Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Βουλή των Κοινοτήτων
  • [02] Η κατάσταση στα κατεχόμενα
  • [03] Δικοινοτική δενδροφύτευση - Φεϊσέλ
  • [04] ΚΕΒΕ - Εκστρατεία - Επιχορηγήσεις
  • [05] Κασουλίδης - Επεισόδιο Αεροδρομίου
  • [06] 1800 νέα περιστατικά καρκίνου το 1996
  • [07] Κασουλίδης - Μιχαηλίδης
  • [08] Κασουλίδης - Αγνοούμενοι

  • [01] Κυπριακό - Βουλή των Κοινοτήτων

    Λονδίνο,Βρετανία,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε την ανάγκη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και επανέλαβε την πάγια θέση της Βρετανίας ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

    Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντέιβις κατά τη διάρκεια συζήτησης χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων και αφού ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής Τζον Μάρσιαλ έθεσε το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντέιβις επανέλαβε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ενισχύει την άμυνά της αλλά εξέφρασε αντίθεση στην πρόσφατη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είπε ότι κανένας, εκτός από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας έναντι της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ. Η λύση του προβλήματος, πρόσθεσε, μπορεί να υποβοηθήσει την ένταξη.

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να κατανοήσει τα οφέλη που θα έχει από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Συντηρητικός βουλευτής Ιαν Τουίν και ο Εργατικός Εντι Οχάρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Η κατάσταση στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Βατάν" αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα και υποβάλλει αριθμό ερωτήσεων στους Τ/κ πολιτικούς Μουσταφά Ακιντζί, Αλπάι Ντουρντουράν και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σχετικά με τη χρησιμοποίηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από αριθμό Τ/Κ βιομηχάνων και πολιτικών, ο Ακιντζί απάντησε ότι ενώ είναι ενήμερος για τους επιχειρηματίες, δεν γνωρίζει τίποτα για τους πολιτικούς.

    Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που η Ε/κ πλευρά ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολύ περισσότεροι Τ/Κ θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διαβατήριο, ότι θα επιταχυνθεί η μετανάστευση και ότι αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα στην Κύπρο είναι να υπάρξει λύση του προβλήματος έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι της νήσου να χρησιμοποιούν διαβατήριο της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για τους φόνους και ληστείες σε συνδυασμό με την ανεξέλεκτη είσοδο ατόμων στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του, λέγοντας ότι δεν περνά μέρα που να μην συμβούν κλοπές και διαρρήξεις, ότι τώρα άρχισε να ρέει και αίμα και ότι αν τα "σύνορά" μας, κατά την έκφρασή του, φρουρούνται από 30.000 στρατιώτες και έτσι αισθανόμαστε ήσυχοι, από Ε/κ απειλές, στο εσωτερικό μέτωπο ο Τούρκος φοβάται τον Τούρκο.

    Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια και τις πιστώσεις της Τουρκίας, ο Ακιντζί ανέφερε ότι δεν υλοποιούνται ούτε κατά το μισό οι υποσχέσεις της Τουρκίας και ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στις φετινές πιστώσεις σχετίζεται μάλλον με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας παρά με το Κυπριακό.

    Ο Ντουρντουράν αναφερόμενος στα κυπριακά διαβατήρια παραδέχθηκε ότι υπάρχουν Τ/Κ που τα χρησιμοποιούν και δήλωσε ότι το να δέχεται μια χώρα τα Τ/κ "διαβατήρια" δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει και το ψευδοκράτος.

    Σχετικά με τα εγκλήματα και τη χωρίς διαβατήρια είσοδο στο ψευδοκράτος, ο Ντουρντουράν είπε ότι το μέτρο της εισόδου με ταυτότητα αντί διαβατηρίου, εφαρμόστηκε για να μην αισθάνονται οι Τούρκοι που επισκέπτονται τα κατεχόμενα ότι ταξιδεύουν σε ξένη χώρα.

