέα βομβιστική επίθεση

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την έντονη ανησυχία της για την έξαρση του εγκλήματος στην Κύπρο εξέφρασε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ όπως τονίστηκε εκ μέρους όλων των κομμάτων, η αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί υποχρέωση όλων.

    Η κορύφωση των εγκληματικών ενεργειών με τη βομβιστική επίθεση κατά του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα συζητήθηκε κατά προτεραιότητα στην απογευματινή συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την καταδίκη του Σώματος για την επίθεση εναντίον του βουλευτή Μαυρονικόλα και συμπάθεια προς στον ίδιο και την οικογένειά του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος θα συζητηθεί σε έκταση κατά την επόμενη τακτική συνεδρία του Σώματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης τόνισε ότι το έγκλημα στην Κύπρο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έστειλε το μήνυμα ότι ευθύνη για αντιμετώπιση της κατάστασης φέρουν όλοι.

    Πρέπει να δοθεί το μήνυμα, τόνισε ο κ. Μάτσης, προς πάσα κατεύθυνση του οργανωμένου εγκλήματος ότι ο λαός ομόψυχα συμπαραστέκεται στο κράτος και στην Αστυνομία για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

    "Νομίζω ότι έχουμε πολλές εισηγήσεις τις οποίες μπορούμε να υποβάλουμε για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης, όπως εκφράστηκε με την απόπειρα εναντίον ενός σεβαστού εκπροσώπου της δικαιοσύνης", σημείωσε ο κ. Μάτσης.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου υπογράμμισε ότι η βομβιστική επίθεση κατά του δικαστή Μαυρονικόλα πλήττει τα θεμέλια του ιδίου του δικαστικού συστήματος.

    "Καταδικάζουμε όλοι με βδελυγμία τη δολοφονική ενέργεια κατά του δικαστή Μαυρονικόλα και θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι ταυτόχρονα και βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος" σημείωσε ο κ. Χρίστου.

    Η επίθεση κατά του δικαστή, πρόσθεσε, εκφράζει μια νέα κλιμάκωση και μια νέα διάσταση του σύγχρονου εγκλήματος με σαφή πρόθεση να εκφοβίσει αλλά και να τιμωρήσει τη δικαστική εξουσία.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη συστράτευσης πολιτείας και λαού, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις εναντίον τους επιθέσεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η απειλή κατά της ζωής οποιουδήποτε πολίτη είναι καταδικαστέο έγκλημα, αλλά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απόπειρα κατά του δικαστή Μαυρονικόλα επειδή με αυτήν ανοίγεται η οδός του εκφοβισμού της δικαστικής εξουσίας που είναι το θεμέλιο και η ασπίδα της δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τήρησε παθητική ανοχή.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου καταδίκασε με βδελυγμία και αποτροπιασμό την επίθεση, τονίζοντας παράλληλα ότι συνιστά την κορύφωση μιας ατέλειωτης σειράς πράξεων βίας του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν συγκλονίσει την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε, η ΕΔΕΚ ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό προκειμένου να υποβληθούν εισηγήσεις για συγκεκριμένα έργα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία λαού και ηγεσίας για την έξαρση του εγκλήματος που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα

    Λευκωσία, 31/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα συντονισμού μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ελλάδας θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη.

    Κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ακολούθως θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογο του Απόστολο Κακλαμάνη, τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 31 October 1996 - 16:47:07