Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - ΕΕ - Βρετανία - Δηλώσεις για τη Βρετανία
  • [02] Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου
  • [03] Φεϊσέλ - Αφιξη
  • [04] Ρώσος αξιωματούχος - Βαρώσι
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Στρατιωτικός διάλογος
  • [06] Δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ
  • [07] Αφιξη Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [08] Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων

  • [01] Κασουλίδης - ΕΕ - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί μόνο όταν θα εκδοθεί η κοινή δήλωση των "15", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι χθεσινές διευκρινιστικές δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Κύπρου, ικανοποιούν την κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η στάση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας αποτελεί "δόλια συμπεριφορά που συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους και θάψιμο του Κυπριακού", ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις.

    "Εξήγησα χθες, με τα δικά μου λόγια, γιατί η Ελλάδα ήταν πλήρως δικαιολογημένη για τη στάση που τήρησε και γιατί χρειάζεται να εξευρεθεί μια φράση, η οποία να καλύπτει μεν την ανησυχία των "15", σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των Τ/Κ για τα οφέλη της ένταξης, από την άλλη όμως να επαναβεβαιώνει ξεκάθαρα την απόφαση της 6ης Μαρτίου, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τότε, και να επιβεβαιώνει ότι ο μόνος διαπραγματευτής για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Κασουλίδης

    Διευκρίνισε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη φρασεολογία του κ. Πάγκαλου.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το θέμα συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις γίνεται η "Αχίλλειος πτέρνα" της κυπριακής διπλωματίας, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε "είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά".

    Επανέλαβε, ακόμη, ότι στις Βρυξέλλες δεν έχει κανένας ισχυριστεί πως οι διαπραγματεύσεις για ένταξη θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με τους Τ/Κ ή με κάποια άλλη μορφή.

    "Εκείνο το οποίο ισχυρίζονταν ότι ήθελαν, είναι να διασφαλιστεί η συμμετοχή και των Τ/Κ σε ολόκληρη τη διαδικασία", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η επιθυμία αυτή των Ευρωπαίων, ανέφερε, γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η φράση, πρόσθεσε, η οποία ήθελαν να χρησιμοποιήσουν, δεν ήταν ικανοποιητική γι' αυτό και δεν επήλθε συμφωνία, γι' αυτό και αναβλήθηκε ο διάλογος στο πολιτικό επίπεδο.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έλαβε κάποιες εξηγήσεις για το πώς οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή των Τ/Κ στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε "όχι ακριβώς, γι' αυτό υπάρχουν και τα ερωτηματικά."

    Εξάλλου, κληθείς να αναφέρει εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για την καθαρή σύνδεση του Κυπριακού με την ένταξη και όχι με τις ενταξιακές διαδικασίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ασφαλώς μας ανησυχεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα ήθελε να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού σαν προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα αγωνιστεί για να μην συνδέονται τα δύο και για να καταδείξει ότι αν δεν υπάρξει, μέχρι τη μέρα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, λύση του Κυπριακού, αυτό δε θα οφείλεται στην Ε/κ πλευρά.

    Δηλώσεις για τη Βρετανία

    Σε σχόλιο ότι η ύπαρξη βρετανικών ουσιαστικών συμφερόντων στην Κύπρο, ενδεχομένως να αποτρέπει και τους Βρετανούς από το να έχουν αδέκαστο ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει με όλους.

    "Μήπως", αναρωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης, "οι Γερμανοί μπορούν να θεωρηθούν ως αντικειμενικοί, ενόψει άλλων στρατηγικών ή άλλων συμφερόντων που έχουν; Μήπως μπορούν να θεωρηθούν (αντικειμενικοί) οι Αμερικανοί ή οι Ρώσσοι;"

    "Νομίζω, κανένας εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να θεωρείται αντικειμενικός", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να προβεί και σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα "ισχυρά χαρτιά που έχει η κυπριακή κυβέρνηση έναντι των Βρετανών".

