Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Αθήνα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κασουλίδης - Ρίφκιντ
  • [04] Διάσκεψη - ΕΕ - Πίεση προς Τούρκους
  • [05] Μάτσης - ομιλία - Αθήνα
  • [06] Βασιλείου - ομιλία - Αθήνα
  • [07] Παπαδόπουλος - ομιλία - Αθήνα
  • [08] Ομιλία Λυσσαρίδη

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε σήμερα ότι στο Κυπριακό δεν χρειάζονται άλλα ψηφίσματα αλλά η υλοποίηση των πολλών υφιστάμενων ψηφισμάτων σχετικά με το πρόβλημα.

    Ο ΥΠΕΞ μιλούσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα, σε ημερίδα με θέμα "Εθνική στρατηγική και Κυπριακό", την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου.

    Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Στρασβούργο, καθηγητής Δημήτρης Κώνστας, ενώ το απόγευμα θα μιλήσουν αρχηγοί η εκπρόσωποι των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ιδιαιτερα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στη λύση του Κυπριακού.

    "Μέσα στις σημαντικές αλλαγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια είναι και ο ρόλος της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ΕΕ, όπως σήμερα διαμορφώνεται, ένας ρόλος ο οποίος θέλει να είναι καθοριστικός για την τελική διαμόρφωση της Ευρώπης".

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες γύρω από το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι επιβάλλεται όπως για οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, πάνω σε μια συνολική προσέγγιση, επιδιωχθεί συμφωνία πάνω στα κρίσιμα θέματα του προβλήματος.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι άλλα ψηφίσματα, αλλά υλοποίηση των πολλών ψηφισμάτων που ήδη υπάρχουν", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    "Το άνοιγμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, αξιολογώντας τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, επειδή στις αρχές του 1998 αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που θα επηρεάσουν και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επειδή, πρόσθεσε, ποτέ δεν υπήρχε τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για λύση.

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Κορυφής της Κέρκυρας ήταν καθοριστικό "γιατί στην Κέρκυρα η απόφαση ήταν ότι η Κύπρος και η Μάλτα θα είναι στην επόμενη διεύρυνση", σημείωσε.

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, σε λίγα χρόνια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν θα ζουν Τ/Κ αλλά Τούρκοι από την Ανατολία.

    Πρόσθεσε ότι, όσο ο χρόνος περνά, οι δυσκολίες για λύση του προβλήματος αυξάνονται.

    Στην ομιλία του, ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γεώργιος Παπανδρέου, σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει πάρει το δρόμο της και δεν είναι αντιστρέψιμη, ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού. "Η σημαντική πορεία της ενταξιακής πορείας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια έχουμε μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό", είπε και πρόσθεσε "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου έχει πάρει το δρόμο της και είναι μη αντιστρέψιμη, ανεξάρτητα επίλυσης ή όχι του πολιτικού ζητήματος".

    Επεσήμανε επίσης ότι η απόλυτη διασύνδεση της ένταξης με προηγούμενη λύση του Κυπριακού, που επιχειρούν ορισμένοι εταίροι της Ελλάδας, συμβάλλει στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    "Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης σχέσης ΕΕ - Τουρκίας", πρόσθεσε, "η οποία θα εγγυάται τη σταθερότητα στην περιοχή, θα ωθεί την Τουρκία στον εξευρωπαϊσμό, θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά θα εγγυάται παράλληλα και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα".

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, "είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα να βρεί μαζί με τους εταίρους της μια θετική εμπλοκή της Τουρκίας με την ΕΕ που, παράλληλα, θα διασφαλίζει την επίλυση των προβλημάτων, το μεγαλύτερο ίσως είναι το Κυπριακό, αλλά και άλλων θεμάτων όπως το Αιγαίο."

