Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε σχολιάζει ο Ροκοζέφσκι
  • [02] Νέα συνάντηση για το στρατιωτικό διάλογο -- Αρσένης -- ΕΑΧ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Η αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη βελώνων σε μικρό κοριτσάκι

  • [01] Δε σχολιάζει ο Ροκοζέφσκι

    Λευκωσία, 18/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι απέφυγε σήμερα να σχολιάσει είδηση του ΡΙΚ ότι η τουρκική πλευρά παρεμποδίζει τον εκ του σύνεγγυς στρατιωτικό διάλογο τον οποίο έχουν προτείνει τα ΗΕ.

    "Εχουμε θέσει τις προτάσεις μας στις δυο πλευρές", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ροκοζέφσκι, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να μη σχολιάζουν το στρατιωτικό διάλογο.

    "Είναι λυπηρό αν οποιαδήποτε πλευρά διοχετεύει πληροφορίες στον Τύπο πάνω στο θέμα αυτό", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Νέα συνάντηση για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 18/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντός της εβδομάδας θα γίνει νέα συνάντηση των αξιωματούχων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς επαφών για το στρατιωτικό διάλογο.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες ότι ο Διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων αρνήθηκε να παραλάβει από το Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ τις προτάσεις για το διάλογο.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε χαρακτηριστικά ότι ο στρατιωτικός διάλογος δεν είναι "ούτε σε αδιέξοδο ούτε σε διέξοδο".

    Αρσένης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο τα συμπεράσματα της κυβέρνησης από την ομιλία πρώην Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμου Αρσένη συμπίπτουν με εκείνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι η ομιλία συνιστά εντελώς διαφορετική άποψη επί της πολιτικής μας στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

    Εξήγησε ότι σύμφωνα με την ομιλία του κ. Αρσένη, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι μέσα στα σημερινά δεδομένα η αποκλειστική εναπόθεση των ελπίδων μας ή έστω και της τύχης μας στις μεσολαβήσεις τρίτων, δηλαδή των ΗΠΑ, είναι επικίνδυνη ενέργεια, καθ' ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας, έχουν να κάνουν με τον τουρκικό επεκτατισμό και το σκληρό ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων για σφαίρες επιρροής στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

    Επομένως, "χρειάζεται πρώτο η δημιουργία δύναμης αποτροπής από δικής μας πλευράς, δεύτερο, η ανάγκη να είμαστε πειστικοί και αξιόπιστοι ότι αν χρειαστεί η αποτρεπτική μας δύναμη θα χρησιμοποιηθεί, και τρίτο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει διολίσθηση στις δικές μας απαιτήσεις που διαγράφουν τα δικά μας συμφέροντα," είπε.

    Πρόσθεσε ότι αν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις ισχύουν, τότε το θέμα είναι διαφορετικό, αν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς τρίτων που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτές τις θέσεις μας. Τόνισε ότι αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγει από την ομιλία.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συμμερίζεται ότι η αποδοχή από μέρους της πλευράς μας της πρότασης για το διάλογο είχε ως συνέπεια να έρθουν οι Τούρκοι με νεότερες αξιώσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. "Αποδείξαμε τη δική μας καλή θέληση", είπε.

    Σε ερώτηση αν η Λευκωσία ενήργησε "πίσω από την πλάτη" των Αθηνών, δεδομένου του σημείου της ομιλίας του κ. Αρσένη, ο οποίος είχε εκφράσει ότι είναι αδιανόητο ο Διοικητής της Εθνικής Φρουράς να συναντηθεί με το Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, ή ο κ. Αρσένης έχει αλλάξει τώρα κάπως άποψη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε, "ούτε το ένα να υποθέσετε, ούτε το άλλο".

    Η θέση μας, εξήγησε, "ήταν τότε να αποδεχθούμε σύμφωνα με το ψήφισμα 1062, στρατιωτικό διάλογο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων". Πρόσθεσε ότι "αυτό έγινε σε πλήρη συννενόηση με την ελληνική κυβέρνηση".

    Ανέφερε ότι δε διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση οποιαδήποτε αντίδραση του κ. Αρσένη.

    Ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν πρόκειται να ζητήσει η κυβέρνηση εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση αν υπάρχει διαφοροποίηση θέσης μια και ο κ. Αρσένης είναι Υπουργός ακόμη της κυβέρνησης.

    Εξηγώντας, είπε ότι στο μεταξύ, τα γεγονότα απέδειξαν ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμούσε απευθείας στρατιωτικό διάλογο. Αυτή τη στιγμή, είπε, διεξάγεται ένας εκ του σύννεγυς στρατιωτικός διάλογος. Πρόσθεσε ότι από κυπριακής κυβέρνησης έγινε το σωστό.

