Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφθασε στα κατεχόμενα ο Καράνταϊ
  • [02] Σεισμική δόνηση
  • [03] Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Κώστας Παπαδήμας
  • [04] Κάβανο: Το θέμα των υπερπτήσεων παραμένει προς συζήτηση
  • [05] Μάντεν: Η Βρετανία ανησυχεί για τις συνέπειες των εξοπλισμών
  • [06] Κασουλίδης: Ο Κάβανο δεν έθεσε θέμα αναστολής της αγοράς του S-300
  • [07] 5.8 βαθμοί στην κλίμακα Ρίχτερ
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Χριστόφιας: Αμεση και ενεργός εμπλοκή της Ρωσίας
  • [10] Συνομιλίες Μιχαηλίδη - Κάβανο

  • [01] Εφθασε στα κατεχόμενα ο Καράνταϊ

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εφθασε το μεσημέρι στα κατεχόμενα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Στρατηγός Ισμαίλ Χακκί Καράνταϊ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καλωσόρισε τον Τούρκο στρατηγό στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Ντενκτάς και Καράνταϊ θα συναντηθούν σε λίγο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη συνάντηση θα παραστούν ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο "Πρόεδρος" της ψευδοβουλής Χακκί Ατούν, ο αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς και ο παράνομος ΥΠΕΞ Τανέρ Ετκίν.

    Ο Στρατηγός Καράνταϊ θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για δύο ημέρες και θα έχει επαφές και με όλη την ηγεσία των κατοχικών στρατευμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] Σεισμική δόνηση

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα γύρω στις 12.25 μ.μ. σε όλη την Κύπρο.

    Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη οποιεσδήποτε αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

    Η ένταση της δόνησης δεν έχει ακόμη γνωσθεί. Εξάλλου, η Πολιτική Αμυνα καλεί το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο και να τηρεί τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τους σεισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Κώστας Παπαδήμας

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη το πρωί ο πρώην Πρέσβης Κώστας Παπαδήμας και η κατάστασή του περιγράφεται κρίσιμη.

    Ο κ. Παπαδήμας βρισκόταν στο γραφείο του όταν γύρω στις 8.30 αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διεγνώσθη εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω ρήξης ανευρίσματος.

    Μετά την παροχή των Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Παπαδήμας μεταφέρθηκε στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Κάβανο: Το θέμα των υπερπτήσεων παραμένει προς συζήτηση

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, δήλωσε ότι το θέμα των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

    Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το θέμα "πολύ σημαντικό" και σημείωσε ότι δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, οι οποίες κράτησαν περίπου 70 λεπτά, ο κ. Κάβανο ανέφερε ότι ενόψει της επίσκεψης του ιδίου στην Αθήνα και την Αγκυρα και της επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, "αυτό το θέμα θα συνεχίσει να συζητείται αυτή τη βδομάδα, για να δούμε εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία".

    "Η πρόταση για το θέμα αυτό κι άλλα μέτρα για μείωση της έντασης στο νησί βρίσκονται στο τραπέζι", δήλωσε, και σημείωσε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ άκουσε "θετικά πράγματα και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μ' αυτές τις προτάσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει κατά πόσο οι προσπάθειές του θα έχουν θετική κατάληξη, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευθχεί συμφωνία. "Θα καλωσορίζαμε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα συνέτεινε στην ασφάλεια στην περιοχή και την Κύπρο", πρόσθεσε ο κ. Κάβανο.

    Σημείωσε δε ότι υπάρχει καλή θέληση κι ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα τα οποία ακόμη συζητούνται.

    Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πολύ θετικές τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300 δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στους επόμενους 16 μήνες.

    "Αυτό που είναι σημαντικό μ' αυτό, είναι ότι αποτελεί ένδειξη ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης κρίσης", συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του ξεκαθάρισε ότι το οπλικό σύστημα δεν αποτελεί απειλή.

    Ο κ. Κάβανο επανέλαβε ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε το δικαίωμα της Κύπρου να εξασφαλίζει την άμυνά της, και πρόσθεσε ότι "αυτό που θέσαμε ήταν η χρονική στιγμή αυτής της απόφασης, υπό το φως της διαδικασίας να εργαστούμε για συνολική λύση".