    "Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι μια θετική της προοπτική για την ΕΕ περνά και από την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, απαιτείται από αυτή να ασκήσει μια εξωτερική πολιτική που να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, κάτι το οποίο είναι μέρος της φιλοσοφίας της ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Η ημερίδα θα κλείσει με ομιλίες των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Ακη Τσοχατζόπουλου και Κώστα Ηλιάδη, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)
    (Κ) Χρηματιστήριο Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.55 (-0.66)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.85 (-0.60)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.62 (+0.13)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.36 (-0.90)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  70.50 (-0.72)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.02 (-1.04)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.82 (-2.12)
        Αλλες Εταιρείες                         55.74 (+0.60)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 470714.986
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Ρίφκιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε δηλώσεις που βρίσκονται στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με εκείνες του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, προέβη και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Οπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου με την κυπριακή κυβέρνηση και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση Ρίφκιντ ως "υποστηρικτική" εκείνης του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, σημείωσε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την επιθυμία "να σημειωθεί τέτοια πρόοδος, στο μεταξύ, στο Κυπριακό που να επιτρέπει τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης την ανάγκη για μια κοινή ανακοίνωση των "15" που να στέλλει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχει τέτοια πρόοδος, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, που να επιτρέπει τη συμμετοχή των Τ/Κ στη διαδικασία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι η πρόοδος αυτή πρέπει να είναι τέτοια "που να ικανοποιεί ότι έφθασε η ώρα που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να δεχτεί τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού όλα τα στοιχεία και συστατικά της λύσης έχουν συμφωνηθεί", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Διάσκεψη - ΕΕ - Πίεση προς Τούρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο πίεσης προς την Τουρκία και την Τ/κ πλευρά προκειμένου να αντικρουσθεί η αδιαλλαξία τους, δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, δρ Τζον Μάρεκ.

    Μιλώντας σήμερα προς τους αντιπροσώπους στην 28η Περιφερειακή Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, ο δρ. Μάρεκ είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία και το Τ/κ παράνομο καθεστός, ώστε η αδιαλλαξία τους να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

    "Σαφώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένταξη στην ΕΕ σαν κάτι που μπορεί να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία και στην τουρκοκρατούμενη βόρεια περιοχή της νήσου, απλά επειδή οι Τ/Κ, είμαι σίγουρος, θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, " σημείωσε ο κ. Μάρεκ.

    Ο Βουλευτής του Εθνικιστικού Κόμματος της Μάλτας, Τζέφρυ Πουλιτσίνο Ορλάντο, επεσήμανε ότι οι Τ/Κ θα πειστούν καλύτερα για τα οφέλη που θα αποκομίσουν απο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

    "Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πειστεί η τουρκική πλευρά και οι Τ/Κ, όσον αφορά τα οφέλη από την πλήρη ένταξη, όταν η Κύπρος γίνει αποδεκτή σαν μέλος της ΕΕ," υπέδειξε ο κ. Ορλάντο.

    "Κάνω έκκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Κύπρου," πρόσθεσε ο Μαλτέζος βουλευτής.

    Εξάλλου, ο κ. Μάρεκ αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευθεί με το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300, λέγοντας ότι η απόφαση έχει και θετικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης.

    Προσωπικά, είπε ο κ. Μάρεκ, "δεν πιστεύω ότι η εγκατάσταση των πυραύλων είναι κατ' ανάγκη κάτι κακό," λέγοντας ότι η απόφαση είχε μερικές θετικές πτυχές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αφού επεσήμανε ότι η απόφαση "έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου και των μεγάλων δυνάμεων", ο κ. Μάρεκ σημείωσε ότι, "κατά κάποιο τρόπο, νομίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση έπραξε καλά διότι επικέντρωσε την προσοχή του κόσμου πάνω στο Κυπριακό".

    Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να δεχθεί τη συμμετοχή Τ/Κ στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, νοουμένου ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα τεθεί θέμα αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Μάτσης - ομιλία - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκε το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η συζήτηση "Εθνική στρατηγική και Κυπριακό", σε ημερίδα που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.

    Μιας στρατηγικής, σημείωσε, που θα διακρίνεται από ξεκάθαρους μακροπρόθεσμους στόχους, με εμβέλεια πέραν από τις θητείες των εκάστοτε κυβερνήσεων, με επιλογή και σαφή καθορισμό των τρόπων επίτευξης των στόχων, αλλά και των μέσων.