    ΕΑΧ

    Επανέλαβε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση, ομού μετά της ελληνικής κυβέρνησης, εδώ και τριάμισι χρόνια, εφάρμοσε την πολιτική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), μια πολιτική για την οποία είναι προσηλωμένη, υλοποιεί αυτήν την πολιτική και μάλιστα σε ρυθμούς που διαψεύδουν οποιουσδήποτε δύσπιστους ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική μαζί με την πολιτική της ευρωπαϊκής πορείας έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα όσον αφορά το Κυπριακό".

    Η κυβέρνηση, είπε, πιστεύει ακράδαντα ότι το Κυπριακό, χωρίς αυτές τις δύο πολιτικές συνιστώσες θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί να λυθεί πολιτικά διότι η δική μας πλευρά θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, "και αυτήν την πολιτική ακολουθούμε. Θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι ότι αυτά που λέμε, τα εννοούμε."

    Σε ερώτηση αν το ενιαίο του αμυντικού χώρου εξυπακούει ότι σε περίπτωση που υπάρξει σύρραξη στο Αιγαίο, η Κύπρος θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεδομένου ότι υπήρξαν προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο Πρόεδρος δεν είπε έτσι.

    "Το δόγμα του ΕΑΧ είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, που έχει σαν σκοπό την αποτροπή από οποιαδήποτε επίθεση των τουρκικών δυνάμεων από τις γραμμές που κατέχουν σήμερα, και αν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, ή οποιαδήποτε απειλή των τουρκικών δυνάμεων, ενεργοποιείται το δόγμα του ΕΑΧ όσον αφορά την Κύπρο", κατέληξε.

    Αναφορικά με το θέμα των υπερπτήσεων, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι δεδομένων των ανομοιοτύπων που υπάρχουν σ'αυτές τις υπερπτήσεις, όχι μόνο από πλευράς διεθνούς δικαίου, νομικής αλλά και από πλευράς πρακτικής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε όχι στην οριστική απαγόρευση των πτήσεων της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    Σε ερώτηση αν η μερική απαγόρευση αλλάζει το χαρακτήρα των ανομοιοτύπων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Τόνισε ωστόσο ότι "όλοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να επικεντρωθούν στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του προβλήματος διότι οι προσπάθειες αυτές αν αποδειχθούν ότι είναι ουσιαστικές, γιατί υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, τότε αυτές οι πολιτικές προσπάθειες θα συμπαρασύρουν μαζί τους πολλά από τα άλλα τα οποία προσπαθούν να προτάξουν, π.χ., υπερπτήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 18/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.68 (-0.41)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.35 (-0.39)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.57 (-0.36)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.18 (+0.02)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.43 (-0.25)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.49 (-1.41)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.74 (-0.60)
         Αλλες Εταιρείες                        76.13 (-0.33)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 516860.709
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Η αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη βελώνων σε μικρό κοριτσάκι

    Λευκωσία, 18/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- H κυπριακή αστυνομία διερευνά από σήμερα την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη και αφορά στην ύπαρξη βελόνων στο σώμα μικρού κοριτσιού 26 μηνών, ενώ από τις προκαταρκτικές της έρευνες, η είδηση επιβεβαιώνεται.

    Oπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπαστυνόμος Στέλιος Νεοφύτου, αναπληρωτής υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου, η αστυνομία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Μέχρι χθες που μετεδόθη το ρεπορτάζ, σημείωσε, δεν είχε καταγγελθεί οτιδήποτε στην αστυνομία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, η έρευνα ανετέθη στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας, "με οδηγίες να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατόν."

    Από τις προκαταρκτικές έρευνες, επεσήμανε, "δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι η είδηση είναι αληθής".

    Από τις δηλώσεις γιατρών, που φέρονται να έχουν εξετάσει το κοριτσάκι, αφήνεται να νοηθεί ότι κάποιος κάρφωσε αριθμό βελόνων στο σώμα της μικρής, όταν αυτή ήταν έξη ή οκτώ μηνών.

    Δύο βελόνες στο μηρό και στο κάτω μέρος της κοιλιάς αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο βελόνες, μία στο κεφάλι και μία στο σηκώτι, οι οποίες ωστόσο δεν προκαλούν κανένα σοβαρό πρόβλημα ούτε και επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού.

    Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη Λάρνακα, η ύπαρξη της πρώτης βελόνας ανακαλύφθηκε πριν από πολύ καιρό, όταν στο πόδι της παρουσιάστηκε μικρή φουσκαλίδα και οι γονείς της την πήραν σε χειρούργο.

    Αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλες βελόνες, ενώ από το νοσοκομείο ζητήθηκε βοήθεια από το Γραφείο Ευημερίας για να ανακαλυφθεί τί είχε συμβεί στο παιδί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Monday, 18 November 1996 - 17:23:03