Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις ΥΠΕΞ με ομολόγους του
  • [02] ΗΠΑ - Κύπρος - ξέπλυμα χρήματος
  • [03] Πέθανε ο Τορναρίτης
  • [04] Παράλυτος - Διαμαρτυρία
  • [05] Τ/κ Τύπος - Βαν ντεν Μπρουκ

  • [01] Συναντήσεις ΥΠΕΞ με ομολόγους του

    Λευκωσία,Κύπρος,01/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί αύριο για την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, απ' όπου αρχίζει περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης, για συζήτηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και του θέματος που προέκυψε με την προσπάθεια τριών χωρών της ΕΕ να εμπλέξουν τους Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντήσει στην Αθήνα τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ και τον Σκιώδη ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ.

    Εξάλλου, την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέρ και την Παρασκευή στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι.

    Τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, ο κ. Μιχαηλίδης θα βρίσκεται στη Βόννη, όπου θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ενώ την Τρίτη, 11 Μαρτίου, θα βρίσκεται στη Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του Χανς Βαν Μιέρλο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, 11 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] ΗΠΑ - Κύπρος - ξέπλυμα χρήματος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τοποθέτησε την Κύπρο στην κατηγορία χωρών υψηλής προτεραιότητας αναφορικά με το θέμα του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου αντέδρασε έντονα στην αμερικανική έκθεση, λέγοντας ότι η Κύπρος παίρνει αυστηρά μέτρα κατά του οικονομικού εγκλήματος, προκαλώντας το αμερικανικό ΥΠΕΞ ή οποιονδήποτε έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει.

    Στην ετήσια έκθεσή του για "Το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών", το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι "παρά την ψήφιση νέων νόμων, η προτεραιότητα όσον αφορά στην Κύπρο αναβαθμίζεται από μέση - υψηλή σε υψηλή, αντικατοπτρίζοντας την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι η Κύπρος είναι χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος".

    Η έκθεση σημειώνει ότι "το μεγαλύτερο ποσοστό ξεπλύματος χρήματος δε σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Το ξέπλυμα χρήματος προερχόμενο από ναρκωτικά είναι έγκλημα στην Κύπρο από το 1992", προσθέτει.

    Κληθείς σήμερα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου εξέφρασε έκπληξη, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη πάρει πολλά μέτρα και βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης "επιπρόσθετων και πιο λεπτομερών οδηγιών" ώστε να καταστεί "πιο απροσπέλαστη στο ξέπλυμα χρήματος".

    "Βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο να βελτιώσουμε τα μέτρα αυτά ακόμη περισσότερο," δήλωσε ο κ. Αυξεντίου, και προκάλεσε "οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, να μας δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, εάν έχουν, για να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένες καταγγελίες".

    Αφού σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που κατατάσσεται σ' αυτήν την κατηγορία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπενθύμισε ότι το 1996 ψηφίστηκε ολοκληρωμένος νόμος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εφαρμόζοντας σχετική συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία η Κύπρος είχε προσχωρήσει.

    Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τις τράπεζες να ερευνούν καλύτερα την ταυτότητα των πελατών τους, προτού ανοίξουν λογαρισαμούς ή προτού διοχετεύσουν χρήματα μέσω λογαριασμών.

    "Αυτός ο νόμος έχει αχθεί εις γνώσιν των τραπεζικών ιδρυμάτων και τώρα εμείς ως Κεντρική Τράπεζα αρχίσαμε και εφαρμόζουμε λεπτομερώς διάφορες πρόνοιές του," δήλωσε στο ΚΥΠΕ. Εφερε ως παράδειγμα τη σύσταση μονάδας καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, του Τμήματος Τελωνείων και της Αστυνομίας, στην οποία οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταγγέλουν ύποπτες περιπτώσεις.

    Η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αναφέρει επίσης ότι κάποτε η Κύπρος ήταν χώρος συνάντησης διαφόρων ομάδων της Μέσης Ανατολής, με διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες μερικές φορές αντάλλαζαν κονδύλια.

    Ισχυρίζεται παράλληλα ότι "σήμερα η Κύπρος είναι αποδέκτης και αγωγός κονδυλίων προερχόμενα από διάφορα εγκλήματα, κυρίως κονδύλια που ελέγχονται από τη 'ρωσική μαφία' και άλλους εγκληματίες" και ότι "η Κύπρος είναι επίσης αγωγός διακίνησης κονδυλίων, κατά παράβαση κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών".

    Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει ότι "το νέο νομικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος αποτελεί ένα πρώτο βήμα που λαμβάνεται από κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή" και αναφέρει ότι "παραμένει να εξακριβωθεί πόσο σοβαρά σκοπεύει η Κύπρος να εφαρμόσει το νόμο, και κατά πόσο έχει τη θέληση να δημιουργήσει τη μονάδα οικονομικής πληροφόρησης που προβλέπει ο νόμος".

    Ο κ. Αυξεντίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι "η μονάδα αυτή έχει ήδη δημιουργηθεί" και είπε ότι "σκοπός είναι ο νόμος, ο οποίος είναι καινούργιος, να εφαρμοστεί με πάσα δυνατή αυστηρότητα".

    Σημείωσε ότι η Κύπρος "δεν ανέμενε αυτό το νόμο για να δοθούν οδηγίες στις τράπεζες να προσέχουν το ξέπλυμα χρήματος, αλλά έχουν δοθεί εδώ και χρόνια" και πρόσθεσε ότι "τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πιο αυστηρά".

    Στο τμήμα της αμερικανικής έκθεσης για τον έλεγχο των ναρκωτικών, που αναφέρεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά, σημειώνεται ότι "οι Κύπριοι δεν παράγουν και δεν καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ναρκωτικών, αλλά η κατανάλωση χασίς από νέους και τουρίστες παρουσιάζει αύξηση".

    Υποστηρίζει, όμως, ότι "οι διακινητές ναρκωτικών χρησιμοποιούν την Κύπρο ως σημείο συνάντησης, για σύναψη συμφωνιών, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή υποδομή της (στους τομείς των) επιχειρήσεων και των επικοινωνιών".

    Η έκθεση αναγνωρίζει ότι "η Κύπρος εφαρμόζει αυστηρά σκληρούς νόμους ενάντια στα ναρκωτικά και οι Αστυνομικές και Τελωνειακές Αρχές διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με Αμερικανούς και αξιωματούχους άλλων ξένων κυβερνήσεων".

    Στο θέμα της διαφθοράς, αναφέρει ότι "η διαφθορά στην Κύπρο είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ανώτατοι ή άλλοι αξιωματούχοι βοηθούν την παραγωγή και προώθηση ή μεταφορά ναρκωτικών".

    Αναφορικά με τις προσπάθειες επιβολής των νόμων, η έκθεση τονίζει ότι, "η Κύπρος επιδιώκει έντονα την καταπολέμηση, τη σύλληψη και την κατηγορία (ατόμων) για παρανομίες που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά". Προσθέτει ότι "η Κύπρος επικεντρώνεται σε μεγάλους διακινητές, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες, και υποστηρίζει τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές της".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Πέθανε ο Τορναρίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,01/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κρίτων Τορναρίτης.

    Ο θάνατός του επήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Ο Κρίτων Τορναρίτης διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας από το 1952 μέχρι το 1960 και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι το 1984.

    Υπήρξε Επίτροπος για την κωδικοποίηση των κυπριακών νόμων το 1956 και νομικός σύμβουλος της Ε/κ αντιπροσωπείας στη Μικτή Συνταγματική Επιτροπή στη Λωζάνη το 1960.

    Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε παγκόσμια νομικά συνέδρια, διεθνείς διασκέψεις κι ευρωπαϊκά συμβούλια.

    Το 1984 διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Θέματα Συνταγματικής Πολιτικής, Διεθνών Νομικών Σχέσεων και Νομοτεχνικών Θεμάτων.

    Εγραψε 65 ολοκληρωμένα βιβλία και περισσότερες από πέντε χιλιάδες μελέτες νομικού ιδιαίτερα περιεχομένου.

    Εργα του Κρίτωνα Τορναρίτη βρίσκονται σε πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Παράλυτος - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Φανερά καταπονημένος αλλά γεμάτος, όπως ο ίδιος λέει, δύναμη συνεχίζει την απεργία πείνας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στο Λήδρα Πάλας, κρατώντας πάντα τη φωτογραφία του αγνοούμενου αδελφού του στο χέρι, ο πρόσφυγας από το Λευκόνοικο, Μιχάλης Μηνά.

    Ο Μιχάλης ήταν και σήμερα εκεί περιτριγυρισμένος από συγγενείς αγνοουμένων και μέλη οργανώσεων, που συμμετέχουν στην αντικατοχική εκδήλωση που διεξάγεται στο χώρο του οδοφράγματος κάθε Σαββατοκυρίακο. Μαζί του και η γυναίκα του όπως και άλλοι συγγενείς του.