    Σήμερα, ανέφερε ο κ. Μάτσης, υπάρχει εθνική στρατηγική για το Κυπριακό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή "δεν είναι πλήρης".

    Στους στόχους, πρόσθεσε, "λίγο πολύ" υπάρχει πανεθνική συμφωνία, αλλά στον τομέα υλοποίησης και στα μέσα που εκάστοτε χρησιμοποιούμε, "δεν έχουμε ξεπεράσει την παραδοσιακή ελληνική μας προχειρότητα", κατά την έκφρασή του.

    Επεσήμανε, σε αντιδιαστολή, την από δεκαετίες πάγια τουρκική στρατηγική που δεν διαφοροποιείται από εναλλαγές τουρκικών κυβερνήσεων, με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας να έχει την ευθύνη χάραξης και υλοποίησης της εθνικής τουρκικής πολιτικής.

    Απαιτείται ένα ισχυρό υπόβαθρο πολιτικής, ανέφερε ο κ. Μάτσης, με πρόβλεψη και σχεδιασμό όλων των κινήσεων και αποτελεσματική επιστράτευση των πιο κατάλληλων μέσων.

    Οπως ανέφερε, η πολιτική σήμερα στο Κυπριακό εντάσσεται σε μιαν εθνική στρατηγική που σχεδιάστηκε από το 1993 και στηρίζεται σε δύο άξονες για την υλοποίησή της: α) Την ευρωπαϊκή πορεία, με τρόπο διαδικαστικό και αποφασιστικό στον καθορισμό των συστατικών στοιχείων μιας λύσης με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και β) την επιδίωξη συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ε/κ και Τ/κ πλευρά που αποτελούν, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "προϋπόθεση για την ειρήνη στα Βαλκάνια".

    Το θέμα τη ασφάλειας της Κύπρου, τόνισε ο κ. Μάτσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, ειδικότερα, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ). Η εμπλοκή στη ΔΕΕ, παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "πιθανόν και εξελικτικά να καλύψει ικανοποιητικά το θέμα των εγγυήσεων, σε βαθμό που να είναι αχρείαστες οποιεσδήποτε άλλες εγγυήτριες δυνάμεις".

    Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στους στόχους μας, τόνισε ακόμα, σχεδιάζοντας συνεχώς τις κινήσεις μας, να ενεργούμε με πρόγραμμα και όχι με φραστικές αντιδράσεις, να ενεργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά και να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε εξελίξεις και να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μάτσης διερωτήθηκε αν υπάρχουν στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου οι αναγκαίες Επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που να παρακολουθούν και να προβλέπουν τις εξελίξεις και να παρέχουν στην πολιτική ηγεσία συνεχή και ανανεωμένα επιχειρήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Χρίστου - ομιλία - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, μιλώντας στην εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου για την "Εθνική στρατηγική και το Κυπριακό", επικέντρωσε την ομιλία του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "το Κυπριακό δεν άρχισε το 1974, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Ε/Κ, ούτε όμως και λύθηκε το 1974, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Τουρκοκύπριοι".

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Κυπριακό έχει και διεθνείς και εσωτερικές πτυχές, οι οποίες "θα αλληλομπλέκονται και θα αλληλοεπηρεάζονται", κατά την έκφρασή του.

    Ο κ. Χρίστου επέκρινε την πολιτική της πρόταξης και την πολιτική της εξεύρεσης κοινού εδάφους, η οποία όπως υποστήριξε, ακολουθείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια και μίλησε για ανάγκη επιστροφής στην "πολιτική της συνολικής προσέγγισης".

    "Από τον Ιούνιο του 1994, σε κάθε έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ και ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού", εξαιτίας της εγκατάλειψης της συνολικής προσέγγισης, υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, "επιρρίπτονται άδικα μεν, επιρρίπτονται, όμως, ευθύνες και στην Ε/κ πλευρά".

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι "από τότε άρχισε να υποτροπιάζει και η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)".

