Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση Γαλανού για Αρχιεπίσκοπο
  • [02] Γυναίκες - εκδηλώσεις
  • [03] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού
  • [04] Κράτηση Τούρκων - κατασκοπεία

  • [01] (Κ) Δήλωση Γαλανού για Αρχιεπίσκοπο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξης Γαλανός, διευκρίνισε χθες το απόγευμα ότι δεν έθεσε θέμα ανεπαρκών χειρισμών αναφορικά με την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ).

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "Ο Λόγος", ο κ. Γαλανός εξέφρασε προβληματισμούς για ερωτηματικά που υπάρχουν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μέλημα της οποίας, είπε, είναι η προστασία των μικρομετόχων.

    Είναι κατά πόσο, ανέφερε ο κ. Γαλανός, "τα τσιμέντα αποτελούν ένα στρατηγικής φύσεως υλικό και κατά πόσο ήταν σωστή ή όχι πράξη που έγινε με τους Ιταλούς και κατά πόσο θα πρέπει να ακολουθήσει δεύτερη πράξη, όπως ισχυρίζονται, ή αν θα πρέπει να πωληθούν όπως προτιμά ο Μακαριώτατος και όλοι θα προτιμούσαν να πωληθούν σε Κύπριους επενδυτές."

    "Τίθεται θέμα, όμως", σημείωσε, "κατά πόσο θα έχουμε αύριο ένα ή δύο τσιμεντοποιεία, τίθεται θέμα αν θα επηρεαστούν οι τιμές, το θέμα των εργαζομένων, είναι πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να δούμε σαν Επιτροπή, μαζί με το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο".

    Ο κ. Γαλανός δεν αμφισβήτησε τη γνωμάτευση της πρώην Γενικού Εισαγγελέως, Στέλλας Σουλιώτου, αλλά πρόσθεσε ότι "υπήρξαν δύο αποφάσεις της κ. Σουλιώτου με διαφορετικό λεκτικό, τώρα είναι το 1997, τότε το θέμα ήταν ανοικτό για 13 χρόνια θα το ξαναδούμε το όλο θέμα".

    Τέλος, ο κ. Γαλανός είπε ότι "το κριτήριό μας δεν θα είναι καμιά αλλεργία ούτε με τον Μακαριώτατο, στον οποίον τρέφω απεριόριστη εκτίμηση αλλά, από την άλλη, θέλω να παραμείνει ο πρωταρχικός του ρόλος ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου και ο εθναρχικός του ρόλος, και κατά συνέπεια στις οικονομικές πτυχές, που πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να εγκύψει προς το συμφέρον του κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Γυναίκες - εκδηλώσεις

    Λονδίνο,Βρετανία,09/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εβδομήντα, περίπου, Ε/Κ γυναίκες, οι οποίες πραγματοποιούν αντικατοχικές εκδηλώσεις στο Λονδίνο, παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ έξω από το χώρο της τουρκικής Πρεσβείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Οι γυναίκες συνεχίζουν και σήμερα τις εκδηλώσεις με διαμαρτυρία έξω από την τουρκική Πρεσβεία και διανομή διαφωτιστικών φυλλαδίων στην πολυσύχναστη "Οξφορντ Στριτ" της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Το πρωί, οι Ε/Κ γυναίκες πήγαν σε κοινό εκκλησιασμό, ενώ αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν θέλουμε να προδικάσουμε ο,τιδήποτε στην αρχή, τουλάχιστον, των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα αντισταθούμε σε μια λύση απαράδεκτη ή σε μια λύση ομοσπονδίας που να μην εξασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου και την ανεξαρτησία της χώρας.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Σάββα, που τελέσθηκε το πρωϊ στην εκκλησία Χρυσελεούσας, στο Ακάκι. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι η πορεία που ακολουθείται υπονομεύει τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζουμε τις θέσεις μας. Δεν ξέρουμε, συνέχισε, πώς θα αρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Θα αρχίσουν, πρόσθεσε, κι' αν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στη σύγκλιση θέσεων, τότε θα δούμε τα επόμενα βήματα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σε ερώτηση αν η πλευρά μας δεσμεύτηκε με τερματισμό των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ως προϋπόθεση έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι αν έρθει η ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ίδιος θα είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, θα θεωρηθεί φυσικό να μη συνεχιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι για να υπάρξει ενδεχόμενη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές πρέπει να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Με τον ΔΗΣΥ θα διαχωρήσουμε τις ευθύνες μας, εάν υπάρξει διαφωνία στην ουσία του Κυπριακού."

    Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, δεν είναι δεδομένο για κανένα. Το κόμμα, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις του με άλλα κόμματα, στο τέλος του μηνός ή στις αρχές Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Κράτηση Τούρκων - κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το μεσημέρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον δύο Τούρκων κι ενός Τ/Κ, όλοι αυτόμολοι που διαμένουν στη Λεμεσό, σχετικά με υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς.

    Πρόκειται για τους Νετζίπ Σαριτσιτσεκλί, 45 χρονών, και τον 37χρονο Μουσταφά Ομερ Κονόρ από την Τουρκία και τον Τ/Κ Νιτζιάν Νετζίπ, επίσης 37 χρονών. Ο πρώτος διέφυγε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας το 1982 και οι δύο άλλοι το 1983.

    Ο Σαριτσιτσεκλί παρακολουθείτο από την Αστυνομία τους τελευταίους δύο μήνες και είχε συχνά συναντήσεις με τους άλλους δύο υπόπτους.

    Σε κατάθεσή του, ο Σαριτσιτσεκλί παραδέχθηκε ότι διενεργούσε κατασκοπεία για 18 μήνες, έναντι αμοιβής 2.500 λιρών Κύπρου. Εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο στρατολογήθηκε, και κατανόμασε Τούρκους στα κατεχόμενα οι οποίοι τον στρατολόγησαν.

    Ανέφερε ότι συναντούσε τους Τούρκους συνεργάτες του στο μικτό χωριό Πύλα, όπου παρέδιδε το υλικό, έπαιρνε τα λεφτά, καθώς και νέες οδηγίες.

    Παραδέχθηκε επίσης ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα στα γραφεία του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος στη Λεμεσό, στις 10 Φεβρουαρίου 1996, αλλά η βόμβα δεν είχε εκραγεί από δικό του λάθος.

    Στην κατοχή του βρέθηκαν έγγραφα και βιντεοκασέτες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και τις εγκασταστάσεις στο Βασιλικό και το νέο λιμάνι Λεμεσού.

    Βρέθηκαν επίσης διαφημιστικά φυλλάδια για τους Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), αποκόμματα εφημερίδων για εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς και βιντεοκάμερα.

    Στην κατοχή του Κονόρ βρέθηκαν και κατασχέθησαν μια βιντεοκάμερα και έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 9 March 1997 - 14:02:53 UTC