    Για τις πιστώσεις της Τουρκίας και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έμβασμά τους, ο ηγέτης του κόμματος Νέα Κύπρος είπε ότι αργά ή γρήγορα η λύση του Κυπριακού θα είναι η Ομοσπονδία. Το πρόβλημα, είπε, είναι αν η λύση επιτευχθεί κατά το διάστημα που η Τουρκία θα εντάσσεται στην ΕΕ.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφερόμενος στο θέμα των διαβατηρίων είπε ότι ο ίδιος δεν έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να κρίνει ούτε αυτούς που έχουν.

    Σχετικά με τον έλεγχο στις αφίξεις, είπε ότι το ψευδοκράτος θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που ακολουθούν και οι άλλες χώρες.

    Για τις πιστώσεις της Τουρκίας, ο Ταλάτ είπε ότι σε κάθε "πρωτόκολλο συνεργασίας", υπάρχει ένα κείμενο και κάποιες υποσχέσεις που δίνονται προφορικά. "Το πρόβλημα για μας", είπε ο Ταλάτ, "είναι ότι δεν γνωρίζουμε τις προφορικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του συνασπισμού των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Δικοινοτική δενδροφύτευση - Φεϊσέλ

    Λάρνακα,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Πύλα συμβολίζει αυτό το οποίο τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να καταφέρουν σ' ολόκληρο το νησί, δηλαδή την ειρηνική συμβίωση στo πλαίσιο μιας ομοσπονδίας".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, μιλώντας κατά τη διάρκεια δικοινοτικής δενδροφύτευσης στο μικτό χωριό Πύλα, στην παρουσία του νέου Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης, Εβεργίστο ντε Βεργέρα, από την Αργεντινή.

    Πριν από τη δενδροφύτευση έγιναν τελετές στο Ε/κ και Τ/κ σχολείο του χωριού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

    Στην ομιλία του, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "οι άνθρωποι της Πύλας έχουν αποδείξει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όταν αντιμετωπίζονται με λογικό τρόπο και υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό".

    Τόνισε ότι το πνεύμα του "πάρε - δώσε είναι αναγκαίο για μια λύση του κυπριακού προβλήματος."

    Η Πύλα, είπε, "συμβολίζει σε ένα μικρό χώρο, αυτό που τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν σ' ολόκληρο το νησί, δηλαδή Ε/Κ και Τ/Κ να ζουν μαζί ειρηνικά, μέσα σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία".

    Η εκδήλωση αυτή, είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον".

    Παράλληλα τόνισε ότι τα δένδρα που φυτεύθηκαν θα υπενθυμίζουν την ανάγκη "να εργαστούμε για ένα κοινό και καλύτερο μέλλον".

    Τα παιδιά της Πύλας, είπε, έχουν το πλεονέκτημα να έχουν καθημερινή επαφή ενώ για τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, που υπηρετούν στο χωριό, η Πύλα αποτελεί μια ικανοποιητική εμπειρία γιατί είναι άμεσα αναμεμιγμένοι με τη ζωή της κοινότητας.

    Ο κ. Φεϊσέλ διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Πύλας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους για την ευημερία του χωριού.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε ότι πρόθεση και απόφαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντηθούν τους επόμενους μήνες ή το πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

    Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε η συνάντηση αυτή να είναι εποικοδομητική και να προωθήσει την όλη διαδικασία.

    Χαρακτήρισε μια τέτοια συνάντηση "πολύ σημαντική" γιατί όλοι αναμένουν ότι κάτι θα βγει από αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] ΚΕΒΕ - Εκστρατεία - Επιχορηγήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κινήσεις για ανόρθωση της οικονομίας σε δυο επίπεδα, στο εξωτερικό και στην Κύπρο, ανέλαβε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του, Βασίλης Ρολόγης.

    Μιλώντας σε μια "εφ' όλης της ύλης" δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ρολόγης είπε πως το Επιμελητήριο έχει αναλάβει προς το εξωτερικό μια σταυροφορία για να προωθηθεί η Κύπρος "ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, εμπορίου, υπηρεσιών και επενδύσεων".

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, θα πραγματοποιηθούν ταξίδια σε πάνω από 20 χώρες εντός του 1997, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά.