    Η πολιτική της πρόταξης και του κοινού εδάφους δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα, είπε, αλλά σε αδιέξοδο με επίρριψη ευθυνών και στην Ε/κ πλευρά.

    Αντίθετα, ανέφερε ο κ. Χρίστου, ήταν η πολιτική της συνολικής προσέγγισης που απέφερε, το Νιόβρη του 1992, αφού για πρώτη φορά σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, επέρριπτε αποκλειστικές ευθύνες για το αδιέξοδο στη Τ/κ πλευρά.

    Υποστήριξε, ακόμα, ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δεχθεί ή να μην δεχθεί την Κύπρο, ως πλήρες μέλος.

    Ενδιαφέρεται όμως ιδιαίτερα, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, για διευθέτηση του Κυπριακού, η εκκρεμότητα του οποίου δημιουργεί συνεχή προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, χώρα που είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους και από πολιτική και από οικονομική άποψη.

    Από τη στάση της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, "συνάγεται αβίαστα ότι ο πιο σίγουρος, ασφαλής και σύντομος δρόμος για ένταξη, είναι η επικέντρωση των προσπαθειών μας στη λύση του Κυπριακού".

    Για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι υπέρ της απομόνωσης των Τ/Κ, ούτε και της λήψης αποφάσεων ερήμην τους.

    Επεσήμανε, όμως, ότι η εμπλοκή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, μπορεί να γίνει είτε μόνο με την περίληψή τους στην αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, "που για μας είναι καλοδεχούμενο, αλλά αδιανόητο για τον Ντενκτάς", είτε μετά τη λύση.

    "Ο,τιδήποτε διαφορετικό, θα ήταν εξαιρετικά παράδοξο και στη διεθνή νομική και πρακτική πλευρά" παρατήρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας άλλη μια εκδοχή: "Εκτός αν προχωρήσουν σε μια εκτός διεθνούς Δικαίου και δεοντολογίας παράλληλη διαπραγμάτευση", υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ανέφερ, ακόμα, ότι με τα σημερινά δεδομένα η αμερικανική πρωτοβουλία, αν εκδηλωθεί, θα βασίζεται στο έγγραφο Μπίτι που μιλά για σεβασμό της κυριαρχίας της Τ/κ πλευράς, ενώ η βρετανική πρωτοβουλία θα βασίζεται στον δεκάλογο Ρίφκιντ, από τον οποίο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κυριαρχία, παρατήρησε.

    Καταλήγοντας, ο Χρίστου τόνισε ότι για να μπορέσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου να υπερβεί τα εμπόδια που σήμερα αντιμετωπίζει, θα πρέπει να επανέλθουμε στην πολιτική της συνολικής προσέγγισης - διαπραγμάτευσης για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση της παραγράφου 2, του ψηφίσματος 939 του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Βασιλείου - ομιλία - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τώρα βλέπουμε ότι υποσκάπτεται η πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Η πολιτική και η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Κληρίδη, οδήγησε σε σχετική απομόνωση και αποξένωση από τις χώρες που στηριζόταν".

    Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας το απόγευμα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπστήμιο, στην Αθήνα, με θέμα "Εθνική Στρατηγική και Κυπριακό".

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαδικασίας του διαλόγου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι " ο Πρόεδρος Κληρίδης υιοθέτησε την πολιτική της πρόταξης, δηλαδή ότι αρνούμεθα να πάμε σε διακοινοτικό διάλογο, προτού η τουρκική πλευρά δώσει σημεία ουσιαστικής μετατόπισης πάνω σε βασικά θέματα".