    "Το σύνολο των σχέσεων μας με τη Βρετανία είναι τέτοιο, που επιτρέπει στη Βρετανία να έχει τις απαιτήσεις της από την Κύπρο και επιτρέπει και σε μας να έχουμε τις απαιτήσεις μας από τη Βρετανία", σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις με τη Βρετανία, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της σ' ό,τι αφορά στον πολιτικό διάλογο, απάντησε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις όχι μόνο με τη Βρετανία, αλλά και με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 38 βουλευτών, πραγματοποιείται στις 3 με 4 Μαρτίου η 28η Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου η οποία θα συζητήσει, ανάμεσα σ'άλλα, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για περιφεριακή διάσκεψη ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια από τις χώρες που συμμετέχουν.

    Στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον, θα λάβουν μέρος βουλευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Τζέρσι, το Γκέρνσι, το Isle of Μan, τα νησιά Φόκλαντ και την Κύπρο. Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οργανωμένο έγκλημα και τα ναρκωτικά, η δημόσια υγεία, καθώς και η ανάπτυξη των εξαρτημένων περιοχών και οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις του συντάγματός τους, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

    Οι βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής και θα επισκεφθούν το οδόφραγμα της Δερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Φεϊσέλ - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφασιστικότητά του Γ.Γ. του ΟΗΕ για πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης των δύο ηγετών στα μέσα αυτού του χρόνου για ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη σήμερα το απόγευμα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι βρισκόταν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για περισσότερο από μία βδομάδα και είχε την ευκαιρία να προβεί σε εκτεταμένη ανασκόπηση της κατάστασης με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο Γ.Γ. "επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, οι δύο ηγέτες για ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, με στόχο όπως αυτή η συνάντηση πραγματοποιηθεί στα μέσα αυτού του χρόνου. Ολες οι προσπάθειές μας θα στοχεύυν σ' αυτό," πρόσθεσε.

    Για το σκοπό αυτό, είπε, τα Ηνωμένα Εθνη θα εργαστούν πολύ σκληρά από εδώ και στο εξής ώστε να υπάρξει κάθε ευκαιρία για επιτυχία.

    Κληθείς να σχολιάσει την προγραμματισμένη για την Κυριακή, πορεία των "Γκρίζων Λύκων" προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι τίποτα δεν θα συμβεί. "Η θέση των Ηνωμένων Εθνών πάνω στο θέμα των Βαρωσίων είναι πολύ γνωστή. Αναμένουμε ότι όλοι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους", είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αν και σημειώθηκε κάποια μικρή πρόοδος, αυτή δεν σημαίνει πολλά.

    Ο στρατιωτικός διάλογος, είπε, συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αχρείαστο γιατί πρόκειται για απλά θέματα τα οποία θα έπρεπε να επιλυθούν χωρίς πολλή προσπάθεια.

    "Η θέση μας," είπε, "παραμένει η ίδια, μιλούμε με τις δύο πλευρές για για το συνολικό πακέτο μέτρων το οποίο είναι η απαγκίστρωση, η απαγόρευση ένσφαιρων πυρών και οι κανόνες εμπλοκής."

    Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, αναμένουν όπως η κάθε πλευρά παρουσιάσει τις θέσεις της πάνω σ'όλο το πακέτο και τα Ηνωμένα Εθνη με τη σειρά τους θα μελετήσουν τις θέσεις των δύο πλευρών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που θα μπορούσαν να παραμένουν.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αναμένει όπως οι συνομιλίες στο στρατιωτικό διάλογο εντατικοποιηθούν, με συναντήσεις τουλάχιστο δύο φορές τη βδομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ρώσος αξιωματούχος - Βαρώσι

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις απειλές της για εποικισμό των Βαρωσίων με την υπογραφή από την κυπριακή Κυβέρνηση του συμβολαίου για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τονίζει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος σημειώνει πως είναι ολοφάνερο ότι μια τέτοια αιτιολογία είναι παράλογη και στερείται σοβαρότητας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ψευδοκράτος καταφεύγει σε απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

    Υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το φήφισμα 550, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις προσπάθειες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι της πόλης, κι επομένως, συνεχίζει, οι ενέργειες αυτές θα αποτελούσαν άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αναπάντητες.