    Το παράπονό του, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, είναι που εδώ και μια εβδομάδα που βρίσκεται εκεί μόνο τα ίδια 4 - 5 άτομα, συγγενείς αγνοουμένων, πηγαίνουν τη νύκτα και του συμπαραστέκονται. Οπως είπε κανένας από τους τουρίστες, που πέρασαν από το οδόφραγμα καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν τον ρώτησε τί κάνει εκεί και γιατί διαμαρτύρεται.

    "Θα συνεχίσω όμως όσο μπορώ", είπε αποφασιστικά, "μέχρι να ακουστεί σε όλο τον κόσμο το πρόβλημα των αγνοουμένων. Θα συνεχίσω να ελπίζω, γιατί ζουν πολλοί από τους αγνοούμενούς μας".

    Η αρχική του απόφαση ήταν να παραμείνει στο οδόφραγμα για μιαν εβδομάδα. Τώρα όμως, όπως λέει, μπορεί να μείνει και περισσότερο, ώσπου αντέχει, και "για να ευαισθητοποιηθούν οι συγγενείς των αγνοουμένων".

    Ο Μιχάλης οδηγήθηκε στην απόαφασή του να διαμαρτυρηθεί στο οδόφραγμα παρά το γεγονός ότι είναι παράλυτος, από τον πόλεμο, όταν άρχισε να βλέπει κάθε νύκτα ένα όνειρο με τον αγνοούμενο αδελφό του να του λέει να πάει να πάρει τη φωτογραφία του από την αδελφή τους και να πάει εκεί που πάνε όλοι.

    Στην αρχή θεώρησε ότι ήταν η φαντασία του αλλά την περασμένη Κυριακή αποφάσισε, αφού είχε δει το όνειρο για τρεις νύκτες συνέχεια, και πήρε την φωτογραφία από την αδελφή του και πήγε στο οδόφραγμα. "Εκατσα και σκέφτηκα μόνος μου και κατάλαβα ότι μου μιλούσε για το Ληδρα Πάλας", είπε ο Μιχάλης.

    Παρών στην εκδήλωση του Λήδρα Πάλας ήταν σήμερα και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, ο οποίος σε δήλωση του, τόνισε πως "δεν θα δεχθούμε καμμιά λύση που δεν θα προνοεί επιστοφή στην Κερύνεια και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας".

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν, εκτός από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων, μέλη του Ομίλου Γυναικών Κερύνειας, φοιτητές και καθηγητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων και ηθοποιοί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Τ/κ Τύπος - Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον ισχυρισμό ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ μίλησε ως εκπρόσωπος των Ε/Κ και όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε χθες στη Λευκωσία, προβάλλουν οι πλείστες Τ/κ εφημερίδες.

    Συγκεκριμένα, η "Γενί Ντεμοκράτ" στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο "Ο Μπρουκ μίλησε ως εκπρόσωπος των Ε/Κ και όχι της ΕΕ", ενώ η "Βατάν" γράφει ότι "Ο Μπρουκ δεν διαφέρει από Ελληνοκύπριο".

    Εξάλλου, η "Μπιρλίκ", αναφερόμενη στις δηλώσεις του, γράφει "Λες και μιλούσε Ελληνοκύπριος", ενώ η "Κίπρις" δημοσιεύει δήλωση του κ. Βαν ντεν Μπρουκ ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Ομως, οι εφημερίδες "Ορτάμ", "Χαλκίν Σεσί" και "Γενί Ντουζέν" προβάλλουν την έκκληση Βαν ντεν Μπρουκ προς Ντενκτάς "Βγάλτε τους Τ/Κ από την απομόνωση/εξορία".

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ έδωσε διάλεξη στα κατεχόμενα με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και Κύπρος", κατά την οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που η Τ/κ κοινότητα συνεχίσει το σημερινό στάτους κβο, θα το μετανοιώσει.

    Είπε, επίσης, ότι περιμένει όπως εντός του 1997 εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και το 1998 αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ χαρακτήρισε, εξάλλου, το Κυπριακό ως ένα σπάνιο πρόβλημα που για μιαν εικοσαετία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο, προσθέτοντας ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν ανάγκη τη λύση και όχι την εχθρότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 1 March 1997 - 13:02:55 UTC