    Οπως ανέφερε, "τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και η ΕΕ είχαν υιοθετήσει τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ως τη βάση για εξεύρεση λύσης μέσα από το διάλογο, όμως η κυβέρνηση Κληρίδη έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αγνοηθεί η Δέσμη", κατά την έκφρασή του.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στο σχόλιο του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη, ότι η Δέσμη Ιδεών Γκάλι είναι "χάρτινος πύργος", λέγοντας ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΕ, του Ιουνίου του 1993, ο Πρόεδρος Κληρίδης αν και αποδέχεται τη Δέσμη Ιδεών, εξέφρασε την επιθυμία να επιφέρει τροποποιήσεις. Τόνισε ότι θεωρεί πως ο ΥΠΕΞ έχει υποχρέωση να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να πει στην ΕΕ ότι "είτε δεν ξέρουν τί γράφουν, είτε ότι τους παραπλανήσαμε", όπως είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "όταν η Ελλάδα έκανε την υποχώρηση να δεχθεί την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και να πετύχει, έτσι, τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών, η κυβέρνηση της Κύπρου έδωσε την εντύπωση ότι ήδη είχαμε μπει στην ΕΕ.

    "Γίναμε μάρτυρες", συνέχισε, "μιας χωρίς προηγούμενο θριαμβολογίας και καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι αν συναντήσουμε προβλήματα, η Ελλάδα θα επιβάλει την ένταξη της Κύπρου. Σ' αυτό συνέβαλαν και οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων".

    "Η ΕΕ απαιτεί την εγκατάλειψη της σημερινής μη πολιτικής", κατά την έκφρασή του, "την εγκατάλειψη της πρόταξης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Βασιλείου υπέδειξε ότι "εάν επιμένουμε στην πολιτική της πρόταξης, τότε οι ενταξιακές συνομιλίες θα λήξουν σύντομα και θα κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Για το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση Κληρίδη υπαναχώρησε στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αφορούσε αποδοχή του ψηφίσματος 789, του 1992, του οποίου βασική πρόνοια ήταν η μείωση των κατοχικών στρατευμάτων κατά το ήμισυ, έναντι της μείωσης των δικών μας στρατιωτικών δαπανών, ως πρώτο βήμα για πλήρη αποστρατικοποίηση, θέση για την οποία το Σ.Α., επέμενε", σημείωσε.

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι, "η κυβέρνηση αγνόησε τα σχετικά ψηφίσματα, ενώ για πολύ καιρό επέλεγε να μην συνεργαστεί με τα Η.Ε, γύρω από το θέμα της απαγκίστρωσης και το θέμα της μείωσης της έντασης στην πράσινη γραμμή".

    Εξάλλου, αφερόμενος στην αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ τις υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτή η πρόταση, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει αποδεκτή, τελικά απορρίφθη, ετοιμάστηκε νέος προϋπολογισμός για την άμυνα, αγοράστηκαν οι S - 300 και ακολούθησαν οι γνωστές αντιδράσεις.

    Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί η αμερικανική πρωτοβουλία, συνέχισε ο κ. Βασιλείου, η ένταση μεγάλωσε και ο κόσμος ανησυχεί.

    Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται μόνο με την αμυντική θωράκιση και τα οπλικά συστήματα, αλλά με πολιτικά μέσα.

    "Είναι ο συνδυασμός της πολιτικής με την ενίσχυση της άμυνας που μπορεί να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα", είπε.

    "Μετά το 1993, ο υπερβολικός θόρυβος γύρω από το θέμα του αμυντικού δόγματος, σε συνδυασμό με δημόσιες δηλώσεις για θέματα άμυνας, παρά τη μη υλοποίηση του δεύτερου εξοπλιστικού προγράμματος", ανέφερε ο κ. Βασιλείου, "δημιούργησαν εντυπώσεις αντί νέα αμυντικά δεδομένα και η αντιπαράθεση με το Σ.Α και την ΕΕ, δημιουργεί τη προοπτική περιπετειών για τον Ελληνισμό", υποστήριοξε.

    Πρόσθεσε ότι " πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση της έντασης, ξεκινώντας με μονομερή ανακοίνωση για αναστολή των πτήσεων, αποδοχή των ψηφισμάτων για μερική αποστρατικοποίηση και θετική ανταπόκριση προς τον ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, για έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών".