    Τονίζει, επίσης, ότι στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει επαναληφθεί αρκετές φορές η άμεση ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας και συγκεκριμένα οι ένοπλες δυνάμεις της στην Κύπρο, στο θέμα της διατήρησης του στάτους κβο στο περιφραγμένο τμήμα των Βαρωσίων.

    Σε σχέση με τα πιο πάνω, καταλήγει ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα θέλαμε να υπολογίζουμε σε υπεύθυνες προσεγγίσεις από μέρους της Αγκυρας αναφορικά με το πρόβλημα των Βαρωσίων, που αποτελεί μιαν από τίς βασικές πτυχές του Κυπριακού στο σύνολό του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Υπουργός Αμυνας - Στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει υποβάλει τις απόψεις της για το στρατιωτικό διάλογο στα Ηνωμένα Εθνη και αναμένει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.

    Το πρωί ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

    Σε ερώτηση κατά πόσον συμμερίζεται την αισιοδοξία του Εκπρόσωπου Τύπου της ΟΥΝΦΥΣΙΠ, ότι δηλαδή έχει σημειωθεί πρόοδος στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Ηλιάδης απάντησε: "Πάνω στην πορεία του διαλόγου δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο μέχρι να δούμε τα αποτελέσματά του. Δεν θα ήμουν σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, αν δεν δω το τελικό αποτέλεσμα".

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των Επιτελαρχών της Εθνικής Φρουράς με την ΟΥΝΦΙΣΥΠ και αναμένονται, όπως είπε, οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για να διαπιστωθεί πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα και ποια αποτελέσματα θα υπάρξουν.

    Οσον αφορά στην απαγκίστρωση, ο Υπουργός είπε ότι δεν επικεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα πακέτο το οποίο περιέχει διάφορα θέματα τα οποία θα δούμε όλα μαζί.

    Ερωτηθείς αν έχουν υποβληθεί νέες ιδέες από τα Ηνωμένα Εθνη για το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι είναι τα ίδια θέματα τα οποία συζητούνται και εκφράζονται απόψεις και από τις δύο πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΡΓ/ΓΠ)

    [06] Δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ

    Λάρνακα,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θεωρεί το 1997 πολύ σημαντική χρονιά για την Κύπρο και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι οποίες θα αρχίσουν σε ένα χρόνο περίπου.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του απόψε, ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ είπε επίσης ότι η ΕΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό όπως οι Τ/Κ γνωρίζουν τα οφέλη που θα προκύψουν με την ένταξη.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι "το 1997 θα πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Κύπρο" και εξέφρασε την ελπίδα "ότι σε ένα χρόνο περίπου θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις."

    "Το χρόνο αυτό", πρόσθεσε, "θα πρέπει να επενδύσουμε στις προσπάθειες για επίτευξη πραγματικής προόδου σε μια πολιτική λύση, στην οποία τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το προβάδισμα".

    Τόνισε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επιθυμούν να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτή τη σημαντική διαδικασία, σημειώνοντας τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να συμβάλει προς την κατευθυνση αυτή.

    Αναφερόμενος στην Τ/κ κοινότητα, ο Επίτροπος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τις προοπτικές, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου. Επεσήμανε επίσης τη σημασία να καθησυχαστούν οι φόβοι που τυχόν υπάρχουν στην Τ/κ κοινότητα.

    "Δεν υπήρξε καμιά κοινή απόφαση της ΕΕ για αλλαγή των στόχων της διαδικασίας με οποιονδήποτε τρόπο. Η δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο χρόνο ισχύει", είπε. Πρόσθεσε όμως ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για την ένταση στην Κύπρο και τα εμπόδια στις σχέσεις της Κοινότητας με την Τουρκία.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ αρχίζει αύριο το πρωϊ τις επαφές του με συνάντησεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομματών.

    Αργότερα θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και Τ/Κ πολιτικούς. Θα δώσει επίσης διάλεξη στα κατεχόμενα με θέμα την Κύπρο και την ΕΕ.

