Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης: Δεν πάσχω από τη φοβία των πιέσεων
  • [02] Κέστερ Χίσλιπ και Σερζ Αμπού στην Πύλα

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης: Δεν πάσχω από τη φοβία των πιέσεων

    Λευκωσία, 30/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε σήμερα για τη Λισσαβώνα όπου θα λάβει μέρος Διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

    Τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσει της Διάσκεψης, ενώ την Τρίτη το πρωί θα απευθύνει ομιλία.

    Κατά την παραμονή του στη Λισσαβώνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ανάμεσα σε άλλες επαφές και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλλίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στη Λισσαβώνα θα βρίσκεται και Αμερικανική Αντιπροσωπεία, η οποία αναμένεται να έχει επαφές τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Αναφορικά με την αναμενόμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ και κατά πόσο έρχεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στην Ε/Κ πλευρά, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι εάν κανείς αρχίσει λέγοντας ότι θα δεχθεί πιέσεις τότε είναι επόμενο να πιεστεί.

    "Δεν πάσχω από την φοβία πιέσεων και περιμένω. Αν έρθει και με πιέσει θα δει ότι δεν συμπιέζομαι ή δεν πιέζομαι", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ανήκει σ'αυτούς που φοβούνται τις πιέσεις.

    Aν θα επιτευχθεί πρόοδος στο στρατιωτικό διάλογο, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η άλλη πλευρά είναι λογική ή όχι.

    Αυτό που θέλει η Ε/κ πλευρά, δήλωσε, είναι να μην μεταφέρει το κατοχικό καθεστώς όπλα στη νεκρή ζώνη, να μην εισέρχονται στρατιωτικοί σάυτήν και όταν κάποιος μπαίνει να μην τον πυροβολούν αλλά να ειδοποιούν την ειρηνευτική δύναμη.

    "Η θέση μας είναι ότι δεν μπορείς να μιλάς για απαγκίστρωση εάν πρώτα δε διευθετηθούν οι όροι συμπεριφοράς μέσα στη νεκρή ζώνη", σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα των αγνοουμένων οδηγείται προς κλείσιμο προκειμένου να προωθηθεί ο στρατιωτικός διάλογος και οι πρωτοβουλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μέσα στο οποίο να διαδραματίσουν ρόλο οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες θα πρέπει να υπάρχει και πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων.

    Η Ευρώπη προβληματίζεται πώς και με ποιά δύναμη θα υπερασπίζει την ασφάλεια και εφ'όσον η Κύπρος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το θέμα αυτό την ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κίκη Γιάγκου ότι ο ίδιος και ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε με βεβαιότητα ότι αυτό δε γίνεται.

    "Κάτι το οποίο είμαι βέβαιος ότι δεν γίνεται και ότι είναι φαντασία, είναι ότι παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα", σημείωσε.

    "Αυτό μπορώ να το επιβεβαίωσω και αν πράγματι ο κ. Γιάγκος το επίστευε θα μπορούσε να έρθει να μου δώσει πληροφορίες και να πάμε μαζί να δούμε που είναι αυτά τα μηχανήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Κέστερ Χίσλιπ και Σερζ Αμπού στην Πύλα

    Λευκωσία, 30/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ για την Κύπρο, Κέστερ Χίσλιπ και ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερζ Αμπού επισκέφθηκαν το μεσημέρι το μικτό χωριό Πύλα, όπου συμβιώνουν Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χίσλιπ ανέφερε ότι επιθυμούσε να επισκεφθεί το μικτό χωριό για να δεί πώς πως οι δύο κοινότητες ζουν, εργάζονται και συνεργάζονται.

    "Πιστεύω ότι αυτό το μικτό χωριό θα μπορούσε να ήταν παράδειγμα για όλη την Κύπρο", σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης του, πρόσθεσε, ήταν για να δει πως το απόσπασμα της ιρλανδικής αστυνομίας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ που βρίσκεται στο χωριό συνεργάζεται με τους κατοίκους και ποιά είναι η μεταξύ τους σχέση.

    "Ολα όσα έχω δει μέχρι τώρα υπογραμμίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των κοινοτήτων και της ιρλανδικής αστυνομίας" τόνισε ο κ. Χίσλιπ.

    Τέλος, επεσήμανε, ότι το θέμα αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους συνδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την πλευρά του ο Σερζ Αμπού εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του στην Πύλα, που όπως είπε αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας των δύο κοινοτήτων.

    Πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χίσλιπ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από τους εκπροσώπους των κατοίκων της Πύλας, για το πρόβλημα ανεργίας που παρατηρείται, ειδικότερα στην Τ/κ κοινότητα.

    Οπως είπε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων τους παρουσίασαν κάποιες προτάσεις αναφορικά με τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

    "Εμείς θα δώσουμε αναφορά στις Βρυξέλλες για να δούμε με ποιόν τρόπο θα βοηθήσουμε την κατάσταση", σημείωσε ο κ. Αμπού.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε τέλος ότι πιθανότα θα επιστρέψει στην Κύπρο ή θα βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους του πληθυσμού της Πύλας μέσω του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Ζίλ Ανουί.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02a run on Saturday, 30 November 1996 - 16:16:12