    Τελειώνοντας, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι η πλευρά μας πρέπει να δώσει την εικόνα ότι επιδιώκουμε την δια ειρηνικών μέσων διευθέτηση του Κυπριακού, που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα των Ε/Κ και Τ/Κ και θα οδηγήσει σε μια καλή γειτονική συνύπαρξη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οπως ανέφερε "όσα πολεμικά μέσα και αν αποκτήσουμε, η μάχη πρέπει να κερδηθεί στο ειρηνικό πεδίο των διαπραγματεύσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Παπαδόπουλος - ομιλία - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Τάσσος Παπαδόπουλος, στη σημερινή ομιλία του στην Αθήνα για την "Εθνική Στρατηγική και το Κυπριακό", που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντίθετα με τους άλλους ομιλητές, τόνισε ότι υπάρχει στρατηγική για το Κυπριακό.

    "Ο Ελληνισμός έχει στρατηγική πάνω στο Κυπριακό", είπε σχετικά, "όμως δεν έχει τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται στην τουρκική πλευρά".

    Οσον αφορά τις διεθνείς πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ελπίζει σε αυτές, ούτε τις εύχεται, αλλά αντίθετα τις απεύχεται γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ποιό είναι το περιβάλλον.

    "Η δική μου εκτίμηση για την αμερικάνικη πολιτική", είπε, "είναι ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν πρόκειται να προτείνουν ούτε να προωθήσουν οποιοδήποτε μέτρο λύσης ή διευθέτησης, όχι που θα το απορρίψει η Τουρκία αλλά, που θα δυσαρεστεί την Τουρκία".

    Ο κ. Παπαδόπουλος διαφώνησε, εξάλλου, με την άποψη ότι είναι δυνατό η πλευρά μας να επιζητεί διάλογο μόνο στη γενικότητα, βασισμένο πάνω στις γενικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματά τους

    "Αυτή είναι μια κενολογία χωρίς περιεχόμενο, που προσφέρει πορείες διαφυγής προς την Τουρκία", είπε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε εξάλλου για διφορούμενους όρους και διγλωσσία που υπάρχουν σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αναφέροντας ως παραδείγματα τους όρους της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας.

    "Δέχομαι", τόνισε, "πως πρέπει να είναι συνολική, καθολική, η συζήτηση του Κυπριακού, όμως δεν είναι σωστό ότι μπορούμε να συζητούμε από τα περιφερειακά και τα δευτερεύοντα, προτού πρώτα λυθούν ή έστω διαγραφούν τα πλαίσια λύσης των βασικών θεμάτων".

    Ως ένα τέτοιο θέμα καθόρισε το αν δέχεται η Τουρκία την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, γιατί, όπως είπε, "η ανάμειξη των πληθυσμών είναι ασφάλεια και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ και αποτρέπει την ύπαρξη δυο εθνικά αμιγών περιοχών, με την απειλή συνεχών προστριβών, συνόρων και δυο χωριστών κρατών".

    Αλλα θέματα, όπως είπε, είναι το αν δέχεται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση, μέχρι την ώρα, από την Τουρκία ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο ποτέ, όπως και το αν η Τουρκία δέχεται άλλες εγγυήσεις.

    "Αυτά", τόνισε, "είναι θεμελιώδη, αν πρόκειται να οδηγηθεί ο διάλογος σε μιαν ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι σε ένα χρονοβόρο, άσκοπο και επικίνδυνο διάλογο."

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση τόσο "επικίνδυνη" όσο και "απαράδεκτη", τονίζοντας πως από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ένα χειρότερο υπάρχει: "Μια λύση με την υπογραφή μας που θα επιφέρει μια κατάσταση χειρότερη από το καθεστώς που υφίσταται σήμερα", κατά την έκφρασή του.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ προέβη, εξάλλου, στην εκτίμηση ότι οι φίλοι της Τουρκίας επιμένουν στην άμεση έναρξη των απ' ευθείας διαπραγματεύσεων, γιατί αυτή η κατά πρόσωπον συνδιάλεξη μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, θα τους παρέχει τα μέσα και την ευκαιρία για την πίεση του πιο αδύναμου, που είναι η πλευρά μας, και για να εκμαιεύσουν από εμάς το μόνο που απομένει, μιαν υπογραφή από ελληνικό χέρι που να νομιμοποιεί και να μονιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής, σημείωσε.

