Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης: Η συζήτηση για τις υπερπτήσεις συνεχίζεται

  • [01] Κασουλίδης: Η συζήτηση για τις υπερπτήσεις συνεχίζεται

    Λάρνακα, 17/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η πλευρά μας έχει απαντήσει σε προτάσεις που έγιναν σχετικά με τις υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και είπε ότι η συζήτηση επί του θέματος συνεχίζεται.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι "δεν έχει απορριφθεί ο,τιδήποτε".

    "Οταν γίνονται συζητήσεις επί κάποιου θέματος, οι συζητήσεις αυτές περιέχουν απόψεις του προτείνοντος και περιέχουν απόψεις του προτεινομένου, και η συζήτηση συνεχίζεται", σημείωσε. "'Ετσι έχουν τα πράγματα στο θέμα των υπερπτήσεων", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε δηλώσει πως η απάντηση της πλευράς μας ήταν αρνητική, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι "μας έχει γίνει μια πρόταση και κάναμε τα σχόλιά μας, που μπορούν να τοποθετηθούν σαν μορφή αντιπρότασης". Αρα, συμπλήρωσε, τα πράγματα συνεχίζονται.

    Ο κ. Κασουλιδης απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση της πλευράς μας είναι να υπάρξει εννιάμηνο μορατόριουμ στις πτήσεις πάνω από την Κύπρο.

    "Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει η άποψη της πλευράς μας επί της εισήγησης να σταματήσουν οριστικά οι πτήσεις της ελληνικής και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας", περιορίστηκε να αναφέρει.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι "δεν ξεκινούμε από δύο όμοιες καταστάσεις οι οποίες καλούνται να τερματιστούν" και τόνισε ότι, οποιαδήποτε λύση κι αν βρεθεί στο θέμα, θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό.

    "Ξεκινούμε από το νόμιμο αίτημα της κυριάρχου Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί με τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παράνομη, κατά παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Παιδείας για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, σε σχέση με τις ξένες πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο Γεράσιμος Αρσένης είπε ότι "δεν βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", ο Εκπρόσωπος είπε ότι, από τα αποσπάσματα των δηλώσεων που διάβασε, προκύπτει πως ο κ. Αρσένης μιλούσε αρχικά για την πρωτοβουλία που αφορά στα ελληνοτουρκικά.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο κ. Αρσένης υποστήριξε πως θα θεωρούσε οποιαδήποτε αμερικανική πρωτοβουλία εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, χωρίς να υπήρχε προηγουμένως δύναμη αποτροπής από μέρους της Ελλάδας, πολύ επικίνδυνη.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι, όσον αφορά στο Κυπριακό, "εμείς δημιουργούμε τώρα τη δύναμη της αποτροπής, εντάσουμε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και, σύμφωνα με το αίτημα του ίδιου του Γ.Γ., δεχόμαστε ότι τα πέντε Μόνιμα Μέλη πρέπει να βοηθήσουν τις καλές του υπηρεσίες για να υπάρχει διέξοδος".

    Συνεπώς, τουλάχιστον όσον αφορά στο Κυπριακό, διασκεδάζονται οι ανησυχίες του Ελληνα Υπουργού, σημείωσε.

    Δηλώσεις για το ΕΑΧ

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ιαν Λέσσερ, πρώην στενού συνεργάτη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στο ΡΙΚ, ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν ανέμενε από τρίτους να τοποθετούνται θετικά υπερ του δόγματος.

    Ανέφερε ότι για 22 ολόκληρα χρόνια η κατάσταση στην Κύπρο προκαλούσε εφησυχασμό διεθνώς και σημείωσε ότι γι αυτό και δε γίνονταν οι προσπάθειες που έπρεπε για να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο και στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "τώρα τα πράγματα αλλάζουν" και είπε ότι "σημασία έχει πώς νοιώθουμε εμείς και πώς εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας μας και της δημιουργίας δυνάμεως αποτροπής και όχι τί νοιώθουν οι ξένοι".

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται τη δυσφορία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, επειδή η Ιταλία και η Ιρλανδία θέλουν να φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, μέχρι να ενημερωθεί για τις ακριβείς δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Sunday, 17 November 1996 - 16:15:42