Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ουάσιγκτον Ποστ": Δέσμευση Κληρίδη ότι μέχρι το τέλος της θητείας του κανένα ελληνικό μαχητικό δε θα σταθμεύσει στην Κύπρο
  • [02] Παραστάσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το χθεσινό επεισόδιο

  • [01] "Ουάσιγκτον Ποστ": Δέσμευση Κληρίδη ότι μέχρι το τέλος της θητείας του κανένα ελληνικό μαχητικό δε θα σταθμεύσει στην Κύπρο

    Ουάσιγκτον, 2/2/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φέρεται να δεσμεύθηκε προς τις ΗΠΑ ότι κανένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δε θα σταθμεύσει στην υπό κατασκευή βάση στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της θητείας του.

    Αυτό αποκαλύπτει στην κυριακάτικη έκδοσή της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", σε άρθρο του γνωστού αρθρογράφου Τόμας Λίπμαν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε την υπόσχεση αυτή στον Κέρι Κάβανο, Διευθυντή Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανό ΥΠΕΞ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κάβανο στο νησί.

    Επικαλούμενη αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι η υπόσχεση αυτή, καθώς και η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι στους επόμενους 16 μήνες δε θα τοποθετηθεί στην Κύπρο το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, έχει σχεδιασθεί με στόχο να δώσει στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες χρόνο να επιδιώξουν λύση στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα.

    Στο άρθρο επισημαίνεται ότι λόγω της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο, αλλά και για άλλα θέματα που ενέχουν τον κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης, καθώς και η επέκταση του ΝΑΤΟ, που αναμένεται το καλοκαίρι, η κυβέρνηση Κλίντον προγραμματίζει να δώσει μια ολομέτωπη ώθηση μέσα σ' αυτόν το χρόνο για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    Το άρθρο επισημαίνει δηλώσεις της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν αναβαθμισμένο ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Επικαλούμενος αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αρθρογάφος αναφέρει ότι η κ. Ολμπράιτ και οι συνεργάτες της δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ότι αντιμετωπίζουν την άρνηση των ενδιαφερομένων μερών να προβούν σε συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν σε μείωση της έντασης.

    Επίσης αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η Τουρκία ανησυχεί έντονα για τους πυραύλους S-300 και τα ελληνικά μαχητικά και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική πλευρά είναι να βρει τρόπο να καθησυχάσει αυτές τις τουρκικές ανησυχίες.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα βρίσκεται στη Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις τη Δευτέρα.

    Αναφερόμενη στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η εφημερίδα αποκαλύπτει πως οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η μόνη λογική κατάληξη για την Τουρκία είναι να αποδεχθεί συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, ώστε και οι Τουρκοκύπριοι να ωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ και ταυτόχρονα να ξεπεραστεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας.

    Καταλήγοντας το άρθρο, επικαλούμενο Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Κλίντον διστάζει να πιέσει την Τουρκία για την Κύπρο διότι τη χρειάζεται στη Μέση Ανατολή και για αποτροπή των βλέψεων της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Επίσης φοβάται να πιέσει τον Ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακαν, μήπως και τον σπρώξει πιο πολύ στην αγκαλιά του Ιράν.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ)

    [02] Παραστάσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το χθεσινό επεισόδιο

    Λευκωσία, 2/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα προβεί σε παραστάσεις σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο που προκλήθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν ο αποχωρών στρατιωτικός Διοικητής της Δύναμης Αχτι Τοϊμι Παάβαλι Βαρτιάινεν πέρασε στα κατεχόμενα με μικρό λεωφορείο, συνοδευόμενος από φίλους του.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα ενημερωθεί και ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο ως "παραβίαση του καθεστώτος της πρώτης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας και του ΟΗΕ το 1965, η οποία προβλέπει ελεύθερη διακίνηση μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ολόκληρη την Κύπρο". Υπενθύμισε ότι η συμφωνία επιτεύχθη μετά από ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου.

    "Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα", ανέφερε, προσθέτοντας ότι δε θυμάται να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημείωσε, ακόμη, ότι η Δύναμη υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς κατά τη διακίνησή της στα κατεχόμενα, αλλά σημείωσε "δεν έχουμε συμφωνία με εκείνη την οντότητα". Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι "θα γίνουν παραστάσεις και θα ενημερωθεί σχετικά και ο κ. Φεϊσέλ".

    Ο κ. Ροκοζέφσκι υποστήριξε ότι τα 12 με 13 άτομα που συνόδευε ο Διοικητής της Δύναμης ήταν φίλοι του κ. Βαρτιάινεν κι επέκρινε έντονα το γεγονός ότι οι Ε/Κ που πραγματοποιούσαν την εκδήλωση ενημέρωσης των ξένων για τις τουρκικές θηριωδίες τους παρενόχλησαν. Χαρακτήρισε δε "φαντασιώσεις" τις πληροφορίες ότι οι Φιλανδοί ήταν προσκεκλημένοι του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο προκλήθηκε γιατί, όπως υποστήριξαν οι διαδηλωτές, ο Φιλανδός Στρατηγός ήθελε "να προσφέρει" σε συμπατριώτες του τουριστικούς αντιπροσώπους ξενάγηση στα κατεχόμενα, μάλιστα με λεωφορείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Sunday, 2 February 1997 - 15:54:43 UTC