    "Δεν υπάρχει όμως καμιά μορφή πίεσης", κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, "που χωρίς τη δική μας βούληση μπορεί να μας υποχρεώσει να υπογράψουμε μια λύση που θα καταστρέψει και εμάς και πολλές γενιές Ελληνισμού, που ακόμα δεν γεννήθηκαν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [08] (Κ) Ομιλία Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το Κυπριακό.

    Επεσήμανε δε πως υπήρξε μια σπασμωδική αντιμετώπιση των κατά καιρούς ξένων πρωτοβουλιών και εκεί, όπως είπε, που υπήρξαν κάποια στοιχεία στρατηγικής, δυστυχώς αυτά στέφονταν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας "Εθνική Στρατηγική και το Κυπριακό," που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι σήμερα όχι μόνον δεν είμαστε πλησιέστερα προς λύση αλλά συνεχώς τα όρια του διαλόγου υποβαθμίζονται για τη δική μας πλευρά.

    Σήμερα, επεσήμανε, ο κ. Λυσσαρίδης, συζητάμε τις τολμηρές προτάσεις, οι οποίες έγιναν από τη δική μας πλευρά, όπως οι χωριστές κυριαρχίες, υπό το πρόσχημα των εξουσιών των κρατιδιών, η εκ περιτροπής προεδρία, υπό το πρόσχημα μιας πολιτικής ισότητας, που είναι αδύνατο να γίνει νοητή μεταξύ του 80% και του 18%.

    Εξάλλου, όσον αφορά στις προτάσεις για λύσεις από τους ξένους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως αυτές είναι εντελώς έξω από τα διεθνή πλαίσια και τη νέα τάξη πραγμάτων και το μόνο, όπως επεσήμανε, το οποίο κάνουμε είναι να εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για προτάσεις και υπηρεσίες, οι οποίες κάθε άλλο παρά εποικοδομητικές είναι για τη δική μας πλευρά.

    Θα έπρεπε, τόνισε, η διαδικασία να φέρνει την πραγματικά αντίπαλη πλευρά, την Τουρκία, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και όχι το άλλο θύμα της κατοχής, που είναι οι Τουρκοκύπριοι.

    Οσο ακολουθούμε, όπως είπε, αυτή τη στρατηγική δε θα υπάρχει ποτέ καμία περαιτέρω πρόοδος, αλλά συνεχώς μια υπαναχώρηση, που, όπως παρατήρησε, ήδη υπήρξε στο θέμα της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, αναφερόμενος στην ανάγκη για τρόπους αλλαγής της όλης διαδικασίας, υπενθύμισε τη ρωσική πρόταση για εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, τονίζοντας πως αυτή δεν πρέπει να μείνει εκεί γιατί αν τα πέντε μέλη ουσιαστικά προτείνουν κάτι που δε ανταποκρίνεται στο μίνιμουμ των δικών μας απαιτήσεων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    "Για αυτό, πρέπει να γίνει τροπολογία ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνεται εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου για να είμαστε παρόντες στο γίγνεσθαι για τη δική μας υπόθεση", τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε εξάλλου πως θα πρέπει να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής σε όλα τα διεθνή βήματα και να τα αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε.

    Δεν υπάρχει νεύρο, παρατήρησε, στη δική μας πολιτική, αναφέροντας πως θα πρέπει επιτέλους να έχουμε μια διεκδικητική εξωτερική πολιτική, να αναλάβουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, να έχουμε τις δικές μας προτάσεις, να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή και να έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο πάνω σε μια συγκεκριμένη πανεθνική στρατηγική.

    Υπάρχει, σημείωσε, αναγκαιότητα για τέτοια στρατηγική όχι μόνο για λόγους εθνικής ταύτισης αλλά γιατί η πηγή των κινδύνων και για το Θρακικό και για το Αιγαίο και για την Κύπρο είναι ο τούρκικος επεκτατισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 3 March 1997 - 19:46:44 UTC