Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαν ντεν Μπρουκ - Μιχαηλίδης
  • [02] Βαν ντεν Μπρουκ
  • [03] Κασουλίδης - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ
  • [04] Κασουλίδης για Μαρκίδη και Χάνεϊ

  • [01] Βαν ντεν Μπρουκ - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ) Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί υψίστης προτεραιότητας, την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μέσα στο 1997 και είναι δεσμευμένη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ψες προς τιμή του, ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε επίσης, ότι η εξεύρεση λύσης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει τεράστια ώθηση στις διαπραγματεύσεις αυτές.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος, ανέφερε επίσης, ότι δεν απέβη επί ματαίω η προσπάθειά του να πληροφορήσει την Τ/κ κοινότητα για τα οφέλη της ένταξης στην Ενωση. Τόνισε ακόμα ότι καμμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο, στην ένταξη νέου μέλους στην ΕΕ και σημείωσε ότι τη θέση αυτή την ανέπτυξε και στις συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Για την αναβολή της συνάντησης στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Βαν ντε Μπρουκ είπε ότι αυτή δεν οφειλόταν σε διαφωνία μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, αλλά σε εσωτερικές δυσχέρειες στους κόλπους της Ενωσης. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να διογκώνεται η σημασία του γεγονότος αυτού.

    Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης, προσφωνώντας τον Κοινοτικό Επίτροπο, τόνισε ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η ένταξη στην ΕΕ, επεσήμανε ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο ΥΠΕΞ επέκρινε μερικές από τις βασικές χώρες της Ενωσης που είτε σαφώς, είτε εμμέσως, δίνουν το μήνυμα ότι συνδέουν την ένταξη με τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι προς τις χώρες αυτές, η Κύπρος απευθύνει το ερώτημα, ποιός ο λόγος να βιάζονται να προδεσμευθούν σε μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν, όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δηλαδή, ύστερα από τρία με τέσσερα χρόνια. Είπε ότι κατέστησε σαφές στις χώρες αυτές ότι με τις δηλώσεις αυτές κάμνουν φοβερή ζημιά στο Κυπριακό, διότι δίνουν λανθασμένα μηνύματα στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ κάλεσε σήμερα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να βγάλει την κοινότητά του από την απομόνωση και την εξορία, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το 1997 παραμένει ένας κρίσιμος χρόνος με προοπτικές, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι προσπάθησε να μεταφέρει το μήνυμα στον Τ/Κ ηγέτη ότι η χρονιά αυτή θα μπορούσε να είναι επίσης "η χρονιά της Τ/κ κοινότητας".

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε ότι κάλεσε τον κ. Ντενκτάς να άρει την απομόνωση της κοινότητάς του, ενώ επεσήμανε ότι από τις επαφές του στα κατεχόμενα συμπεραίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την επαφή με τους συμπατριώτες τους Ελληνοκύπριους.

    "Είπα στον κ. Ντενκτάς", δήλωσε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, "μη ζητάτε από εμάς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αναγνωρίσουμε το 'ανεξάρτητο κράτος της βόρειας Κύπρου'. Κανείς στον κόσμο δεν το αναγνωρίζει εκτός από την Τουρκία και θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ." Παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτό "δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινότητα Τουρκοκυπρίων, που έχουν δικαίωμα στην πολιτιστική τους ταυτότητα και σε προστασία", σημειώνοντας ταυτόχρονα "ότι αυτό δεν το αρνούνται οι Ε/Κ συμπατριώτες τους".

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κύπρου θα αρχίσουν όπως έχουν ορισθεί, αρχές του ερχόμενου χρόνου, "χωρίς όρους", όπως είπε. Ο Κοινοτικός Επίτροπος αναχωρεί σε λίγο από την Κύπρο.

