Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - δηλώσεις για Συμβούλιο Σύνδεσης
  • [02] Κύπρος - Αρμενία: Διπλή φορολογία
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΥΠΕΞ - δηλώσεις για Συμβούλιο Σύνδεσης

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης εκτιμά ότι οι ενέργειες που έγιναν στις Βρυξέλλες τις τελευτείες μέρες δεν αποτελούν κατ'ανάγκην ενέργειες εναντίον της Κύπρου αλλά ενέργειες που υποδηλούν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει κάποια προσφορά προς την Τουρκία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ο κ. Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη βελγική πρωτεύουσα που αφορούν στο διαρθρωμένο διάλογο και γενικά στις σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιές είναι αυτές οι ενέργειες αλλά τόνισε ότι "είναι ενέργειες προς την Τουρκία παρά ενέργειες εναντίον της Κύπρου" οι οποίες όμως "δημιουργούν αχρείαστη ένταση και περιπλοκή."

    "Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάνε να οργανώσουν κάτι το οποίο θα είναι προσφορά προς την Τουρκία," ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. Είπε επίσης ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την πορεία της Τουρκίας και θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να κάνουν κάποιες χειρονομίες προς την Τουρκία.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για τις περαιτέρω κινήσεις της Κύπρου - Ελλάδας για το θέμα ένταξης, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι ενδεχομένως τη Δευτέρα, όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα για να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για ανασκόπηση των δεδομένων. Αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ 5 - 10 Μαρτίου θα έχει συναντήσεις στις πέντε κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ έχει ήδη καθοριστεί συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του κατά την περίοδο αυτή.

    Κληθείς να προβεί σε μια εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι η προτεινόμενη φρασεολογία, που υποστήριξαν οι τρεις χώρες (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία) "θα άνοιγε το δρόμο για πολλές άλλες παρερμηνείες" και σημείωσε ότι η απόφαση να τηρηθεί η στάση που τηρήθηκε ήταν προτιμότερη από την υιοθέτηση του προτεινόμενου κειμένου και λήφθηκε σε συνεννόηση Ελλάδας - Κύπρου. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, ο πολιτικός διάλογος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου.

    Παράλληλα τόνισε ότι ο δρόμος προς την ΕΕ δεν "θα είναι λεωφόρος αλλά στενός με πολλά προβλήματα" τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η χθεσινή εξέλιξη από μόνη της δεν επηρεάζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά αυτό που διαφαίνεται από την ένταση που δημιουργήθηκε "είναι ότι κάποιοι επιδιώκουν να στείλουν κάποια μηνύματα ή κάτι να επιτύχουν."

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ότι η πρόοδος στις ενταξιακές συνδέεται με την πρόοδο στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση της 6ης Μαρτίου καθόρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η κατάληξή τους είναι πιο σημαντική από την πορεία τους.

    Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν ζητά να προδεσμεύσει κανένα κράτος μέλος για την κατάληξη της ενταξιακής πορείας και κάλεσε όσους ανησυχούν για τη μη λύση του προβλήματος να "ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση (λύση)."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Κύπρος - Αρμενία: Διπλή φορολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, εντός των προσεχών μηνών, φαίνεται να προχωρούν η Κύπρος και η Αρμενία, σύμφωνα με τον Aρμένιο Υπουργό Οικονομικών, Βαχράμ Αβανεσιάν.

    Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Αρμένιος Υπουργός σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα, "Financial Mirror", κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, στα πλαίσια της πρόσφατης συνάντησης Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, από δώδεκα χώρες - μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Τράπεζας, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.

    Ο Αρμένιος Υπουργός ανέφερε πως η χώρα του έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας με δέκα χώρες, ενώ διαπραγματεύεται την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας με άλλες 30, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Ο κ. Αβανεσιάν είπε πως ύστερα από επαφές του με αρμοδίους της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (ΚΤΑ) αποφασίστηκε όπως η τελευταία προχωρήσει σε επενδύσεις στην Αρμενία, κυρίως με τη μορφή συνεταιρισμών με άλλες Τράπεζες Αναπτύξεως, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδομήσης και Ανάπτυξης, αλλά και με διάφορες ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην Αρμενία.

    "Θα ήθελα να δω τις εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας να φθάνουν στο επίπεδο εκείνων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας", είπε ο Αρμένιος Υπουργός, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές προχωρούν πέρα από τα στενά εμπορικά πλαίσια και φθάνουν στα επίπεδα φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

    Ο κ. Αβανεσιάν ανέφερε πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα του, όπως η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία ανοίγει σύντομα υποκατάστημα στην πρωτεύουσα Ερεβάν. Ελληνικές εταιρείες λειτουργούν ήδη εκεί, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, το εμπόριο και του διαμετακομιστικού εμπορίου.

    Ο Αρμένιος επίσημος εξήγησε την προθυμία ξένων επενδυτών να επενδύσουν στην Αρμενία, με το γεγονός ότι η χώρα έχει άρει όλους τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ οι ξένοι μπορούν να επαναπατρίζουν εύκολα τα κέρδη τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξάλλου, είπε πως είναι γεγονός ότι η ένταση στις σχέσεις της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σε συνδυασμό με τη "ριζοσπαστική φιλελεύθερη οικονομική πολιτική", τέτοιες επιπλοκές θα αποφευχθούν.

    Ο κ. Αβανεσιάν αναφέρθηκε στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Αρμενία και είπε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί για τους Κύπριους επενδυτές, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αφού βάσει σχεδίου αρχίζει σύντομα η πώληση ξενοδοχεικών μονάδων.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας του, ο Αρμένιος Υπουργός είπε πως παρά τον οικονομικό αποκλεισμό που της επέβαλαν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, υπάρχει μια συνεχής βελτίωση των δεικτών.

    Μέσος ρυθμός ανάπτυξης 6% για τα τρία τελευταία έτη, πληθωρισμός 5,7% από τριψήφιο αριθμό που ήταν το 1994 και έλλειμμα προϋπολογισμού 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.82 (-0.86)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.83 (-0.44)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.80 (-0.98)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.70 (-1.22)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.18 (-0.97)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.97 (-0.96)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.32 (-3.13)
        Αλλες Εταιρείες                         56.38 (-2.86)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 522745.126
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 26 February 1997 - 14:02:48 UTC