Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - ΕΜΕ
  • [02] Βουλευτές - Χρηματιστήριο
  • [03] Εκδηλώσεις - γυναίκες

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - ΕΜΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα επάρκειας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, στον χειρισμό οικονομικών θεμάτων, ήγειρε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξης Γαλανός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενεδεχόμενο πώλησης της τσιμεντοποιίας Βασιλικού, ο κ. Γαλανός υποστήριξε ότι ο Μακαριώτατος δεν έχει γνώση των οικονομικών θεμάτων, ενώ εξέφρασε έκπληξη για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι αν αρνηθούν οι σύμβουλοι των εκκλησιαστικών εταιρειών να επικυρώσουν την πώληση της τσιμεντοποιίας, τότε θα παυθούν.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Γαλανός εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσον η πώληση του τσιμεντοποιείου Βασιλικού δημιουργεί μονοπωλιακές κατάστασεις, με δεδομένο ότι το σύνολο της τσιμεντοβιομηχανίας θα περιέλθει στον έλεγχο του επιχειρηματία Σταύρου Γαλαταριώτη.

    Το θέμα του καθεστώτος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κίκη Καζαμία.

    Εξάλλου, το στέλεχος της ΣΕΚ Ανδρέας Κλείτου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για απολύσεις μέχρι και 150 υπαλλήλων στην κυπριακή τσιμεντοβιομηχανία.

    Με αφορμή τις πληροφορίες για πώληση του τσιμεντοποιείου Βασιλικού στον κ. Γαλαταριώτη, ο κ. Κλείτου υποστήριξε ότι η συγχώνευση των δύο τσιμεντοποιείων της Κύπρου θα προκαλέσει την απώλεια θέσεων εργασίας.

    Ανέφερε επίσης ότι οι συντεχνίες έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Βουλευτές - Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κενά στον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Κύπρου, διαπιστώνουν τόσο ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξης Γαλανός, όσο και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Καζαμίας.

    Σε σημερινές δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, με αφορμή την επικείμενη πώληση του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, οι κύριοι Γαλανός και Καζαμίας επεσήμαναν ότι η απότομη αύξηση της τιμής των μετοχών της εν λόγω εταιρείας στο Χρηματιστήριο δεν είναι υγιές φαινόμενο.

    Επεσήμαναν δε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κενά που υπάρχουν στο Νόμο περί λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι τα κενά αυτά οφείλονται στη μη έγκαιρη υποβολή των σχετικών Κανονισμών από την εκτελεστική εξουσία.

    Ο κ. Γαλανός διευκρίνισε ότι από το κενό στη νομοθεσία, το οποίο αφορά βασικά τη διαφάνεια στις αγοραπωλησίες, πλήττονται οι μικροί επενδυτές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Εκδηλώσεις - γυναίκες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολονύκτια καθιστική εκδήλωση γυναικών θα πραγματοποιηθεί απόψε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με τη συμμετοχή μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ), καθώς και γυναίκες από άλλες οργανώσεις και σωματεία.

    Ανακοίνωση του ΠΑΚ αναφέρει ότι η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6.00 το απόγευμα και γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

    Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται παράλληλα με τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν απόψε στο Λονδίνο Ε/Κ γυναίκες, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΠΑΚ.

    Χθες αναχώρησαν στο Λονδίνο, με συμβολική εκκίνηση το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μεγάλη ομάδα γυναικών που σήμερα θα χωριστεί σε δύο ομάδες. Η μία θα προβεί σε καθιστική εκδήλωση έξω από τη τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κι η δεύτερη θα διανέμει διαφωτιστικό υλικό στην πολυσύχναστη "Οξφορντ Στριτ", πλαισιούμενες από μέλης της παροικίας.

    Το ΠΑΚ ανακοίνωσε ότι 80 μέλη του θα αναχωρήσουν σήμερα στο Λονδίνο για να πάρουν μέρος στις εκεί εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συνεχίζεται και σήμερα η εκδήλωση ενημέρωσης τουριστών, την οποία διοργανώνει το ΠΑΚ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν, αυτό το Σαββατοκυρίακο, η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση με επικεφαλής την Βαρβάρα Λυσσαρίδη, το Σωματείο Ελεύθερο Διόριος, η Κίνηση για τη Στράτευση των Γυναικών και η Πρωτοβουλία των Γυναικών για την Αμυνα της Κύπρου.

    Αμερικανός τουρίστας, ο Μάρσελ Μπίτμαν, ο οποίος μετέβη σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με σκοπό να περάσει στα κατεχόμενα, όχι μόνο δεν πέρασε αλλά έδωσε στους οργανωτές 113 λίρες για ενίσχυση του αγώνα τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 8 March 1997 - 13:02:43 UTC