    (ΣΣ: Ολοκληρωμένη είδηση θα σταλεί αργότερα)

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα χρήσιμη, θεωρεί η κυβέρνηση την επίσκεψη του Κοινοτοικού Επιτρόπου για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Παράλληλα, τόνισε ότι το λόγο τώρα σε ότι αφορά στο θέμα που προέκυψε στις Βρυξέλλες, έχουν οι κυβερνήσεις των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αυτό το οποίο θέλει η πλευρά μας είναι να συμφωνηθεί τελικά ένα κείμενο από τους 15 για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, είπε ο Εκπρόσωπος, μιλά εξ'ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η θέση του ήταν ξεκάθαρη. "Το λόγο τώρα έχουν οι κυβερνήσεις όπως αυτές της Βρετανίας, της Γερμανίας, για να μπορέσει να επιτευχθεί μια ομόφωνη τοποθέτηση των 15".

    Κληθείς να προβεί σε εκτίμηση των επαφών του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η παρουσία του Κοινοτικού Επιτρόπου στην Κύπρο ήταν "ιδιαίτερα χρήσιμη". "Με την κυπριακή κυβέρνηση είχε συνομιλίες που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θέσεων όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, και στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ", είπε.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, έκανε επίσης μια ομιλία στα κατεχόμενα η οποία ξεκαθάρισε ορισμένες θέσεις για τους Τ/Κ.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού δε θα γίνει από τη μιά μέρα στην άλλη, αλλά θα υπάρξουν μερικές διαδικασίες που θα πάρουν κάποιο χρόνο, ή μία μεταβατική περίοδος.

    "Μέσα στα πλαίσια αυτής της μεταβατικής περιόδου, εάν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οδηγούμεθα προς λύση, δηλαδή αν συμφωνηθούν όλες οι βασικές αρχές του Κυπριακού, και παραμένει ίσως η επεξεργασία των λεπτομερειών ενός συντάγματος, αυτό δεν κωλύει τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που να επιτρέψει και τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφορικά με το θέμα των παρεκκλίσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν αντελήφθηκε ότι στην ομιλία του ο Κοινοτικός Επίτροπος μίλησε για παρεκκλίσεις που θα προκύψουν ίσως κατά τη μεταβατική περίοδο λύσης του Κυπριακού. Στην ομιλία του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος, αναφερόταν σε μεταβατική περίοδο αναπροσαρμογής της Κύπρου ως νέας χώρας μέλους της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, όπου ο Επίτροπος μίλησε για την προθυμία της ΕΕ να παρεκκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο, και έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Η θέση μας επί του θέματος αυτού είναι γνωστή. Για μας δεν νοείται λύση η οποία δεν θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Ομως, η αποκατάσταση των τόσων σημαντικά τρωθεισών βασικών ελευθεριών στην Κύπρο, δεν αναμένεται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη".

    Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Βαν ντεν Μπρουκ συζητήθηκε διέξοδος στο πρόβλημα το οποίο προέκυψε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. Το θέμα αυτό, εξήγησε, αφορά τα 15 κράτη μέλη, και τη λύση του θα αναλάβει η ολλανδική προεδρία. Τόνισε ωστόσο ότι αφού το θέμα έχει προκύψει, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί.

    Τέλος ο Εκπρόσωπος είπε ότι στις επαφές του κ. Βαν ντεν Μπρουκ τονίστηκε η ανάγκη συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης και ο Κοινοτικός Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Κασουλίδης για Μαρκίδη και Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα με την οποία η κυβέρνηση διεξάγει συζήτηση ουσίας για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης δεν πήγε στο Λονδίνο με ειδική αποστολή για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, σε οποιεσδήποτε συναντήσεις.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προσκλήθηκε από το βρετανικό ΥΠΕΞ να λάβει μέρος σε ειδικό πρόγραμμα γνωριμίας που διοργανώνει το βρετανικό ΥΠΕΞ μία φορά το χρόνο και στο οποίον προσκαλούνται πρόσωπα από διάφορες χώρες για εξοικείωση με τους τρόπους εργασίας του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Παλαιότερα, προσκλήθηκαν ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, ο κ. Μαρκίδης θα έχει γεύμα με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν και το Κυπριακό", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψη Μαρκίδη στο Λονδίνο δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη αποστολή του όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Κληρίδη σε διάλογο στο Λονδίνο με τους Τ/Κ και τους Αμερικανοβρετανούς.

    Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να της αποδίδεται σημασία γιατί είναι νομικός σύμβουλος και Γενικός Εισαγγελέας. Τόνισε δε ότι ουδόλως υποτίμησε τη σημασία του γεύματος, και τα όσα θα λεχθούν. Στο γεύμα θα συζητηθεί το Κυπριακό και θα ανταλλάξουν απόψεις, τις οποίες ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε χρήσιμες, ώστε η πλευρά μας να αντιληφθεί ορισμένες θέσεις του Σερ Ντέιβιντ.

    Τόνισε επίσης ότι ο κ. Μαρκίδης δεν μεταφέρει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Ο κ. Μαρκίδης, είπε ο Εκπρόσωπος, ενημέρωσε πριν από δύο μέρες από το Λονδίνο τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με το Βρετανό διπλωμάτη. Σε ερώτηση αν η συνάντηση αποτελεί προετοιμασία της επίσκεψης του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ασφαλώς ο Βρετανός επίσημος "θα βοηθηθεί μετά τη συνάντηση με τον κ. Μαρκίδη, όπως και εμείς θα βοηθηθούμε πριν έρθει ο κ. Χάνεϊ εδώ".

    Εξάλλου, σε παρατήρηση αν η κυβέρνηση συζητά το δεκάλογο Ρίφκιντ, δεδομένου ότι ο Σερ Ντέιβιντ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες αντάλλαξαν απόψεις για το δεκάλογο που παρουσίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

    "Εκθέτουμε τις απόψεις μας στους Βρετανούς συνομιλητές μας. Εχω πεί ποιές είναι οι δικές μας απόψεις και ποιές ήταν οι θέσεις των Βρετανών, όπως διατυπώθηκαν μέσα από το δεκάλογο Ρίφκιντ. Τα θέματα αυτά, τα οποία παρουσίασε ο κ. Ρίφκιντ ως 10 σημεία, είχαν ήδη προσυζητηθεί με μας (την κυβέρνηση) χωρίς να είναι σε κάποιο πλαίσιο ή έγγραφο". Τα θέματα αυτά, συνέχισε, συζητήθηκαν και με τον κ. Ρίφκιντ, και με τον Σερ Ντέιβιντ.

    "Επομένως, δε βλέπουμε λόγο γιατί να μην μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συζητούμε τέτοια θέματα, μόνο και μόνο γιατί έχουν καταγραφεί στη δήλωση του κ. Ρίφκιντ", είπε ο κ. Κασουλίδης. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων και σημείων που αναφέρονται στο δεκάλογο Ρίφκιντ, αλλά δεν συζητά τα σημεία Ρίφκιντ ως έγγραφο προς συζήτηση.

    Σε ερώτηση αν προωθείται περισσότερο η βρετανική εμπλοκή στο Κυπριακό και αφήνεται κατά μέρος η αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή, με τους μόνους που έχουμε μπει σε πιό ουσιαστική συζήτηση θεμάτων είναι με τους Βρετανούς και αυτό είναι γεγονός".

    Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μας έχει λεχθεί από τους Αμερικανούς ότι θα ενδιαφερθούν και θα προσπαθήσουν να συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. "Αναμένουμε να δούμε πότε θα το πράξουν", είπε.

    Σε ερώτηση αν άρχισε (η κυβέρνηση) να απογοητεύεται, ο κ. Κασουλίδης είπε "δεν απογοητευόμαστε καθόλου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 28 February 1997 - 14:57:26 UTC