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για την ασφάλεια της Κύπρου, ο Κέρι Κάβανο απάντησε αρνητικά. "Πιστεύω ότι η ασφάλεια της Κύπρου είναι κάτι το οποίο διατηρείται από το διεθνές περιβάλλον και την παρούσα γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Δεν πιστεύω ότι απαιτούνται επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κάβανο ανέφερε ότι με τον ΥΠΕΞ "διερευνήθηκαν σε κάποιο βάθος τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για μείωση της έντασης στο νησί", καθώς και τα επόμενα βήματα για την προώθηση συνολικής λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Μάντεν: Η Βρετανία ανησυχεί για τις συνέπειες των εξοπλισμών

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Βρετανία δεν αμφισβητεί το δικαίωμα κανενός κράτους να λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί αναγκαίες για την άμυνά του, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές στις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο Κυπριακό εντός του 1997.

    Αυτό τόνισε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αποσύρει την προσοχή από τα ζητήματα που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού.

    "Ολοι είπαμε ότι ελπίζουμε σε επίτευξη προόδου εντός του 1997 και ήδη βρισκόμαστε στο 1997 και τώρα είναι ο καιρός να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού", υπογράμισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

    Αναφορικά με τη διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη προς το Διευθυντή για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στην Κύπρο το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, εντός των επόμενων 16 μηνών, ώστε να αφεθεί χώρος για τις συνομιλίες, ο κ. Μάντεν δήλωσε ότι μεταξύ της υπογραφής ενός συμβολαίου και της παράδοσης μεσολαβεί πάντοτε κάποιος χρόνος.

    "Σίγουρα επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον καλύτερο τρόπο σε μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων", είπε.

    Ο κ. Μάντεν επανέλαβε ότι το 1997 είναι "το έτος της ευκαιρίας" και ότι η χώρα του επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός σε συνεργασία με τους εταίρους της.

    Αναφορικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά του S-300, ο κ. Μάντεν επανέλαβε τις ανησυχίες της χώρας του ότι η αγορά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλιμάκωση της κρίσης στο νησί και να περιπλέξει τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο νησί.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα έδινε το χαρακτηρισμό "ανάρμοστες" στις απειλές της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, όπως έκανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ο κ. Μάντεν δήλωσε θα προτιμούσε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία είναι "πολύ καλά διατυπωμένη".

    Στο μεταξύ, ο κ. Μάντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να νοηθεί ότι σύντομα αναμένεται επίσκεψη του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Πάντως ο Βρετανός Πρέσβης απέρριψε πληροφορίες ότι κατά την επίσκεψή του του στη Ρωσία είχε επαφές με τους Ρώσους για το θέμα του συστήματος S- 300.

    "Εκανα διακοπές, όλοι δικαιούνται διακοπές, ακόμη και οι δημοσιογράφοι", κατέληξε ο κ. Μάντεν.

    (ΚΥΠΕ/KN/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης: Ο Κάβανο δεν έθεσε θέμα αναστολής της αγοράς του S-300

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δεν τέθηκε από πλευράς ΗΠΑ θέμα αναστολής της απόφασης αγοράς του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Διευθυντή Νοτιο- Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κάρι Κάβανο.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "ενδιαφέρουσα και θετική", ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος είπε ότι στη διάρκειά της ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται παραλαβή του συστήματος S-300 τουλάχιστον στους προσεχείς 16 μήνες. "Επομένως", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, "δίνεται ικανοποιητικός χρόνος για επικέντρωση των προσπαθειών σε διπλωματική επίλυση του Κυπριακού", τονίζοντας ότι τώρα είναι και ο "καταλληλότερος χρόνος".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με τον κ. Κάβανο έγινε επίσης συζήτηση θεμάτων που θα βοηθούσαν το κλίμα μέσα στο οποίο μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες. "Επαναλάβαμε τη δική μας βούληση να βοηθηθεί ο στρατιωτικός διάλογος, που διεξάγεται σήμερα επί τεχνικού επιπέδου, ώστε να έχει αποτελέσματα ενώ από πλευράς Κάβανο έγινε ξανά αναφορά σε θέματα αποφυγής από μέρους της δικής μας πλευράς υπερπτήσεων κατά την περίοδο των συνομιλιών.

