Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θέμα της ασφάλειας έθεσε ο Πρόεδρος Κλήριδης στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν

  • [01] Το θέμα της ασφάλειας έθεσε ο Πρόεδρος Κλήριδης στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν

    Λάρνακα, 2/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας έθεσε το θέμα της μελλοντικής ασφάλειας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντηση που είχε με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, σήμερα το απόγευμα, προσθέτοντας ότι με τον κ. Ανάν έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στη σημερινή θέση του Κυπριακού, και τί πρέπει να γίνει για να εξέλθει από το αδιέξοδο και να αρχίσει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    Επανέλαβε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα των αγνοουμένων και έθεσε παράκληση των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων για συνάντηση με το Γ.Γ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζουν κοινό σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες επί του θέματος.

    Επεσήμανε, όμως, ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες, κι επομένως εικάζεται ότι υπάρχει κάποια συνεργασία.

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η δική μας πλευρά επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες και ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός κάτω από το Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν αναμένεται οι ΗΠΑ και η Βρετανία να υποβάλουν σχέδιο λύσης, αφού στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθούν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ισως το έγγραφο να διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο προσχέδιο εγγράφου, το οποίο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν στα ερωτήματά τους οι δύο πλευρές.

    Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτά δεν αποτελούν πληροφορίες του, αλλά εκτιμήσεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε, εξάλλου, ισχυρισμούς ότι υποσχέθηκε να μην έρθουν ελληνικά αεροσκάφη στην Κύπρο, πιθανόν μέχρι το τέλος της θητείας του. Συγκεκριμένα είπε: "Αυτό δεν έχει γίνει. Εχω πει και δημόσια ότι εάν αρχίσει η αμερικανική πρωτοβουλία και προχωρήσει, τότε ασφαλώς δε θα κάνουμε αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την Κύπρο, για να μην πουν ότι καταστρέψαμε το κλίμα που μπορούσε να βοηθήσει σε κάποια λύση".

    Είπε, ακόμη, ότι ανέφερε στους Αμερικανούς πως η πλευρά μας είναι έτοιμη να μην προβεί σε ασκήσεις, μέχρι τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, χρόνος τον οποίο κρίνει ωφέλιμο για οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις επί του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ανέφερε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ την άποψη της πλευράς μας ότι το θέμα της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων είναι υψίστης σημασίας, διότι εάν οι δύο κοινότητες δεν αισθανθούν ότι η λύση που προσφέρεται διασφαλίζει το μέλλον τους, τότε δεν είναι δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι όταν υπέβαλε τη θέση αυτή στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αυτός δεν αντέδρασε. Δεν μπορώ, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, να πω ότι είπε "ναι, έτσι θα αρχίσουμε".

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει περιθώρια υποχωρήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "εάν αυτά είναι τα έσχατα όρια, τότε δεν υπάρχει κοινό έδαφος".

    Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι η Τουρκία άλλαξε τις γνωστές θέσεις της επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και υπενθύμισε ότι έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι καλά στην υγεία του, να τον θέλει ο λαός και να χρειάζεται να υποβάλει υποψηφιότητα. Επομένως, συνέχισε, το να πω ότι η υγεία μου είναι καλή δεν σημαίνει ότι θα υποβάλω υποψηφιότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Sunday, 2 February 1997 - 20:08:36 UTC