Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για πυρκαγιές
  • [02] Aστείοι οι ισχυρισμοί Ντενκτάς για τους εγκλωβισμένους
  • [03] Πιθανότητα παράτασης των διαπραγματεύσεων πέραν του πρώτου εξαμήνου του 1997
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Aνακηρύχθηκαν Δήμαρχοι και Σύμβουλοι στο οδόφραγμα
  • [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε το νέο πρέσβη στην Ουάσιγκτον

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη για πυρκαγιές

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες ότι τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Κύπρο έβαλαν ξένα στοιχεία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σ'ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι Τούρκοι έχουν κάψει ελληνικά δάση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Αστείοι οι ισχυρισμοί Ντενκτάς για τους εγκλωβισμένους

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αστείο, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ότι οι εγκλωβισμένοι παραμένουν στα κατεχόμενα επειδή παίρνουν χρήματα από την κυβέρνηση.

    Ο Ντενκτάς προέβη στον ισχυρισμό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το κυπριακό κράτος μερίμνησε για όλα τα θύματα της εισβολής, είτε είναι εγκλωβισμένοι ή όχι. Πρόσθεσε ότι αν εδίδετο η ευκαιρία σε οποιονδήποτε άλλον εκτοπισμένο να ζήσει στις κατεχόμενες περιοχές, θα επέλεγε με θυσίες την πατρογονική του γη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Πιθανότητα παράτασης των διαπραγματεύσεων πέραν του πρώτου εξαμήνου του 1997

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα παραταθούν και πέραν του πρώτου εξαμήνου του 1997, και να συνεχίζονται παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση τί θα γίνει στο μεσοδιάστημα της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι θα "υπάρξει κάποια διακοπή, ασφαλώς, και θα ξαναρχίσουν μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο."

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα παγώσουν τα πάντα από, τον Αύγουστο μέχρι το Φεβρουάριο, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Είπε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι ωφέλιμη γιατί "θα βάλει στον πειρασμό διάφορους υποψηφίους να τοποθετούνται με τον άλφα ή βήτα τρόπο που δεν θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις".

    Η καταλληλότερη περίοδος για κλιμάκωση των προσπαθειών λύσης είναι αυτή που αρχίζει τώρα, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.12 (+0.68)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.21 (+0.25)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.41 (+0.65)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.87 (+0.52)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 83.13 (+2.31)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.70 (+2.53)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.66 (-0.10)
         Αλλες Εταιρείες                        70.32 (+0.73)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 669508.682
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [05] Aνακηρύχθηκαν Δήμαρχοι και Σύμβουλοι στο οδόφραγμα

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αντιμισθία του για ένα χρόνο, που ανέρχεται σε 2.400 λίρες, καθώς και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του "Πτυχές του Αγώνα 1955-59 στη Λάπηθο", πρόσφερε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου, Νίκος Ευαγγέλου, ως "προζύμι" για την αγορά ενός αεροπλάνου, στο οποίο να δοθεί το όνομα "Κερύνεια ΙΙ".

    Ο κ. Ευαγγέλου ανακοίνωσε την προσφορά του για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, στη διάρκεια της επίσημης ανακήρυξής του σε Δήμαρχο της κατεχόμενης κωμόπολης, στη διάρκεια σεμνής τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, συμβολικά, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Στην ανακήρυξη του κ. Ευαγγέλου, αλλά και της Ελλης Λεπτού ως Δημάρχου Κερύνειας και των Δημοτικών Συμβουλίων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, προέβη ο Επαρχος της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας και Εφορος Εκλογών, Δημήτρης Παπαδόπουλος. Για τους Δήμους αυτούς δεν υπήρχαν ανθυποψήφιοι.

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και βουλευτής Δημήτρης Χριστόφιας, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Ηλιάδης, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Παντελίδου-Πασχαλίδου, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος και εκτοπισμένοι κάτοικοι της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας.

    Φανερά συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια, η Δήμαρχος Κερύνειας τόνισε ότι η παρουσία όλων συμβολίζει ότι ενωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής θα αγωνιστούν μ' όλη τη δύναμή τους μέχρι να πέσει το οδόφραγμα της ντροπής και ελεύθεροι όλοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Εδωσε δε την υπόσχεση ότι, μαζί με τα οργανωμένα σύνολα, θα αγωνιστεί μέχρι το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα, είπε, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Κύπρου δεν φτάνουν μέχρι το συρματόμπλεγμα αλλά μέχρι την Κερύνεια.

    Ο Δήμαρχος Λαπήθου, ανακοινώνοντας την εισφορά του, κάλεσε όλους τους εκτοπισμένους Κερυνειώτες να γίνουν πρωτοπόροι και να προσφέρουν κι αυτοί στην αγορά του αεροπλάνου, το οποίο, είπε, θα σταθμεύει στην αεροπορική βάση της Πάφου. Είναι καιρός για έργα, ο Αττίλας δεν καταλαβαίνει από λόγια και παρακλήσεις, είπε ο κ. Ευαγγέλου.

    Η τελετή ανακήρυξης έληξε με τον εθνικό ύμνο, ενώ ο Ομιλος Γυναικών Κερύνειας πρόσφερε στους δύο Δημάρχους κυκλάμινα, για να στολίσουν τα γραφεία τους μέχρι την επιστροφή στην Κερύνεια, όπου θα μπορούν πια να παίρνουν "τα πραγματικά κυκλάμινα", όπως τους ανέφεραν γυναίκες του Ομίλου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε το νέο πρέσβη στην Ουάσιγκτον

    Λευκωσία, 29/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα το νέο πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αντρο Νικολαϊδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τις προσεχείς μέρες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τον κ. Νικολαϊδη για όλο το φάσμα των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων καθώς και την αναμενόμενη πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό.

    Ο κ. Νικολαϊδης μετατίθεται από τη Βόνη στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, όπου θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη, ο οποίος αφυπηρετεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MA)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Friday, 29 November 1996 - 16:19:12