    Από την άλλη, στο εσωτερικό, έχουν γίνει "δυναμικές παρεμβάσεις" προς διάφορα υπουργεία, ώστε να αποφασιστούν μέτρα ενισχυτικά της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, την ερχόμενη Πέμπτη, θα επιδοθούν σε πάνω από δέκα επιχειρήσεις, επιταγές βάσει σχεδίου χορηγιών και επιχορηγήσεων, ενώ έχουν αποφασισθεί και μέτρα στήριξης των εξαγωγών και βελτίωσης της βιομηχανικής υποδομής.

    Αναλύοντας τους λόγους για τις πιο πάνω αποφάσεις, ο κ. Ρολόγης υποστήριξε πως "είναι η στιγμή που πρέπει το ΚΕΒΕ ν'αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με την κυβέρνηση, ούτως ώστε να αντιστρέψουμε το κλίμα το οποίο επικρατεί στο εξωτερικό, ότι η Κύπρος είναι το κέντρο διαμάχης με τους Τουρκοκυπρίους", και ότι εδώ το μόνο που κάνουμε, είναι "να σκεπτόμαστε για αγορές εξοπλισμών".

    "Αντίθετα", πρόσθεσε, "εμείς ασχολούμαστε με την ανάπτυξη της οικονομίας μας, ώστε να μπορέσουμε με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να επιβιώσουμε". Και αυτό θα ωφελέσει και τους Τουρκοκύπριους, που θα αποτελούν μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση λύσης του πολιτικού προβλήματος, είπε ο κ. Ρολόγης.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε την πεποίθηση πως με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του ΚΕΒΕ, θα επιτευχθεί η "αναθέρμανση της κυπριακής οικονομίας. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας", κατέληξε ο κ. Ρολόγης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης - Επεισόδιο Αεροδρομίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα που προέκυψε μετά την άσκηση ετοιμότητας των Ισραηλινών στο αεροδρόμιο Λάρνακας θεωρείται λήξαν, αφού έχουν δοθεί από τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο ικανοποιητικές διευκρινήσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. "Μίλησα με τον Πρέσβη του Ισραήλ προσωπικά και μου έδωσε ικανοποιητικές διευκρινήσεις, έγινε παραδοχή από πλευράς τους ότι διεπράχθη λάθος διότι δεν ενημέρωσαν την Κυπριακή Αστυνομία", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Σημείωσε επίσης ότι στο επεισόδιο δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ξένοι πολίτες στην Κύπρο, εκτός από το διπλωματικό προσωπικό, που να έχουν άδεια οπλοφορίας από την Κυπριακή Αστυνομία. Ερωτηθείς αν τα άτομα που ενέχονταν στο επεισόδιο ανήκουν στο διπλωματικό σώμα, ο κ. Κασουλίδης είπε "δεν είμαι σίγουρος".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει παρόμοιες ασκήσεις στο παρελθόν για τις οποίες είχε ενημερωθεί η Αστυνομία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι Κυπριακές Αρχές έχουν παραχωρήσει ειδική άδεια για παρουσία συμβούλων της ισραηλινής πρεσβείας για ασφάλεια των πτήσεων των ισραηλινών αερογραμμών οι οποίες, όπως σημείωσε, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

    Τα άτομα αυτά, είπε, είναι ειδικοί για θέματα ασφάλειας και εκτελούν χρέη συμβούλων των δικών μας υπηρεσιών για την ασφάλεια των πτήσεων της EL AL και χαρακτήρισε τις σχέσεις τους με τις κυπριακές μονάδες ασφαλείας ως "σχέσεις συνεργασίας".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι αυτό "δεν μειώνει το κύρος της δικής μας ασφάλειας από την ώρα που γίνεται με την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει άλλη εταιρία που να διατρέχει τον κίνδυνο που διατρέχει η EL AL".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] 1800 νέα περιστατικά καρκίνου το 1996

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χίλια οκτακόσια νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν το 1996 στο Αρχείο Καρκίνου, γεγονός που ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε ανησυχητικό.