    Αύριο βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δώσει προς τιμή του ο ΥΠΕΞ, ενώ την Παρασκευή θα ενημερώσει τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους. (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] Αφιξη Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ σοβαρή και αρνητική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, την τελευταία εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εμπλοκή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σημείωσε παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή προειδοποεί για τα παραπέρα.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, και στέλλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι πρέπει να εξακολουθήσει να είναι αδιάλλακτη, τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Κύπρο από την Αθήνα.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε δήλωση του Εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι η κίνηση αυτή στην ΕΕ αποτελεί μια προειδοποίηση.

    Αυτή η ενέργεια, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, αποτελεί ένα μέρος της όλης προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα κλίμα πίεσης στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το Αιγαίο και το Κυπριακό.

    Δεν υπάρχει, συνέχισε, καμία ένδειξη για μεταβολή της τουρκικής στάσης σε κανένα θέμα, ούτε υπάρχει καμία ένδειξη για την πρόθεση οποιουδήποτε να ασκήσει πιέσεις επί της Τουρκίας.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε, ακολούθως, την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σωστά.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, είπε ο κ. Κυπριανού, με τη νέα δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, ότι πρέπει να προηγηθεί της ένταξης λύση του Κυπριακού, σημαίνει ότι θα μπούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πρέπει από τώρα να μελετήσουμε και να αποφασίσουμε σε ποιές ενέργειες πρέπει να προβούμε.

    Αυτή, σημείωσε, είναι η εικόνα που μεταφέρω στην Κύπρο από την Αθήνα. Ο κ. Κυπριανού είχε μεταβεί στην Αθήνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

    Στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ είχε συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε ότι πρέπει οι επαφές αυτές να συνεχιστούν και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τις επαφές πάρα πολύ χρήσιμες και είπε ότι το επίκεντρο τους, εκτός από την κομματική συνεργασία, ήταν το εθνικό πρόβλημα.

    Το Κυπριακό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, τον Υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Στις δηλώσεις του στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει ένα έντονο κλίμα στην Αθήνα για την τελευταία εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ έντονη, είπε, η αντίδραση από μέρους όλων για την προσπάθεια των τριών χωρών στην ουσία να εμποδίσουν τη φυσιολογική εξέλιξη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Τόνισε, εξάλλου, την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό μας στο Κυπριακό, στην άμυνα και στην προώθηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν αρνούμαστε πρωτοβουλίες, αλλά αυτές θα πρέπει να εκδηλώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η βρετανική πρωτοβουλία, είπε ο κ. Κυπριανού, εκδηλώνεται τώρα, προτού ακόμη αποφασίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τί θα κάνει, και είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται απόλυτα από τις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρά με την τελευταία εξέλιξη, μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων του τελευταίου καιρού.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι αύριο σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το ταχύτερο δυνατό.

    Επανέλαβε, εξάλλου, δήλωση του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι αυτή η κίνηση στην ΕΕ αποτελεί μια προειδοποίηση. Εάν θα συνεχίσουμε έτσι, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, δεν ξέρω που θα καταλήξουμε.

    Πρέπει να δώσουμε κι εμείς πιο πειστικά μηνύματα ότι φτάνει αυτή η κοροϊδία. Δεν είναι σε μας που πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή και να δοθεί λογική λύση στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

    Από την άλλη, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία δεν αισθάνεται διόλου την ανάγκη να μεταβάλει τη στάση της, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε στην Αθήνα ότι σε κανένα απολύτως θέμα δεν έχει μετακινηθεί η Αγκυρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνείται να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά επεσήμανε την ανάγκη το Εθνικό Συμβούλιο να συνέρχεται πιο συχνά, εάν πρόκειται να είναι πραγματικά το σώμα που θα δίνει τις σωστές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολιών και για μια σωστή πορεία στο εθνικό θέμα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες είναι μια πολύ σοβαρή και αρνητική εξέλιξη, που αποτελεί και προειδοποίηση για τα παραπέρα, άρα χρειάζεται σίγουρα να συνέλθουμε για να ανταλλάξουμε απόψεις για το πού πάμε.

