Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα άμυνας θα συζητηθούν στην Αθήνα
  • [02] Η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Κ τάσσεται υπέρ της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300

  • [01] Θέματα άμυνας θα συζητηθούν στην Αθήνα

    Λευκωσία, 12/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, αναχωρούν στις τρεις σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου, αύριο Δευτέρα οι Bουλευτές μέλη της Επιτροπής θα γίνουν δεκτοί από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, λόγω απουσίας του Υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου. Θα γίνουν επίσης δεκτοί και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Κατά την πενθήμερη επίσκεψή τους, η οποία πραγματοποιείται με πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, τα μέλη της Επιτροπής θα παρακαθήσουν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Αμυνας, υπό τον κ. Τσοχατζόπουλο και με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών συνεργατών του.

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής θα έχει επίσης συνάντηση με την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η επίσκεψη εντάσσεται "στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει η Επιτροπή Αμυνας με το Υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας και την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων".

    "Θα μιλήσουμε οπωσδήποτε για την αμυντική κατάσταση και την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση προηγήθηκε των τελευατίων εξελίξεων, όμως, σημείωσε, "μοιραία" θα τεθεί και το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Κύπρου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Βουλευτές Αντώνης Καράς, Σοφοκλής Χατζηγιάννης Αβέρωφ Νεοφύτου, Δώρος Χριστοδουλίδης, Κώστας Παπακώστας, Νίκος Μουσιούττας και Μάριος Ματσάκης.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΑΠ)

    [02] Η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Κ τάσσεται υπέρ της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300

    Λευκωσία, 12/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Το 94% των Ελληνοκυπρίων συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, το 88% τάσσεται σήμερα υπέρ του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Κύπρου και Ελλάδας, και ένα ποσοστό 90% είναι διατεθειμένο να πληρώσει για την ασφάλειά του.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από παγκύπρια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΑΜΕΡ, την περασμένη βδομάδα, για λογαριασμό της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

    Η έρευνα έγινε στις 9 Ιανουαρίου, την ημέρα που η Τανσού Τσιλέρ προέβη στις απειλές ότι η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη εάν εγκατασταθούν στο νησί οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πυραύλοι, και πριν η Αμερική προβεί στις δηλώσεις με τις οποίες καλούσε την Αγκυρα να ρίξει τους τόνους.

    Η έρευνα κάλυψε όλες τις περιοχές της Κύπρου, ανάμεσα σε πληθυσμό ηλικίας 18 με 65 χρονών, που ζει τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Οι συνεντεύξεις ήταν τηλεφωνικές και το δείγμα ήταν 308 άτομα, τα οποία επιλέγηκαν με βάση τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής δειγματοληψίας.

    Το ποσοστό που τάσεται υπερ του δόγματος του ΕΑΧ είναι κατά πολύ ψηλότερο από προηγούμενες δημοσκοπήσεις (88%), ενώ μόνο ένα ποσοστό 6% τάχθηκε εναντίον.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι, μετά τις απειλές και τις διεθνείς αντιδράσεις για την αγορά του S-300, ο λαός συσπειρώθηκε και το 94% του συνόλου στήριξε την απόφαση και ένα ποσοστό μόλις 4% δηλώνει διαφωνία με την αγορά, ενώ 2% δεν απάντησε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές των Κυπρίων έχουν περισσότερο σχέση με το αίσθημα ανασφάλειας που έχουν παρά με την προοπτική της άμυνας ως διαπραγματευτική προοπτική.

    Συγκεκριμένα, ποσοστό 66% πιστεύει ότι η αγορά του συστήματος θα διευκολύνει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ το 23% πιστεύει ότι τη δυσχεραίνει. Ταυτόχρονα, σε ερώτηση εάν η αγορά θα καλυτερεύσει ή θα χειροτερεύσει τη διαπαγματευτική μας δύναμη, το 77% απάντησε ότι θα είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση, το 14% πιστεύει ότι θα τη χειροτερεύσει και 9% δεν έχει άποψη.

    Ποσοστό 90% των ερωτηθέντων, που είναι σταθερό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, απάντησαν ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλισμένοι μετά την παραγγελία των αντιαεροπορικών πυραύλων και ένα ποσοστό 91% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισότερα για την αγορά οπλικών συστημάτων.

    Εκεί που οι γνώμες των Ε/Κ διχάζονται είναι στον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, με αφορμή την απόφαση για αγορά των S-300. Το 48% φοβάται τη δημιουργία θερμού επεισοδίου, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό (48%) διαφωνεί με την ύπαρξη κινδύνου.

    Αλλα στοιχεία, που αξίζουν να αναφερθούν, είναι το γεγονός ότι το δόγμα του ΕΑΧ είναι περισσότερο δημοφιλές στα αστικά κέντρα και ελκύει περισσότερο τους νέους, τους άνδρες και απόφοιτους κολλεγίων και πανεπιστημίων.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Sunday, 12 January 1997 - 22:57:01 UTC