Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Μαρκίδη
  • [02] Επιστολή Κληρίδη για αγνοούμενους
  • [03] Κληρίδης για άμυνα

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Μαρκίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει δραστική νομοθεσία, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο νησί, τόνισε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του χθες από το Λονδίνο, απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ και τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι κατέστησε σαφές ότι για να είναι βιώσιμη η λύση του Κυπριακού, πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία είναι δεσμευμένα να σέβονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

    Κατά τις επαφές του, ο κ. Μαρκίδης ανέπτυξε, επίσης, τη θέση ότι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο για το ελέυθερο τμήμα όσο και για το κατεχόμενο.

    Η επίσκεψη του κ. Μαρκίδη στο Λονδίνο αποσκοπούσε στο να συζητήσει θέματα που ενδιαφέρουν νομικά την Αγγλία και τη Σκωτία, που έχουν το ίδιο νομικό σύστημα με την Κύπρο, για την προσαρμογή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Στις συναντήσεις του ο κ. Μαρκίδης πρόβαλε επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι το νομικό δεδικασμένο της θα ισχύσει και στην περίπτωση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Δηλαδή, είπε, το κοινοτικό κεκτημένο δε θα ισχύσει στα κατεχόμενα, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, μόνο για όσο καιρό δε θα έχει επιτευχθεί λύση, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει η ίδια, με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την πρώτη παρέκκλιση, ώστε το κεκτημένο να ισχύσει αυτόματα μετά τη λύση.

    Τέλος, ο κ. Μαρκίδης κλήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη Βοηθού Λυκειάρχη σχετικά με υπόθεση διεξαγωγής φροντιστηρίων στο σπίτι του σε μαθητές. Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι υπήρξαν αρκετές καταγγελίες από τον περασμένο Δεκέμβριο κι επεσήμανε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Επιστολή Κληρίδη για αγνοούμενους

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή για το θέμα των αγνοουμένων θα αποστείλει κατά τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η επιστολή θα συνταχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα κοινοποιηθεί στις Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καλεί τον κ. Ανάν να προχωρήσει στο διορισμό εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή, εκφράζοντας τη θέση ότι μόνο έτσι μπορεί να αρχίσει ουσιαστική διερεύνηση.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι φόβοι για ενταφιασμό του θέματος, αφού, όπως είπε, οι απόψεις του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, όπως κωδικοποιήθηκαν από τον ίδιο, ισχύουν και είναι δυσμενέστατες.

    Ο κ. Θεοδοσίου κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Διεθνές Δίκαιο για ανατροπή των απόψεων του κ. Γκάλι και να διερευνήσει αν οι απόψεις αυτές συνάδουν με τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής και τις Συνθήκες της Γενεύης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] (K) Κληρίδης για άμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρά την αμετάκλητη απόφαση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα και την απόκτηση όπλων υψηλής τεχνολογίας που κρίνονται αναγκαία για την αποτελεσματική άμυνα της Κύπρου.

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Μαχαιρά.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για όσο χρόνο θα υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται για όσο χρόνο ισχύουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν την εφαρμογή του.

    Είμαστε ακλόνητα αποφασισμένοι, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα με την υποστήριξη της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού, ξένων κρατών και προσωπικοτήτων, αισιοδοξώντας ότι οι στόχοι μας θα γίνουν πραγματικότητα.

    Αναφερόμενος στη θυσία του Αυξεντίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι ο πρώτος στο πάνθεον των ηρώων του απελευθερωτικού μας αγώνα, που είχε τον πιο τραγικό θάνατο στην πιο επική μάχη εναντίον του ξένου δυνάστη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ, ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 2 March 1997 - 14:03:14 UTC