    Δεν μπορούμε, είπε, να επιτρέψουμε αυτές οι πρωτοβουλίες να στραφούν εις βάρος μας, όπως εξελίσσονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μαραθώνια συνάντηση που διεξήχθη μέσα σε έντονο κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και εκπροσώπων των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων.

    Θέμα της συνάντησης ήταν η πρόσφατη απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποίαν αποδέχεται εισήγηση του πρώην Γ.Γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι αναφορικά με τις 126 περιπτώσεις αγνοουμένων που θεωρούνται νεκροί.

    Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών εξέφρασαν στον Πρόεδρο Κληρίδη την απαρέσκειά τους για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος και ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με το έγγραφο που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις του ο Οικονόμος Χριστόφορος, της Εθνικής Επιτροπής Αγνοουμένων, ανέφερε μετά την συνάντηση ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει να στείλει διευκρινιστική επιστολή προς τον κ. Ανάν, με την οποίαν ελπίζουμε να λήξουν οι διαφωνίες μας με τον Πρόεδρο."

    Εμείς, πρόσθεσε, εμμένουμε στις θέσεις μας, που αφορούν την διερεύνηση και των 1619 υποθέσεων και οτιδήποτε το διαφορετικό δεν το υιοθετούμε.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι "έχουμε έρθει διαφωνώντας με τη στάση Κληρίδη" και σημείωσε ότι "οι διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν."

    Οπως είπε, "έχουν δοθεί κάποιες ερμηνείες από τον Πρόδερο", ο οποίος θα στείλει διευκρινιστική επιστολή στο Ανάν, "η οποία βάση των δικών μας εισηγήσεων θα αναφέρει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε καμμιά διερεύνηση, προτού έρθει το τρίτο μέλος των Η.Ε."

    Ο κ. Θεοδοσίου πρόσθεσε ότι "οι διαφωνίες σε διάφορα σημεία στην επιστολή Κληρίδη παραμένουν και αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει δημιουργείται προοπτική κλεισίματος του θέματος".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κώστας Ανεμάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "εύκολα γκρεμίζεις, δύσκολα κτίζεις" και είπε ότι "χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κτιστεί αυτό που πάει να γίνει".

    Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων επέδωσαν στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με τις εισηγήσεις τους για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

    Για να υπάρξουν τελεσίδικα αποτελέσματα πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση κάθε περίπτωσης και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των ταφών, τόσο για σκοπούς ταυτότητας όσο και για την ανταλλαγή των οστών και επαναταφή, σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των δύο πλευρών.

    Για να βοηθηθεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων να συμπληρώσει την αποστολή της εντός των αναγκαίων 18 μηνών από την ημέρα που το τρίτο μέλος αναλάβει τα καθήκοντά του, θα χρειαστεί απαραιτήτως να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της σε επί τόπου διερευνήσεις των διαφόρων περιπτώσεων.

    Οπου υπήρχαν μαρτυρίες ότι αγνοούμενοι ήταν αιχμάλωτοι ή κρατούνταν στη Τουρκία οι έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν πέραν της Κύπρου και της Τουρκίας, αναφέρει το υπόμνημα των συγγενών των αγνοουμένων.

    Τόσο για τις 126 περιπτώσεις αγνοουμένων που θεωρούνται νεκροί όσο και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση για να κηρυχθεί κάποιος νεκρός, θα πρέπει να καταβληθεί άμεση προσπάθεια εντοπισμού του τόπου ταφής κι επιστημονική αναγνώριση των λειψάνων, υποστηρίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

    Στο υπόμνημα αναφέρεται, επίσης, ότι αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι 126 είναι νεκροί, τότε τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να δοθούν στις οικογένειές τους.

    Οι Επιτροπές Αγνοουμένων εκφράζουν, τέλος, διαφωνία με την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας εξέτασης περιπτώσεων πριν το διορισμό του τρίτου μέλους και των ερευνητών, γιατί, σημειώνουν, σε μια τέτοια περίπτωση δε θα πρόκειται για έρευνα αλλά για εξέταση φακέλλων με συνοπτικές διαδικασίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 26 February 1997 - 21:17:20 UTC