    Πρώτα σε αριθμό είναι τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, που ανήλθαν στα 522 και ακολουθούν τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού (206), τα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης (174), τα περιστατικά καρκίνου του στομάχου [66], του τραχήλου της μήτρας [58], του βρόγχου και των πνευμόνων [51] και των ωοθηκών [32].

    Με μικρότερη συχνότητα παρουσιάζονται εξάλλου τα περιστατικά του καρκίνου του σηκωτιού και των ενδοηπατικών χοληοφόρων, του λάρυγγα και της μήτρας.

    Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που δόθηκε με την ευκαιρία της επανέναρξης του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χριστοφίδης, το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 18 Μαρτίου με την εξέταση των γυναικών της πόλεως Λευκωσίας, με πρώτες τις γυναίκες του Δήμου Εγκωμης.

    Υπολογίζεται ότι στο πρόγραμμα, που θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 50.000 λιρών από την Τράπεζα Κύπρου και το οποίο θα συνεχιστεί για να καλύψει όλες τις γυναίκες σε όλους τους Δήμους της Λευκωσίας, θα περιληφθούν 2000 γυναίκες ηλικίας 25 - 65 ετών.

    Στις γυναίκες της Εγκωμης, που θα ειδοποιηθούν σχετικά, θα προσφέρεται ανάλογα με την ηλικία, το τεστ Παπανικολάου και η μαστογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες για να γενικευθεί το πρόγραμμα σε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου για την εξέταση των γυναικών των αστικών περιοχών.

    Στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές η εξέταση θα γίνεται με αυτοκίνητες μονάδες που η παραλαβή τους αναμένεται μέσα στο 1998.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, ήδη έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για απόκτηση της δικής μας κινητής μονάδας, που θα κινείται στην περιφέρεια, με οικονομική βοήθεια από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Εξάλλου γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία για εξασφάλιση και δεύτερης τέτοιας μονάδας.

    Στόχος, όπως είπε, ο κ. Χριστοφίδης, είναι όπως το πρόγραμμα της εξέτασης των γυναικών να επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούλιο του 1995 οπόταν και σταμάτησε, εξετάστηκαν συνολικά 11.200 γυναίκες και εντοπίστηκαν, σε ανύποπτες γυναίκες, 35 περιστατικά καρκίνου του μαστού και πέραν των 350 περιστατικών με φλεγμωνώδεις παθήσεις του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη για τις επαφές του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι κρίθηκε ότι τα όσα λέχθηκαν στον κ. Μιχαηλίδη "δεν θα πρέπει να διαβιβαστούν ούτε τηλεφωνικώς ούτε διά άλλων μέσων και να περιμένουμε την επιστροφή του."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης Θα ετοιμάσει απαντητική επιστολή σε εκείνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία θα διευκρινίζει ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει πρώτα να διοριστεί το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή από πλευράς μας είτε η συνοπτική διαδικασία, είτε η χρησιμοποίηση του όρου 'υποτιθέμενος νεκρός'."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι διαφωνίες των συγγενών των αγνοουμένων με τους χειρισμούς της κυβέρνησης αφορούσαν δύο συγκεκριμένα σημεία.

    "Επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε σημεία αναφοράς δεν αναφέρετο πουθενά ότι για να γίνουν όλα όσα λέει πρέπει να διοριστεί το τρίτο μέλος γιατί για τον Πρόεδρο αυτό ήταν αυτονόητο", είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι στη νέα επιστολή αυτό "θα είναι γραμμένο ξεκάθαρα".

    "Το άλλο σημείο αφορά τη σειρά με την οποία θα ξεκινήσουν οι έρευνες", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η διαφορά δεν είναι ουσίας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να ενημερώσει τις οικογένειες των 126 αγνοουμένων που θεωρούνται νεκροί, και της οποίας ηγείτο η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου, έχει "αδρανήσει" και "έχει συμφωνηθεί η αναβολή της ενημέρωσης των οικογενειών". Αρνήθηκε όμως να αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 4 March 1997 - 14:03:06 UTC