    Αναφορικά με τις υπερπτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από πλευράς ΗΠΑ ο διάλογος επί του θέματος μπορεί να συνεχισθεί, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα των υπερπτήσεων δεν έπαψε να διασυνδέεται με εκείνο των εξοπλισμών.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με την ημερομηνία εκδήλωσης της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πλήρη αλλαγή της ιεραρχίας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του κ. Κάβανο ότι δεν υπήρχε πρόσφατη απειλή που να δικαιολογεί την αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "σε θέματα ασφάλειας σημασία έχει τι νοιώθει εκείνος ο οποίος κινδυνεύει. Απόλυτος και μόνος κριτής του τι χρειάζεται ο κυπριακός λαός για τη δική του ασφάλεια είναι η ηγεσία του", τόνισε.

    Τέλος, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι επιβάλλεται "επικέντρωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό και στις ΗΠΑ ότι δεν προκύπτει θέμα κρίσης από την παραγγελία των S-300 αυτή τη στιγμή.

    "Γι' αυτό", πρόσθεσε, "όλη η ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς Αγκυρας για δημιουργία πολέμου νεύρων και για εσωτερική κατανάλωση δεν πρέπει να παρασύρουν τα δικά μας ΜΜΕ, τόσο προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή όσο και προς όφελος του ίδιου του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] 5.8 βαθμοί στην κλίμακα Ρίχτερ

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Μεγέθους 5.8 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ ήταν η σημερινή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στις 1220 μ.μ. σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και στο Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το επίκεντρο του σεισμού ήταν η θαλάσσια περιοχή 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πάφου και προερχόταν από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο με τον ισχυρό σεισμό της 9ης Οκτωβρίου 1996.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σεισμική αυτή δόνηση είναι μικρότερη εκείνης του σεισμού της 9ης Οκτωβρίου 1996 κι εμπίπτει στη μετασεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

    Εξάλλου, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη Λάρνακα μετέδωσε ότι στην πόλη κι επαρχία Λάρνακας, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις παραλιακές περιοχές από την Ξυλοτύμπου και τη Δεκέλεια, μέχρι και τον Ψεματισμένο και το Ζύγι.

    Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πόλη κι επαρχία Λάρνακας παρουσίασαν μερική συμφόρηση, αλλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε βλάβη ή ανωμαλία. Δεν υπήρξαν, επίσης, οποιεσδήποτε πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.34 (-0.46)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.87 [0]
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    71.36 (-1.60)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.15 (-0.21)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.48 (-2.37)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.85 (+0.55)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.50 (-1.67)
         Αλλες Εταιρείες                        66.47 (-1.00)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 629415.980
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [09] Χριστόφιας: Αμεση και ενεργός εμπλοκή της Ρωσίας

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αμεση και ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό, με πρωτοβουλία σε σημαντικά υψηλό επίπεδο, θα αναλάβει μέσα στους επόμενους ένα-δύο μήνες η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Υστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στον οποίο μετέφερε τις απόψεις και τα σχόλια του Ρώσου ΥΠΕΞ Γεβκένι Πριμακόφ, στο απαντητικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει να αναμένονται σοβαρότατες πιέσεις για λύση εδώ και τώρα.

    Ο κ. Πριμακόφ ως αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, είπε ο κ. Χριστόφιας, έχει αποφασίσει πιο ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας στις διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού. "Θα αισθανθούμε έντονα αυτή την εμπλοκή", ανέφερε, "με επαφές του ρωσικού παράγοντα σε σημαντικά ψηλά επίπεδα, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: Με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, την Τουρκία, την Ελλάδα και τις δυο πλευρές στη Κύπρο". Οι εξελίξεις, συμπλήρωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, που κυοφορούνται, δεν θα είναι απλές αλλά θα είναι σύνθετες και θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρότατες πιέσεις, από το δυτικό παράγοντα, για λύση εδώ και τώρα.

    Το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού εδώ και τώρα, αλλά, διευκρίνισε, στη βάση κάποιες βασικές αρχές για βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση. Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας βρίσκονται σε καλό δρόμο, κατά το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ενώ υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και θέσεων και όχι σημεία τριβής. Υπέδειξε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τη Ρωσία, περισσότερο για τις θέσεις της Ε/κ πλευράς πάνω σε ορισμένες πτυχές που αφορούν στη λύση.

    Διευκρίνισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία στη ρωσική πλευρά, για ορισμένες πτυχές που ο κ. Πριμακόφ υπέδειξε ότι η Ε/κ πλευρά θα έχει δυσκολίες "υλοποίησης και εφαρμογής" των θέσεων της, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Παρόλο που, όπως σημείωσε, με τις θέσεις αυτές συμφωνεί και η Ρωσία.

    Τέτοιες είναι οι θέσεις της Ε/κ πλευράς για τη διεύρυνση των εγγυήσεων και η ρητή απαγόρευση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, η επιστροφή των προσφύγων, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα πρέπει να σημαντικές.

    Υπογράμμισε πάντως, ότι η σύνθεση της πολυεθνικής που θα σταθμεύει στη Κύπρο - μετά τη λύση - είναι από τα "μερικά ζητήματα" που έχουν σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, για τα οποία θα πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τη Ρωσία.

    Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι θετικός απέναντι στον όρο της Ρωσίας, ότι σε περίπτωση συζήτησης για παρουσία της πολυεθνικής, αυτό θα γίνει ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι όροι εντολής της, να καθορισθούν αυστηρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε με έμφαση τη θέση της Ρωσίας, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στις προσπάθειες για τη λύση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι στη πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Πριμακόφ στη Μόσχα, δεν συζητήθηκε το θέμα της παλαιάς πρότασης, επί Σοβιετικής Ενωσης, για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Συνομιλίες Μιχαηλίδη - Κάβανο

    Λευκωσία, 13/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, με την προηγούμενη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και τη μείωση της έντασης, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Μιχαηλιδης μετά τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ, κατά την οποία, όπως είπε, το κλίμα και το περιεχόμενο "ήταν πάρα πολύ θετικό". Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τέθηκε το θέμα του ίδιου του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών επίλυσής του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "πολύ σύντομα αρχίζει η ουσιαστική προσπάθεια (των ΗΠΑ) για το κυπριακό πρόβλημα".

    "Εχουμε ασχοληθεί με τα θέματα του πως το αμερικανικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και έχουμε ακόμη μια φορά υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουμε στην ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή της Αμερικής στις προσπάθειες προώθησης λύσης του Κυπριακού" πρόσθεσε.

    "Μας ενδιαφέρει αμεσότατα να ξεκινήσουν όσο πιο γρήγορα οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες της Αμερικής για προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος", δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων για δημιουργία του κατάλληλου κλίματος μέσα από το οποίο θα μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τέθηκε και το θέμα "του στρατιωτικού διαλόγου, ο οποίος βρίσκεται υπό εξέλιξη".

    Οπως είπε, "υπογραμμίσαμε την ανάγκη ο διάλογος αυτός να επισπευθεί όσο περισσότερο μπορεί, γιατί πράγματι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα τέτοιο το οποίο μπορεί να υποβοηθεί την ουσιαστική προσπάθεια για την προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα της απαγόρευσης των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, για την περίοδο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, τίθεται από την αμερικανική πλευρά, η οποία το θεωρεί σημαντικό για μείωση της έντασης. Ανέφερε ότι είναι γι' αυτό το λόγο που παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών και επανέλαβε ότι η πλευρά μας εμμένει στην προηγούμενη της θέση, δηλαδή στην απόρριψη της πρότασης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο κ. Κάβανο ακόμη δεν έχει συζητήσει το θέμα με την Τουρκία και ως εκ τούτου δε γνωρίζει εάν η Αγκυρα έχει διαφοροποιήσει τη θέση της στο θέμα.

    Επεσήμανε ότι το βασικό μήνυμα της επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη ήταν θετικό "υπό την έννοια ότι έδωσε την προσοχή στον πραγματικό στόχο και των προσπαθειών και των δικών μας και όλων που θέλουν να υπάρξει ειρήνη στο νησί".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε τις διαβεβαιώσεις του Προέδορυ Κληρίδη ότι "στους επόμενους 16 μήνες δεν πρόκειται να φθάσει ούτε μέρος ούτε ολόκληρη η παραγγελία που έχει συμφωνηθεί για τους S-300". Τόνισε δε τη σημασία που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 13 January 1997 - 21:22:24 UTC